| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 229
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Uporaba večceličnih modelov in mrežnih analiz za preučevanje kolektivne celične dinamike v Langerhansovih otočkih : doktorska disertacija po skandinavskem modelu
Marko Šterk, 2024, doktorska disertacija

Opis: V doktorski disertaciji smo se osredotočili na pereča vprašanja s področja fiziologije Langerhansovih otočkov, ki igrajo ključno vlogo pri uravnavanju glukozne homeostaze v telesu. Z uporabo inovativnih računalniških tehnik smo analizirali vpliv 3D citoarhitekture otočkov na večcelično dinamiko v opazovani 2D optični rezini, vpliv inhibicije NMDA receptorjev na kolektivno dinamiko celic beta, različne subpopulacije celic beta in njihov vpliv na kolektivno dinamiko ter vpliv metabolne sklopitve celic na kompleksnost funkcionalnih omrežij. Ugotovili smo, da je pri analizi medceličnih kalcijevih valov treba upoštevati 3D citoarhitekturo Langerhansovih otočkov, saj velik delež medceličnih kalcijevih valov izvira izven opazovane optične rezine, kar vpliva na opazovano hitrost širjenja valovne fronte. Nadalje je naša analiza pokazala, da inhibicija NMDA receptorjev blagodejno vpliva na delovanje posameznih celic beta kakor tudi na njihovo kolektivno dinamiko, kar se odraža v povečani stabilnosti poteka medceličnih kalcijevih valov. Podrobna analiza subpopulacij celic beta je razkrila, da centralne celice in celice, ki sprožajo valove, igrajo ključno vlogo pri širjenju medceličnih valov in sinhronosti celic, kar je izjemnega pomena za zagotavljanje normalne fiziološke funkcije. Naši izsledki kažejo, da ti dve vrsti celic predstavljata različni subpopulaciji, ki se med seboj ne prekrivata. Poleg tega s teoretičnim raziskovanjem mehanizmov sinhronizacije celic beta podrobneje prikazujemo, da je za koordinirano aktivnost celic beta dovolj samo električna sklopitev, vendar dodatna metabolna sklopitev še dodatno okrepi sinhrono delovanje in s tem vpliva na lastnosti pridobljenih funkcionalnih omrežij, zaradi česar so ta bolj podobna tistim, ki jih opazimo v eksperimentih. Z izvedenimi raziskavami smo prispevali k razumevanju, kako je vzpostavljeno koordinirano delovanje v kolektivih celic beta, kar odpira nove možnosti za razvoj zdravil za sladkorno bolezen tipa 2.
Ključne besede: celice beta, kompleksna omrežja, diabetes tipa 2, večcelični modeli, celična dinamika
Objavljeno v DKUM: 25.04.2024; Ogledov: 113; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (39,68 MB)

2.
Optimizacija geometrije ladijskega vijaka na tokovno brazdo ladijskega trupa : magistrsko delo
Jure Vobner, 2024, magistrsko delo

Opis: Različni ladijski trupi ustvarjajo različne tokovne brazde. S pomočjo računalniške dinamike tekočin je optimirana interakcija ladijskega vijaka in trupa. Za zmanjšanje računskega časa je geometrija lopatice razdeljena na dvodimenzionalne medsebojno sklopljene domene. Robni pogoji znotraj teh domen so pogojeni z osnovno numerično simulacijo interakcije vijaka in trupa. V dvodimenzionalnem prostoru je izvedena optimizacija oblike hidrodinamičnih profilov. Avtonomni vnos geometrijskih modifikacij je zagotovljen s parametričnim modeliranjem. Uspešnost optimizacije je ovrednotena preko integralnih veličin in pripadajočih obratovalnih karakteristik. Uporaba optimizacijskih algoritmov in upoštevanje dejanskih tokovnih razmer pred ladijskim vijakom znatno doprinese k izboljšanju njegove učinkovitosti. Boljši izkoristek ladijskega vijaka pripomore k trajnostnemu razvoju pomorske industrije, saj zniža porabo goriva in pripadajoče emisije toplogrednih plinov.
Ključne besede: ladijski vijak, računalniška dinamika tekočin, večfazni tok, optimizacijski algoritem, obratovalne karakteristike
Objavljeno v DKUM: 28.03.2024; Ogledov: 98; Prenosov: 12
.pdf Celotno besedilo (8,91 MB)

3.
Dinamika masnih sistemov
Boštjan Harl, Marko Kegl, Timi Karner, 2024

Opis: Učbenik obravnava dinamiko masnih sistemov togih teles. V okviru kinematike je prikazan opis prostorskega gibanja v različnih koordinatnih sistemih, predstavljena je rotacijska matrika in njena parametrizacija ter Eulerjevi koti. Temu sledi dimamika in prikaz zakona o gibalni in vrtilni količini togega telesa. V okviru mehanskih nihanj so obravnavana lastna in vsiljena nihanja sistemov z eno in več prostostnimi stopnjami. Učbenik zaključuje področje analitične mehanike, ki vsebuje prikaz generaliziranih koordinat, virtualnega dela in generaliziranih sil. Predstavljeni so Newton-Eulerjev, Lagrangev in Hamiltonov pristop za tvorbo gibalnih enačb sistemov in njihovo numerično reševanje.
Ključne besede: dinamika, mehanska nihanja, analitična mehanika, virtualno delo, Lagrangev pristop
Objavljeno v DKUM: 11.03.2024; Ogledov: 200; Prenosov: 14
.pdf Celotno besedilo (6,67 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
Numerično modeliranje dvofaznega toka v mali čistilni napravi : diplomsko delo
Žan Frumen, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je s pomočjo računalniške dinamike tekočin, opravljena numerična analiza dvofaznega toka v mali čistilni napravi. Predstavljene so geometrijske lastnosti ter vplivni parametri, kot tudi aeracija v mali čistilni napravi. V nadaljevanju je predstavljeno teoretično ozadje modeliranja. Izpeljana sta tudi ohranitvena zakona mase in gibalne količine. Izvedena je bila poliedrična mreža, analiza vplivnih parametrov pretoka in velikosti mehurčka zraka na aeracijo. Na koncu je bil računan indeks uniformnosti porazdelitve volumskega deleža zraka v mali čistilni napravi. Ugotovljene in predstavljene so optimalne razmere za opravljeno simulacijo.
Ključne besede: mala čistilna naprava, računalniška dinamika tekočin, ANSYS Fluent, aeracija, simulacija
Objavljeno v DKUM: 05.03.2024; Ogledov: 165; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (2,36 MB)

5.
Dinamika enodimenzionalnih sistemov
Vladimir Grubelnik, Marko Marhl, 2024, univerzitetni, visokošolski ali višješolski učbenik z recenzijo

Opis: Učbenik obravnava enodimenzionalne dinamične sisteme z elementarnim pristopom. Cilj je študentom omogočiti boljše razumevanje temeljnih načel dinamike sistemov, kot so določitev stacionarnih stanj, stabilnostna analiza, bifurkacije in dolgoročno obnašanje sistemov. Učbenik je zasnovan predvsem za študente fizike, vendar je uporaben tudi za druge smeri, kjer je matematično modeliranje dinamičnih sistemov del učnega načrta. Vsebinski sklopi učbenika zajemajo osnovne značilnosti dinamičnih sistemov, geometrijski pristop reševanja enodimenzionalnih sistemov, tokove na krožnici, bifurkacije in njihove značilnosti, enodimenzionalne preslikave (mape) ter številne primere enodimenzionalnih sistemov v fiziki, biologiji in kemiji. Primeri so izbrani tako, da študentom pomagajo razvijati intuicijo za dinamiko bolj kompleksnih več dimenzionalnih sistemov, s katerimi se soočajo v vsakdanjem življenju.
Ključne besede: dinamika sistemov, povratne zanke, stabilnostna analiza, bifurkacije, logistična mapa, kaos
Objavljeno v DKUM: 13.02.2024; Ogledov: 222; Prenosov: 18
.pdf Celotno besedilo (11,09 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Vpliv preobremenjenosti na zaposlene v institucionalnem varstvu
Darja Sitar Stopajnik, 2023, magistrsko delo

Opis: Uvod: Sektor domov za ostarele je ključnega pomena za naše zdravstveno varstvo, zlasti zaradi zahtev starajočega se prebivalstva in njegovih zahtev po kompleksni oskrbi. Poglabljanje v podrobnosti delovne obremenitve in njenih širših posledic za osebje v domovih za ostarele je aktualno in ključno. Metode: V naši študiji smo iz bogatih izkušenj in spoznanj zaposlenih v zdravstvenih domovih poskušali razbrati vzorce in občutke v zvezi z delovno obremenitvijo, čustvenimi zahtevami ter zaznavanjem zadovoljstva pri delu in stresa, ki ga povzroča delo. Rezultati: Ugotovitve študije so pokazale na prekomerno delovno obremenjenost, saj se dve tretjini pogosto spopadata z izgorelostjo. Čeprav se je približno 10 % udeležencev počutilo obremenjenih zaradi svoje vloge, jih je kar 90 % na svoje dolžnosti gledalo kot na poslanstvo. Ugotovitve nakazujejo, da je približno 70 % vprašanih zadovoljnih z delom, približno 62 % pa jih je kot ključni dejavnik stresa navedlo medosebna trenja, zlasti pritožbe sodelavcev. Razprava: Skupne ugotovitve študije nakazujejo, da negovalci izžarevajo predanost in ponos do tega poklica, čeprav se v veliki meri spopadajo s fizičnimi zahtevami in čustvenimi tokovi, ki jih še poudarjajo napeti odnosi s stanovalci domov. Medosebna dinamika, zlasti obremenitve zaradi pritožb sodelavcev in morebitnih govoric, še dodatno otežijo njihove delovne izkušnje in zaznavanega zadovoljstva pri delu. Zaključek: Čeprav osebje v domovih za starejše izkazuje hvalevreden ponos in predanost, so potrebne s strani tovrstnih institucij in njohovega vodstva, nekatere intervencije na področju človeških virov. Pobude, ki se osredotočajo na povezanost ekipe, jasno razmejitev vlog in odpravo kadrovskih neravnovesij, bi lahko napovedale preobrazbo tako za negovalce kot za stanovalce domov.
Ključne besede: institucionalno varstvo, delovna obremenitev, izgorelost, medosebna dinamika, dobro počutje negovalcev
Objavljeno v DKUM: 26.10.2023; Ogledov: 344; Prenosov: 56
.pdf Celotno besedilo (1,28 MB)

7.
Primerjalna analiza inflacijskih gibanj v državah Evropske unije
Tine Merhar, 2023, diplomsko delo

Opis: Inflacija je naravni ekonomski pojav, ki ga označujemo s splošno rastjo cen blaga in storitev. Nosilci ekonomske politike si morajo prizadevati za ohranitev zasidranih inflacijskih pričakovanj, ki so ključna za vzpostavitev cenovne stabilnosti, definirane z nizko, predvidljivo in stabilno rastjo cen v višini 2 % na letni ravni. Neenakomerna razporeditev inflacijskih dejavnikov med državami članicami Evropske unije vpliva na razlike v intenziteti divergence inflacijskih stopenj. Znotraj posameznih držav Evropske unije prihaja do razlik v stopnji inflacijske neenakosti, ki odraža neenakomeren vpliv inflacijskih gibanj na različne dohodkovne skupine. Med državami Evropske unije prihaja do heterogenosti v zabeleženih inflacijskih stopnjah zgornjega in spodnjega dohodkovnega kvintila prebivalstva, kar v državah povzroči potrebo po prilagoditvi protiinflacijskih ukrepov ekonomske politike. Smiselna je usmeritev ukrepov ekonomske politike dohodkovnim skupinam z najizrazitejšim upadom realnega dohodka in preprečitev nadaljnjega povečevanja inflacijske neenakosti. Kljub temu da med državami članicami Evropske unije prihaja do razlik v zabeleženih inflacijskih stopnjah in inflacijski neenakosti glede na višino dohodka, zaznamo pozitivno povezavo med višino inflacije, merjeno z indeksom HICP, in višino razlike med inflacijsko stopnjo spodnjega in zgornjega dohodkovnega kvintila prebivalstva.
Ključne besede: inflacijska dinamika, Evropska unija, divergenca inflacijskih stopenj, dejavniki inflacije, inflacijska neenakost.
Objavljeno v DKUM: 18.10.2023; Ogledov: 392; Prenosov: 79
.pdf Celotno besedilo (4,24 MB)

8.
Numerično modeliranje aerodinamike sledilnega obročka goloba : diplomsko delo
Sašo Prendl, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi se ukvarjamo s področjem aerodinamike, ki je pomembna s stališča optimalne oblike obravnavanega telesa med gibanjem v zraku glede na zmanjšanje sile upora med gibanje. Z zmanjšanjem sile upora se pri gibanju telesa zmanjša potrebna energija za gibanje oziroma se pri enaki količini vložene energije telo premika hitreje in naredi daljšo pot. V sami nalogi sem se osredotočil na aerodinamiko ptice (goloba), ki ima nameščeni označevalni in zasledovalni obroček. V diplomski nalogi smo se osredotočili na nekaj različnih geometrij, in sicer označevalnega in sledilnega obročka brez upoštevanja da sta nameščena na goloba, nato smo izvedli preračune samega goloba brez obročkov in na koncu še goloba z obema opazovanima obročkoma. Za potrebe numeričnih preračunov in določevanja računske natančnosti smo izdelali simulacije z različnimi gostotami mrež in tako ugotovili red napake, ki ga vnašamo v vse simulacije zaradi uporabe redkejših računskih mrež vsled omejitve računskega časa. Rezultati preračunov so prikazani v obliki tokovnih polj s porazdelitvijo hitrosti po okolici opazovanih predmetov, porazdelitvijo tlaka na površinah in tokovnic okoli opazovanih predmetov. Kot glavni rezultat smo primerjali sile upora na goloba in obročke za različne obravnavane primere, pri čemer smo potrdili svoja pričakovanja, da je sila upora na sam obroček bistveno manjša kot je sila upora ki deluje na samega goloba.
Ključne besede: sledilni obroček, označevalni obroček, golob, sila upora, aerodinamika, računalniška dinamika tekočin
Objavljeno v DKUM: 09.10.2023; Ogledov: 238; Prenosov: 22
.pdf Celotno besedilo (2,88 MB)

9.
Numerično modeliranje večfaznega in večkomponentnega toka v anaerobni razgradnji komunalne odpadne vode v UASB-reaktorju : doktorska disertacija
Aljaž Klasinc, 2023, doktorska disertacija

Opis: Čiščenje odpade komunalne vode predstavlja v sodobnem svetu velik strošek. Uporaba UASB reaktorja bi lahko znižala stroške čiščenja komunalne odpadne vode. Pri anaerobni razgradnji v UASB reaktorju so prisotne tri faze, sestavljene iz več komponent. Na delovanje UASB rektorja vplivajo parametri, kot so temperatura, onesnaženost vode, hitrost pretoka … V sklopu doktorske disertacije je na podlagi eksperimentalnih meritev in ob uporabi matematičnega modela hitrosti usedanja anaerobnih granul razvit model za določitev gostote granule v odvisnosti od premera granule. V nadaljevanju doktorske disertacije je bil za primer večfaznega in večkomponentnega toka anaerobne razgradnje komunalne odpadne vode razvit numerični model anaerobne razgradnje komunalne odpadne vode v UASB reaktorju. Numerični model opisuje trofazni večkomponentni tok in temelji na Euler-Euler-Euler pristopu modeliranja treh zveznih večkomponentnih faz v obravnavanem sistemu. Obravnavane so tekoča faza, ki predstavlja odpadno vodo, sestavljeno iz vode in onesnaževala, trda faza, ki predstavlja anaerobne granule, sestavljane iz granule in onesnaževala, in plinasta faza, ki predstavlja v granuli proizveden bioplin, sestavljen iz metana in ogljikovega dioksida. Razviti numerični model vključuje določene poenostavitve fizikalnega dogajanja z namenom uporabnosti modela in njegove uporabe za napovedovanje učinkovitosti procesa pridelave bioplina v obravnavanem sistemu. Razviti numerični model je testiran pod različnimi vstopnimi pogoji in na različnih geometrijskih oblikah reaktorja. Rezultati, dobljeni z numeričnim modelom, so primerjani z rezultati, dobljenimi v laboratorijskem UASB reaktorju. V laboratorijskem UASB reaktorju smo čistili komunalno odpadno vodo in modelno vodo. Modelna voda omogoča konstantno onesnaženje odpadne vode in s tem lažjo primerjavo rezultatov, dobljenih z numeričnim modelom. Rezultati, dobljeni z numeričnim modelom, nakazujejo primernost razvitega modela za opis anaerobne razgradnje odpadne komunalne vode v UASB reaktorju.
Ključne besede: UASB reaktor, usedanje granul, večfazni večkomponentni tok, računalniška dinamika tekočin, anaerobna razgradnja
Objavljeno v DKUM: 06.10.2023; Ogledov: 303; Prenosov: 24
.pdf Celotno besedilo (6,43 MB)

10.
Analiza organizacijske dinamike v slovenskih nogometnih organizacijah : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa Varstvoslovje
Maruša Preisak Kurnik, 2023, diplomsko delo

Opis: Nogomet je ekipni šport, kar pomeni, da nogometna organizacija za doseganje svojih ciljev potrebuje učinkovito skupino posameznikov. Prav zaradi pomembnosti sodelovanja in ekipnega dela je potrebno razumeti, kaj ustvarja dobro in učinkovito organizacijsko dinamiko. Razumevanje tako posameznikov in njihovih individualnih značilnosti kot skupinskih procesov organizaciji omogoči, da to znanje izkoristi pri upravljanju na način, da s tem poveča svojo uspešnost in konkurenčnost. V diplomskem delu smo razumevanje organizacijske dinamike razdelili na tri dele. Najprej smo želeli razumeti posameznika v skupini in kakšen je medsebojni vpliv med posameznikom, skupino in organizacijo. V drugem delu smo se osredotočali na skupino in skupinske procese ter ugotavljali, kako to vpliva na stanje organizacijske dinamike. Glavna teza je, da v nogometnih organizacijah posamezniki vplivajo na skupino in soustvarjajo organizacijsko dinamiko, hkrati pa skupina in organizacijska kultura povratno vplivata na stanje posameznika. Cel ta proces vpliva na celotno organizacijo z vidika uspešnosti. Potrdimo lahko torej, da je za visoko uspešnost organizacije pomembno, da se ta trudi ustvarjati dobro in učinkovito organizacijsko dinamiko. V empiričnem delu zaključnega dela je bila izvedena raziskava glede stanja organizacijske dinamike v slovenskih nogometnih organizacijah. Rezultati spletne ankete kažejo, da je stanje dinamike v organizacijah anketiranih dobro, kljub temu pa so na nekaterih področjih kljub dokaj pozitivnim rezultatom možne izboljšave. Z večjim razumevanjem področja organizacijske dinamike bi slovensko nogometno industrijo lahko zagotovo dvignili na še višjo raven.
Ključne besede: organizacijska dinamika, organizacijsko vedenje, nogometne organizacije, timsko delo, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 25.09.2023; Ogledov: 246; Prenosov: 31
.pdf Celotno besedilo (1,67 MB)

Iskanje izvedeno v 0.29 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici