| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 25
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
NAPOTITEV JAVNIH USLUŽBENCEV V SLOVENSKA DIPLOMATSKA PREDSTAVNIŠTVA IN KONZULATE
Jožica Bračun Bokor, 2010, diplomsko delo

Opis: To diplomsko delo skuša predstaviti javne uslužbence, ki v okviru Ministrstva za zunanje zadeve opravljajo diplomatsko službo v diplomatskih predstavništvih in konzulatih ter njihove pravice in obveznosti, ki se nekoliko razlikujejo od ureditve za ostale javne uslužbence. V diplomskem delu je predstavljen delovnopravni položaj diplomatov, med njimi tudi položaj veleposlanikov, strokovno tehničnih javnih uslužbencev in ostalih javnih uslužbencev, ki so napoteni v diplomatska predstavništva in konzulate na podlagi Zakona o zunanjih zadevah. V delu se ugotavlja specifika postopkov in problemov, tegobe diplomatske službe ter se primerja ureditev skozi zakonodajne spremembe. Diplomsko delo skuša ugotoviti ali sedanja pravna ureditev javnim uslužbencem v diplomatskih predstavništvih in konzulatih zagotavlja dobre pogoje za kvalitetno, predano in učinkovito delo na delovnem mestu ter ali ureditev zagotavlja prijazne razmere tudi za družinske člane, ki z njimi bivajo v tujini. Diplomsko delo analizira organiziranost in delovanje diplomacij v nekaterih državah članicah EU, in sicer na Nizozemskem, Irskem in v Avstriji ter jo primerja z ureditvijo v Sloveniji. Na koncu diplomsko delo predstavi še Evropsko službo za zunanje delovanje in kakšen pomen bo ta imela za slovenske diplomate.
Ključne besede: diplomacija, Ministrstvo za zunanje zadeve, notranja in zunanja služba, diplomat, strokovno tehnični javni uslužbenec, veleposlanik, diplomatsko predstavništvo in konzulat, gospodarska diplomacija
Objavljeno: 29.09.2010; Ogledov: 2034; Prenosov: 314
.pdf Celotno besedilo (537,17 KB)

4.
MODEL INSTITUCIONALNE PODPORE INTERNACIONALIZACIJE SLOVENSKIH PODJETIJ V RAZMERAH DINAMIČNEGA SPREMINJANJA GLOBALNE EKONOMIJE
Črt Vedenik, 2011, magistrsko delo

Opis: Poznavanje zgodovine predstavlja osnovno znanje, ki je potrebno za razumevanje sodobnega sveta. Skozi zgodovino smo bili priča vzponom in padcem imperijev ter številnim drugim dramatičnim spremembam, ki so oblikovale svetovno ureditev. Ta ima ključen vpliv tako na vsakodnevno življenje, kot tudi na gospodarstvo, kar obravnavamo v Poglavju 2. Nato se posvečamo globalizaciji, ki ni pojav, značilen za zadnjih 20 let, temveč je prisoten že skozi vso zgodovino. Prinaša določena vprašanja in izzive, kar obravnavamo v Poglavju 3. Sodobna ureditev sveta spodbuja države, da pomagajo tekmovati podjetjem v mednarodni menjavi. Ta vprašanja obravnavamo v Poglavju 4. V Poglavju 5 predstavimo Slovenijo, posebno pozornost pa namenjamo programom institucionalne podpore internacionalizaciji podjetij v Sloveniji. Nekatere izmed teh programov proučimo v Poglavju 6 in podamo nekaj napotkov za nadaljnji razvoj le-teh. V Poglavju 7 pa se znova posvetimo napovedim spreminjajoče se svetovne ureditve, kako naj se ji podjetja prilagodijo in kaj nam prinaša vzpon novega svetovnega reda.
Ključne besede: Ključne besede: svetovna ureditev, mala in srednje velika podjetja, globalizacija, internacionalizacija, institucionalna podpora internacionalizaciji, diplomacija, gospodarska diplomacija, Republika Slovenija, Avstralija, nov svetovni red, strateški trgi.
Objavljeno: 28.06.2011; Ogledov: 2502; Prenosov: 237
.pdf Celotno besedilo (3,24 MB)

5.
MODEL EKONOMSKE DIPLOMACIJE SLOVENIJE
Gorazd Justinek, 2011, doktorska disertacija

Opis: Analizirali in izpostavili smo razlike med multilateralno, bilateralno, regionalno, plurilateralno, ekonomsko, gospodarsko, komercialno, poslovno, korporativno in nevladno diplomacijo. Dotaknili smo se vloge diplomacije in ekonomske diplomacije (ED) v spremenjenih okoliščinah vsesplošne globalizacije ter aktualne globalne gospodarske krize. Na osnovi opravljenih analiz smo predstavili svojo opredelitev ED in jo razdelili na naslednja pod-področja (osnovna ED, trgovinska, komercialna, poslovna diplomacija in diplomacija civilnih združenj), ki po našem mnenju zaobsega celoten spekter procesov, ki danes potekajo v mednarodnih odnosih. Na osnovi pregleda obstoječe literature, opravljene ankete, izvedenega eksperimenta, opravljenih analiz, študij primerov, triangulacije metod in sinteze ugotovitev smo zasnovali nov model ED Slovenije.
Ključne besede: Ekonomska diplomacija, Slovenija, model
Objavljeno: 26.05.2011; Ogledov: 3795; Prenosov: 700
.pdf Celotno besedilo (2,21 MB)

6.
GOSPODARSKA DIPLOMACIJA - PRIMERJAVA MED SLOVAŠKO IN SLOVENIJO
Tadeja Leskovar, 2011, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: V delu diplomskega seminarja smo obravnavali področje gospodarske diplomacije, ki je del zunanje politike države in ima opravka z mednarodnimi odnosi med državami. Zato smo v začetku opredelili zunanjo politiko in razložili še odločanje ter sredstva zunanje politike. Sledi definiranje mednarodnih odnosov, skupaj z nekaterimi teorijami na tem področju. Eno izmed sredstev zunanje politike in mednarodnih odnosov je tudi diplomacija, ki predstavlja osrednjo temo seminarja. Najprej smo podali nekaj definicij, nato dodali kratek pregled razvoja diplomacije, na koncu pa še nekatere posamezne podvrste diplomacije. Ena izmed teh je tudi gospodarska diplomacija, ki v osnovi deluje na bilateralni ravni med državami, čeprav mnogi v to kategorijo uvrščajo tudi aktivnosti na multilateralni ravni. Na kratko se v petem poglavju dotaknemo vprašanja stanja gospodarske diplomacije v finančni in gospodarski krizi, nato pa sledi še poglavje, kjer primerjamo državi Slovenijo ter Slovaško. Najprej ugotavljamo, kakšno je gospodarsko sodelovanje med državama, nato opisujemo gospodarski diplomaciji obeh držav ter na koncu ugotavljamo še, kolikšno je sodelovanje med obema gospodarskima diplomacijama.
Ključne besede: Ključne besede: zunanja politika, mednarodni odnosi, diplomacija, gospodarska diplomacija, slovensko-slovaški gospodarski odnosi.
Objavljeno: 16.11.2011; Ogledov: 1684; Prenosov: 135
.pdf Celotno besedilo (891,60 KB)

7.
KOMUNICIRANJE NA PODROČJU GOSPODARSKE DIPLOMACIJE
Elida Jurak, 2012, diplomsko delo

Opis: Ekonomska diplomacija ima izredni pomena pri gospodarski promociji države, hkrati pa omogoča podjetjem lažji prodor na tuje trge. Za Republiko Slovenijo (RS) je izrednega pomena Češki trg, ki nudi obilo poslovnih priložnosti. Gospodarsko sodelovanje se med državama že dalj časa razvija in se vedno bolj poglablja. Z kvalitetnimi orodji ekonomske diplomacije se lahko dosežejo dobri rezultati, ki lahko služijo kot zanesljiva opora pri poslovanju slovenskih podjetij na Češkem. Diplomsko delo najprej opiše teoretične osnove s področja diplomacije (nasploh) in se podrobneje dotakne področja ekonomske diplomacije. Predstavljena je naloga formalnih institucij s strani RS, ki delujejo na ravni gospodarske promocije RS. Nadalje je obravnavana slovenska ekonomska diplomacija na Češkem. Podrobneje so obravnavane aktivnosti, ki jih izvaja Veleposlaništvo RS v Pragi. O učinkovitosti komuniciranja na področju slovenske ekonomske diplomacije spregovorijo predstavniki Veleposlaništva RS v Pragi. V drugem delu diplomske naloge je narejena raziskava trenutnega stanja na področju slovenske ekonomske diplomacije na Češkem. Opravljena je raziskava med (obstoječimi) slovenskimi podjetji na Češkem. Na osnovi rezultatov raziskave je opravljena kritična analiza obstoječega stanja. Na podlagi analize so predlagane predvidene rešitve in poti nadaljnjega razvoja.
Ključne besede: Veleposlaništvo Republike Slovenije v Pragi, ekonomska diplomacija, komunikacija, formalne institucije, Češka Republika
Objavljeno: 06.08.2012; Ogledov: 1391; Prenosov: 83
.pdf Celotno besedilo (1,33 MB)

8.
GOSPODARSKA DIPLOMACIJA - PRIMERJAVA MED SLOVENIJO IN ŠVICO
Žiga Černčič, 2012, diplomsko delo

Opis: V delu diplomskega seminarja smo predstavili področje zunanje politike, katere naloga je predstavljanje države v mednarodnem okolju. Nato smo predstavili pojem diplomacija, ki je veščina oz. veda, ki se ukvarja z izvajanjem zunanje politike. Diplomacijo smo razdelili na več vrst in predstavili akterje, ki se ukvarjajo s posamezno vrsto diplomacije, podrobneje smo predstavili gospodarsko diplomacijo, njene naloge, funkcije. Njena osnovna naloga je zastopanje interesov in ciljev domačih podjetij na tujih trgih. Ugotovili smo tudi, da ima gospodarska diplomacija še posebej veliki pomen v času finančne in gospodarske krize. V kriznih časih lahko pravilni (proti)krizni ukrepi na področju gospodarske diplomacije zmanjšajo negativni vpliv krize. Na koncu smo predstavili ekonomsko sodelovanje med Slovenijo in Švico, nato pa še predstavili slovensko in švicarsko gospodarsko diplomacijo in ju med seboj primerjali.
Ključne besede: zunanja politika, diplomacija, gospodarska diplomacija, slovenska gospodarska diplomacija, švicarska gospodarska diplomacija
Objavljeno: 20.12.2012; Ogledov: 1359; Prenosov: 121
.pdf Celotno besedilo (1,15 MB)

9.
Prihodnost slovenske obrambne diplomacije : diplomsko delo univerzitetnega študija
Katja Tratnik, 2012, diplomsko delo

Opis: Značilnosti, vsebine in načini dela obrambnih atašejev so bili vedno odraz zgodovinskih okoliščin ter političnih in družbenih razmer. V današnjem svetu se mesto obrambne diplomacije in njenih funkcij spreminja in podreja vplivom globalizacije in hitrega razvoja naprednih tehnologij. Pričujoče diplomsko delo obravnava področje obrambne diplomatske dejavnosti, v okviru katere so pojasnjene njene ključne značilnosti, definirana pa sta tudi pojma obveščevalna dejavnost in obrambni ataše kot osnovni nosilec obrambne diplomacije. V diplomskem delu je prikazan zgodovinski razvoj diplomatske teorije in prakse, podrobneje pa se lotevamo tudi razvoja, vloge in funkcije slovenske obrambne diplomacije in njenih predstavnikov skozi zgodovino vse do nastanka slovenske države. Zanimal nas je pogled naprej in napovedi glede potreb ter obstoja slovenske obrambne diplomacije. Obravnavane so tri teze in njihovi izsledki, predstavljamo pa tudi tri primere delovanja in vloge obrambnih atašejev iz prakse, na podlagi katerih ti izsledki temeljijo.
Ključne besede: diplomacija, vojaška diplomacija, obrambna diplomacija, obrambni ataše, diplomske naloge
Objavljeno: 25.02.2013; Ogledov: 1680; Prenosov: 307
.pdf Celotno besedilo (680,96 KB)

10.
MODEL UČINKOVITEGA UPRAVLJANJA ZUNANJETRGOVINSKE POLITIKE SLOVENIJE
Sabina Koleša, 2012, doktorska disertacija

Opis: Predmet doktorske disertacije je upravljanje zunanjetrgovinske politike države ob upoštevanju delovanja nadnacionalnih entitet, pri čemer je naš osrednji cilj identificirati optimalen način realizacije nacionalnih interesov v okviru nadnacionalne entitete (tj. Evropske unije). Zunanjetrgovinska politika je eno izmed najstarejših ekonomskih področij, o katerem so tekle resne akademske razprave že v Antični Grčiji pred več kot 2000 leti. Vendar o razvoju svetovne trgovine kot sistematičnem globalnem načinu trgovanja govorimo šele od 15. stoletja dalje. Za boljše razumevanje področja v doktorski disertaciji najprej opredelimo teoretska izhodišča, v okviru katerih predstavimo teorije mednarodne menjave ter analiziramo vlogo države in ekonomske diplomacije skozi različna zgodovinska obdobja (merkantilizem, liberalizem, protekcionizem, intervencionizem ter obdobje liberalizacije in globalizacije). Kot najpomembnejše teoretično izhodišče od Davida Ricarda dalje identificiramo ugotovitev, da svet ni ničelna vsota – vse države z zunanjo trgovino pridobivajo. Kljub temu da so države skozi različna zgodovinska obdobja (glede na gospodarske razmere) vodile različne zunanjetrgovinske politike (protekcionistične ali liberalne), teorija in praksa potrjujeta, da liberalna zunanjetrgovinska politika povečuje konkurenčnost gospodarstva. Študije ekonomistov (Sachs in Warner 1995, 35; Frey v Pruslecki 2008, 5; Krueger 1980, 289) namreč kažejo, da države z liberalno zunanjetrgovinsko politiko dosegajo višjo gospodarsko rast od tistih s protekcionistično. Kot potrditev teze navajamo izsledke analiz, ki kažejo na višje stopnje gospodarske rasti v t. i. hitro rastočih gospodarstvih (državah BRIICS ‒ Braziliji, Rusiji, Indiji, Indoneziji, Kitajski in Južni Afriki). Slednje so na podlagi liberalizacije trgov v zadnjih dvajsetih letih dosegale višje stopnje gospodarske rasti od razvitih gospodarstev. Glede na to da je predmet disertacije zunanjetrgovinska politika v okviru Evropske unije (EU), ki jo Slovenija sooblikuje, se v okviru analize ukrepov osredotočimo na ukrepe zunanjetrgovinske politike EU, vlogo nacionalnih in nadnacionalnih (vladnih in nevladnih) akterjev ter povezavo vsebin z drugimi politikami. Ključni akterji v procesu formalnega delovanja na področju zunanjetrgovinske politike EU so: Evropska komisija (Direktorat za trgovino), Svet EU (Odbor za zunanjetrgovinsko politiko, Coreper in Svet za zunanje zadeve), Evropski parlament ter nevladni akterji (združenja, nevladne organizacije) kot nadnacionalni akterji in (vladni in nevladni) akterji na nacionalni ravni držav članic EU. Prioriteta zunanjetrgovinske politike EU je multilateralna zunanja trgovina, vzporedno pa potekajo pogajanja s številnimi državami oz. regijami za sklenitev preferencialnih trgovinskih sporazumov. Med ukrepi zunanjetrgovinske politike EU je pomembna še Strategija dostopa na trg, v okviru katere se dosegajo sinergije na podlagi okrepljenega partnerstva med Evropsko komisijo, državami članicami in gospodarstvom. Ugotavljamo, da postaja v obdobju globalizacije zunanjetrgovinska politika izrazito večplastna ter da izginjajo meje med zunanjimi in notranjimi politikami. Na primeru pogajanj t. i. Razvojne agende iz Dohe, ki potekajo v okviru Svetovne trgovinske organizacije, potrdimo tezo o prepletanju pogajanj na različnih ravneh (bilateralni, regionalni in multilateralni) in vsebinski povezanosti zunanjetrgovinske politike z drugimi politikami (z razvojno, s kmetijsko ipd.). Slednje potrjujejo tudi strateški dokumenti EU (Strategija Evropa 2020; Trgovina, rast in svetovne zadeve ter Globalna Evropa: konkurenčna v svetu), v katere je zunanjetrgovinska politika vključena kot pomemben sestavni del politike konkurenčnosti.
Ključne besede: mednarodno poslovanje, zunanja trgovina, zunanjetrgovinska politika, liberalizem, protekcionizem, globalizacija, ekonomska diplomacija, teorije mednarodne menjave, Evropska unija, cilji
Objavljeno: 03.06.2013; Ogledov: 1824; Prenosov: 455
.pdf Celotno besedilo (3,08 MB)

Iskanje izvedeno v 0.2 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici