| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 33
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
Promocija dojenja v porodnišnici Kranj : diplomsko delo univerzitetnega študija
Maja Triplat, 2006, diplomsko delo

Ključne besede: komunikacija, dojenje, mati
Objavljeno: 31.03.2008; Ogledov: 2632; Prenosov: 310
.pdf Celotno besedilo (439,93 KB)

2.
3.
Dojenje in začetne težave : diplomska naloga
Petra Korošec, 2008, diplomsko delo

Ključne besede: novorojenčki, matere, dojenje, začetne težave pri dojenju, porodnišnice
Objavljeno: 14.01.2009; Ogledov: 5090; Prenosov: 886
.pdf Celotno besedilo (420,03 KB)

4.
5.
Vloga očeta pri dojenju
Vesna Stanković, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili dojenje in njegove prednosti, ter kako lahko oče in patronažna medicinska sestra pomagata materi pri dojenju. Osredotočili smo se na vlogo očeta pri dojenju. V empiričnem delu smo predstavili rezultate raziskave, ki smo jo izvedli med petdesetimi materami otrok starih do 1. leta na območju Tezno v letu 2009. Namen raziskave je bil ugotoviti, ali je doječim materam bila nudena pomoč očeta, ali na dolžino dojenja vpliva podpora in pomoč očeta in na kakšne načine lahko očetje nudijo materam podporo. Rezultate smo pridobili z anketnim vprašalnikom. Več kot polovica mater je prepričanih, da jim je partnerjeva pomoč potrebna za daljše in kvalitetnejše dojenje, kar 74 odstotkov materam je partner nudil psihično pomoč. 62 odstotkov mater je mnenja, da je patronažna medicinska sestra pomagala njihovim partnerjem, da so našli stik s svojimi otroki. Da so partnerji premostili prve težave, jim je patronažna medicinska sestra pomagala z nasveti, pogovorom in motivacijo. Partner je lahko doječi materi v veliko pomoč. Očetovo vključevanje v varstvo otroka ne pomeni, da oče prevzema vlogo otrokove varuške, pač pa na ta način izraža svoje enakopravno starševstvo. Čas, ki ga oče prebije z otrokom, in izkazovanje naklonjenosti sta za otroka neprecenljive vrednosti, kakor tudi za mater.
Ključne besede: Ključne besede: dojenje, vloga očeta pri dojenju, patronažna medicinska sestra.
Objavljeno: 06.11.2009; Ogledov: 2376; Prenosov: 360
.pdf Celotno besedilo (403,45 KB)

6.
Prehrana med nosečnostjo in dojenjem
Petra Slemenjak, 2009, diplomsko delo

Opis: Vsebina diplomskega dela je usmerjena v prehrano med nosečnostjo in dojenjem in je razdeljena na dva dela. V prvem delu je opisana prehrana med nosečnostjo in osnove prehranjevanja nosečnice. Opredeljena je prehrana v času dojenja. Opisane so tudi razvade v času dojenja in škodljivosti teh razvad. V empiričnem delu je predstavljena raziskava, ki smo jo izvedli v Zdravstvenem domu Radlje ob Dravi v dispanzerju za otroke in nosečnice. Z anketnimi vprašanji smo ugotavljali, koliko so ženske osveščene o pomenu zdrave prehrane med nosečnostjo in dojenjem, od kod oziroma kje so dobile prve informacije o dojenju in o pravilni prehrani med dojenjem. Zanimalo nas je tudi ali so nosečnice dobile dovolj informacij o pomembnosti pravilne prehrane med nosečnostjo in dojenjem. Na podlagi analize pridobljenih rezultatov smo ugotovili, da so dobile ženske dovolj informacij o pomenu zdrave prehrane med nosečnostjo in dojenjem in da so največ teh informacije dobile v šoli za starše.
Ključne besede: prehrana nosečnice, prehrana doječe matere, vegetarijanstvo, zdravstvena vzgoja, dojenje.
Objavljeno: 21.12.2009; Ogledov: 3584; Prenosov: 841
.pdf Celotno besedilo (1023,03 KB)

7.
Pomen kožnega stika pri dojenju in vloga medicinske sestre
Marija Kramer, 2010, diplomsko delo

Opis: Dojenje je naraven, najboljši in enostaven način prehranjevanja novorojenčkov in dojenč-kov. Da je naraven in najboljši, je res. To se vedno znova potrjuje. Enostaven pa vedno ni, saj terja ogromno truda, tako od mater, medicinskih sester, očetov in tudi širše javnosti. Znano je, da kožni stik med materjo in dojenčkom izboljša dojenje. Prvi del diplomske naloge je teoretičen, s predstavitvijo sodobnih spoznanj o dojenju, s poudarkom na pomenu kožnega stika za dojenje, o prednostih dojenja za otroka in mater ter o vplivu dojenja na okolje. Predstavili smo dojenje v porodnišnici in vlogo medicinske sestre pri spodbujanju, vzpostavitvi, vzdrževanju kožnega stika in dojenja. Opisali smo tudi izobraževalni program v novorojencem prijaznih porodnišnicah. Drugi del diplomske naloge je raziskava, ki je temeljila na kvantitativni metodologiji. Izde-lan je bil anonimen anketni vprašalnik z vprašanji zaprtega in odprtega tipa. Anketirali smo 52 medicinskih sester na Ginekološko porodniškem oddelku Splošne bolnišnice Celje. Želeli smo ugotoviti seznanjenost medicinskih sester s pomenom kožnega stika za dojenje takoj po porodu, njihovi vlogi pri spodbujanju, vzpostavitvi, vzdrževanju dojenja in ugo-toviti kakšna je dejanska podpora kožnemu stiku, ter kako bi jo lahko še izboljšali in s tem pripomogli k še boljšemu dojenju. Ugotavljali smo seznanjenost medicinskih sester o pomenu in prednostih kožnega stika, izobraženosti medicinskih sester za podporo kožnemu stiku in kako pomagati paru mati - otrok pri vzpostavitvi kožnega stika. Na podlagi analize pridobljenih rezultatov smo ugo-tovili, da medicinske sestre poznajo pomen kožnega stika takoj po porodu, znajo pomagati materi pri vzpostavitvi kožnega stika in menijo, da imajo dovolj izobraževanj s področja spodbujanja dojenja s kožnim stikom. Ugotovili pa smo, da premalo medicinskih sester pozna pomen kožnega stika za vzpostavitev ponovnega dojenje s pomočjo relaktacije.
Ključne besede: Ključne besede: kožni stik, dojenje, vloga medicinske sestre
Objavljeno: 15.02.2010; Ogledov: 2679; Prenosov: 435
.pdf Celotno besedilo (1,21 MB)

8.
Projekt »Dojenju prijazna zdravstvena ustanova«
Vesna Turnšek, 2010, diplomsko delo

Opis: Dojenje je naučena spretnost in mati mora biti motivirana, da se je želi učiti. Za uspešno dojenje je odločilna določena stopnja pozitivne samopodobe pri materi. Zdravstveno osebje mora materi v porodnišnici pomagati, ji svetovati pri prvem podoju otroka in ji stati ob strani, ves čas bivanja v porodnišnici. Ko morata mati in njen otrok oditi v svoje domače okolje, največkrat nastopijo težave. Mati preneha dojiti otroka in poseže po mlečnih nadomestkih oz. nadomestni hrani. Zaradi težav, ki se pojavijo pri doječih materah doma, smo v diplomskem delu podrobneje predstavili projekt »Dojenju prijazna zdravstvena ustanova«. Projekt izvajajo v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca v Mariboru. V sklopu projekta smo podrobneje opisali 7 korakov do uspešnega dojenja ter kako so pričeli uveljavljati vseh 7 korakov v »Dojenju prijazni zdravstveni ustanovi«. Predstavili smo pozitivne prednosti in težave izključnega dojenja, sobe in kotičke, ki so namenjeni dojenju v »Dojenju prijazni zdravstveni ustanovi«, opisali vlogo medicinske sestre pri spodbujanju dojenja pred in po porodu ter opisali Šolo za bodoče starše.
Ključne besede: dojenje, otrok, mati, komunikacija, projekt »Dojenju prijazna zdravstvena ustanova«, 7 korakov do uspešnega dojenja
Objavljeno: 28.06.2010; Ogledov: 1993; Prenosov: 247
.pdf Celotno besedilo (1,17 MB)

9.
Vloga medicinske sestre pri prehranjevanju nedonošenčka
Sanja Mrkonjić, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo govori o vlogi medicinske sestre pri prehranjevanju nedonošenčka. Namen diplomskega dela je opisati značilnosti nedonošenčka, predstaviti dojenje, načine prehranjevanja nedonošenčka ter predstaviti zdravstveno vzgojno delo medicinske sestre pri prehranjevanju nedonošenčka. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati raziskave, ki smo jo izvedli s pomočjo anonimnega anketnega vprašalnika. V raziskavo je bilo vključenih 20 medicinskih sester s Klinike za pediatrijo — odsek za intenzivno nego in terapijo v UKC Maribor. Na podlagi analize pridobljenih rezultatov smo ugotovili, kateri so najpogostejši načini hranjenja nedonošenčka, s kakšnim mlekom (materino mleko ali mlečne formule) so najpogosteje hranjeni ter kako medicinske sestre izvajajo zdravstveno vzgojno delo staršev pri prehranjevanju nedonošenčkov.
Ključne besede: nedonošenček, prehranjevanje nedonošenčka, dojenje, zdravstveno vzgojno delo medicinske sestre.
Objavljeno: 16.11.2010; Ogledov: 2657; Prenosov: 474
.pdf Celotno besedilo (2,02 MB)

10.
VPLIV MATERE NE EMOCIONALNI RAZVOJ PREDŠOLSKEGA OTROKA IN SEPARACIJSKA ANKSIOZNOST
Anja Čubrić, 2011, diplomsko delo

Opis: Vez, ki se splete med materjo in otrokom že v času nosečnosti, se ne prekine niti po rojstvu. Čeprav nista več fizično povezana, ostaneta čustveno povezana, kar se odraža v kasnejših letih celostnega razvoja otroka. Cela vrsta raziskav pritrjuje tezi, da je materina vloga pri otrokovem emocionalnem razvoju še kako pomembna in prav zato se, ko se govori o separacijski anksioznosti, največkrat govori o diadi mati-otrok. Iz navedenih razlogov, smo se v diplomskem delu osredotočili na sodelovanje mater otrok, ki obiskujejo vrtce, od starosti treh do šestih let. V teoretičnem delu smo predstavili pomen dojenja, čustva in njihov razvoj ter separacijsko anksioznost. Izpostavili smo emocionalni razvoj predšolskega otroka, vpliv vzgojnih stilov na razvoj socialnih spretnosti, vedenje otroka ob ločitvi od matere in ob ponovnem snidenju. V empiričnem delu diplomske naloge smo raziskali, v kolikšni meri matere vplivajo na otrokov emocionalni razvoj in separacijsko anksioznost. V ta namen smo uporabili sledeče variable: spol in starost otroka, starost in izobrazba matere, čas dojenja otroka, očesni kontakt v času dojenja, vedenje matere in otroka ob slovesu in ponovnem snidenju ter materin odziv ob vidnem razvojnem napredku otroka.
Ključne besede: predšolski otrok, emocionalni razvoj, separacijska anksioznost, čustva, mati, dojenje.
Objavljeno: 14.04.2011; Ogledov: 3029; Prenosov: 425
.pdf Celotno besedilo (1,16 MB)

Iskanje izvedeno v 0.2 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici