| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 12
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Primerjalna analiza produkcije politično dokumentarnih filmov
Melisa Ćehić, 2018, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo raziskuje in prikazuje, kako lahko različni dejavniki vplivajo na posredovanje resnice v politično dokumentarnih filmih skozi različna časovna obdobja in kraje. Po ogledu politično dokumentarnega filma se analizirajo vsi dejavniki, ki lahko nezavedno in zavedno vplivajo na sporočilo filma. Eden izmed teh dejavnikov je produkcija, ki lahko z velikostjo produkcijske ekipe, količine vloženega denarja in zastopanju velikih produkcijskih hiš, spremenijo smer pogleda na film.
Ključne besede: politika, dokumentarni film, produkcija, vplivni dejavniki
Objavljeno: 07.11.2018; Ogledov: 479; Prenosov: 53
.pdf Celotno besedilo (371,58 KB)

2.
PRODUKCIJA DOKUMENTARNIH FILMOV O ŽIVALIH
Petra Vrabec, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje produkcijo dokumentarnega filma o živalih in bralca vodi skozi potek produkcijskega procesa. Z diplomskim delom želimo ugotoviti standarde za doseganje visokokakovostnih dokumentarnih filmih o živalih. Lotili smo se pregleda predprodukcijskega procesa, elementov, vključenih v fazo planiranja, in kaj je pri tem potrebno upoštevati. Pogledali smo produkcijske pristope in opremo ter situacije, v katerih se uporablja. Prikazujemo, kaj je pomembno v zaključni fazi postprodukcije ter elemente, ki jih zajema dobra montaža. Osredotočilo smo se na to, kar dvigne raven dokumentarnih filmov, vzbudi močna čustva in navduši občinstvo.
Ključne besede: Dokumentarni film, produkcijski pristopi, snemanje, gibanje kamer, montaža
Objavljeno: 05.09.2016; Ogledov: 872; Prenosov: 55
.pdf Celotno besedilo (1,97 MB)

3.
RAČUNALNIŠKA ANIMACIJA ZGODOVINSKEGA OBJEKTA SKOZI ČAS NA PRIMERU MARIBORSKEGA VODNEGA STOLPA
Nina Kodrič, 2013, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je predstaviti računalniško modeliranje in animacijo kot način posredovanja zgodovinskih dejstev širši množici na zanimiv način. Na podlagi analize tehnik pridobivanja podatkov, načinov modeliranja in animacije ter analize že obstoječih primerov 3D rekonstrukcij zgodovinskih objektov smo pripravili lasten model mariborskega Vodnega stolpa Maribor, ki temelji na preučevanju zgodovinskega gradiva. Glavni cilj diplomskega dela je dokumentarni film o spreminjanju mariborskega Vodnega stolpa skozi čas. Ob izdelovanju modelov iz različnih časovnih obdobij smo ugotovili, da je zelo pomembna analiza podatkov o zgodovinskem objektu, saj vpliva na realnost izgleda modelov.
Ključne besede: 3D računalniška animacija, animacija zgodovinskega objekta, geometrijsko modeliranje, dokumentarni film
Objavljeno: 26.09.2013; Ogledov: 1289; Prenosov: 138
.pdf Celotno besedilo (2,24 MB)

4.
FILMSKA IN DEJANSKA RESNIČNOST PRI PRODUKCIJI DOKUMENTARNEGA FILMA
Mateja Toplak, 2013, diplomsko delo

Opis: Dokumentarni film uporablja vsa potrebna izrazna sredstva, ki jih nudi filmska slika, da bi čim bolj dokumentarno, prepričljivo in objektivno predstavil neko tematiko. Vendar dokumentarni film ni prikaz dejanske »resničnosti«, temveč ustvarjalna interpretacije le-te, saj so vedno prisotni še dejavniki (avtorjev subjektivni pristop, produkcijske metode, filmski jezik …), ki omogočajo, da filmska zgodba lahko sploh nastane. Problem določitve, ali film posreduje verodostojna dejstva ali ne, je že v tem, da je sama narava resnice subjektivna. Dokumentarni film je torej specifično oblikovan pogled na neko aktualnost ali dogodek oz. le izsek iz stvarnosti, saj je le-to, kot celoto, s kamero povsem nemogoče zaobjeti.
Ključne besede: dokumentarni film, zvrsti dokumentarnega filma, filmska prezentacija resničnosti
Objavljeno: 06.05.2013; Ogledov: 4563; Prenosov: 274
.pdf Celotno besedilo (1,76 MB)

5.
PRODUKCIJA DOKUMENTARNEGA FILMA KOT UČNI PRIPOMOČEK
Ludvik Rogan, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen proces izdelave dokumentarnega filma od ideje do končnega izdelka, ki zajema procese predprodukcije, produkcije in postprodukcije ter distribucije samega filma. Video in dokumentarni film v učnem procesu je obravnavan tako z vidika uporabe kot tudi nastanka v šolskem okolju. Teoretični del je podkrepljen z analizo opravljenega raziskovanja in s prikazom praktičnega primera produkcije dokumentarnega filma kot učnega pripomočka v šolskem okolju, filma o Primožu Trubarju – Rodoljubu ilirskem.
Ključne besede: film, učni proces, dokumentarni film, dokumentarni film kot učni pripomoček, predprodukcija, produkcija, postprodukcija, Primož Trubar, Rodoljub ilirski
Objavljeno: 06.08.2012; Ogledov: 2324; Prenosov: 248
.pdf Celotno besedilo (4,02 MB)

6.
PRODUKCIJA DOKUMENTARNEGA FILMA
Katja Remic, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje produkcijo dokumentarnega filma od iskanja ideje do distribucije v kinodvoranah ali na televizijskih ekranih. Bralca vodi skozi postopke produkcije petdesetminutnega dokumentarno igranega filma V iskanju črnega zlata, v katerem je predstavljeno delo rudarjev nekoč in danes. Z diplomskim delom želimo ugotoviti, kateri postopki produkcije filma so najtežji in kakšne napake se lahko pojavijo ter kako jih odpravimo. Primerjava slovenskih dokumentarnih filmov s tujimi omogoča iskanje razlogov za zapostavljenost tovrstnih filmov v Sloveniji. Opredelitev razlogov vodi do cilja diplomskega dela, to je ugotoviti, kakšne so rešitve za izboljšanje položaja slovenskih producentov dokumentarnih filmov ter vnovičnega razmaha slovenske produkcije dokumentarnih filmov.
Ključne besede: dokumentarni film, predprodukcija, produkcija, postprodukcija, distribucija
Objavljeno: 07.06.2012; Ogledov: 8492; Prenosov: 424
.pdf Celotno besedilo (2,88 MB)

7.
PARTICIPATIVNOST IN SODOBNA NEODVISNA FILMSKA PRODUKCIJA V SLOVENIJI
Matevž Pucer, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: V dobrem stoletju svojega obstoja je dokumentarni film doživel radikalne spremembe tako v svoji reprezentaciji kot v samem izgledu. Dandanes je dokumentarizem eno glavnih orodij za razumevanje globalnih kontekstov na nivoju širše javnosti. Tudi v Sloveniji je dokumentarna produkcija, predvsem neodvisna, v zelo hitrem razvoju, krog ustvarjalcev in tudi občinstva dokumentarnih filmov pa je širši kot kdajkoli prej. V diplomskem delu se, po pregledu trenutnega stanja neodvisne dokumentarne produkcije v Sloveniji, poglobimo v različne teorije dokumentarne reprezentacije. Nato pa preko pogovora z režiserko Anjo Medved in analizo njenih filmov skušamo raziskati, kakšne so značilnosti sodobnih dokumentarnih vsebin, v katero smer pelje njihov razvoj ter kakšni so cilji, ki si jih njihovi režiserji zastavljajo.
Ključne besede: participativnost, dokumentarni film, neodvisni film, Anja Medved
Objavljeno: 21.09.2011; Ogledov: 10413; Prenosov: 156
.pdf Celotno besedilo (1,17 MB)

8.
PRODUKCIJSKE TEHNIKE ZA DOKUMENTARNE FILME
Nejc Muršec, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: Osrednja tema diplomske naloge so produkcijske tehnike za dokumentarne filme. V diplomski nalogi so opisane definicije dokumentarca, razvoj dokumentarca skozi zgodovino s pomembnimi dogodki, novostmi, dokumentarnimi deli in osebami. Opredeljene so določene zvrsti dokumentarnega filma in njihove posebnosti. Opisane so tudi glavne tehnike produkcijskega postopka, katere zajemajo vse tri izvedbene faze dokumentarnega filma, le-te vključujejo pred-produkcijo, produkcijo in post-produkcijo, ki pa so seveda ključne za njegovo vsebinsko in tehnično izvedbo.
Ključne besede: dokumentarni film, montaža, produkcija, snemanje, zgodovina
Objavljeno: 20.12.2010; Ogledov: 8110; Prenosov: 206
.pdf Celotno besedilo (2,89 MB)

9.
VPLIV AVTORJA NA DOKUMENTARNI PORTRET
Maja Senekovič, 2009, diplomsko delo

Opis: Znano je, da dokumentarni filmi nikoli niso prikazovali realnosti. Za vsakim filmom namreč stoji avtor, ki želi nekaj sporočiti. Tako je tudi z dokumentarnimi portreti. Kje in kakšna je vloga avtorja v procesu izdelave dokumentarnega portreta je predmet diplomske naloge. Prvi del povzema zgodovino dokumentarnega filma, ga definira in klasificira, v nadaljevanju pa je predstavljena vloga avtorja v pred-produkciji, produkciji in post-produkciji dokumentarnega portreta, glede na uporabljeno reprezentacijo. Diplomskemu delu je priložen kratek dokumentarni portret Zadeta od lajfa! ki sem ga naredila kot neobvezni del naloge.(zaradi velikosti datoteke je fiil dosegljiv pri tiskani inačici)
Ključne besede: dokumentarni film, dokumentarni portret, avtor, reprezentacija
Objavljeno: 14.10.2009; Ogledov: 11067; Prenosov: 301
.pdf Celotno besedilo (650,62 KB)

10.
DOKUMENTARNI FILM KOT ORODJE PROMOCIJE
Žiga Zavrl, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljen dokumentarni film kot orodje promocije. Skozi teorijo množičnih medijev in filma, dokumentarni film opredelimo kot kategorijo vizualnega izražanja, ki temelji na prizadevanju različnih podkategorij, da »dokumentirajo« resničnost. Definicija in karakteristike dokumentarnega filma nam omogočajo, da ga lahko uporabimo kot sredstvo za promoviranje izdelkov ali storitev. Opisan je proces izdelave dokumentarnega filma z uporabo digitalne tehnologije, ki je razdeljen na tri izvedbene faze in predstavlja ključ do vsebinske in tehnične izdelave. Skozi analizo primera raziskujemo optimalne rešitve pri izdelavi dokumentarnega filma v promocijske namene, ki je nastal kot produkt tega diplomskega dela.
Ključne besede: Množični mediji, množično komuniciranje, film, dokumentarni film, dokumentarni film kot orodje promocije, predprodukcija, produkcija in postprodukcija
Objavljeno: 07.09.2009; Ogledov: 12046; Prenosov: 336
.pdf Celotno besedilo (1,32 MB)

Iskanje izvedeno v 0.32 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici