| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 28
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Primerjalna analiza dokumentnih sistemov v sloveniji
Nike Vrecl, 2019, diplomsko delo

Opis: Obstajajo ljudje, ki imajo osebno raje kaotične delovne postaje in vztrajajo, da kaos prispeva k njihovi ustvarjalnosti. Čeprav je to res, v poslovnem okolju skoraj ne deluje, saj so ljudje ponavadi opremljeni z ustreznimi orodji za produktivnost, ki opravljajo prave posle. Se pa ponavadi zgodi, da dokument postane napačen, se izbriše ali pa ga brez uspeha iščemo več ur. V trenutku, ko prenehamo iskati določen dokument, se nam zdi, da sedi na kupu drugih dokumentov, na našem stojalu ali na drugih mestih, in se zavemo, kako pomembna je urejena dokumentacija. Takrat je nujno potreben sistem za upravljanje dokumentov. Programska oprema za upravljanje dokumentov podjetjem pomaga združevati papirno dokumentacijo in digitalne datoteke v enotno vozlišče, saj se optični dokumenti uvažajo v digitalne formate. Tako imamo vse dokumente na enem mestu, le-te pa lahko opremimo s podatki za lažje iskanje po ključnih besedah. Dober dokumentni sistem nam tako omogoči, da so naše datoteke varne, dostopne točno določenim osebam ter vedno pri roki. Diplomski projekt bomo razdelili na teoretični in praktični del. V teoretičnem delu bomo opredelili pojem dokumentnega sistema, njegove ključne funkcionalnosti, prednosti in slabosti ter trende na področju brezpapirnega poslovanja. Prav tako bomo navedli trenutno najboljše in najbolj priljubljene ponudnike dokumentnih sistemov na svetu, ki jih bomo izbrali na podlagi različnih raziskav. V teoretičnem delu pa bomo navedli ponudnike dokumentnih sistemov na slovenskem trgu ter analizirali njihove rešitve in jih med seboj primerjali.
Ključne besede: dokumentni sistem, brezpapirno poslovanje, elektronski sistem za upravljanje z dokumenti (EDMS).
Objavljeno: 06.12.2019; Ogledov: 418; Prenosov: 107
.pdf Celotno besedilo (1,43 MB)

2.
Digitalizacija dokumentarnega gradiva na Agenciji za kmetijske trge in razvoj podeželja
Martin Goričan, 2019, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu smo predstavili postopek digitalizacije fizičnega dokumentarnega gradiva na Agenciji Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja. Digitalizacija v javnih ustanovah mora slediti postopkom, kot jih narekujejo relevantna zakonodaja, uredbe in pravilniki, zato smo v teoretičnem uvodu opisali ključne zakonodajne zahteve prehoda v elektronsko upravljanje dokumentacije ter opredelili bistvene pojme. Na Agenciji Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja se upravlja z obsežno količino fizične dokumentacije, postopki upravljanja z gradivom pa so časovno zamudni. Hrani se vso izvorno fizično dokumentarno gradivo, saj digitalizirani dokumenti nimajo pravne vrednosti, ker Agencija nima sprejetih notranjih pravil. Kot rešitev smo predlagali uporabo obstoječe tehnologije za digitalizacijo fizične dokumentacije in približevanje postopka načelom Enotnih tehnoloških zahtev. Pretvorba poenostavi upravljanje z dokumentacijo in zaposlenim skrajša čas, ki ga potrebujejo za iskanje in dostavo dokumentov javnim uslužbencem. S sprejetjem notranjih pravil pa bi Agencija lahko prešla na popolno brezpapirno poslovanje.
Ključne besede: življenjski cikel dokumentov, notranja pravila, dokumentni sistem, fizično dokumentarno gradivo, Enotne tehnološke zahteve, elektronska hramba
Objavljeno: 04.04.2019; Ogledov: 536; Prenosov: 94
.pdf Celotno besedilo (1,31 MB)

3.
Uvedba brezpapirnega poslovanja v nabavni proces podjetja Unior d. d.
Anže Podgrajšek, 2018, diplomsko delo

Opis: Verjamem, da nisem edini, ki se mu zdi, da smo vse preveč obremenjeni s papirjem. Že na dom prejmemo kupe reklam, ki jih potem preprosto zavržemo. Enako se dogaja tudi v večini pisarn. Zaposleni na dan prejmejo velike kupe dokumentov, za katere v resnici ni nujno, da so natisnjeni. Zato je bila tudi tema diplomskega projekta brezpapirno poslovanje. Večina podjetij je že zaznala, da je treba iti v korak s časom, da je nujno potrebno, da so vsi pomembni dokumenti na voljo takoj, kadar koli in kjer koli. Uvedbe brezpapirnega poslovanja si želijo tudi v podjetju Unior, d. d. Diplomski projekt bomo razdelili na teoretični in praktični del. V teoretičnem delu bomo opredelili, kaj predstavlja pojem brezpapirno poslovanje, opredelili, kaj so dokumentni sistemi in njihove funkcionalnosti, predstavili slabosti in prednosti uvedbe, prikazali nekaj dobrih primerov uvedbe, prikazali bomo tudi proces uvedbe in kaj je pri procesu uvedbe bistvenega pomena, da bo uvedba uspešna. V praktičnem delu pa bomo opredelili nabavni proces, opisali nabavni proces v podjetju Unior, d. d., ter opisali proces uvedbe brezpapirnega poslovanja v nabavni proces.
Ključne besede: brezpapirno poslovanje, dokumentni sistem, uvedba brezpapirnega poslovanja, nabavni proces
Objavljeno: 07.11.2018; Ogledov: 468; Prenosov: 92
.pdf Celotno besedilo (1,36 MB)

4.
Vzpostavitev e-dokumentnega sistema z enotno prijavo v izobraževalni ustanovi
Duško Knežević, 2017, magistrsko delo/naloga

Opis: V magistrski nalogi bomo obravnavali področje skupinskega dela v računalniškem omrežju. Osnovni namen naloge bo v okolju, ki se ukvarja z izobraževalno dejavnostjo in izvaja aktivnosti na področju dokumentnega gradiva, vzpostaviti EDMS (elektronski dokumentni sistem) ter prikazati širino vidikov, ki jih je potrebno pri tem upoštevati. V obliki metodologije bodo predstavljeni kot navodila, kako se takšnega posega lotiti in kaj pri tem upoštevati. Za skupinsko delo z dokumenti poznamo najrazličnejša orodja, ki nam ponujajo medsebojno sodelovanje. Ker pa so ta orodja v večini primerov velik finančni zalogaj, se v organizacijah poslužujejo odprtokodne programske opreme. V magistrskem delu bomo predstavili brezplačno platformo Alfresco Comumunity, ki služi za upravljanje z vsebinami in skupinsko delo.
Ključne besede: virtualizacija, elektronski dokumentni sistem, Alfresco, enotna prijava
Objavljeno: 14.09.2017; Ogledov: 588; Prenosov: 63
.pdf Celotno besedilo (2,19 MB)

5.
ANALIZA POSLOVNIH UČINKOV SISTEMA ZA UPRAVLJANJE DOKUMENTOV V MIKROPODJETJU X S POUDARKOM NA ARHIVIRANJU RAČUNOVODSKIH DOKUMENTOV
Matej Repušič, 2016, diplomsko delo

Opis: Praktično vsa podjetja imajo danes vsakodnevne opravke s papirno kot tudi z elektronsko korespondenco (računi, predračuni, dobavnicami, elektronsko pošto, pogodbami, poslovnimi analizami, itd.). Posledica tega so velike količine dokumentov in elektronske korespondence. Isto velja za računovodske dokumente. Kadar podjetje ugotovi, da potrebuje pri poslovanju učinkovitejši dostop do poslovne dokumentacije, hitrejši pretok informacij, hitrejše črpanje informacij iz dokumentov, pravočasnost iskanih informacij, kar bi podjetju prihranilo čas in s tem zmanjšalo stroške poslovanja, je smiselno, da se odloči za uvedbo sistema za upravljanje z dokumenti, ki bo pripomogel k učinkovitemu ravnanju z dokumenti v podjetju pri vsakodnevnem poslovanju. Namen diplomske naloge je predstavitev predpisov s področja arhiviranja in elektronskega arhiva, spoznati sistem za upravljanje z dokumenti, spoznati elektronski arhiv kot del sistema za upravljanje z dokumenti, predstavitev zahtev mikropodjetja X do sistema za elektronsko upravljanje računovodskih dokumentov, predstavitev ponudnikov sistemov za elektronsko arhiviranje računovodskih dokumentov in na koncu diplomskega dela tudi predstavitev ugotovitev analize poslovnih učinkov uvedbe elektronskega sistema za upravljanje računovodskih dokumentov v mikropodjetju X.
Ključne besede: dokumentni sistem, elektronski arhiv, arhiviranje dokumentov, elektronski sistem za upravljanje z dokumenti
Objavljeno: 25.10.2016; Ogledov: 817; Prenosov: 78
.pdf Celotno besedilo (844,22 KB)

6.
Model e-poslovanja srednje šole
Vasja Ivančič, 2016, magistrsko delo/naloga

Opis: Sledenje spremembam in razvoju je osnova za preživetje podjetij. V takšen hitri razvoj in napredek so vključene tudi izobraževalne ustanove, ki morajo zaradi globalnih sprememb in uporabe razvitih tehnologij prilagajati svoje poslovanje. Klasične strategije in procesi so v današnjem času že skoraj neuporabne in na večini ravni nesprejemljive. Spreminjata se notranje kot zunanje okolje, zato je spremembe potrebno sprejeti in jim slediti, saj se lahko le tako vzpostavi primerno poslovanje in se dosegajo cilji v organizaciji. V delu so prikazani obstoječi procesi v srednjih šolah, dokumentacija, njihova sledljivost in arhiviranje. Analiza stanja je pokazala, da nastane veliko za današnji čas nepotrebnih stroškov pri poslovanju in hkrati dvojnost ali celo trojnost nekaterih podatkov, kar nas je vzpodbudilo k razmišljanju, da se izdela ustrezna prototipna rešitev, ki bo zagotovila prenovo procesov poslovanja z doseganjem ciljev poslovanja v celotni organizaciji in zniževanje stroškov ter seveda tudi konkurenčnost organizacije na vseh ravneh. V zaključku dela je prikazana prototipna rešitev za uvedbo kompletnega e-poslovanja srednje šole v smislu povezovanja do sedaj ločenih procesov, sledljivost dokumentov in ustrezno e-arhiviranje. Takšen model bi lahko bil uporaben za vse srednje šole na ravni države z možnostjo razširitve in uporabe v vseh izobraževalnih ustanovah do pridobitve najmanj V. stopnje izobrazbe.
Ključne besede: e-dokumentni sistem, e-poslovanje, poslovni proces, vzgojno izobraževalni proces, srednja šola
Objavljeno: 04.10.2016; Ogledov: 820; Prenosov: 84
.pdf Celotno besedilo (6,19 MB)

7.
VPLIV UVEDBE DOKUMENTNEGA SISTEMA NA UČINKOVITOST V THERMANI LAŠKO
Gabrijela Marija Ojsteršek, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga temelji na uvedbi dokumentnega sistema SAOP eRegistrator v podjetju Thermana Laško d.d. V teoretičnem delu naloge smo se osredotočili na prenovo poslovnih procesov z uvedbo dokumentnega sistema(DMS). Opisali smo njegove značilnosti in delovanje ter razloge za uvedbo. Spoznali smo sistem za elektronsko upravljanje z dokumenti (EDMS) in njegov vpliv na izboljšanje poslovnih procesov. Proučili smo zakonodajo, ki ureja brezpapirno poslovanje, ter opisali funkcije računovodenja in računovodsko poročanje. V drugem delu naloge smo predstavili podjetje Thermana in dokumentni sistem eRegistrator. Opravili smo analizo obstoječega in pričakovanega stanja ter prikazali učinke uvedbe dokumentnega sistema v proces dela, vključno s prednostmi in slabostmi. Zaključili smo z ugotovitvijo, da bo uvedba dokumentnega sistema eRegistrator pozitivno vplivala na učinkovitost v Thermani Laško, vendar pod pogojem, da bodo faze priprave na uvedbo opravljene kvalitetno in da bo zagotovljena podpora tako s strani vodstva podjetja kot tudi s strani ponudnika dokumentnega sistema SAOP d.o.o.
Ključne besede: dokumentni sistem, elektronski sistem za upravljanje z dokumenti (EDMS), elektronski podpis, računovodenje, SAOP eRegistrator
Objavljeno: 02.09.2016; Ogledov: 803; Prenosov: 66
.pdf Celotno besedilo (1,42 MB)

8.
INFORMATIZACIJA UPRAVLJANJA Z DOKUMENTARNIM GRADIVOM V JAVNI UPRAVI
Silvo Kotnik, 2016, magistrsko delo

Opis: Informatizacija poslovnega sistema predstavlja medsebojno povezane in prepletene sisteme, ki z uvedbo informacijske tehnologije v postopkih oblikovanja, shranjevanja, obdelave in iskanja informacij omogočajo prilagoditev informacijskih tokov in informacijskih povezav novim tehnološkim možnostim, spremembo organizacije dela in organizacijskih struktur ter prenovo poslovnih procesov. Upravljanje z informacijami in informacijskimi viri sodi v področje managementa informatike. Javni sektor je tako pomemben kot zasebni sektor in v veliki meri vpliva na izvajanje gospodarskih procesov in naše vsakdanje življenje. Obdobje informacijske družbe se razvija nadvse hitro in dinamično. Ta razvoj prinaša številne novosti, tako na področju ponudbe, kot povpraševanja po novih storitvah in sprememb v sodobni družbi in posledično tudi v delovanju državnega sektorja. Elektronsko poslovanje je realnost in postaja čedalje bolj pomemben vezni člen. Elektronsko poslovanje in moderne informacijske tehnologije so vse bolj prisotne v vsakdanjem delu javne uprave. Omogočajo lažje, hitrejše in kakovostnejše delo in posledično tudi večje zadovoljstvo strank. Namen elektronskega poslovanja elektronskih računov je opustitev papirnate oblike poslovanja in papirnatih računov ter poenostavitev ter pohitritev celotnega toka informacij. Uporaba informacijske tehnologije omogoča doseganje strateških ciljev, ki se bodo odvijali hitreje, ceneje in bolj kakovostneje. V javni upravi zlasti v državni upravi nastajajo dokumenti, ki so dokumentarno gradivo in zahtevajo podporo informacijskega sistema za ustvarjanje organiziranje, posredovanje in hranjenje v elektronski obliki. Implementiran sistem predstavlja podporo za poenotenje informatiziranih poslovnih procesov finančnega poslovanja in upravljanja dokumentarnega gradiva. V magistrski nalogi smo v teoretičnem in empiričnem delu s pomočjo študije primera obravnavali informacijski sistem pisarniškega poslovanja, ki predstavlja ogrodje elektronskega poslovanja organa državne uprave in informacijski sistem, ki se uporablja za standardizirane in formalizirane postopke, kot jih zahtevajo računovodski predpisi. Implementacija upravljanja z dokumentnim gradivom in finančnega poslovanja predstavlja ključno povezavo za spremljavo internih postopkov delovanja državnih organov, kar predstavlja osnovo kakovosti delovanja in celovito podporo procesom v javni upravi. Poenotenje postopkov državnih organov (e-odredbe, e-račun, e-podpis) pomeni celovit in sodoben informacijski sistem za podporo sistema za upravljanje z dokumenti in finančnim sistemom. V raziskovalnem delu smo ugotavljali optimizacijo delovnih postopkov, spremembo poslovnih procesov, življenjski cikel dokumentov, sledljivost dokumentov ter nadzor nad procesi. Magistrska naloga celovito odgovarja na zastavljena raziskovalna vprašanja ali informacijski sistem omogoča zanesljivost in povezljivost, informacijsko varnost, sledljivost dokumentov v elektronski obliki ter njihovo upravljanje in nadzor.
Ključne besede: javna uprava, elektronski dokumentni sistem, dokumentarno gradivo, elektronski račun, elektronsko podpisovanje, študija primera
Objavljeno: 30.06.2016; Ogledov: 1182; Prenosov: 203
.pdf Celotno besedilo (1,71 MB)

9.
Prenova dokumentnega toka v izbranem podjetju
Simona Rupar, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: Business Solutions d.o.o. je informacijsko podjetje, zato se zaveda, da je v svetu poslovanja vse bolj pomembno elektronsko poslovanje. Elektronsko dokumentni sistem omogoča lažje obvladovanje in upravljanje dokumentov. V podjetju še vedno vodijo ročno likvidacijo računov, ki je zaradi ročnih aktivnosti zamudno delo. Poleg neučinkovite porabe časa pa je njihovo arhiviranje nepregledno. Podjetje se je odločilo informatizirati likvidacijo prejetih računov že takoj ob vstopu računov v podjetje, torej v samem vložišču podjetja. Podrobno smo opisali proces ročne likvidacije računov v podjetju in s pomočjo kritične analize opredelili pomanjkljivosti. Predlagali smo informacijske rešitve in najprimernejšo rešitev, rešitev SharePoint, namestili in uvedli v poslovanje podjetja. Sledi opis poteka likvidacije računov po uvedbi in izračun stroškov projekta. Na koncu smo smiselnost uvedbe projekta podkrepili še z izračunom prihranka časa. Ugotovili smo, da podjetje po prenovi prihrani 1.563 ur na leto kar predstavlja približno 20.000 EUR na leto.
Ključne besede: poslovni proces, prenova, logistika, tok dokumentov, informacijski sistem, dokumentni sistem, MS SharePoint
Objavljeno: 11.02.2016; Ogledov: 905; Prenosov: 120
.pdf Celotno besedilo (1,72 MB)

10.
PRENOVA PROCESOV V MIKRO PODJETJU Z UVEDBO DMS REŠITVE
Spomenka Jurenec, 2015, magistrsko delo

Opis: Na trgu je začutiti potrebo po razvoju in uporabi novih načinov razmišljanja pri izboljševanju načina delovanja podjetij. Iz tega razloga podjetja optimizirajo svoje poslovanje, saj se edino tako lahko prilagajajo hitrim in radikalnim spremembam na trgu ter ostajajo konkurenčna. Brez ustreznega sistema, ki bi podjetjem omogočal obvladovanje dokumentov lahko hitro naletijo na neurejene in nenadzorovane dokumente. Pri zaposlenih se tako čedalje bolj porajajo vprašanja o lokaciji dokumenta, o pravilnemu imenu pod katerim je dokument shranjen, kdo je zadnji z njim upravaljal, kolikšno število različic obstaja ter katera je končna različica dokumenta. Tukaj lahko navedemo tudi problem, ki je pri poslovanju z dokumenti dokaj pogost, in sicer pravice dostopa do posameznih dokumentov bodisi pravice do branja bodisi za možnost spreminjanja dokumenta. Ustrezen dokumentni sistem odpravlja takšne težave ter hkrati omogoča ustrezno varnost, dostopnost in razpoložljivost dokumentov v vsakem času, vsem zaposlenim. Informacijska tehnologija (v nadaljevanju IT) sama po sebi ne more spremeniti poslovnih procesov, lahko pa veliko pripomore pri njihovi optimizaciji in je močen vir za spremembo. Pred prenovo poslovnih procesov si moramo izbrati le tiste procese, ki so kandidati za prenovo, saj se prenove poslovnih procesov moramo lotiti sistematično. V magistrski nalogi smo se prenove poslovnih procesov lotili pri sami dokumentaciji, in sicer tako, da smo s pomočjo uvedbe IT-ja oz. DMS rešitve v podjetju optimizirali potek dokumentacije. Določanje in izbiranje procesov za prenovo je pomemben predpogoj za obravnavo sprememb v podjetju. Brez poudarka in opredelitve kritičnih procesov, ki ovirajo nemoten potek dela, bi bili viri in vreme zaman porabljeni. Še posebej v zgodnji fazi prenove procesov je pomembno, da podjetje dokaže nekaj uspehov. To lahko stori edino, če izbere procese, ki so kritični za prenovo, saj s pomočjo prenove lahko pokaže učinkovitejše in preprostješe delovanje. Ustrezno uvedena DMS rešitev lahko korenito spremeni način dela, saj pomaga pri nemotenem delovanju poslovnih procesov. Prav tako pospešuje hitrost številnih delovnih aktivnosti in hkrati zmanjšuje potrebo po človeški delovni sili. Za srednje velika in velika podjetja v katerih se dnevno obrne deset ali več sto tisoč dokumentov je uporaba dokumentnega sistema, ki jim pomaga pri tovrstnem organiziranju in nadzoru dokumentov je vsekakor nuja. Veliko manjših podjetij pa za to rešitev ne vidijo potrebe. Menijo, da z dobro premišljeno strukturo podjetja imajo lahko ustrezen dostop in nadzor nad njihovimi dokumenti. Trdijo, da dodane funkcionalnosti, ki jih omogočajo DMS rešitve niso vredne stroškov nakupa dodatne strojne in programske opreme in usposabljanja zaposlenih.
Ključne besede: poslovni proces, modeliranje, prenova, DMS, uvedba, dokumentni sistem
Objavljeno: 09.11.2015; Ogledov: 844; Prenosov: 162
.pdf Celotno besedilo (1,09 MB)

Iskanje izvedeno v 0.35 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici