| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 250
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Davčni vidiki izvoznega postopka
Lucija Vincek, 2022, diplomsko delo

Opis: V sklopu diplomskega projekta smo ugotovili, da se znotrajskupnostne dobave blaga in izvoz blaga v tretje države z davčnega vidika znatno ne razlikujejo. Pomembno je, da podjetja pri opravljanju izvoznih poslov poznajo tako evropsko kot državno zakonodajo in dobave blaga ustrezno davčno obravnavajo ter prikazujejo v svojih evidencah. V nasprotnem primeru davčni organi pri ugotovljenih nepravilnostih sprožijo sodne postopke, ki podjetjem povzročajo veliko stroškov in nevšečnosti.
Ključne besede: mednarodno poslovanje, izvozni postopek, znotrajskupnostna odprema, izvozna dokumentacija, davki
Objavljeno v DKUM: 10.11.2022; Ogledov: 139; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (873,10 KB)

2.
Izboljšanje kakovosti procesa dokumentiranja v enoti intenzivne nege oddelka za travmatologijo
Monika Tacer, 2022, magistrsko delo

Opis: Uvod: V enoti intenzivne nege Oddelka za travmatologijo se obravnavajo poškodbe, ki zahtevajo kompleksno zdravstveno oskrbo. Namen je predstaviti zdravstveno in negovalno dokumentacijo, ki je ključna pri procesni obravnavi pacienta. Metode: V magistrskem delu smo uporabili deskriptivno metodo dela. V teoretičnem delu smo strokovno literaturo iskali s pomočjo različnih podatkovnih baz. V empiričnem delu smo s kontrolnim listom analizirali dokumentacijo, ki se uporablja v izbranem okolju. Kontrolni list smo razdelili na analizo temperaturno terapevtskega lista in na analizo negovalne dokumentacije. Raziskovalni vzorec je predstavljal dokumentacijo 20 hospitaliziranih pacientov, ki so bili obravnavani v enoti intenzivne nege Oddelka za travmatologijo. Rezultati: Ugotovili smo, da je v 45 % pregledanih dokumentacij prišlo do pomanjkanja prostora pri rubrikah: predpisovanje terapije, aplicirana terapija in beleženje vnosa tekočin. Pri analizi negovalne dokumentacije smo ugotovili, da pogosto prihaja do podvajanj vpisanih informacij iz različnih opazovalnih listov na temperaturno terapevtski list. Kadar je dokument beleženje intenzivnega opazovanja pacienta v uporabi, se vpisovanje vitalnih funkcij v 100 % podvaja. Razprava in sklep: Zaradi obsežnosti področja menimo, da bi morali v enoti intenzivne nege Oddelka za travmatologijo imeti prilagojeno tako zdravstveno kot tudi negovalno dokumentacijo. S tem bi lahko dvignili raven kakovosti dokumentiranja v enoti.
Ključne besede: dokumentacija, zdravstvena nega, kakovost, intenzivna nega
Objavljeno v DKUM: 29.08.2022; Ogledov: 300; Prenosov: 85
.pdf Celotno besedilo (2,11 MB)

3.
Konstruiranje priprav za naprave za izdelovanje biorazgradljivih lončkov - kft
Urban Kmetec, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljeno delo, ki sem ga opravljal v podjetju Kostroj Strojegradnja d. o. o. Prikazan je celoten postopek konstruiranja in izdelave priprav za biorazgradljive lončke-KFT. Zaradi velikoserijske izdelave naprav KFT-ja smo se odločili, da bomo izdelali priprave. Samo modeliranje smo izvedli v programskem paketu SolidWorks, kjer je prikazan končni izdelek. S pomočjo v naprej pridobljenih načrtov smo si izdelali približne skice, ki predstavljajo osnutek za izgled priprav. Potrebno je bilo paziti tudi na to, da so dovolj mobilne za premikanje po celotnem proizvodnem prostoru.
Ključne besede: KFT, konstruiranje, strojništvo, SolidWorks, tehniška dokumentacija
Objavljeno v DKUM: 01.06.2022; Ogledov: 257; Prenosov: 66
.pdf Celotno besedilo (1,89 MB)

4.
Projektna dokumentacija kot dejavnik uvajanja ERP rešitev
David Kamenik, 2021, magistrsko delo

Opis: ERP rešitve postajajo iz dneva v dan vse bolj nepogrešljiv del poslovanja vsakega podjetja, saj so celovite rešitve, ki povezujejo vsa področja poslovanja. V magistrskem delu najprej spoznamo teoretična izhodišča ERP rešitev. Pogledali smo, kaj so ERP rešitve, kako so se skozi zgodovino razvijale, kakšne funkcionalnosti ponujajo, kateri so največji ponudniki in kakšni bodo trendi razvoja v prihajajočih letih. V poglavju uvajanje ERP rešitve predstavljamo uvajanje s projekti. Projekti so lahko mali ali veliki. Večina najuspešnejših podjetij na svetu je do svojega statusa prišla preko velikih, inovativnih sprememb. Projektom korenitih sprememb v poslovanju pravimo digitalna transformacija. Pristopi k uvajanju ERP rešitev so različni, kateri način bomo izbrali, pa je odvisno od projekta do projekta. Projekti uvajanja so lahko časovno in stroškovno zahtevni, zato je še posebej pomembno, da projekt dobro planiramo. Za doseganje najboljših rezultatov je pomembno, da so projekti podprti s projektno dokumentacijo. Projektna dokumentacija je lahko enostavna ali pa zajema veliko število dokumentov, odvisno od našega pristopa in kompleksnosti projekta. Na koncu poglavja pogledamo še, kateri so tisti dejavniki, zaradi katerih projekt po navadi uspe ali propade. V nadaljevanju magistrskega dela predstavljamo podjetje Comtron, ki se med drugim ukvarja tudi s poslovno-informacijsko programsko opremo. Podrobneje bomo spoznali njihovo ERP rešitev, imenovano TRONInterCenter, pogledali bomo, katera področja pokriva s svojimi moduli in kakšne vrste licenc so na voljo. Na kratko bomo opisali tudi druge rešitve podjetja Comtron, ki jih je mogoče integrirati s TRONInterCenter. V zadnjem, praktičnem poglavju, bomo pogledali primer uvajanja (materialnega dela) ERP-ja TRONInterCenter v podjetje X. Pogledali si bomo, kako je bilo uvajanje načrtovano, projektno ekipo in potek uvajanja. Predstavili bomo tudi nekaj primerov projektne dokumentacije, ki je bila ustvarjena za ta projekt. Na koncu bomo predstavili rezultate uvedbe in načrte za nadaljevanje projekta.
Ključne besede: ERP rešitve, uvajanje ERP rešitev, projekt uvajanja, projektna dokumentacija
Objavljeno v DKUM: 22.10.2021; Ogledov: 519; Prenosov: 67
.pdf Celotno besedilo (2,17 MB)

5.
Konstruiranje in dimenzioniranje progresivnega preoblikovalnega orodja : diplomsko delo
Mijo Mlinarević, 2021, diplomsko delo

Opis: V nalogi prikazano, kako poteka konstruiranje in dimenzioniranje preoblikovalnega orodja osnovnega koncepta preoblikovanja, ki smo ga dobili od naročnika, do končne konstrukcije orodja, ki je prvi korak pri procesu izdelave potrebne dokumentacije, ki se uporabi za izdelavo progresivnega preoblikovalnega orodja. Prikazane so omejitve in smernice, ki nam določajo, na kakšen način je potrebno orodje izdelati, da najboljše služi svojemu namenu in se finančno najbolj obrestuje tako podjetju, ki ga izdeluje, kot tudi podjetju, ki ga uporablja. Orodje, ki smo ga skonstruirali, je izvedeno iz treh osnovnih sklopov, ki smo jih dopolnjevali in prilagajali skozi potek konstruiranja in dimenzioniranja. Prikazani so preračuni, ki nas vodijo pri izbiri pravih komponent, da bo orodje popolnoma funkcionalno. Tako je prikazan potek in razmišljanje, ki ga uporabljamo pri izdelavi konstrukcije progresivnega preoblikovalnega orodja v 3D risarskem programu Siemens NX.
Ključne besede: konstruiranje, dimenzioniranje, orodje, dokumentacija
Objavljeno v DKUM: 13.10.2021; Ogledov: 498; Prenosov: 66
.pdf Celotno besedilo (1,79 MB)

6.
Konstruiranje obračalne naprave za obračanje tovornih kontejnerjev : diplomsko delo
Andraž Pečolar, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljen celoten postopek konstruiranja in izdelave nove obračalne naprave za obračanje tovornih kontejnerjev, z razlogom lažje končne obdelave le-teh med sestavljanjem in posledično tudi izboljšanjem letne produktivnosti. Pri obstoječi obračalni napravi se zaradi togega vpetja obeh strani naprave v tla soočamo s težavo pri spremembi dimenzij tovornega kontejnerja. S pomočjo raziskave in analize stare obračalne naprave smo skonstruirali ter izdelali novo obračalno napravo, ki se lahko zelo enostavno prilagaja različnim dimenzijam tovornih kontejnerjev, obenem pa se lahko enostavno premika po celotni proizvodni hali.
Ključne besede: konstruiranje, tovorni kontejnerji, obračalna naprava, izdelava, tehniška dokumentacija, Innoduler, d. o. o.
Objavljeno v DKUM: 29.09.2021; Ogledov: 454; Prenosov: 54
.pdf Celotno besedilo (3,24 MB)

7.
ORGANIZACIJA GRADBIŠČA IN TEHNOLOŠKI PROCESI GRADNJE BENCINSKEGA SERVISA V CELJU : diplomsko delo
Jan Škrablin, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi so predstavljeni organizacija gradbišča ter tehnološki procesi rekonstrukcije in novogradnje obstoječega bencinskega servisa Celje. Prvi del naloge prikazuje splošne podatke o projektu, predvideni investiciji, prav tako pa tudi opiše obstoječe stanje in nakazuje na predvideno novo stanje objekta. V nadaljevanju sledi proučevanje pogojev za gradnjo objekta, in sicer se posveča proučevanju projektne dokumentacije, gradbene pogodbe, lokacijskih zmožnosti, klimatskih razmer in razpoložljivosti internih virov podjetja. Jedro diplomskega dela predstavlja organizacija gradbišča, ki obsega dimenzioniranje vseh začasnih prostorov, deponij gradbenega materiala in opreme, priključitev na komunalno oskrbo in opise notranjih ter zunanjih transportov. Zadnji del naloge opisuje procese rekonstrukcije in novogradnje objekta, kjer so natančno opisani vsi postopki gradnje, ki jih izvedemo, da zagotovimo optimalno opravljeno delo. V zaključku je prikazan načrt organizacije gradbišča.
Ključne besede: gradbeništvo, gradbena dela, organizacija gradbišča, dokumentacija, tehnološki procesi gradnje
Objavljeno v DKUM: 15.09.2021; Ogledov: 619; Prenosov: 103
.pdf Celotno besedilo (5,22 MB)

8.
KONSTRUIRANJE HIDRAVLIČNEGA MEHANIZMA KOPALNE PLOŠČADI : diplomsko delo
Aljaž Motoh, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga je rezultat dela, ki sem ga opravljal na praktičnem usposabljanju pri podjetju Modic metal. Cilj naloge je bil skonstruirati in izdelati hidravlični mehanizem kopalne ploščadi za jahto Azimut 55. Modeliranje je potekalo v programskem paketu SolidWorks. Prikazan in opisan je celoten postopek dela, od spoznavanja lastnosti jahte, določitve zahtev v zahtevniku, izbire primernega materiala in primerne zaščite pred morsko vodo, izbire hidravličnih komponent,krmiljenja sistema, modeliranja, delovanja, načrtovanja montaže, pa vse do izdelave tehniške dokumentacije.
Ključne besede: Kopalna ploščad, konstruiranje, jahta, hidravlika, tehniška dokumentacija
Objavljeno v DKUM: 30.08.2021; Ogledov: 494; Prenosov: 102
.pdf Celotno besedilo (2,86 MB)

9.
Konstruiranje odvijalca aluminijastih trakov : diplomsko delo
David Sevšek, 2021, diplomsko delo

Opis: V podjetju Impol v družbi Rondal d.o.o. so se odločili za posodobitev ter nadgradnjo nekaterih strojev. Podjetje je potrebovalo novo izboljšano linijo za izdelavo rondic. Podjetje Tehnika -SET, katero je v tesnem sodelovanju z Impolom, se je odločilo za ponudbo, se pravi projektivo ter izdelavo celotne linije. Celotno linijo sestavljajo naslednji stroji: - odvijalec aluminijastih trakov; - stroj za hladno valjanje; - transportni trak; - stiskalnica ter - transportni trak za odpaden materjal in transportni trak za konči produkt. Diplomska naloga zavzema splošno predstavitev podjetja Tehnika – SET ter konstruiranje celotnega odvijalca. Odvijalec aluminijastih trakov je skonstuiran tako, da služi svojemu namenu s kar se da malo težavami. V diplomski nalogi je opisana celotna naloga odvijalca ter posamezno njegovi glavni sestavni deli. Pri samem konstruiranju so uporabljene izkušnje mentorja iz podjetja ter izkušnje delavcev iz podjetja Rondal d.o.o. Odvijalec ima preračunane glavne tri gredi, katere so najpomembnejše za statično nosilnost glavnih komponent stroja. Za odvijalec aluminijastih trakov je izrisana celotna dokumentacija, vendar so v diplomski nalogi predstavlljene samo risbe glavnih elementov oz. gredi ter sklopov. Na koncu so predstavljeni predlogi za izboljšanje samega odvijalca, kateri so se tekom naloge prikazali, da bi se dali izboljšati. Seveda pa bo najboljše rezultate pokazal čas delovanja stroja v primeru, da bo ponudba sprejeta od naročnika.
Ključne besede: konstruiranje, aluminijasti trak, odvijalec, tehniška dokumentacija
Objavljeno v DKUM: 02.07.2021; Ogledov: 545; Prenosov: 94
.pdf Celotno besedilo (2,07 MB)

10.
Konstruiranje dvoriščnih vrat podjetja Niros kovinarstvo s.p. : diplomsko delo
Alen Forjanič, 2021, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomske naloge je bil konstruiranje dvoriščnih vrat z vgrajenim elektromotorjem s sodelovanjem podjetja Niros kovinarstvo s.p.. Podjetje se ukvarja z izdelavo ter montažo ograj, dvoriščnih vrat in nadstreškov, prav tako se ukvarja z obdelavo kovin in uporabo naprednih tehnologij. Torej potek od same idejne zasnove, kjer je prikazan idejni izris dvoriščnih vrat pred določenim objektom, in vse do izdelave ter montaže vrat. V diplomskem delu je prikazan postopek konstruiranja s potrebnim statičnim izračunom ter določitvijo potrebnega materiala, praktičnim potekom izdelave ter končno montažo dvoriščnih vrat.
Ključne besede: Konstruiranje, dvoriščna vrata, pogoni, tehniška dokumentacija.
Objavljeno v DKUM: 01.07.2021; Ogledov: 466; Prenosov: 112
.pdf Celotno besedilo (2,37 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici