| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Patronažno varstvo in ohranjanje oralnega zdravja otrok
Patricija Šraj, 2020, diplomsko delo

Opis: Izhodišča in namen: Patronažno varstvo s pomočjo celostne preventivne in kurativne obravnave pomembno vpliva na zdravstveno stanje prebivalstva. Zdravje zobovja in ustne votline je del splošnega zdravja otrok, diplomirane medicinske sestre v patronažnem varstvu imajo pomembno vlogo tudi pri ohranjanju in izboljševanju le-tega. Namen zaključnega dela je raziskati preventivno vlogo diplomirane medicinskih sester v patronažnem varstvu na področju oralnega zdravja otrok ter ugotoviti ali so matere zadovoljne s preventivnimi patronažnimi obiski. Raziskovalna metoda: V teoretičnem delu je bila uporabljena deskriptivna metoda dela, v empiričnem delu kvalitativna metodologija, kjer smo izvedli tri študije primerov s pomočjo intervjuja. Zbrane podatke smo opisno predstavili. Rezultati: Ugotovili smo, da so starši največ informacij prejeli s strani zdravstvenih delavcev in preko interneta. Matere so bile zadovoljne s preventivnimi patronažnimi obiski. Informacije in nasveti, ki so jih bile deležne, so bili uporabni in razumljivi. Diskusija in zaključek: Za oralno zdravje otroka je potrebno začeti skrbeti že pred njegovim rojstvom. Ključno vlogo pri tem ima tudi diplomirana medicinska sestra v patronažnem varstvu, s tem, ko promovira zdrav življenjski slog nosečnice, primerno prehrano otroka, razlaga pomen ustrezne ustne higiene ter poudarja škodljivost različnih razvad.
Ključne besede: zobovje, ustna higiena, preventiva, diplomirana medicinska sestra v patronažnem varstvu, pediatrična populacija
Objavljeno: 12.03.2020; Ogledov: 530; Prenosov: 185
.pdf Celotno besedilo (880,91 KB)

2.
VARSTVO OSEBNIH PODATKOV V PATRONAŽNI ZDRAVSTVENI NEGI
Marija Belovič, 2015, magistrsko delo

Opis: Teoretično izhodišče. Medicinske sestre se pri svojem delu dnevno srečujejo z osebnimi podatki pacientov. Zato je zelo pomembno, da vedo, kako naj z njimi ravnajo in jih zaščitijo pred morebitnimi zlorabami, ki so pogoste predvsem v zdravstvu. Tudi pacienti se vse bolj zavedajo svojih pravic in od zdravstvenih delavcev zahtevajo, da jih spoštujejo. Metodologija raziskovanja. Raziskava je temeljila na kvantitativni metodologiji. Njen namen je bil ugotoviti, v kolikšni meri zaposleni v patronažni zdravstveni negi poznajo zakone in predpise, ki urejajo področje varstva osebnih podatkov pacientov. Prav tako je bil namen ugotoviti, ali so pacienti zadovoljni z varovanjem zasebnosti in osebnih podatkov s strani zaposlenih v patronažni zdravstveni negi. Za izvedbo raziskave smo uporabili postopek zbiranja podatkov z metodo anketiranja v obliki pisnega vprašalnika. Izvedli smo jo v štirih zdravstvenih domovih koroške regije v času od 15. 9. do 20. 10. 2014. Prvi vprašalnik je bil namenjen medicinskim sestram v patronažnem varstvu, drugi pa pacientom, ki živijo na istem geografskem območju, katerega te medicinske sestre obiskujejo. S strani medicinskih sester je bilo vrnjenih 26 vprašalnikov, s strani pacientov pa 48 vprašalnikov. Za obdelavo rezultatov ankete smo uporabili računalniške programe IBM SPSS Statistics 20.0, Microsoft Office Word 2010 ter Microsoft Office Excel 2010. Rezultati raziskave. Raziskava je pokazala, da zaposleni v zdravstveni negi v patronažnem varstvu poznajo najpomembnejše zakonske akte s področja varovanja osebnih podatkov pacientov. Kar 62,5 % anketirancev se popolnoma strinja, da so njihovi osebni podatki dovolj in pravilno varovani. Ugotovili smo, da ne obstajajo statistično pomembne razlike (p=0,253) med anketiranimi pacienti glede na stopnjo izobrazbe pri poznavanju pravic s področja varstva osebnih podatkov. Ugotovili smo še, da se anketiranci, ki imajo višjo stopnjo izobrazbe niso bolje izkazali pri poznavanju zakonodaje (p=0,415). Rezultati so pokazali, da pri vplivu delovne dobe na poznavanje najpomembnejših zakonskih aktov s področja varstva osebnih podatkov ne obstajajo statistično pomembne razlike (p=0,438). Sklep. S strani pacientov je zaupanje v patronažno službo glede varstva osebnih podatkovna na visokem nivoju. Treba bo poskrbeti, da se to zaupanje ohrani in na nekaterih področjih še izboljša.
Ključne besede: Zdravstvena nega v patronažnem varstvu, diplomirana medicinska sestra v patronažnem varstvu, varstvo osebnih podatkov, Zakon o varstvu osebnih podatkov.
Objavljeno: 12.06.2015; Ogledov: 1046; Prenosov: 125
.pdf Celotno besedilo (1,92 MB)

Iskanje izvedeno v 0.07 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici