| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 12
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
NEENAKOSTI VIZINGOVEGA TIPA ZA RAZLIČNE DOMINACIJSKE INVARIANTE
Vika Koban, 2012, diplomsko delo

Opis: Dominacija na grafih je intenzivno raziskovana veja v teoriji grafov. Leta 1963 je Vizing postavil domnevo, da je dominantno število kartezičnega produkta dveh grafov kvečjemu večje od produkta njunih dominantih števil. Mnogo delnih rezultatov je bilo dokazanih, vendar pa je le-ta še vedno eden izmed največjih odprtih problemov v študiju dominacije na grafih. V tem diplomskem delu so v ospredju obravnavani najbolj znani izreki Vizingovega tipa za različne dominacijske invariante. Na začetku predstavimo nekaj dejstev o dominaciji na kartezičnem produktu. Opišemo znan Clark-Suenov rezultat Vizingovega tipa in t.i. razstavljive grafe, za katere Vizingova domneva drži. Drugi del se nanaša na pet dominacijskih invariant; totalno, celoštevilsko, zgornjo, deljeno dominantno število in dominacijo po parih. Predstavljeni so izreki Vizingovega tipa za posamezne dominacijske parametre, kot na primer izrek za deljeno-dominantno število, Ho-jev izrek o totalnem dominantnem številu in izrek Vizingovega tipa za zgornje dominantno število.
Ključne besede: dominantna množica, dominantno število, Vizingova domneva, dominacijske invariante
Objavljeno: 11.09.2012; Ogledov: 1216; Prenosov: 162
.pdf Celotno besedilo (715,88 KB)

2.
Direktni produkti polnih grafov
Gašper Mekiš, 2013, doktorska disertacija

Opis: Prvi del disertacije je posvečen neodvisnim dominantnim množicam direktnega produkta štirih polnih grafov. Eksplicitno so opisane T1-množice, tj. množice, kjer se poljubni par vozlišč ujema na natanko enem mestu. Glavni rezultat tega dela reče, da direktni produkt štirih polnih grafov premore idomatsko particijo na T1-množice natanko tedaj, ko sta reda vsaj dveh faktorjev deljiva s 3. V nadaljevanju postane osrednja tema dominantno in polno dominantno število direktnega produkta končno mnogo polnih grafov. Za slednje grafe je podana spodnja meja, ki je točna, če so faktorji dovolj veliki v primerjavi s številom faktorjev. Najsplošnejši rezultat tega dela je spodnja meja za dominantno (in polno dominantno) število direktnega produkta poljubnih dveh grafov, ki je izražena z dominatnima številoma faktorjev. Opisane so neskončne družine grafov, ki zavzamejo enakost. Zadnji del je posvečen mavrični povezanosti direktnega produkta. Podana je zgornja meja za mavrično povezanost direktnega produkta dveh grafov v odvisnosti od mavrične povezanosti faktorjev in še dveh podobnih invariant dobljenih s pomočjo lihih ciklov. Izkaže se, da so ravno polni grafi izjema omenjene meje. Za produkt dveh polnih grafov je dana točna vrednost (krepke) mavrične povezanosti. Kot dodatek so na koncu podani tudi nekateri rezultati glede ostalih treh standardnih grafovskih produktov.
Ključne besede: direktni produkt grafov, dominantna množica, dominantno število, idomatska particija, krepka mavrična povezanost, neodvisna množica, mavrična povezanost, polna dominantna množica, polni graf, polno dominantno število
Objavljeno: 04.04.2013; Ogledov: 1643; Prenosov: 110
.pdf Celotno besedilo (466,86 KB)

3.
Povezano dominantno število grafa
Renato Smej, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je obravnavano povezano dominantno šštevilo grafa. Na začetku so podrobneje razloženi osnovni pojmi teorije grafov, ki so potrebni za razumevanje celotnega dela. V osrednjem delu so opisane lastnosti povezanega dominantnega šštevila grafa ter predstavljene družine grafov, za katere je dominantno šštevilo in povezano dominantno šštevilo grafa enako. Na koncu so opisani šše povezano dominantno kritični grafi… in našštetih nekaj njihovih lastnosti.
Ključne besede: dominantno šštevilo, povezano dominantno šštevilo.
Objavljeno: 08.01.2014; Ogledov: 833; Prenosov: 88
.pdf Celotno besedilo (420,34 KB)

4.
Rimsko dominantno število
Jasmina Starčevič, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena t.i. rimska dominacija, gre za eno izmed različic običajne dominacije. V prvem delu so na kratko povzeti osnovni pojmi iz teorije grafov. V nadaljevanju govorimo o značilnostih dominantne množice in dominantnega števila.V tretjem delu podrobneje spoznamo lastnosti RDF in rimskega dominantnega števila.Proučevana so tudi rimska dominantna števila ciklov,poti, polnih n-delnih grafov,dreves in kartezičnega produkta.V zadnjem delu definiramo povezavo med vrednostjo dominantnega in rimskega dominantnega števila pri istih grafih.
Ključne besede: dominantno število, 2-pakiranje, rimska dominantna funkcija, rimsko dominantno število, rimski grafi
Objavljeno: 03.04.2014; Ogledov: 1003; Prenosov: 59
.pdf Celotno besedilo (12,91 MB)

5.
On domination numbers of graph bundles
Blaž Zmazek, Janez Žerovnik, 2005

Opis: Let ▫$gamma(G)$▫ be the domination number of a graph ▫$G$▫. It is shown that for any ▫$k ge 0$▫ there exists a Cartesian graph bundle ▫$B Box_varphi F$▫ such that ▫$gamma(B Box_varphi F) = gamma(B)gamma(F) - 2k$▫. The domination numbers of Cartesian bundles of two cycles are determined exactly when the fibre graph is a triangle or a square. A statement similar to Vizing's conjecture on strong graph bundles is shown not to be true by proving the inequality ▫$gamma(B boxtimes_varphi F) le gamma(B)gamma(F)$▫ for strong graph bundles. Examples of graphs ▫$B$▫ and ▫$F$▫ with ▫$gamma(B boxtimes_varphi F) < gamma(B)gamma(F)$▫ are given.
Ključne besede: matematika, teorija grafov, kartezični produkt grafov, dominantno število, dominantna množica, grafovski sveženj, mathematics, graph theory, graph bundle, dominating set, domination number, Cartesian product
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 490; Prenosov: 52
URL Povezava na celotno besedilo

6.
7.
8.
9.
Roman domination number of the Cartesian products of paths and cycles
Polona Repolusk, Janez Žerovnik, 2011, izvirni znanstveni članek

Opis: Rimska dominacija je zgodovinsko utemeljena različica običajne dominacije, pri kateri vozlišča grafa označimo z oznakami iz množice ▫${0,1,2}$▫ tako, da ima vsako vozlišče z oznako 0 soseda z oznako 2. Najmanjšo izmed vsot oznak grafa imenujemo rimsko dominantno število grafa. Z uporabo algebraičnega pristopa dobimo konstantni algoritem za računanje rimskega dominantnega števila posebne vrste poligrafov: rota- in fasciagrafov. V posebnih primerih izračunamo formule za rimsko dominanto število kartezičnega produkta poti in ciklov ▫$P_n Box P_k$▫, ▫$P_n Box C_k$▫ za ▫$k leq 8$▫ in ▫$n in {mathbb N}$▫ ter za ▫$C_n Box P_k$▫ in ▫$C_n Box C_k$▫ za ▫$k leq 5$▫, ▫$n in {mathbb N}$▫. Dodan je seznam rimskih grafov med kartezičnimi produkti zgoraj omenjenih poti in ciklov.
Ključne besede: teorija grafov, kartezični produkt, rimsko dominantno število, poligrafi, algebra poti, graph theory, Roman domination number, Cartesian product, polygraphs, path algebra
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 518; Prenosov: 16
URL Povezava na celotno besedilo

10.
O mavričnem dominantnem številu
Anastazija Tacer, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu ugotavljamo meje t-mavričnega dominantnega števila za poljuben graf. Kadar je t = 3, govorimo o 3-mavrični dominantni funkciji. Pri označevanju vozlišč se omejimo na cikle (Cn), poti (Pn) in posplošene Petersenove grafe P(n,k). Zapišemo meje 3-mavričnega dominantnega števila za poti in cikle in nekatere posplošene Petersenove grafe.
Ključne besede: Mavrično dominantno število, mavrična dominantna funkcija, cikel, pot, posplošen Petersenov graf.
Objavljeno: 10.03.2016; Ogledov: 609; Prenosov: 46
.pdf Celotno besedilo (731,64 KB)

Iskanje izvedeno v 0.26 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici