| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 282
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Evropski trg s sintetičnimi drogami : diplomsko delo Univerzitetni študijski program [i. e. univerzitetnega študijskega programa] Varstvoslovje
Lovro Ušeničnik, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je po segmentih razdelan pojav sintetičnih drog. Rdeča nit celotnega branja so nelegalne sintetične droge, katerih glavna značilnost je zloraba v nemedicinske namene. Sintetičnost že v imenu nosi nekakšno eksotično bit, ki se razlikuje od pojavov, ki jih najdemo v naravi. Tudi sintetične droge same po sebi niso naravni fenomen in zahtevajo določen kemični postopek. Na primeru petih izbranih drog se diplomsko delo osredotoča na njihove geografske, količinske in uporabniške razsežnosti. Gre sicer za aktivnosti, ki potekajo prikrito, stran od oči javnosti. Podatki so zato podvrženi nepopolnemu poročanju, ki posledično dopušča možnost nerealnih končnih spoznanj. Svet že od hladne vojne ni izoliran, pač pa je Evropa vpeta v globalni gospodarski proces, ki ga poganjata povpraševanje in ponudba. Evropski trg sintetičnih drog se kaže v enaki luči. Diplomsko delo uokvirja logistično pot, po kateri se pretakajo tokovi teh drog, pred-predhodnih in predhodnih snovi. Končni izdelek lahko prispe do evropskega uporabnika neposredno, pogosteje pa vmes nastopi dodaten proizvajalec ali vsaj posrednik. Del logistične verige so tudi kriminalne strukture, ki kažejo izvrstno stopnjo specializacije in delitve dela. Ne samo, da se študija loteva gospodarskih in ekonomskih kriterijev, ampak odgovori tudi na vprašanja škodljivosti tovrstnega fenomena na področju zdravja, deviantnosti, okolja in širših dimenzij, kot je človekovo življenje. Da je trg s sintetičnimi drogami razvejan in dinamičen, pridemo do zaključka tudi pri analizi aktualnih družbenih dogajanj. Podobno morajo biti prilagodljivi politika in agencije EU, katerih prelet aktivnosti je prikazan na koncu. Diplomsko delo ponuja celosten vpogled in postavlja Evropo na svetovni zemljevid neprestano spreminjajočega se procesa.
Ključne besede: sintetične droge, proizvodnja, distribucija, trg drog, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 05.01.2023; Ogledov: 597; Prenosov: 92
.pdf Celotno besedilo (3,22 MB)

2.
Logistika v kmetijstvu
Andrej Lisec, 2022

Opis: Učbenik obravnava logistiko v kmetijstvu, kjer so zajeta poglavja o logistiki v povezavi s kmetijstvom, zgodovina na tem področju, pridelava hrane, samooskrba v povezavi z distribucijo lokalno pridelane hrane, mehanizacija, prevoz živil v kontroliranih temperaturnih pogojih, označevanje pridelkov, odpadki v kmetijstvu in pogled kmetijstva v prihodnosti, vključno z uporabo dronov.
Ključne besede: logistika, kmetijstvo, samooskrba, distribucija lokalno pridelane hrane, odpadki
Objavljeno v DKUM: 06.12.2022; Ogledov: 492; Prenosov: 82
.pdf Celotno besedilo (9,25 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Poštna logistika
Andrej Lisec, 2022

Opis: Učbenik obravnava poštno logistiko, kjer so navedeni temelji pojmi o pošti in logistiki. Skozi zgodovinski pregled pošte se ustavimo pri poštnem prometu in posameznih fazah. Poseben poudarek je namenjen paketom in pismom. Na koncu so podani izzivi pošte na področju razvoja v prihodnosti, trajnostni razvoj, tudi z uporabo dronov.
Ključne besede: logistika, kmetijstvo, samooskrba, distribucija lokalno pridelane hrane, odpadki
Objavljeno v DKUM: 02.12.2022; Ogledov: 510; Prenosov: 71
.pdf Celotno besedilo (9,34 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
Organizacija distribucije pijač : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa
Eva Ferlič, 2022, diplomsko delo

Opis: V nalogi smo se ukvarjali z organizacijo distribucije pijač iz Distribucijskega centra Pivovarne Laško Union v Mariboru. Distribucijo smo organizirali za en teren, in sicer za stranke iz okolice Hoč, Slovenske Bistrice, Oplotnice, Tepanj, Poljčan, Majšperka, Pragerskega, Lovrenca na Dravskem polju in pa Kidričevega. Podjetje želi zagotavljati možno dostavo k strankam dvakrat tedensko. Trenutno stranke niso razporejene v nobene okoliše, ampak lahko naročujejo, na kateri koli dan želijo. To seveda ni optimalno, saj kamion na dan opravi občutno preveč kilometrov. Zaradi tega smo raziskali, kako bi organizirali distribucijo oz. razvoz pijač, da se bo ta optimalen oz. čim bližji približek temu. Stranke se razdeli v manjše okoliše, ki jih razporedimo po dnevih v tednu, kdaj se dostavlja v kateri okoliš. Seveda preverimo, ali količine naročanja ustrezajo glede kapacitete vozila. Podatke o lokacijah se vnese v programsko orodje za optimizacijo poti, in sicer PTV map&Guide, ki nam ponudi optimalno pot glede na lokacijo strank. Nato se izračunajo še stroški. Pri rezultatih ugotovimo, da imamo nekaj okolišev, ki so bolj oddaljeni in imajo hkrati majhne količine naročanja. Zaradi tega bi bilo smiselno k tem strankam uvesti dostavo samo enkrat tedensko, saj s tem prihranimo veliko stroškov zaradi manj prevoženih kilometrov in s tem porabljenega goriva. V nadaljevanju smo preverili, ali ta izboljšava res zmanjša stroške in ali jo je smiselno uvesti. Ugotovili smo, da je lahko izboljšan rezultat smiseln, saj še dodatno zmanjšamo stroške pri dostavi. Zaradi tega je posledično to izboljšavo smiselno uvesti v delo.
Ključne besede: distribucija pijač, organizacija prevoza, stroški distribucije
Objavljeno v DKUM: 03.11.2022; Ogledov: 487; Prenosov: 68
.pdf Celotno besedilo (11,16 MB)

5.
Optimizacija paketne dostave v Mariboru
Miha Kamplet, 2019, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava optimizacijo paketne dostave v mestni občini Maribor. V današnjih časih se vedno več ljudi odloča za nakupe izdelkov preko spleta, saj s tem prihranijo čas, ki bi ga porabili za odhod v trgovino. Izdelki na spletu so v tem času že cenovno tako ugodni ter dostava v večini primerov brezplačna, da se ljudem odhod v trgovino stroškovno ne izide. Podjetja, ki se ukvarjajo z dostavo paketov, iz leta v leto beležijo naraščanje števila paketov. Podjetja zaradi optimizacije veliko privarčujejo pri porabi goriva ter času, katerega paketni dostavljavec na dostavnem okraju nima veliko, saj so časovna okna zelo ozka. Veliko podjetij se odloča za optimizacijo s pomočjo različnih platform in programov, ki so plačljivi ali pa prosto dostopni. Mi smo se osredotočili na dostavo paketov v Mariboru ter si izbrali podjetje Pošta Slovenije, s katerim smo optimizirali dostavne poti s pomočjo programa Map&Guide. Skozi optimizacijo smo ugotovili kritične točke ter probleme, ki se pojavljajo na terenu. V nalogi smo optimizirali obhodne rede paketnih dostavljavcev ter tako skrajšali obhodni red.
Ključne besede: paketi, distribucija paketov, dostava paketov, optimizacija dostave, Pošta Slovenije
Objavljeno v DKUM: 03.11.2022; Ogledov: 386; Prenosov: 40
.pdf Celotno besedilo (6,66 MB)

6.
Distribucija in marketing slovenske filmske produkcije : diplomsko delo
Anja Petrovič, 2022, diplomsko delo

Opis: V zaključnem delu smo se osredotočili na raziskovanje problematike slovenske filmografije in njene distribucije v kinematografe. Zanimalo nas je kateri dejavniki otežujejo uspeh naših domačih filmov in onemogočajo, da bi se le-ti pogosteje in z večjo gledanostjo predvajali na velikih zaslonih ter v drugih državah. Za potrebe preučevanja problema smo zbrali in predstavili potrebno teorijo, ki se navezuje na samo distribucijo in marketinško komunikacijo slovenskega filma, ter se nato lotili raziskovalnega dela, ki je zajemal strukturirani intervju s posamezniki iz slovenske filmske stroke. Z opravljeno analizo odgovorov intervjuvancev smo ugotovili poglavito problematiko majhnega slovenskega trga in njene manjšinske ciljne skupine, ki se v večini usmerja k ogledu tujih večjih produkcij. Prišli smo do odgovorov za možne izboljšave, ki se navezujejo na širšo distribucijo slovenskih filmov z udeleževanjem na mednarodnih filmskih festivalih, ki se jih delno slovenski producneti že poslužujejo. Rezultati raziskave kažejo, da lahko mednarodna prodaja z dobro opredeljeno ciljno skupino, prilagojeno tematiko filma, ter z močnim finančnim sofinanciranjem zagotovi uspeh.
Ključne besede: distribucija, slovenska filmografija, financiranje, filmski trg, marketinško komuniciranje
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 382; Prenosov: 41
.pdf Celotno besedilo (1,27 MB)

7.
Zaščitne naprave in koordinacija zaščit na srednjenapetostnem omrežju v industrijskem okolju : magistrsko delo
Gašper Kink, 2022, magistrsko delo

Opis: Za čim boljšo kakovost električne energije in kontinuirano dobavo porabnikom je pomembno, da sistemski operaterji pravilno upravljajo s proizvodnjo in prenosnimi vodi. Kljub vodenju pa zaradi različnih razlogov oz. naravnih in človeških napak prihaja do motenj v omrežju. Za minimizacijo okvarnih stroškov in materialne škode se poslužujemo različnih zaščitnih naprav. Da morebitne izklope omrežij zmanjšamo na kar se da majhno območje (območje priključenih porabnikov, je pomembno, da so uporabljene zaščitne naprave pravilno korigirane in nastavljene, v nasprotnem primeru imamo v omrežju nepotrebne izpade in nezadovoljne odjemalce. V tej nalogi se bomo osredotočili na distribucijsko omrežje srednje napetosti in zaščite, ki se uporabljajo na tem napetostnem nivoju. Opisan bo primer renovacije tovarne, ki je kot odjemalec priključena neposredno na srednjenapetostno omrežje, in postopek nastavljanja zaščitnih relejev.
Ključne besede: distribucija, srednjenapetostni nivo, selektivnost, zaščita
Objavljeno v DKUM: 01.04.2022; Ogledov: 796; Prenosov: 56
.pdf Celotno besedilo (5,31 MB)

8.
Celovita primerjava vodilnih distribucij operacijskega sistema Linux : diplomsko delo
Jožef Ribič, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljenih in primerjanih deset vodilnih distribucij operacijskega sistema Linux. V teoretičnemu delu je sprva predstavljen operacijski sistem Linux ter vsaka distribucija, nato pa so med seboj primerjane. V drugem delu diplomskega dela je izveden eksperiment, ki vključuje namestitev vseh izbranih distribucij. V sklopu eksperimenta je izmerjen čas namestitve in poraba sistemskih virov. Na distribucije smo namestili programsko orodje za testiranje ter opravili zmogljivostne teste, kjer smo vse rezultate zbrali ter jih med seboj primerjali in analizirali.
Ključne besede: distribucija, Linux, operacijski sistem, primerjava
Objavljeno v DKUM: 22.03.2022; Ogledov: 1512; Prenosov: 155
.pdf Celotno besedilo (2,62 MB)

9.
Primerjalna analiza igralnih platform na globalnem trgu
Luka Djorojević, 2021, diplomsko delo

Opis: Tematika diplomskega dela je v celoti umeščena na področje industrije videoiger. Osredotoča se na digitalne in fizične načine distribucije videoiger po celem svetu, pri čemer analizira prednosti in slabosti vsake metode za potrošnika in razvijalca videoiger. Navedene in primerjane so igralne platforme, ki so distribucijski portali za digitalne videoigre. Za platforme so naštete vse njihove značilnosti, ciljno občinstvo, prednosti in slabosti, provizijske stopnje in drugo. Platforme so razdeljene na trge mobilnih naprav, konzol in osebnih računalnikov, vsaka pa je primerjana s svojim ustreznim segmentom. V diplomskem delu so opisane tudi bistvene značilnosti industrije videoiger ter poglobljeno obravnavani trgi posameznih držav, ki predstavljajo pomemben del te industrije.
Ključne besede: Digitalna distribucija, videoigre, igralne platforme, industrija videoiger, konzole, pretakanje v živo
Objavljeno v DKUM: 08.11.2021; Ogledov: 739; Prenosov: 34
.pdf Celotno besedilo (2,52 MB)

10.
Analiza mednarodne distribucije japonskih avtomobilov
Tomaž Slemenšek, 2020, magistrsko delo

Opis: V današnjem svetu se srečujemo s hitrim razvojem novih tehnologij kot tudi postopkov za čim učinkovitejše potovanje dobrin znotraj podjetij in zunaj njih. Distribucija je del logistike in logističnega procesa, ki sledi prodaji proizvedenih dobrin. Distribucija se v mednarodnem okolju vedno hitreje izvaja preko iskanja najprimernejših kanalov in sredstev za doseganje cilja. Tukaj ugotavljamo najpomembnejše skupine prevoza in primerjamo, kateri način je najbolj primeren za prevoz proizvedenih dobrin glede na tip dobrine, dolžino prevoza in strošek prevoza. Del našega dela je bila opredelitev pojma avtomobilske industrije kot tudi predstaviti državo distributerko, to je Japonska. Japonska je tretje največje gospodarstvo na svetu, poznana je kot zelo tehnološko razvita država z bogato kulturo in zgodovino. Na Japonskem je avtomobilska industrija močno razvita, ima veliko mednarodnih podjetij, ki nastopajo na trgu avtomobilov, ti pa ne le izvažajo svojih proizvodov, ampak jih tudi proizvajajo na različnih regionalnih trgih. V tem magistrskem delu smo s pomočjo analize podatkov, ki smo jih pridobili iz knjižnih in internetnih virov, opredelili logistiko, avtomobilsko industrijo, predstavili Japonsko in njene gospodarske značilnosti, japonsko avtomobilsko industrijo ter nazadnje prikazali distribucijo japonskih vozil po svetu s številkami.
Ključne besede: Japonska, logistika, distribucija, mednarodna menjava, avtomobilska industrija, mednarodna distribucija, gospodarska gibanja
Objavljeno v DKUM: 10.12.2020; Ogledov: 1024; Prenosov: 114
.pdf Celotno besedilo (1,29 MB)

Iskanje izvedeno v 0.25 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici