| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 56
Na začetekNa prejšnjo stran123456Na naslednjo stranNa konec
1.
Programiranje za splet na strani odjemalca : učno gradivo
Marko Hölbl, Lili Nemec Zlatolas, 2023, drugo učno gradivo

Ključne besede: programiranje, odjemalci, upravljanje z dogodki, e-gradiva
Objavljeno v DKUM: 28.02.2023; Ogledov: 95; Prenosov: 15
.pdf Celotno besedilo (1,17 MB)

2.
Analiza identifikacijskih zapestnic za zagotavljanje varnosti pacientov v bolnišničnem okolju
Doroteja Golob, 2022, magistrsko delo

Opis: Izhodišča: Natančna identifikacija pacienta predstavlja temelj varnosti za pacienta v bolnišničnem okolju. Identifikacijske zapestnice predstavljajo sredstvo za prepoznavanje pacienta in so povezava med pacientom ter preostalim zdravstvenim sistemom. Namen zaključnega dela je ugotoviti, ali so identifikacijske zapestnice za paciente poenotene med posameznimi oddelki znotraj bolnišnice. Metode: V raziskavo mešane metodologije smo vključili strokovne vodje zdravstvene nege oddelkov v bolnišnici na severovzhodnem delu Slovenije. Osredotočili smo se na kirurške in interne oddelke. Uporabili smo anketni vprašalnik z odprtimi tipi vprašanj in presečno opazovalno raziskavo na tematiko identifikacijskih zapestnic. Rezultati: V raziskavi so sodelovale strokovne vodje zdravstvene nege iz 20 različnih oddelkov. Na podlagi kvalitativne raziskave smo določili dve kategoriji: izboljšanje kakovosti obravnave pacienta; znanje in veščine medicinske sestre za pripravo in namestitev identifikacijske zapestnice pri pacientu. V okviru opazovalne študije je imelo 94 % pacientov nameščeno identifikacijsko zapestnico, od tega je bilo 8 % napačno nameščenih. Diskusija: Zaradi številnih težav, ki jih izpostavljajo zaposleni pri identifikaciji pacientov, je treba poiskati možne ukrepe za preprečevanje le-teh. Številne raziskave so pokazale, da lahko z uporabo kode QR in črtne kode na identifikacijskih zapestnicah zmanjšamo število napak v obravnavi pacienta, prav tako pa njihova uporaba razbremeni zdravstveno osebje. Metode: V raziskavo mešane metodologije smo vključili strokovne vodje zdravstvene nege oddelkov v bolnišnici na severovzhodnem delu Slovenije. Osredotočili smo se na kirurške in interne oddelke. Uporabili smo anketni vprašalnik z odprtimi tipi vprašanj in presečno opazovalno raziskavo na tematiko identifikacijskih zapestnic. Rezultati: V raziskavi so sodelovale strokovne vodje zdravstvene nege iz 20 različnih oddelkov. Na podlagi kvalitativne raziskave smo določili dve kategoriji: izboljšanje kakovosti obravnave pacienta; znanje in veščine medicinske sestre za pripravo in namestitev identifikacijske zapestnice pri pacientu. V okviru opazovalne študije je imelo 94 % pacientov nameščeno identifikacijsko zapestnico, od tega je bilo 8 % napačno nameščenih. Diskusija: Zaradi številnih težav, ki jih izpostavljajo zaposleni pri identifikaciji pacientov, je treba poiskati možne ukrepe za preprečevanje le-teh. Številne raziskave so pokazale, da lahko z uporabo kode QR in črtne kode na identifikacijskih zapestnicah zmanjšamo število napak v obravnavi pacienta, prav tako pa njihova uporaba razbremeni zdravstveno osebje.
Ključne besede: identifikacijske zapestnice, hospitalizacija, identifikacija pacienta, neželeni dogodki
Objavljeno v DKUM: 19.08.2022; Ogledov: 448; Prenosov: 116
.pdf Celotno besedilo (1,54 MB)

3.
Izredni dogodki na odseku železniške proge Maribor-Dravograd : diplomsko delo
Dejan Milutin, 2022, diplomsko delo

Opis: Varnost v prometu je tako za vsakega posameznika kot celotno družbo ena izmed najpomembnejših potreb pri delovanju družbe. Izredni dogodki so ključni pokazatelji varnosti pri vseh vrstah prometa, torej tudi pri železniškem. Proučeni so bili izredni dogodki na odseku proge od Maribora do Dravograda v nekem časovnem obdobju. Analizirani so bili vsi nezaželeni dogodki, ki so se zgodili na omenjenem odseku in bi lahko vplivali na varnost železniškega prometa ne glede na to, ali so po svojem obsegu uvrščeni v kategorijo izrednih dogodkov. Analiza je pokazala, da so ukrepi in varnostne metode, ki se že izvajajo na omenjeni progi, v večini primerov zadostni. Za izboljšanje že obstoječih objektov in ukrepov so v zaključnem delu naloge predlagani dodatni ukrepi na infrastrukturi, kot so izdelava podpornih ali upornih zidov, izdelava oziroma postavitev gabionov, obnova prepustov, postavitev jeklenih mrež, temeljito čiščenje pobočij, izdelava palisadnih sten itd. Dodatne varnostne metode in ukrepi so podrobno predstavljeni v posameznih poglavjih diplomskega dela.
Ključne besede: gradbeništvo, promet, železnice, izredni dogodki, proga
Objavljeno v DKUM: 24.06.2022; Ogledov: 305; Prenosov: 36
.pdf Celotno besedilo (2,23 MB)

4.
Razvoj mobilne aplikacije za sporočanje dogodkov z uporabo razvojnega ogrodja Flutter : diplomsko delo
Bojana Markova, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je prikazan razvoj mobilne aplikacije za poročanje o dogodkih z uporabo razvojnega ogrodja Flutter. Namen mobilne aplikacije je pošiljanje in prikazovanje dogodkov, ki predstavljajo tveganje ali priložnost za neko podjetje. Predstavili smo osnovne značilnosti ogrodja Flutter. V praktičnem delu smo načrtovali mobilno aplikacijo, potem pa smo začeli z implementacijo. Po izdelavi mobilne aplikacije smo predstavili ocene in izkušnje testnih uporabnikov.
Ključne besede: Flutter, mobilna aplikacija, Android, dogodki, Dart
Objavljeno v DKUM: 24.12.2021; Ogledov: 856; Prenosov: 223
.pdf Celotno besedilo (1,83 MB)

5.
Analiza splošnih zavarovanj pred odgovornostjo na slovenskem trgu
Tim Očko, 2021, diplomsko delo

Opis: Potreba po zavarovanju premoženja je bila zaradi škodnih, neobvladljivih in nepredvidljivih dogodkov prisotna skozi človeško zgodovino. Od novejše zgodovine naprej pa so se začeli intenzivno razvijati vse kompleksnejši in raznoliki zavarovalni produkti. Tako zavarovalnice danes ponujajo produkte, ki lahko zavarujejo vse aspekte modernega življenja. Osrednja raziskovalna tema diplomskega projekta so zanimiva in svojevrstna zavarovanja splošne odgovornosti. Kljub temu da spadajo med premoženjska zavarovanja, se v marsičem razlikujejo. Omenjana zavarovanja nas torej ščitijo pred odškodninsko odgovornostjo, ki smo jo povzročili tretjim osebam. Omogočajo možnost, da svoje premoženje zaščitimo kot zasebnik, delodajalec, kot prodajalec oziroma distributer produktov na trgu, kot član poslovodstva v gospodarski družbi in z vsemi ostalimi zavarovanji, ki so zaradi pomembnosti zakonsko določena kot obvezna, pri opravljanju poklica. Koristnost zavarovanj se kaže v permanentni rasti pobranih premij tako na slovenskem kot tudi na evropskem trgu. Po analizi zbranih podatkov je razvidno, da splošna zavarovanja pred odgovornostjo pridobivajo na pomembnosti in se bodo v prihodnje še razvijala, kljub temu da trenutno predstavljajo majhen odstotek premoženjskih zavarovanj. Prav tako je v vrsti omenjenih zavarovanj razviden močan trend naraščanja pobranih premij pri izbranih zavarovalnicah.
Ključne besede: Splošna zavarovanja pred odgovornostjo, premoženjska zavarovanja, škodni dogodki, zavarovanje poklicne odgovornosti, premije
Objavljeno v DKUM: 08.11.2021; Ogledov: 622; Prenosov: 87
.pdf Celotno besedilo (1,14 MB)

6.
Priporočila za zelene prireditve : primer prireditve Praznik kozjanskega jabolka
2021

Opis: Prireditve oziroma dogodki so eden ključnih privlačnih elementov turistične ponudbe. Poznamo več vrst dogodkov, kot so kulturni, športni in izobraževalni. Pomembni elementi prireditev so zagotovo njihova vsebina, prav tako pa tudi gastronomska ponudba. Kolektivne blagovne znamke so pomembno orodje razvoja podeželja in v verige povezanih ponudnikov, ki zagotavljajo celovito visokokakovostno gastronomsko in z njo povezano ponudbo strategije »od vil do vilic« ter vodenih doživetij in zelenih prireditev z lokalno dodano vrednostjo. Pri organizaciji je treba zagotoviti kar najboljšo kakovost izvedbe ter poskrbeti za varnost in trajnostno naravnanost prireditve, o čemer govori ta monografija. Prav smernice za trajnostne zelene prireditve so vodilo prihodnjega razvoja dogodkov na destinaciji Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje, kjer so v sodelovanju s Fakulteto za turizem Univerze v Mariboru pristopili k skupnemu projektu trajnostnih turističnih rešitev za prihodnost. Zelene prireditve smo preučevali na primeru Praznika kozjanskega jabolka.
Ključne besede: turizem, podeželski turizem, trajnostni razvoj, zelene prireditve, dogodki, Praznik kozjanskega jabolka
Objavljeno v DKUM: 29.10.2021; Ogledov: 682; Prenosov: 117
.pdf Celotno besedilo (12,22 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

7.
Vpliv komunikacijskih napak na pojavnost in vrsto neželenih dogodkov v operacijski dvorani
Jure Ahej, 2021, diplomsko delo

Opis: Uvod: Učinkovita komunikacija predstavlja temelj za zagotavljanje kakovostne in varne zdravstvene obravnave, s tem pa se zmanjšajo neželeni dogodki ter napake. Vsem zaposlenim mora biti varnost pacientov na prvem mestu, ob storjeni napaki moramo biti iskreni, priznati in napako odpraviti. Namen zaključnega dela je predstaviti vpliv komunikacijskih napak na pojavnost in vrsto neželenih dogodkov. Metode: V zaključnem delu smo izvedli sistematični pregled strokovne literature, ki se je navezovala na tematiko o vplivu komunikacijskih napak na pojavnost in vrsto neželenih dogodkov v operacijski dvorani. Uporabili smo deskriptivno metodo dela in metodo povzemanja, komparacije ter kompilacije. Izvedli smo kritično oceno člankov in naredili analizo ter sintezo člankov. Izvedli smo tematsko analizo. Članke smo iskali po bazah podatkov, in sicer: SAGE journals, PubMed, Web of Science ter ScienceDirect. Rezultati: Komunikacijske napake so v 56 % vzrok za operativne oziroma pooperativne zaplete, v 69 % primerov pride zaradi le-teh do zamenjave pacietov oziroma do napačnih postopkov. Napake v komunikaciji predvsem vplivajo na povečano obolevnost, umrljivost, odpoved operativnih posegov, podaljšano hospitalizacijo, višjo stopnjo stresa za zaposlene, učinkovitost posega se zmanjša, večje finančno breme za organizacijo in nepotrebne preiskave. Razprava in sklep: Neustrezna komunikacija predstavlja najpogostejši dejavnik za nastanek neželenih dogodkov v operacijski dvorani. Nekatere izmed posledic neustrezne komunikacije v operacijski dvorani so zamude, telesne poškodbe, nepravilno štetje inštrumentov in materiala, invalidnost, smrtnost. Komunikacijske napake imajo velik vpliv na pojavnost neželenih dogodkov.
Ključne besede: komunikacijske napake, neželeni dogodki, operacijska dvorana, zdravstveno osebje
Objavljeno v DKUM: 13.08.2021; Ogledov: 928; Prenosov: 321
.pdf Celotno besedilo (620,13 KB)

8.
Potovalne navade športnih privržencev motogp dirk
Nika Samec, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo, katerega naslov je Potovalne navade športnih privržencev MotoGP dirk, se ukvarja s transportnimi povezavami, prisotnimi v okviru tovrstnih dogodkov, in vplivu, ki ga imajo te povezave na sam obisk dirk. V diplomskem delu smo predstavili glavne značilnosti transportnih povezav, ki so v našem primeru prisotne, ter pojasnili vplive, ki jih imajo turistični dogodki na destinacije, kjer potekajo. Upoštevali in pojasnili smo tudi naravo obravnavane skupine ljudi, športnih privržencev, njihovih motivov za potovanja in ostalih dejavnikov, ki poleg transportnih povezav igrajo vlogo v njihovih odločitvah o potovanju na veliki športni dogodek, kot je prvenstvo MotoGP. Za lažje razumevanje smo na kratko predstavili tudi samo prvenstvo kot športni dogodek, na podlagi katerega smo kasneje naredili raziskavo, ki je hkrati tudi temelj naše diplomske naloge. V praktičnem delu smo s pomočjo odgovorov, ki smo jih dobili s pomočjo anketnih vprašalnikov, prišli do ugotovitev, ki smo jih potrebovali za vrednotenje hipotez, ki smo jih na začetku postavili. Končne ugotovitve anket smo ponazorili s pomočjo grafov, izdelanih za vsako zastavljeno vprašanje posebej.
Ključne besede: potovalne navade, transport, dirke MotoGP, športni dogodki, športni privrženci, turistične destinacije
Objavljeno v DKUM: 13.11.2020; Ogledov: 662; Prenosov: 64
.pdf Celotno besedilo (1,12 MB)

9.
Zmožnost predšolskih otrok v rabi asociativnih dogodkov v pripovedovanju ob slikah
Katja Teskač, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu z naslovom Zmožnost predšolskih otrok v rabi asociativnih dogodkov v pripovedovanju ob slikah smo v teoretičnem delu obravnavali razvoj govora predšolskih otrok in dejavnike, ki vplivajo nanj. Opisali smo razvoj govora in pravilno rabo jezika v obdobjih dojenčka, malčka in zgodnjega otroštva. Glavni del diplomske naloge se osredotoča na razvoj otrokovega pripovedovanja zgodb, vzvode in načine, kako spodbujati otroke k pripovedovanju zgodb, opise otrokovih prvih zgodb in vlogo ilustracij ter drugega slikovnega gradiva pri otrokovem pripovedovanju zgodb. Namen empiričnega dela je bil raziskati napredek pet in šest let starih otrok v rabi asociativnih dogodkov v pripovedovanju zgodbe ob slikah. Zanimal nas je napredek med prvim in drugim preverjanjem, pri čemer smo v obeh primerih otrokom ponudili enako slikovno gradivo. Rezultate, ki smo jih pridobili v časovnem razponu enega meseca, smo ustrezno interpretirali.
Ključne besede: predšolski otrok, pripovedovanje, otroška zgodba, zgodba ob slikah, asociativni dogodki
Objavljeno v DKUM: 18.11.2019; Ogledov: 708; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (1,00 MB)

10.
Varnostna kultura kot kazalnik kakovosti zdravstvene nege v socialno varstvenih zavodih
Karmen Balažic, 2019, magistrsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Zagotavljanje varnosti v socialno varstvenih zavodih za starejše je velik izziv in hkrati ključna komponenta socialne in zdravstvene oskrbe uporabnikov. Namen raziskave je bil ugotoviti, kakšna je ocena varnostne kulture med zaposlenimi v socialno varstvenih zavodih v Sloveniji in Avstriji. Raziskovalna metodologija: V raziskavo je bilo vključenih 102 zaposlenih v socialno varstvenih zavodih v Sloveniji in Avstriji. Uporabljen je bil standardizirani anketni vprašalnik za spremljanje varnostne kulture. Raziskava je potekala od decembra 2017 do februarja 2018. Podatki so bili analizirani s pomočjo programa IBM SPSS Statistics. Uporabljeni so bili Kolmogorov-Smirnov test, Mann-Whitneyev U-test, Kruskal-Wallisov H-test, Wilcoxonov test, faktorska analiza in Spearmanov koeficient korelacije. Rezultati: Rezultati kažejo, da je splošna ocena varnostne kulture zelo dobra, vendar je kljub temu med zaposlenimi v avstrijskih socialno varstvenih zavodih nekoliko višja kot v slovenskih socialnovarstvenih zavodih (U = 1019,00, Z = -2,056, p = 0,040). Ugotovili smo tudi, da glede na leta zaposlitve obstaja statistično značilna razlika v oceni komunikacije med zaposlenimi pri dveh trditvah od skupno enajstih. Med komponentami ocene dela in ocene kulture varnosti v socialno varstvenih zavodih obstajajo statistično značilne povezanosti, ampak je povezanost v polovici primerov negativna in v polovici primerov pozitivna. Sklep: Spodbujanje varnostne kulture v zdravstvu je postalo eden izmed stebrov varne obravnave pacientov. Ustvarjati moramo pozitivno kulturo, ki spodbuja odprto komunikacijo in sodelovanje, sistemski pristop, usposobljene zaposlene in dober management.
Ključne besede: varnost, neželeni dogodki, komunikacija, organizacija, nadrejeni, podpora vodstva, raziskava
Objavljeno v DKUM: 16.09.2019; Ogledov: 1011; Prenosov: 224
.pdf Celotno besedilo (1,38 MB)

Iskanje izvedeno v 0.19 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici