SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 16
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
IZGOVORNE RAZLIKE VOKALOV MED PETIM IN RECITIRANIM BESEDILOM
Jelka Ivanuša, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi sem skušala predstaviti glavne izgovorne razlike vokalov med petim in recitiranim besedilom, s pomočjo moderne tehnologije, namreč tako imenovanega PRAAT programa. Da bi omenjeno kar se da dobro prikazala, sem svojo raziskavo razdelila na pet večjih delov. Prvi del opisuje glavne značilnosti vokalov, med tem ko je drugi del posvečen predvsem različnim angleškim naglasom (britanskemu, ameriškemu in škotskemu) in obnašanju vokalov v le-teh. Naslednji dve poglavji se ukvarjata z analizami petih besedil, vključujoč pesmi avtorjev, ki predstavljajo vsak posamezen naglas in njihovih recitiranih različic, ki so bile recitirane iz strani nekaterih profesorjev z Oddelka za anglistiko in amerikanistiko. V zaključnem delu naloge so predstavljene konkretne razlike in primerjave med vokali petega in recitiranega besedila. S pomočjo vseh analiz lahko pridemo do zaključka, da se kažejo razlike med vokali v petem in recitiranem besedilo, predvsem pri dveh značilnostih vokalov: dolžini in odprtosti.
Ključne besede: Ključne besede: vokal, peto besedilo, recitirano besedilo, britanski naglas, ameriški naglas, škotski naglas, dolžina vokala, odprtost vokala.
Objavljeno: 23.03.2010; Ogledov: 1572; Prenosov: 103
.pdf Celotno besedilo (806,79 KB)

5.
GEOMETRIJSKI DOKAZI Z NAPAKO
Tjaša Blažej, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljenih petnajst primerov dokazov z napako. Napake so razdeljene v osem skupin: varljive slike, neupoštevanje vseh možnosti, deljenje z nič, dokazi s skrito predpostavko, površni sklepi, nerazumevanje dokazanega, nepravilna raba besede 'limita' ter neustrezen prenos iz prostora v ravnino. Pri vsakem primeru je najprej predstavljen dokaz z napako, sledi pa analiza napake, kjer napako opišemo in analiziramo.
Ključne besede: Dokazi z napako, geometrija, koti v trikotniku, skladni trikotniki, enakokraki trikotniki, včrtani pravokotniki, dolžina krivulje, površina.
Objavljeno: 06.09.2010; Ogledov: 1891; Prenosov: 116
.pdf Celotno besedilo (1,40 MB)

6.
MERJENJE V PREDŠOLSKEM OBDOBJU
Urša Baumhakl, 2013, diplomsko delo

Opis: V začetku smo predstavili kurikulum za vrtce, podrobneje opisali področje matematike in cilje, ki se neposredno navezujejo na merjenje. Sledi predstavitev pojma merjenje, pomen, postopki merjenja, katerih enot se pri merjenju v predšolskem obdobju poslužujemo, opisane so tri komponente seznanjanja s procesom merjenja, predstavljena je vloga ocenjevanja, podajanja lastnih ocen.
Ključne besede: Merjenje, dolžina, ploščina, prostornina, masa, predšolski otroci.
Objavljeno: 20.11.2013; Ogledov: 1517; Prenosov: 555
.pdf Celotno besedilo (2,51 MB)

7.
CFD simulacija curka več-komponentnega bencinskega goriva
Simon Urbas, 2013, magistrsko delo

Opis: Numerično modeliranje in simuliranje je eno izmed najboljših orodij za dopolnitev eksperimentalnega preučevanja curka kapljevin in daje zelo obetavne rezultate za izboljšanje razumevanja kompleksne narave curka. Namen magistrskega dela je bila numerična analiza vpliva več-sestavinskega goriva na uparjanje, dolžino vbrizga in razpršitev kapljic goriva ter primerjava teh rezultatov z eno-sestavinskim gorivom. S tem delom sta bili opravljeni kalibracija in validacija Lagrangeevega več-faznega modula programskega paketa FIRE. Iz dobljenih rezultatov sklepamo, da dodajanje različnih koncentracij etanola bencinu, nima vidnega vpliva na obnašanje procesa vbrizgavanja goriva. Opravljena kalibracija modula daje komplet nastavitev, katere je kasneje mogoče uporabiti pri simulacijah celotnega motorskega cikla.
Ključne besede: simulacija curka, vbrizgavanje goriva, več-sestavinsko gorivo, Lagrangeev več-fazni modul, numerične simulacije, razpad curka, uparjanje, dolžina vbrizga, E15, E50, E85
Objavljeno: 02.01.2014; Ogledov: 767; Prenosov: 57
.pdf Celotno besedilo (5,34 MB)

8.
DEBELINA IN DOLŽINA VLAKEN OVČJEGA RUNA OPLEMENJENE JEZERSKO-SOLČAVSKE PASME OVAC NA RAZLIČNIH MESTIH TELESA PRI RAZLIČNI STAROSTI
Gašper Sevčnikar, 2014, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomskega dela je spoznati karakteristike runa oplemenjene jezersko-solčavske pasme ovac, ki je v Sloveniji najštevilčnejša in katere runo še ni dodobra raziskano. Predstavljeni so rezultati analiz runa, odvzetih na različnih mestih telesa in pri različni starosti ovac. Merili smo dolžino in debelino volnenih vlaken. Dolžina vlaken je nihala v razponu med 21 mm in 299 mm, debelina pa med 24,5 µm in 65,3 µm. Najdaljša vlakna so na plečetu (187,3 mm ± 32,8 mm), najkrajša pa na trebuhu (76,7 mm ± 29,6 mm). Tanka in sorazmerno dolga so na vratu (38,7 µm ± 5,8 µm), zato je tam runo boljše kvalitete za potrebe predelave. Ugotovili smo, da so vlakna pri starejših ovcah krajša kot pri mlajših, kar pomeni, da s starostjo ovac vlakna počasneje rastejo. Runo je postalo bolj grobo zaradi križanja oplemenjene jezersko-solčavske pasme z romanovsko.
Ključne besede: debelina in dolžina vlaken, runo, oplemenjena jezersko-solčavska pasma, starost
Objavljeno: 01.12.2014; Ogledov: 590; Prenosov: 51
.pdf Celotno besedilo (887,39 KB)

9.
VPLIV ELEKTRIČNEGA OMREŽJA NA DELOVANJE PRENAPETOSTNE ZAŠČITE
Aleš Kolbl, 2015, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je opisan postopek izbire in delovanje notranje ter zunanje prenapetostne zaščite. Podrobno je predstavljen izvor strele in ostalih prenapetosti, ki se pojavljajo v okolici ali v samih objektih. Cilj magistrske naloge je, s pomočjo simulacij v programskem paketu Matlab/Simulink, ugotoviti vpliv parametrov kabla v električnih inštalacijah, na delovanje prenapetostne zaščite. Simulacije so se izvajale za realen primer, na razdalji od transformatorske postaje do porabnika. Simulacije so bile opravljene za primere brez prenapetostne zaščite, za primere z eno vrsto prenapetostne zaščite (plinski odvodnik oz. metal-oksidni varistor) in za primer uporabe obeh prenapetostnih zaščit.
Ključne besede: prenapetostna zaščita, dolžina vodnikov, prenapetosti
Objavljeno: 22.05.2015; Ogledov: 547; Prenosov: 60
.pdf Celotno besedilo (9,06 MB)

10.
Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici