| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
RAZVOJ SISTEMA ZA DOLOČANJE POTI REŠEVALNEGA VOZILA GLEDE NA SPREMEMBE GOSTOTE PROMETA
Jan Prša, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi se ukvarjamo s problemom določitve najhitrejše poti reševalnega vozila v cestnem omrežju. Med mnogimi različnimi možnostmi je potrebno izbrati časovno optimalno pot od reševalne postaje do kraja nesreče. Uporabili smo Dijkstrov algoritem za iskanje časovno optimalnih poti v grafu in ga realizirali s pomočjo programskega jezika Python. V Python IDLE razvojnem okolju smo razvili aplikacijo za določitev in grafični izris poti, ki je v danem trenutku dneva najhitrejša. Program izpiše tudi predviden čas, ki bi ga potrebovalo reševalno vozilo za prihod na cilj. V zaključku je predstavljeno, kakšne bodo koristi obravnavanega sistema za določanje poti za obravnavano organizacijo.
Ključne besede: Iskanje najhitrejših poti, Diskretno dinamično programiranje, Dijkstrov algoritem, Optimizacija, Python IDLE
Objavljeno: 22.08.2011; Ogledov: 1783; Prenosov: 119
.pdf Celotno besedilo (2,30 MB)

2.
RAZVOJ SOFISTICIRANIH MODELOV ZA UPRAVLJANJE ZALOG PRI SPREMENLJIVEM POVPRAŠEVANJU IN KOMPARATIVNA ANALIZA DOSEŽENIH REZULTATOV
Grega Medved, 2011, magistrsko delo

Opis: Upravljanje zalog predstavlja zelo široko področje množice sistemov upravljanja. Razlike med njimi izvirajo v prvi meri predvsem iz povpraševanja (deterministično, stohastično) ter ostalih pogojev poslovanja (različne vrste blaga, stroški ...).V magistrski nalogi bomo predstavili in razvili različne modele upravljanja z zalogami z upoštevanjem navedenih pogojev. Ker se v praksi srečujemo tako z determinističnimi kakor stohastičnimi informacijami o količinah in porazdelitvah povpraševanja, bomo v sklopu determinističnega povpraševanja predstavili osnovne modele upravljanja z zalogami pri konstantnem povpraševanju in razvili Wagner-Whitinov model pri časovno spremenljivem povpraševanju. Za potrebe razvoja Wagner-Whitinovega modela bomo predstavili metodologijo reševanja problemov po korakih, ki ji pravimo dinamično programiranje. V okviru stohastičnega povpraševanja pa bomo najprej predstavili enoperiodični ''Newsboy'' model upravljanja zalog. Zelo nazorno bo prikazan tudi razvoj modela pri zveznem in periodičnem pregledovanju stanja zalog ob stohastičnem povpraševanju. Različna okolja in pogoji poslovanja zahtevajo določeno prilagodljivost modelov in strategij. Da bi tem pogojem zadostili, bomo razvili tudi ''hibridna'' modela pri zveznem in periodičnem pregledovanju stanja zalog, ki temeljita na nekoliko drugačni strategiji upravljanja zalog, kot klasična modela. Nikakor ne bomo pozabili zelo pomembnega dejstva pri poslovanju z zalogami, ki ga imenujemo količinski popusti. Tudi v ta namen bomo razvili modele za upravljanje z zalogami. Rezultat razvoja različnih modelov upravljanja je optimalna strategija upravljanja zalog, ki daje nekatere značilne optimalne veličine, kot so: optimalno naročena količina, optimalno signalna zaloga, optimalen čas naročanja, …, in omogoča, da zaloge upravljamo z najnižjimi stroški. Za potrebe simulacije in komentarja rešitev, dosežena s pomočjo stohastičnih modelov upravljanja z zalogami, bomo v programskem okolju Matlab konstruirali algoritme, ki bodo izračunavali optimalne veličine pri upravljanju zalog. Na osnovi simulacijskih podatkov, ki bodo pokrivali širok spekter hipotetičnih situacij oz. scenarijev, bomo preizkusili različne primere iskanja optimalnih strategij in komentirali rešitve in vzroke za dosežene rezultate.
Ključne besede: upravljanje zalog, Wagner-Whitinov model pri časovno spremenljivem povpraševanju, dinamično programiranje, upravljanje zalog pri stohastičnem povpraševanju, količinski popusti.
Objavljeno: 16.10.2011; Ogledov: 2219; Prenosov: 197
.pdf Celotno besedilo (5,19 MB)

3.
NAJMANJŠA DOMINANTNA MNOŽICA KRALJIC
Tomaž Bahč, 2012, diplomsko delo

Opis: Delo je razdeljeno na tri poglavja. V prvem poglavju so predstavljeni osnovni pojmi iz teorije grafov in algoritmičnih pristopov, ki so potrebni za razumevanje drugega in tretjega poglavja. V drugem poglavju je predstavljen Problem najmanjše dominantne množice kraljic. V tem poglavju sta predstavljena dva pristopa k reševanju tega problema in sicer sestopanje ter dinamično programiranje. V tretjem poglavju je predstavljena implementacija obeh pristopov iz drugega poglavja v programskem jeziku C++. Implementacija je v celoti objavljena kot priloga na zgoščenki.
Ključne besede: dominantna množica, najmanjša dominantna množica kraljic, sestopanje, dinamično programiranje
Objavljeno: 23.11.2012; Ogledov: 1152; Prenosov: 109
.pdf Celotno besedilo (982,31 KB)

4.
Problem izomorfizma podgrafov ravninskih grafov
Aleksander Kelenc, 2013, magistrsko delo

Opis: V problemu izomorfizma podgrafov imamo podana dva grafa G in H. Za njiju je potrebno ugotoviti, ali graf G vsebuje podgraf, ki je izomorfen grafu H. Problem je v splošnem NP-poln. V magistrskem delu se omejimo na problem izomorfizmov podgrafov ravninskih grafov. V prvem poglavju so opisani osnovni pojmi in definicije, ki jih potrebujemo v nadaljevanju. V drugem poglavju so najprej opisani drevesna dekompozicija, delni izomorfizem, meja delnega izomorfizma in konsistentnost. Potem je opisan postopek za učinkovito iskanje izomorfizmov podgrafov v ravninskih grafih z omejeno drevesno širino. Nadalje predstavimo, kako pokrijemo poljuben ravninski graf s podgrafi, ki imajo omejeno drevesno širino. Na koncu je podan algoritem za iskanje izomorfizmov podgrafov ravninskih grafov, ki teče v linearnem času za vsak povezan graf H z omejeno velikostjo.
Ključne besede: izomorfizem podgrafov, ravninski graf, drevesna dekompozicija, dinamično programiranje
Objavljeno: 19.09.2013; Ogledov: 1251; Prenosov: 160
.pdf Celotno besedilo (431,03 KB)

5.
IZGUBNO STISKANJE ZVOKA S KRIVULJNO INTERPOLACIJO IN DINAMIČNIM PROGRAMIRANJEM
Jakob Kramar, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi pregledamo področje stiskanja avdio posnetkov in razvijemo lasten algoritem za stiskanje avdio posnetkov v valovni obliki oz. v časovnem prostoru. Algoritem temelji na zamenjavi posameznih vzorcev znotraj avdio posnetka z daljico ali z Bézierjevo krivuljo drugega reda. Za optimalno izbiro nadomeščenih odsekov se uporablja dinamični algoritem veriženja eksonov, ki ga povzemamo po napovedovanju genov v bioinformatiki.
Ključne besede: avdio, stiskanje podatkov, časovni prostor, krivuljna interpolacija, dinamično programiranje
Objavljeno: 19.09.2013; Ogledov: 907; Prenosov: 54
.pdf Celotno besedilo (2,03 MB)

6.
Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici