| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 9 / 9
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
KLASIČEN COUETTOV TOK Z VISKOZNO DISIPACIJO IN SPREMENLJIVIMI LASTNOSTMI TEKOČINE
Primož Kocutar, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu se posvečamo vplivu spremenjivih snovnih lastnosti tekočine na klasičen dvo-dimenzionalen Couettov tok z viskozno disipacijo. Uporabljena je bila numerična shema, ki deluje na podlagi metode robnih elementov. Profila temperaturnega in hitrostnega polja sta predstavljena za tok tekočine, pri katerem imata zgornja in spodnja plošča temperaturo 273K v primerjavi z analitično rešitvijo, katera je obravnavana s konstantnimi snovnimi lastnostmi, ter z rezultati drugih avtorjev za tok tekočine s spremenljivimi lastnostmi. Ugotovili smo da ima nekonstantnost snovnih lastnosti znaten vpliv na rezultate temperaturnega in hitrostnega profila. Hitrostni profil namesto premice, ki nastopi pri simulaciji z konstantnimi snovnimi lastnostmi zavzame obliko S. Iz temperaturnega profila je razvidno, da se tekočina segreje na znatno nižjo temperaturo, kot pri preračunu s konstantnimi lastnostmi tekočine.
Ključne besede: Couettov tok, spremenljive lastnosti tekočine, viskozna disipacija, disipacija toplote, metoda robnih elementov, računalniška dinamika tekočin
Objavljeno: 08.09.2010; Ogledov: 2033; Prenosov: 223
.pdf Celotno besedilo (594,71 KB)

2.
SODOBNO NAČRTOVANJE DALJINSKEGA OGREVANJA V MANJŠIH MESTIH
Miha Večko, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo izhaja iz predstavitve osnov daljinskega ogrevanja. V osnovi so obdelani vsi sistemi in elementi daljinskega ogrevanja (tipi cevi, črpalke, omejitve glede reliefa, toplotne podpostaje). Vsak sistem daljinskega ogrevanja je edinstven, saj je odvisen od značilnosti mestne sredine oziroma okolice, kjer poteka. Neekonomičnost lokalnih in širših sistemov za proizvodnjo toplote pa je pripeljala do razmišljanja o iskanju novih racionalnejših načinov izkoriščanja proizvedene toplote od proizvajalca do porabnika. Poleg drugih ukrepov za povečanje skupnega izkoristka ogrevalnega sistema pa se poudarja tudi dejstvo, da se s pridobivanjem toplote ene same kurilne naprave za večje število porabnikov doseže veliko boljši učinek. Zaradi tega sta se pojavila uporaba centralne proizvodnje toplote in prenos toplote od proizvajalca do porabnika s pomočjo daljinskega ogrevanja kar je tudi v celoti izdelano za občino Berane v Črni Gori. Ocenjene so priključne moči objektov za potrebe ogrevanja in pripravo sanitarne tople vode. Podana je celotna idejna zasnova vročevodnega omrežja z dimenzioniranjem premerov cevovodov, potrebnih lir. Opravljeni so vsi potrebni kontrolni izračuni in sicer od dimenzioniranja cevovodov, tlačnih padcev cevovodov, izračunov dilatacij ter vse do toplotnih izgub na izolacijah. Opisana je tudi vgradnja in montaža cevi ter na koncu potreben tlačnim preizkus.
Ključne besede: daljinsko ogrevanje, cevne mreže, vročevodna omrežja, dinamika tekočine, pretočno - tlačna analiza, izolacije, vgradnja in montaža cevi, kontrolni izračuni.
Objavljeno: 21.10.2011; Ogledov: 2231; Prenosov: 301
.pdf Celotno besedilo (1,51 MB)

3.
Paralelizacija algoritma za simulacijo toka viskozne tekočine
Janez Lupše, Leopold Škerget, Jure Ravnik, 2009, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Opis: V članku je predstavljen primer paralelizacije algoritma za izvajanje numeričnih simulacij. Algoritem temelji na metodi robnih elementov in je namenjen reševanju problemov iz dinamike tekočin. Za paralelno programiranjeje bil uporabljen MPI standard. Učinki paralelizacije na izračun kinematike ter tlaka so predstavljeni na primeru toka skozi kanal z valovito steno. Uporabili smo tri mreže različnih gostot z namenom primerjave pospešitve izvajanja programa.
Ključne besede: numerične simulacije, viskozne tekočine, dinamika tekočin, paralelizacija
Objavljeno: 31.05.2012; Ogledov: 806; Prenosov: 11
URL Povezava na celotno besedilo

4.
Numerično modeliranje sklopljenega primera naravne in prisilne konvekcije v toku mikropolarnih tekočin preko kotanje
Matej Zadravec, Matjaž Hriberšek, Leopold Škerget, 2009, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Opis: V prispevku je predstavljen sklopljenega primera naravne in prisilne konvekcije v toku mikropolarnih tekočin preko kotanje. Glede na tok klasinih tekoćčin, kjer je zajeto le translatorno gibanje delov tekočine, se v primeru mikropolarnih tekočin k translatornemu gibanju prišteva tudi gibanje tekočine zaradi rotacije togih nedeformabilnih delcev okrog srediišča določenega majhnega volumna, kar je opisano s pomočjo vektorja mikrorotacije. Numerično modeliranje dodatnih mikro vplivov se izvede z modificiranjem klasičnega sistema Navier-Stokesovih enačb, ki predstavljajo osnovo orodja za numerično simulacijo toka tekočine. Prispevek poda rezultate tokovnega, temperaturnega in mikrorotacijskega polja izračunanega z računskim algoritmom za reševanje modificiranih Navier-Stokesovih enačb s pomočjo metode robnih elementov (MRE), natančneje z Robno-območno integralsko metodo.
Ključne besede: mikropolarne tekočine, naravna konvekcija, prisilna konvekcija, dinamika tekočin, vektor mikrorotacije
Objavljeno: 31.05.2012; Ogledov: 1302; Prenosov: 21
URL Povezava na celotno besedilo

5.
Mehanika : zapiski predavanj in spletno gradivo
Nataša Vaupotič, 2010, drugo učno gradivo

Ključne besede: fizika, mehanika, kinematika, dinamika, gravitacija, tekočine
Objavljeno: 07.06.2012; Ogledov: 2154; Prenosov: 214
URL Povezava na celotno besedilo

6.
VETRNE OBTEŽBE NA VISEČE MOSTOVE IN MOSTOVE S POŠEVNIMI ZATEGAMI
Mitja Papinutti, 2013, magistrsko delo

Opis: Veter je bil v preteklosti že vzrok za številne porušitve gradbenih konstrukcij in mostov, zato je poznavanje in analiza vetrnih obtežb v fazi projektiranja ključnega pomena. Pri večjih projektih, kot so daljši mostovi, zaenkrat še ne obstajajo standardi, ki bi določali, kako izračunati vplive vetra na mostno konstrukcijo, tako mora vsak inženir prevzeti odgovornost in izbrati pravilen pristop k problemu. Klasične študije obtežbe vetrov na mostove se opirajo na preizkuse v vetrovnikih, ki jih je v zadnjem času možno nadomeščati z računalniškimi simulacijami. V magistrskem delu so predstavljena matematična orodja skupaj s programi za celovito računalniško analizo vetrnih obtežb na mostne konstrukcije, pri čemer ni potrebno uporabljati vetrovnika. Aeroelastična nestabilnost, kot je omahovanje, je rušilno gibanje mostu v laminarnem vetru. Za ustrezno varnost mostu je potrebno oceniti, pri kateri hitrosti vetra nastopi nestabilnost in kakšna je povratna doba tega pojava. Aeroelastične analize in analize turbulentnega vetra so narejene s sestavljanjem kompleksnega tridimenzionalnega dinamičnega modela konstrukcije in z enostavnim preizkusom segmenta iz vetrovnika. Klasična matematična teorija je grajena na bazi preizkusov v vetrovnikih in je v celoti razvita s frekvenčno metodo. Odzivi mostu v vetru morajo biti poznani za vsak projekt posebej, saj se lahko le na podlagi teh informacij oceni potreba po omejevanju vibracij oziroma po vgraditvi dušilcev vibracij. Glavni cilj magistrskega dela je izračun kritičnih hitrosti vetra, ki povzroči porušitev mostov v času gradnje oziroma že zgrajenih mostov z različnimi pristopi.
Ključne besede: vetrna obtežba, interakcija tekočine in objekta, aeroelastika mostov, računalniška dinamika tekočin, odvodi omahovanja.
Objavljeno: 04.04.2013; Ogledov: 1531; Prenosov: 193
.pdf Celotno besedilo (16,07 MB)

7.
TRITOK
Jure Ravnik, 2007, programska oprema

Opis: Programska oprema simulira tok tekočine in prenos toplote z reševanjem Navier - Stokesovih enačb v prostoru s kombinacijo enoobmočne in večobmočne metode robnih elementov. Enačbe so zapisane v hitrostno vrtinčnem zapisu.
Ključne besede: računalniška dinamika tekočin, nestisljive viskozne tekočine, tok tekočine, prenos toplote, metoda končnih elementov, programska oprema
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 851; Prenosov: 12
URL Povezava na celotno besedilo

8.
Tlačne izgube pri toku nenewtonskih tekočin skozi cev
Denis Kragl, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je prikazan potek določitve tlačnih padcev skozi cev, če imamo opravka z nenewtonskimi psevdoplastičnimi tekočinami, ki upoštevajo potenčni zakon tečenja. Za izbrane tekočine (tekoče zobne paste) je bilo opravljenih več meritev viskoznosti, s pomočjo katerih smo določili modelne parametre potenčnega modela tečenja. Z uporabo parametrov smo analitično izračunali linijske izgube, lokalne pa določili s pomočjo računalniške dinamike tekočin. Rezultati kažejo dobro ujemanje z eksperimentalnimi podatki, ki smo jih pridobili med črpanjem zobnih past.
Ključne besede: viskoznost, tlačne izgube, nenewtonske tekočine, psevdoplastične tekočine, potenčni model tečenja, meritve viskoznosti, viskozimeter, reološke zakonitosti tekočin, računalniška dinamika tekočin
Objavljeno: 27.10.2015; Ogledov: 699; Prenosov: 185
.pdf Celotno besedilo (2,38 MB)

9.
Predvidevanje tokovno povzročenega zvoka in možnosti izboljšav
Peter Košir, 2017, magistrsko delo

Opis: V okviru magistrskega dela je bila opravljena validacija numerične simulacije dinamičnega pojava tokovno povzročenega zvoka. Podana je bila ustrezna teoretična podlaga, sledi integralna obravnava elementa z značilnim pojavom žvižga v obliki eksperimenta, ki se je izvedel v Laboratoriju za energetske delovne stroje in tehnično akustiko na Fakulteti za strojništvo v Ljubljani. Osrednji del magistrskega dela zajema nastavitve in zagon numerične simulacije v programskem okolju Fluent. Sledi analiza vplivnih spremenljivk s pomočjo hitre Fourierjeve transformacije in slikovna obdelava animacije tokovnega polja z lastno programsko kodo. Slednje je izkazalo soodvisnost značilnih amplitud v frekvenčni domeni tokovnega polja in akustičnega pojava.
Ključne besede: numerična simulacija, akustični tlak, tokovno povzročen zvok, turbulenca, turbulenten tok, akustika, zvok, hrup, tok tekočine, računalniška dinamika tekočin, simulacija velikih vrtincev.
Objavljeno: 27.09.2017; Ogledov: 282; Prenosov: 0

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici