| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Časovna vrednost denarja
Aljoša Vezjak, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi obravnavamo pojem časovne vrednosti denarja. V teoretičnem delu naloge najprej predstavimo teorijo o časovni vrednosti denarja, poleg tega pa opredelimo tudi koncepta sedanje (angl. Present value, krajše; PV) in prihodnje vrednosti (angl. Future value, krajše; FV) denarja ter predstavimo pojem diskontne stopnje, kako se določa in kje jo moremo pri izračunih vrednosti uporabiti. Raziščemo, kako se kaže uporaba koncepta časovne vrednosti denarja (krajše; ČVD) pri vrednotenju finančnih inštrumentov in zakaj je koncept ČVD pomemben. V praktičnem delu sledijo primeri izračuna sedanje vrednosti in ocene diskontne stopnje ter uporabe ČVD pri vrednotenju finančnih inštrumentov. Pomagamo si s formulami iz domače in tuje literature. Po izračunu, tudi grafično prikažemo rezultate in jih obrazložimo.
Ključne besede: časovna vrednost denarja, koncept sedanje vrednosti, koncept prihodnje vrednosti, diskontna stopnja, finančni instrumenti, denar.
Objavljeno v DKUM: 02.11.2023; Ogledov: 384; Prenosov: 45
.pdf Celotno besedilo (1,67 MB)

2.
ANALIZA USPEŠNOSTI PROJEKTA SONČNE ELEKTRARNE GRMEN D. O. O.
Tanja Grm, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo temelji na analizi dveh aktivnih investicijskih projektov sončne elektrarne, in sicer na osnovi izračuna ČSV naložbe in pa analizi občutljivosti ključnih spremenljivk. Z namenom svetovanja investitorju je v raziskavo vključena še analiza novega investicijskega projekta, tj. naložbe v obnovljivi vir energije: sončno elektrarno. Glede na to, da raziskava temelji na analizi investicijskega projekta, so sam pojem, namen sestave, analize in vrednotenja na kratko opredeljeni v uvodnem delu. Prav tako so v diplomskem delu na kratko predstavljene metode vrednotenja investicij. Izbrane in v raziskavi tudi uporabljene metode pa so natančneje opredeljene. S samim izračunom ČSV naložbe in analize občutljivosti projekta sta v delu poudarjena pomen in upoštevanje teh dejavnikov pri odločanju o investicijah z velikim kapitalskim vložkom, kar naložba v sončno elektrarno je. Prav tako je v delu poudarek na pomenu subvencije za obnovljive vire energije Evropske skupnosti, katere del je tudi Slovenija. V sklepnem delu so podane na osnovi izdelanih izračunov in analiz pripravljene ugotovitve ter zaključno mnenje o odločitvi glede vsebine nove investicije.
Ključne besede: sončna elektrarna, investicijski projekt, čista sedanja vrednost investicije, obnovljivi viri energije, diskontna stopnja
Objavljeno v DKUM: 03.11.2016; Ogledov: 2054; Prenosov: 203
.pdf Celotno besedilo (1,74 MB)

Iskanje izvedeno v 2.06 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici