| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
ODŠKODNINSKE OBVEZNOSTI PO DUNAJSKI KONVENCIJI
Andreja Tkalec, 2012, diplomsko delo

Opis: Odškodninska obveznost je obveznost stranke, da poravna škodo za katero je odgovorna. V skladu s 74. členom DK je stranka odgovorna povrniti vso škodo, vključno z izgubljenim dobičkom, ki je nastala kot posledica kršitve pogodbe, pod pogojem, da je bila predvidljiva v času sklenitve pogodbe. 74. člen DK temelji na načelu popolne odškodnine, v skladu s katerim mora priti oškodovana stranka v položaj v katerem bi bila, če do kršitve ne bi prišlo. V primeru odstopa od pogodbe pa lahko stranka zahteva povrnitev škode na podlagi 75. ali 76. člena DK. 75. člen DK določa konkreten izračun škode na podlagi cene iz nadomestne transakcije, 76. člen DK pa določa konkreten izračun škode na podlagi trenutne tržne cene. V skladu s 77. členom DK se povračilo škode na podlagi 74., 75. in 76. člena DK zmanjša, če stranka ni sprejela ukrepov za zmanjšanje škode. Odgovornost stranke, ki pogodbo krši je objektivna, torej odgovarja ne glede na krivdo. Stranka se lahko razbremeni odgovornosti, če so izpolnjeni pogoji iz 79. člena DK.
Ključne besede: odškodninska obveznost, kršitev pogodbe, povrnitev škode, predvidljivost, dolžnost zmanjševanja škode, oprostitev odgovornosti.
Objavljeno v DKUM: 09.01.2013; Ogledov: 1960; Prenosov: 219
.pdf Celotno besedilo (259,83 KB)

2.
ARTICLE 77 CISG: REASONABLENESS OF THE MEASURES UNDERTAKEN TO MITIGATE THE LOSS
Peter Rižnik, 2009, diplomsko delo

Opis: Dolocba 77. člena Konvencije Združenih narodov o pogodbah o mednarodni prodaji blaga (CISG) od pogodbi zveste stranke zahteva, da opravi vse razumne ukrepe za zmanjšanje škode, ki izhaja iz kršitve pogodbe. Ta določba temelji na kriteriju razumnosti ukrepov, ki je podvržen različnim interpretacijam sodišč in arbitražnih tribunalov. To diplomsko delo se osredotoča predvsem na tolmačenje načela razumnosti, predvsem s predstavitvijo številnih primerov iz sodne prakse, obenem pa predstavlja tudi nekatere poglede pravne teorije na obravnavano problematiko. Izčrpno povzema aspekte določb 77. člena, vključno s problematično uporabo v primeru ko stranka poleg ali namesto odškodnine uveljavlja druga pravna sredstva, ki jih ima po CISG. Ker se CISG uporabi pri večini pogodb o mednarodni prodaji blaga je razumevanje interpretacije njenih določb nadvse pomembno. Namen tega dela je tako bralcu podrobno predstaviti princip zmanjševanja škode v pomembnem delu mednarodne prodaje blaga.
Ključne besede: CISG, Dunajska konvencija, Dunajska konvencija o mednarodni prodaji blaga, dolžnost zmanjševanja škode, odškodnina, mednarodna prodaja blaga, mednarodna prodaja, Združeni narodi, mednarodna prodajna pogodba, pogodba o mednarodni prodaji blaga, zmanjševanje škode, 77. člen, pravna sredstva, kršitev pogodbe
Objavljeno v DKUM: 18.02.2010; Ogledov: 3272; Prenosov: 442
.pdf Celotno besedilo (464,63 KB)

Iskanje izvedeno v 0.04 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici