| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 253
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Zakonodajne zahteve in odgovornost medicinske sestre pri dokumentiranju - primerjava seznanjenosti medicinskih sester slovenija-avstrija
Maja Dugi, 2023, magistrsko delo

Opis: Dokumentiranje v zdravstveni negi je izrednega pomena za varno, kontinuirano in kvalitetno zdravstveno nego, obenem pa je eden redkih instrumentov, s katerim se medicinska sestra lahko zaščiti in s pomočjo katerega lahko dokazuje opravljeno delo. Kljub njeni izjemni pomembnosti se ji zaradi številnih faktorjev namenja v vsakdanji praksi premalo pozornosti, vsaj dokler pomanjkanje le te, ne privede do zapletov. Raziskovalna metodologija v magistrskem delu temelji na kvantitativni metodologiji, ta pa na filozofiji pozitivizma. Za izvedbo raziskave smo uporabili strukturiran anketni vprašalnik, ki smo ga prevedli tudi v nemški jezik. Vseh izpolnjenih vprašalnikov je bilo 118, iz strani zaposlenih v Sloveniji 61, iz strani zaposlenih v Avstriji 57. Podatke smo analizirali in rezultate predstavili s pomočjo tabel in grafov, obdelali pa s pomočjo statističnega programa IBM SPSS 27.0. Zakonodajne zahteve in odgovornosti dokumentiranja medicinskih sester v Avstriji in Sloveniji so v pregledanih segmentih enake, kar smo potrdili z pregledom znanstvene in strokovne literaturo ter s tem ovrgli hipotezo 1. Hipotezo 2 smo potrdili, saj smo ugotovili, da so medicinske sestre v Avstriji statistično veliko bolje kot medicinske sestre v Sloveniji seznanjene z zakonskimi zahtevami na ravni matične države ter s pravno odgovornostjo medicinskih sester v zdravstveni negi (p < 0,05, p = 0), medtem ko se ne glede na državo obojne strinjajo, da negovalna dokumentacija predstavlja pomemben del zdravstvene nege (p > 0,05).Pomanjkljivost dokumentiranja v zdravstveni negi je globalen problem, na katerega bi bilo pomembno opozarjati s strani izobraževalnih ustanov in institucij v katerih smo zaposleni.
Ključne besede: zakonodajne zahteve dokumentiranja z zdravstveni negi, zdravstvena dokumentacija, medicinska sestra
Objavljeno v DKUM: 01.12.2023; Ogledov: 313; Prenosov: 35
.pdf Celotno besedilo (1,26 MB)

2.
Nadgradnja železniškega odseka Zidani Most-Dobova-državna meja v skladu z zahtevami jedrnega omrežja Republike Slovenije : diplomsko delo
Martin Luskar, 2023, diplomsko delo

Opis: Slovenija je na odličnem geostrateškem položaju, ki s pomočjo železniške infrastrukture povezuje zahodno ter centralno Evropo z Balkanskim polotokom tako v potniškem kakor tudi v tovornem prometu. Trenutno se v železniško infrastrukturo vlaga ogromno denarja pri čemer pa moramo biti pazljivi, da se z posodabljanjem infrastrukture doseže najvišje standarde ter upošteva najvišje zahteve uredb Evropske unije. V diplomskem delu je podana podrobna analiza pomembnega železniškega odseka med Zidanim Mostom ter Dobovo, ki odpira povezave Evrope z Balkanom. V analizi obstoječega stanja je podan podroben pregled dosedanje železniške infrastrukture ter predlogi za nadgradnjo po najnovejših Tehničnih specifikacij interoperabilnosti (TSI) in Smernicah EU za razvoj vseevropskega prometnega omrežja uredbah (TEN-T). Pregledana je bila tudi projektna dokumentacija na odseku glede na projektne hitrosti, ter podana mnenja za najprimernejšo implementacijo rešitev pri doseganju željenih višjih hitrosti, ki bi jih pridobili pri nadgradnji v skladu z zahtevami jedrnega omrežja.
Ključne besede: železniška infrastruktura, projektna dokumentacija, TEN-T, TSI, zahteve jedrnega železniškega omrežja, hitrost vlakov
Objavljeno v DKUM: 02.11.2023; Ogledov: 612; Prenosov: 104
.pdf Celotno besedilo (3,52 MB)

3.
Zadovoljstvo uporabnikov s klinično informacijskim sistemom Think!Med Clinical v Diagnostično Terapevtskem Servisu
Duško Makarić, 2023, magistrsko delo

Opis: Dokumentacija zdravstvene nege je osnova za izvajanje zdravstvene nege. Pravilno, natančno in pregledno zapisane informacije izboljšajo produktivnost izvajalcev zdravstvene nege, saj preprečujejo podvajanje preiskav, pregledov ter izvedenih postopkov, in so poglavitne za varno oskrbo pacientov tekom hospitalizacije. Uporabljena je bila neeksperimentalna kvantitativna raziskovalna metoda. Podatki so bili pridobljeni s pomočjo strukturiranega spletnega vprašalnika. Vprašalnik je bil razdeljen med izvajalce zdravstvene nege, ki so bili prerazporejeni v Diagnostično-terapevtski servis med epidemijo covida-19. Razdeljenih je bilo 342 vprašalnikov, od tega jih je bilo vrnjenih 147, kar predstavlja 42,9 % realizacijo vzorca.
Ključne besede: informacijski sistem, elektronski zdravstveni zapis, E-zdravje, e-dokumentacija
Objavljeno v DKUM: 03.08.2023; Ogledov: 408; Prenosov: 32
.pdf Celotno besedilo (1,29 MB)

4.
Davčni vidiki izvoznega postopka
Lucija Vincek, 2022, diplomsko delo

Opis: V sklopu diplomskega projekta smo ugotovili, da se znotrajskupnostne dobave blaga in izvoz blaga v tretje države z davčnega vidika znatno ne razlikujejo. Pomembno je, da podjetja pri opravljanju izvoznih poslov poznajo tako evropsko kot državno zakonodajo in dobave blaga ustrezno davčno obravnavajo ter prikazujejo v svojih evidencah. V nasprotnem primeru davčni organi pri ugotovljenih nepravilnostih sprožijo sodne postopke, ki podjetjem povzročajo veliko stroškov in nevšečnosti.
Ključne besede: mednarodno poslovanje, izvozni postopek, znotrajskupnostna odprema, izvozna dokumentacija, davki
Objavljeno v DKUM: 10.11.2022; Ogledov: 507; Prenosov: 34
.pdf Celotno besedilo (873,10 KB)

5.
Izboljšanje kakovosti procesa dokumentiranja v enoti intenzivne nege oddelka za travmatologijo
Monika Tacer, 2022, magistrsko delo

Opis: Uvod: V enoti intenzivne nege Oddelka za travmatologijo se obravnavajo poškodbe, ki zahtevajo kompleksno zdravstveno oskrbo. Namen je predstaviti zdravstveno in negovalno dokumentacijo, ki je ključna pri procesni obravnavi pacienta. Metode: V magistrskem delu smo uporabili deskriptivno metodo dela. V teoretičnem delu smo strokovno literaturo iskali s pomočjo različnih podatkovnih baz. V empiričnem delu smo s kontrolnim listom analizirali dokumentacijo, ki se uporablja v izbranem okolju. Kontrolni list smo razdelili na analizo temperaturno terapevtskega lista in na analizo negovalne dokumentacije. Raziskovalni vzorec je predstavljal dokumentacijo 20 hospitaliziranih pacientov, ki so bili obravnavani v enoti intenzivne nege Oddelka za travmatologijo. Rezultati: Ugotovili smo, da je v 45 % pregledanih dokumentacij prišlo do pomanjkanja prostora pri rubrikah: predpisovanje terapije, aplicirana terapija in beleženje vnosa tekočin. Pri analizi negovalne dokumentacije smo ugotovili, da pogosto prihaja do podvajanj vpisanih informacij iz različnih opazovalnih listov na temperaturno terapevtski list. Kadar je dokument beleženje intenzivnega opazovanja pacienta v uporabi, se vpisovanje vitalnih funkcij v 100 % podvaja. Razprava in sklep: Zaradi obsežnosti področja menimo, da bi morali v enoti intenzivne nege Oddelka za travmatologijo imeti prilagojeno tako zdravstveno kot tudi negovalno dokumentacijo. S tem bi lahko dvignili raven kakovosti dokumentiranja v enoti.
Ključne besede: dokumentacija, zdravstvena nega, kakovost, intenzivna nega
Objavljeno v DKUM: 29.08.2022; Ogledov: 849; Prenosov: 148
.pdf Celotno besedilo (2,11 MB)

6.
Konstruiranje priprav za naprave za izdelovanje biorazgradljivih lončkov - kft : diplomsko delo
Urban Kmetec, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljeno delo, ki sem ga opravljal v podjetju Kostroj Strojegradnja d. o. o. Prikazan je celoten postopek konstruiranja in izdelave priprav za biorazgradljive lončke-KFT. Zaradi velikoserijske izdelave naprav KFT-ja smo se odločili, da bomo izdelali priprave. Samo modeliranje smo izvedli v programskem paketu SolidWorks, kjer je prikazan končni izdelek. S pomočjo v naprej pridobljenih načrtov smo si izdelali približne skice, ki predstavljajo osnutek za izgled priprav. Potrebno je bilo paziti tudi na to, da so dovolj mobilne za premikanje po celotnem proizvodnem prostoru.
Ključne besede: KFT, konstruiranje, strojništvo, SolidWorks, tehniška dokumentacija
Objavljeno v DKUM: 01.06.2022; Ogledov: 636; Prenosov: 156
.pdf Celotno besedilo (1,89 MB)

7.
Projektna dokumentacija kot dejavnik uvajanja ERP rešitev
David Kamenik, 2021, magistrsko delo

Opis: ERP rešitve postajajo iz dneva v dan vse bolj nepogrešljiv del poslovanja vsakega podjetja, saj so celovite rešitve, ki povezujejo vsa področja poslovanja. V magistrskem delu najprej spoznamo teoretična izhodišča ERP rešitev. Pogledali smo, kaj so ERP rešitve, kako so se skozi zgodovino razvijale, kakšne funkcionalnosti ponujajo, kateri so največji ponudniki in kakšni bodo trendi razvoja v prihajajočih letih. V poglavju uvajanje ERP rešitve predstavljamo uvajanje s projekti. Projekti so lahko mali ali veliki. Večina najuspešnejših podjetij na svetu je do svojega statusa prišla preko velikih, inovativnih sprememb. Projektom korenitih sprememb v poslovanju pravimo digitalna transformacija. Pristopi k uvajanju ERP rešitev so različni, kateri način bomo izbrali, pa je odvisno od projekta do projekta. Projekti uvajanja so lahko časovno in stroškovno zahtevni, zato je še posebej pomembno, da projekt dobro planiramo. Za doseganje najboljših rezultatov je pomembno, da so projekti podprti s projektno dokumentacijo. Projektna dokumentacija je lahko enostavna ali pa zajema veliko število dokumentov, odvisno od našega pristopa in kompleksnosti projekta. Na koncu poglavja pogledamo še, kateri so tisti dejavniki, zaradi katerih projekt po navadi uspe ali propade. V nadaljevanju magistrskega dela predstavljamo podjetje Comtron, ki se med drugim ukvarja tudi s poslovno-informacijsko programsko opremo. Podrobneje bomo spoznali njihovo ERP rešitev, imenovano TRONInterCenter, pogledali bomo, katera področja pokriva s svojimi moduli in kakšne vrste licenc so na voljo. Na kratko bomo opisali tudi druge rešitve podjetja Comtron, ki jih je mogoče integrirati s TRONInterCenter. V zadnjem, praktičnem poglavju, bomo pogledali primer uvajanja (materialnega dela) ERP-ja TRONInterCenter v podjetje X. Pogledali si bomo, kako je bilo uvajanje načrtovano, projektno ekipo in potek uvajanja. Predstavili bomo tudi nekaj primerov projektne dokumentacije, ki je bila ustvarjena za ta projekt. Na koncu bomo predstavili rezultate uvedbe in načrte za nadaljevanje projekta.
Ključne besede: ERP rešitve, uvajanje ERP rešitev, projekt uvajanja, projektna dokumentacija
Objavljeno v DKUM: 22.10.2021; Ogledov: 943; Prenosov: 134
.pdf Celotno besedilo (2,17 MB)

8.
Konstruiranje in dimenzioniranje progresivnega preoblikovalnega orodja : diplomsko delo
Mijo Mlinarević, 2021, diplomsko delo

Opis: V nalogi prikazano, kako poteka konstruiranje in dimenzioniranje preoblikovalnega orodja osnovnega koncepta preoblikovanja, ki smo ga dobili od naročnika, do končne konstrukcije orodja, ki je prvi korak pri procesu izdelave potrebne dokumentacije, ki se uporabi za izdelavo progresivnega preoblikovalnega orodja. Prikazane so omejitve in smernice, ki nam določajo, na kakšen način je potrebno orodje izdelati, da najboljše služi svojemu namenu in se finančno najbolj obrestuje tako podjetju, ki ga izdeluje, kot tudi podjetju, ki ga uporablja. Orodje, ki smo ga skonstruirali, je izvedeno iz treh osnovnih sklopov, ki smo jih dopolnjevali in prilagajali skozi potek konstruiranja in dimenzioniranja. Prikazani so preračuni, ki nas vodijo pri izbiri pravih komponent, da bo orodje popolnoma funkcionalno. Tako je prikazan potek in razmišljanje, ki ga uporabljamo pri izdelavi konstrukcije progresivnega preoblikovalnega orodja v 3D risarskem programu Siemens NX.
Ključne besede: konstruiranje, dimenzioniranje, orodje, dokumentacija
Objavljeno v DKUM: 13.10.2021; Ogledov: 802; Prenosov: 100
.pdf Celotno besedilo (1,79 MB)

9.
Konstruiranje obračalne naprave za obračanje tovornih kontejnerjev : diplomsko delo
Andraž Pečolar, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljen celoten postopek konstruiranja in izdelave nove obračalne naprave za obračanje tovornih kontejnerjev, z razlogom lažje končne obdelave le-teh med sestavljanjem in posledično tudi izboljšanjem letne produktivnosti. Pri obstoječi obračalni napravi se zaradi togega vpetja obeh strani naprave v tla soočamo s težavo pri spremembi dimenzij tovornega kontejnerja. S pomočjo raziskave in analize stare obračalne naprave smo skonstruirali ter izdelali novo obračalno napravo, ki se lahko zelo enostavno prilagaja različnim dimenzijam tovornih kontejnerjev, obenem pa se lahko enostavno premika po celotni proizvodni hali.
Ključne besede: konstruiranje, tovorni kontejnerji, obračalna naprava, izdelava, tehniška dokumentacija, Innoduler, d. o. o.
Objavljeno v DKUM: 29.09.2021; Ogledov: 859; Prenosov: 83
.pdf Celotno besedilo (3,24 MB)

10.
ORGANIZACIJA GRADBIŠČA IN TEHNOLOŠKI PROCESI GRADNJE BENCINSKEGA SERVISA V CELJU : diplomsko delo
Jan Škrablin, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi so predstavljeni organizacija gradbišča ter tehnološki procesi rekonstrukcije in novogradnje obstoječega bencinskega servisa Celje. Prvi del naloge prikazuje splošne podatke o projektu, predvideni investiciji, prav tako pa tudi opiše obstoječe stanje in nakazuje na predvideno novo stanje objekta. V nadaljevanju sledi proučevanje pogojev za gradnjo objekta, in sicer se posveča proučevanju projektne dokumentacije, gradbene pogodbe, lokacijskih zmožnosti, klimatskih razmer in razpoložljivosti internih virov podjetja. Jedro diplomskega dela predstavlja organizacija gradbišča, ki obsega dimenzioniranje vseh začasnih prostorov, deponij gradbenega materiala in opreme, priključitev na komunalno oskrbo in opise notranjih ter zunanjih transportov. Zadnji del naloge opisuje procese rekonstrukcije in novogradnje objekta, kjer so natančno opisani vsi postopki gradnje, ki jih izvedemo, da zagotovimo optimalno opravljeno delo. V zaključku je prikazan načrt organizacije gradbišča.
Ključne besede: gradbeništvo, gradbena dela, organizacija gradbišča, dokumentacija, tehnološki procesi gradnje
Objavljeno v DKUM: 15.09.2021; Ogledov: 1190; Prenosov: 155
.pdf Celotno besedilo (5,22 MB)

Iskanje izvedeno v 0.21 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici