| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 7 / 7
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
UVAJANJE ELEKTRONSKIH DOKUMENTNIH SISTEMOV V ZAVAROVALNICE
Darko Šuštar, 2016, magistrsko delo

Opis: Danes živimo v zelo dinamičnem okolju, ki ga zaznamujejo številne spremembe. Podjetja nenehno iščejo načine, ki bi jim omogočili, da z omejenimi sredstvi, dosežejo kar največjo rast, dobiček in prednosti pred konkurenti. Število dokumentov in posledično obseg dela v podjetjih naraščata. Vzrokov za naraščanje števila dokumentov je več, predvsem zaradi enostavne izdelave in prenosa dokumentov po elektronskih medijih, zahtevah zakonodaje ter standardov za sisteme vodenja itd. Kljub temu da je za dobo digitalne ekonomije značilno združevanje informacijskih in komunikacijskih tehnologij, predstavljajo dokumenti v papirni obliki še vedno velik del internega poslovanja ter interakcij s poslovnimi partnerji in strankami. Stekališče vseh papirnatih dokumentov pa predstavljajo arhivi, kamor so bili shranjeni potem ko so šli skozi tajništva in glavne pisarne.
Ključne besede: EDMS, elektronski dokumentni sistemi
Objavljeno v DKUM: 15.09.2016; Ogledov: 925; Prenosov: 118
.pdf Celotno besedilo (2,80 MB)

2.
UVEDBA DOKUMENTNEGA SISTEMA V PROZIVODNEM PODJETJU
Rebeka Babič, 2013, magistrsko delo

Opis: Podjetja vse težje obvladujejo papirnato dokumentacijo, saj ta iz leta v leto raste. Dosedanji sistemi s klasičnim papirnim poslovanjem postajajo neučinkoviti zaradi predolgega iskanja podatkov in zadnjih verzij dokumentov, dolgih distribucijskih poti in velikih stroškov tiskanja, kopiranja in arhiviranja. Vse to pa vpliva na odločitve vodstva podjetja in na delovanje storitev in odnosov s kupci, saj pomanjkanje odzivnosti in napačni podatki vplivajo na nadaljnje odločitve in s tem na samo konkurenčnost podjetja in na učinkovito izpolnjevanje zakonskih zahtev. Večina znanja v podjetjih je v obliki dokumentov, ki zajemajo poslovni proces, zato je pomembno, da si podjetje zagotovi učinkovit sistem za upravljanje z dokumenti. Sistemi za upravljanje z dokumenti so računalniško podprte rešitve za obvladovanje dokumentov, ki vsebujejo zajem in digitalizacijo papirnatih dokumentov, delovni tok in življenjski cikel dokumentov, shranjevanje, indeksiranje, distribucijo, iskanje in arhiviranje dokumentov. Podjetja se zaradi vedno večjega števila elektronskih dokumentov odločajo za elektronsko hrambo oz. arhiviranje. Elektronsko arhiviranje je ohranjanje elektronskih zapisov s pomočjo informacijske tehnologije. Za ohranitev elektronskih dokumentov je pomembno upoštevati arhivske zahteve pri oblikovanju sistemov za upravljanje z dokumenti, ki mora zagotavljati skrben nadzor dokumentov za zagotavljanje kakovosti, celovitosti, dostopnosti in avtentičnosti. Namen magistrske naloge je spoznati sisteme za upravljanje dokumentov, elektronsko hrambo in arhiviranje dokumentov, zakonske omejitve, pravne vidike in standarde, ki jih urejajo in potek projekta uvedbe. Teoretična izhodišča smo primerjali z uvedbo in delovanjem sistema za upravljanje z dokumenti v podjetju Impol. Spoznali smo samo rešitev, ki jo podjetje uporablja za upravljanje z dokumenti in kako je potekal projekt uvedbe, njihove prednosti in slabosti ter načrte za razvoj dokumentnega sistema v prihodnje.
Ključne besede: Ključne besede: dokument, elektronski dokument, sistemi za upravljanje z dokumenti, dokumentni sistem, elektronska hramba, elektronsko arhiviranje, življenjski cikel dokumentov, delovni tok, roki hrambe, revizijska sled, notranja pravila
Objavljeno v DKUM: 17.10.2013; Ogledov: 2964; Prenosov: 522
.pdf Celotno besedilo (1,14 MB)

3.
ELEKTRONSKO UPRAVLJANJE DOKUMENTOV V PROCESIH Z UPORABO ODPRTOKODNIH REŠITEV
Lejla Gušmirović, 2012, magistrsko delo

Opis: V današnjem času je na voljo je ogromno poslovnih rešitev, od splošnih do specifičnih, od poceni do dragih, in je težko izbrati najbolj primerno, saj nihče ne more zagotoviti, ali bo izbrana rešitev dejansko najbolj primerna v določenem okolju. Uspeh uvedbe poslovnih rešitev je odvisen od veliko dejavnikov in je sestavljen iz množice aktivnosti, ki morajo biti izvedene v pravem trenutku na pravilen način. Komercialne rešitve lahko predstavljajo visok finančni zalogaj, saj imajo time ljudi, podporo in veliko primerov dobre prakse, kar končnim uporabnikom v fazi uvedbe zagotavlja visoko mero zanesljivosti in prenos odgovornosti na izvajalca. Na drugi strani pa so na voljo brezplačne, odprtokodne rešitve, ki so tehnično in tehnološko še bolj razvite in varne, saj jih razvija številčna odprtokodna skupnost po celem svetu. Vendar te večinoma nimajo uradne podpore in za uvedbo le teh potrebujemo kar nekaj znanja. V svoji magistrski nalogi sem želela na konkretnem primeru upravljanja dokumentov v procesih predstaviti možnost implementacije le teh z uporabo odprtokodnih poslovnih rešitev. Upravljanje dokumentov v procesih je v današnjem času eno pomembnejših področij informatizacije in je vsekakor trend. Zaradi kompleksnosti področja uvedbe pri uvedbi sistemov za upravljanje z dokumenti govorimo o stroškovno in časovno zahtevnih projektih, zato je izbira ustrezne rešitve še toliko bolj pomembna. Posledice nepravilne izbire rešitve in partnerja pri uvedbi so lahko za organizacijo katastrofalne. Zato sem želela v svoji nalogi podrobneje predstaviti možnost uvedbe odprtokodnih rešitev za upravljanje z dokumenti, konkretneje na primeru prejetih dokumentov, prednosti tovrstnih rešitev in tudi morebitne pasti. Ne glede na dejstvo, da je odprta koda najbolj domača na področju operacijskih sistemov in infrastrukture, je področje poslovnih informacijskih rešitev vsekakor področje, kjer so se in se še bodo odprtokodne rešitve pokazale kot primerne za uporabo v produkcijskih, poslovnih okoljih.
Ključne besede: Odprta koda, odprtokodne poslovne rešitve, dokumentni sistemi, sistemi za upravljanje z dokumenti, Alfresco, delovni tokovi, poslovni procesi, ECM, Electronic Content Management, DMS, Document Management System
Objavljeno v DKUM: 13.08.2012; Ogledov: 2348; Prenosov: 406
.pdf Celotno besedilo (1,89 MB)

4.
UVEDBA SISTEMA ZA ELEKTRONSKO UPRAVLJANJE DOKUMENTOV
Erika Mar-Skledar, 2011, diplomsko delo

Opis: V sodobnem poslovnem svetu je cilj vsakega podjetja imeti optimizirane poslovne procese. Ta cilj pa je dokaj težko dosegljiv, če podjetje ne upravlja svoje poslovne dokumentacije učinkovito. Neustrezno urejena in shranjena poslovna dokumentacija je lahko v določenih trenutkih za podjetje videti le kot poslovna neprijetnost, vendar pa ima dandanes na žalost velikokrat večje posledice, med drugim tudi zmanjšanje konkurenčnosti podjetja, njegovega poslovnega ugleda in uspeha. Če je še pred desetletjem veljalo, da so sistemi za elektronsko upravljanje dokumentov za srednja in manjša podjetja skoraj nedosegljivi, pa je hiter razvoj informacijskih tehnologij v zadnjem desetletju naredil zagotovo velik korak v prid pocenitvi sistemov za elektronsko obvladovanje dokumentov. Cilj diplomske naloge je bil zato prikazati, da je možno tudi za manjše podjetje najti primerno rešitev za vzpostavitev sistema za elektronsko upravljanje dokumentov in izvesti njegovo integracijo s celovito programsko rešitvijo podjetja. Z izvedeno analizo obstoječe dokumentacije (pa čeprav samo delno zaradi širokega obsega dokumentacije) in s predstavitvijo prototipa, izdelanega s pomočjo EBA sistema, smo želeli odgovornim v podjetju pokazati možnosti za hitro in enostavno ureditev vsaj dela poslovne dokumentacije in možnosti za nadaljnji razvoj, ki omogoča celovito upravljanje celotne poslovne dokumentacije.
Ključne besede: - dokumentni sistemi, - elektronsko poslovanje, - arhiviranje dokumentov, - EBA.
Objavljeno v DKUM: 06.09.2011; Ogledov: 2073; Prenosov: 312
.pdf Celotno besedilo (1,58 MB)

5.
RAZVOJ PROTOTIPA S PREDPISI SKLADNEGA ELEKTRONSKEGA ARHIVA
Jure Časl, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo opisali in definirali pomen dokumentih in arhivskih sistemov s pomočjo zakona ZVDAGA in njene uredbe na ta zakon. Hkrati vzporedno smo še opisali kontrolnik kakovosti za preverjanje usklajenosti programske opreme s tem zakonom, ki prikazuje nekaj smernic za uporabo in vzpostavitev takšnega okolja. Dodatno smo še analizirali nekatere zelo pomembne korake v enotnih tehnoloških zahtevah, ki ponazarjajo organizacijo in notranja pravila za elektronske dokumente in za tiste, ki te dokumente upravljajo. Kot zadnje dejanje smo razvili tudi lažji prototip dokumentnega sistema, ki bi ustrezal nekaterim od teh zahtev oziroma upošteva nekatera načela iz prej omenjenih sestavkov.
Ključne besede: Arhivski sistemi, dokumentni sistemi, elektronsko arhiviranje, arhiviranje ZVDAGA, ETZ
Objavljeno v DKUM: 22.04.2010; Ogledov: 2132; Prenosov: 200
.pdf Celotno besedilo (1,86 MB)

6.
7.
Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici