| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 7 / 7
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
NATANČNOST DOLOČANJA POZICIJE SADOVNJAKOV ZA POTREBE ZGODNJEGA NAPOVEDOVANJA PRIDELKOV JABOLK
Jure Damše, 2009, diplomsko delo

Opis: UDK: 531.73:634.11:631.559:004(043.2)=863 V diplomskem delu smo preučevali natančnost določanja pozicije vzorčenja v sadovnjakih za potrebe zgodnjega napovedovanja pridelka jabolk s pomočjo dlančnika, ki ima vgrajen GPS sprejemnik. Pri delu smo si pomagali z javno dostopno bazo GERK, ki temelji na dejanskem stanju v naravi. Zgodnja in natančna napoved pridelka temelji na računalniškem štetju in merjenju plodov, vendar je v veliki meri odvisna od natančnosti podatkov v bazah. Leta 2009 smo iz registra kmetijskih gospodarstev pridobili 245 intenzivnih nasadov, ki reprezentativno opisujejo vzorec celotne populacije slovenskih nasadov jablan po zastopanosti sort, letniku sajenja in vzgojni obliki. Poskus je obsegal ročne meritve v nasadih z dlančnikom s programsko opremo FK mobile za dlančnik in FK PC aplikacijo za osebni računalnik. Sinhronizirane podatke s terena smo nato v laboratoriju na osebnem računalniku preverili v bazi GERK. Rezultati poizkusa so pokazali uporabnost pa tudi težave razvite programske opreme. Napačnih meritev je bilo 19,6%, kar je preveč za dovolj natančno zgodnjo napoved pridelka jabolk v Sloveniji. Pokazale so se možnosti za izboljšavo načina opravljanja meritev.
Ključne besede: GPS, jabolka, napoved pridelka, dlančnik, GERK, register
Objavljeno: 05.11.2009; Ogledov: 1725; Prenosov: 105
.pdf Celotno besedilo (1,56 MB)

2.
Informacijska posodobitev v podjetju Tanin d.d. : diplomsko delo
Melita Županc, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen problem informacijske podpore v podjetju Tanin d.d., obrat LES — lesni elementi. V prvem delu so poleg tega navedene še predpostavke, omejitve in metode dela. V drugem, teoretičnem delu diplomskega dela so opisani osnovni pojmi informatike, delovanje gospodarskih organizacij v informacijski družbi, poudarjen je pomen informatike na konkurenčnost poslovanja podjetij. Zaključi se z raziskavo o uporabi informacijske tehnologije v podjetjih. Tretji del diplomskega dela sestoji iz posnetka stanja in kritične analize le-tega. V naslednjem poglavju so predstavljeni predlogi rešitve problema. Nato pa se diplomsko delo zaključi z oceno uspešnosti rešitve in pogoji za uvedbo rešitve ter z možnostmi nadaljnega razvoja.
Ključne besede: informatika, informacijska tehnologija, konkurenčnost poslovanja, dlančnik, papirni dokumenti
Objavljeno: 03.09.2010; Ogledov: 1640; Prenosov: 129
.pdf Celotno besedilo (404,28 KB)

3.
RAZVOJ APLIKACIJE ZA MOBILNO NAROČANJE
Matic Kožuh, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava razvoj programske rešitve, namenjene podpori trgovskim potnikom na terenu. Rešitev je namenjena tistim potnikom, ki naročila zbirajo na terenu. Glavni cilj je pospešiti prodajni proces od prejetega naročila do izdane fakture. Trenutno trgovski potniki naročila kupcev vpisujejo ročno, na papirne formularje. Izpolnjene formularje nato dostavijo na upravo v dnevu ali dveh. Referent vnese naročilo v ERP-sistem, v skladišču nato pripravijo odpremo. Fakturo lahko izdajo po tem, ko v podjetje pride dobavnica, podpisana s strani kupca. V nalogi so predstavljeni problemi, želeni cilji in metode pri razvoju programske rešitve, ki poleg zbiranja in vnašanja naročil na terenu trgovskim potnikom omogoča tudi dostop do vseh pomembnih informacij tako o strankah kot tudi o preteklih naročilih in dobavah. Opisana je uporabnost aplikacije v praksi in način dela z njo. Aplikacija omogoča uporabniku hitro in učinkovito zbiranje naročil. Poleg tega aplikacija omogoča tudi tiskanje naročilnic. Za razvoj aplikacije sem uporabil Visual Studio.NET, Microsoft SQL Server Compact 3.5, ki je namenjen za delo s podatkovnimi bazami na telefonih, dlančnikih in podobnih naparavah. Izpisi pa so bili narejeni posebej za termične tiskalnike.
Ključne besede: naročanje, trgovski potniki, dlančnik, prodaja
Objavljeno: 09.08.2011; Ogledov: 1599; Prenosov: 73
.pdf Celotno besedilo (1,94 MB)

4.
Možnost izboljšanja napovedi pridelka jabolk z analizo slike z dodatnim vzorčenjem
Vanja Švagan, 2011, diplomsko delo

Opis: Zgodnja in natančna napoved pridelka jabolk je izjemnega pomena za organizacijo obiranja, pripravo hladilniškega prostora, odbire sadja za daljše skladiščenje in določanje prodajnih cen in poti, saj je jablana najpomembnejša sadna vrsta v Sloveniji. Leta 2009 smo na širšem sadjarskem območju Slovenije z intenzivno pridelavo jabolk izvajali poskus, v katerega so bile vključene glavne slovenske sorte jabolk: ´Braeburn´, ´Elstar´, ´Fuji´, ´Gala´, ´Idared´, ´Jonagold´ in ´Zlati delišes´. Želeli smo preveriti možnost povečanja natančnosti napovedi pridelka jabolk po metodi analize slik, v katero smo poleg prvega, rednega vzorčenja v juliju dodatno vključili še septembra. Pri izvajanju meritev smo uporabili dlančnik ASUS 565 z vgrajenim GPS sprejemnikom, ki nas je pripeljal do željenega nasada in kamero za fotografiranje dreves. Po zaključenem delu na terenu, smo s pomočjo računalniške analize slike v laboratoriju napovedali pričakovani pridelek. Dobljeni rezultati po sortah so pokazali, da je julijska napoved v povprečju podcenila pridelek za 7 %, septembrska pa ga je nasprotno precenila le še za 2 %. Septembrska napoved je pri 13 pridelovalcih od 21 v povprečju precenila pridelke le za 4 %, medtem ko ga je julijska napoved v povprečju podcenila za 9 %. Rezultati po pridelovalnih območjih so pokazali, da se je septembrska napoved v primerjavi z julijsko izboljšala na pridelovalnih območjih Slovenske gorice, Posavje in Osrednja Slovenija, saj je bila septembrska napoved v povprečju precenjena le za 6 % v primerjavi z julijsko, ki je v povprečju podcenjena za 9 %. Dobljeni rezultati so vzpodbudni, saj nam je uspelo z dodatnim vzorčenjem v septembru pri nekaterih napovedih zmanjšati razliko med napovedanim in tehtanim pridelkom pod 5 %. Kljub temu je še nekaj odstopanj, ki jih pripisujemo specifičnosti posameznih lokacij in jih z univerzalnim pristopom ni možno popolnoma opisati in zajeti v algoritem za napoved.
Ključne besede: jabolka / dlančnik / GPS / vizualizacija / napoved pridelka
Objavljeno: 03.05.2011; Ogledov: 1653; Prenosov: 78
.pdf Celotno besedilo (4,99 MB)

5.
SPREMLJANJE LOKACIJE VOZILA IN NJEGOVE STATISTIKE MOTORJA PREKO DLANČNIKA - STROJNI DEL
Matej Zorko, 2012, diplomsko delo

Opis: Delo podrobno predstavi razvoj prototipnega strojnega vmesnika za spremljanje lokacije vozila in njegove statistike motorja. Podrobno opiše strojne značilnosti, samo aplikacijo, uporabljena razvojna okolja in knjižice, vmesnike ter implementacije vseh protokolov, ki so potrebni za komunikacijo v takšnem sistemu. Sistem je zgrajen okrog ARM-ovega mikrokrmilnika Cortex-M3, ki podatke iz avtomobila pridobiva preko standardiziranega vmesnika OBDII. Sistem podatke obdela in jih posreduje dlančniku preko brezžične povezave Bluetooth, po mobilnem omrežju GPRS za sledenje vozilu v realnem času, jih beleži na spominsko kartico microSD ali posreduje po vmesniku USB.
Ključne besede: sledenje, GPS, Bluetooth, dlančnik, OBDII, mikrokrmilnik, ARM, Cortex-M3, GCC, OpenOCD, statistika motorja, GPRS, vgrajeni sistemi, C++, brezžična komunikacija, zajemanje podatkov, USB, VCP, microSD
Objavljeno: 31.05.2012; Ogledov: 1565; Prenosov: 107
.pdf Celotno besedilo (3,00 MB)

6.
7.
Iskanje izvedeno v 0.12 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici