| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 370
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Analiza odpornosti jeklene hale z mostnim žerjavom na lokaciji z visoko nadmorsko višino
Danilo Prelević, 2023, diplomsko delo

Opis: V svojem diplomskem delu smo se posvetili analizi jeklene hale z vključeno žerjavno progo, pri čemer sem zajel statično analizo. Konkretno smo preučevali konstrukcijo jeklene hale, katere dimenzije znašajo 48,0 m x 25,0 m, z višino 10,0 m. Za izvedbo analize smo izhajail iz določenih dimenzij hale in specifikacij mostnega žerjava. Uporabili smo jeklo kakovosti S 355. V okviru naloge smo izvedli dimenzioniranje jeklene konstrukcije, talne plošče in tudi temelje. Dimenzije temelja so 2,5 m x 2,5 m, izdelan pa je bil iz armiranega betona C 25/30, pri čemer smo uporabili armaturo tipa B 500. Pri izračunih smo upoštevali obremenitve, ki jih povzročajo sneg, veter, delovanje žerjava ter potres, skladno s predpisi SIST EN 1990-1998. Kot zaključek naloge smo tudi predstavili količino porabljenega jekla ter strošek za izdelavo jeklene hale.
Ključne besede: gradbeništvo, jeklene konstrukcije, žerjavna proga, dimenzioniranje.
Objavljeno v DKUM: 19.09.2023; Ogledov: 66; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (5,30 MB)

2.
Razvoj tehnološkega postopka za odstranjevanje mikroonesnažil na viru pitne vode
Tilen Farkaš, 2023, diplomsko delo

Opis: S hidrotermalno karbonizacijo (HTC) pri 250°C in reakcijskem času 5 ur smo iz odpadne pogače konopljinih semen sintetizirali hidro-oglje. Proizvedeno hidro-oglje smo najprej kemijsko modificirali s KOH, čemur je sledila termična modifikacija v dušikovi atmosferi pri 800°C. Rezultate karakterizacije hidro-oglja poimenovanega kot KS-KOH, smo primerjali z rezultati komercialnega aktivnega oglja pulsorb C. Ugotovili smo, da obe oglji vsebujeta podobne funkcionalne skupine, vendar hidro-oglje KS-KOH ob bolj negativnem zeta potencialu vsebuje več negativnih funkcionalnih skupin. Izmerili smo, da je v povprečju velikost delcev sintetiziranega hidro-oglja KS-KOH nižja od aktivnega oglja pulsorb C, kar pomeni da ima ta višjo specifično površino. Rezultati analiz kažejo, da je adsorpcijska kapaciteta hidro-oglja KS-KOH manjša od pulsorb C, vendar bolj učinkovito deluje na izločanje atrazina iz vode pri nižjih koncentracijah. Za obe aktivni oglji je bilo pri adsorpciji atrazina ugotovljeno, da sledita Langmuirjevi adsorpcijski izotermi. Namen opravljenih primerjav in izračun koristnih kapacitet je pridobiti podatke za dimenzioniranje adsorberja, ter izračunati volumen pitne vode, ki bi jo lahko prečistili v enem polnjenju. Pri iskanju najustreznejšega materiala za izdelavo adsorberja smo iz opisa lastnosti AISI 304 ugotovili, da izpolnjuje zahtevane konstrukcijske pogoje. V diplomski nalogi predstavljamo sistem obratovanja vzporedno postavljenih adsorberjev, ki jih pred zasičenjem vežemo zaporedno, da v celoti izkoristimo kapaciteto ene polnitve.
Ključne besede: aktivno oglje, adsorpcija, dimenzioniranje adsorberja, atrazin, adsorpcijska kapaciteta, pitna voda
Objavljeno v DKUM: 06.09.2023; Ogledov: 30; Prenosov: 12
.pdf Celotno besedilo (2,21 MB)

3.
Jeklena industrijska hala s trinadstropnim poslovnim objektom skupnega tlorisa 25 x 75 m : magistrsko delo
Nina Repolusk, 2023, magistrsko delo

Opis: Namen magistrskega dela je zasnovati industrijsko halo s trinadstropnim poslovnim objektom. Industrijska hala je tlorisnih dimenzij 25 x 50 m ter v slemenu višine 7 m, poslovni objekt meri tlorisno 25 x 25 m in v slemenu 16 m. Jekleni konstrukciji sta med seboj dilatirani in zato obravnavani kot ločeni enoti. S pomočjo programske opreme AxisVM X6 sta izvedeni statična in potresna analiza objekta ter dimenzioniranje jeklenih elementov in armiranobetonskih temeljev. Za dimenzioniranje spojev je uporabljen program IDEA StatiCa. Pri izračunih so upoštevani veljavni evropski standardi Evrokod. Prikazan je tudi strošek izdelave konstrukcije objekta.
Ključne besede: gradbeništvo, jeklene konstrukcije, dimenzioniranje, industrijska hala, poslovni objekt
Objavljeno v DKUM: 08.08.2023; Ogledov: 141; Prenosov: 44
.pdf Celotno besedilo (9,53 MB)

4.
Načrtovanje ozvočenja za zahtevne akustične prostore : diplomsko delo
David Forstner, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava načrtovanje in analizo projektiranja ozvočenja v prireditvenem prostoru. Osredotočeni smo na časovne zakasnitve zvočnih signalov ter njihovo pravilno nastavitev. S pomočjo programov »Focus Ease 3« in »Carma« analiziramo akustične lastnosti prostora za pravilno postavitev zvočnikov v prostoru. Obravnavamo tudi načrtovanje električnega vodnika za ozvočenje in strelovodne zaščite prireditvenega odra, kar potrebujemo za nemoteno izvedbo javne prireditve.
Ključne besede: ozvočenje, koncert, časovna zakasnitev, dimenzioniranje vodnika.
Objavljeno v DKUM: 13.04.2023; Ogledov: 457; Prenosov: 68
.pdf Celotno besedilo (3,42 MB)

5.
Dimenzioniranje armiranobetonskih elementov s programom IDEA StatiCa na osnovi metode CSFM : diplomsko delo
Marjeta Gregor, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava uporabo programskega orodja IDEA StatiCa, ki uporablja metodo »The Compatible Stress Field Method«. Metoda CSFM predstavlja alternativo dimenzioniranju armiranobetonskih konstrukcij z modelom razpor in vezi, ki je vključena v standardu SIST EN 1992-1-1. Namenjena je dimenzioniranju armiranobetonskih elementov na območjih diskontinuitet, z implementirano topološko optimizacijo pa je lahko tudi v veliko pomoč pri načrtovanju armature. Glede na to, da z modeli razpor in vezi kriterije mejnega stanja uporabnosti (deformacije, širina razpok itd.) ni mogoče zanesljivo preveriti, metoda CSFM te pomanjkljivosti odpravlja. V diplomskem delu je prikazan postopek dimenzioniranja dveh različnih, armiranobetonskih stenastih nosilcev po modelu razpor in vezi in po metodi CSFM v programu IDEA StatiCa. Na podlagi dobljenih rezultatov obeh stenastih nosilcev so v diplomskem delu zajete različne primerjave rezultatov glede na mejno stanje nosilnosti med modelom razpor in vezi ter metodo CSFM. Rezultati po mejnem stanju uporabnosti so prikazani samo na osnovi metode CSFM. Prikazani so tudi rezultati, koliko armature bi prihranili, če bi na podlagi rezultatov o izkoriščenosti armature pri obeh stenastih nosilcih zmanjšali prečni prerez armature. Predstavljene so tudi ugotovitve glede učinkovitosti uporabe topološke optimizacije pri načrtovanju pozicije armature.
Ključne besede: IDEA StatiCa, metoda CSFM, model razpor in vezi, dimenzioniranje, stenasti nosilec
Objavljeno v DKUM: 16.03.2023; Ogledov: 255; Prenosov: 60
.pdf Celotno besedilo (3,95 MB)

6.
Dimenzioniranje senčil in podporne konstrukcije : magistrsko delo
Žan Kovač, 2023, magistrsko delo

Opis: Prikazano je dimenzioniranje jeklene konstrukcije, ki služi namestitvi senčil – brisolejev. V delu je opisan postopek izbire senčil in postopek konstruiranja nosilne konstrukcije. Dimenzioniranje je izvedeno skladno s standardom SIST EN 1993 (Evrokod 3). Preračun je izveden na podlagi podanih dimenzij in obremenitev v računalniškem programu Scia Engineer 21. Magistrsko delo vsebuje dokaz nosilnosti in uporabnosti, kakor tudi opis montaže konstrukcije in senčil. V zadnjem delu je izdelana kalkulacija stroškov materiala in ocenjen strošek dela.
Ključne besede: jeklena konstrukcija, preračun, dimenzioniranje, nosilnost
Objavljeno v DKUM: 02.03.2023; Ogledov: 220; Prenosov: 76
.pdf Celotno besedilo (3,45 MB)

7.
Računska analiza jeklene strešne konstrukcije : diplomsko delo
Andrej Cvikl, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava starejšo večstanovanjsko hišo, ki je pod spomeniškim varstvom in so omejeni posegi s strani Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Zaradi želja po dodatnih bivalnih prostorih delo prikazuje rekonstrukcijo neizkoriščenega podstrešja v bivalni mansardni prostor. Za podrobnejšo analizo obtežb na leseno ostrešje, statično analizo in preveritev obstoječih elementov ter prikaz modifikacije z nadomestnimi jeklenimi profili sta uporabljeni programski orodji Tower in ArchiCad. Podana je stroškovna poraba jekla za izvedbo jeklene konstrukcije, vsi postopki so izvedeni v skladu z Evrokodi.
Ključne besede: gradbeništvo, računska analiza, jeklene konstrukcije, strešna konstrukcija, dimenzioniranje.
Objavljeno v DKUM: 27.10.2022; Ogledov: 303; Prenosov: 87
.pdf Celotno besedilo (4,44 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

8.
Projektiranje nove zasnove transformatorske postaje 20/0,4 kV s krožnim vodom na srednji napetosti : diplomsko delo
Aljaž Pavšek, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo prikazuje rekonstrukcijo transformatorske postaje, ki zajema izvedbo in vključitev nove transformatorske postaje TP Konitex s krožnim vodom v distribucijski elektroenergetski sistem, na lokaciji Industrijska ulica v Slovenskih Konjicah. V podjetju Konitex d. o. o. V Slovenskih Konjicah je trenutna oskrba z električno energijo izvedena preko skupne transformatorske postaje TP Konus. V skladu z odločitvijo Sistemskega operaterja distribucijskega omrežja z električno energijo (SODO) je potrebno izvesti odjem električne energije iz distribucijskega omrežja na način, da se bo električna energija za potrebe podjetja Konitex d. o. o. dobavljala neposredno iz distribucijskega omrežja, in sicer preko lastnega merilnega mesta na srednjenapetostnem nivoju.
Ključne besede: transformatorska postaja, kratki stiki, dimenzioniranje opreme.
Objavljeno v DKUM: 26.10.2022; Ogledov: 485; Prenosov: 70
.pdf Celotno besedilo (2,19 MB)

9.
Razvoj namenske prikolice za prevažanje hotelskega blaga : diplomsko delo
Primož Zajc, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen razvoj namenske prikolice za prevažanje hotelskega blaga. Na začetku so opisane naročnikove želje in potrebe, temu sledi opis razvoja in konstruiranja prikolice, ki je sestavljen iz načrtovanja, koncipiranja, trdnostnega preračuna podvozja in predstavitve končnega modela prikolice. V nadaljevanju je predstavljeno delovanje plinske vzmeti, določitev nazivne sile vzmeti in vgradnih podatkov vzmeti. Na koncu je opisana še montaža prototipa, težave na katere smo naleteli med montažo ter njihove rešitve in povzetek rezultatov celotnega razvoja.
Ključne besede: prototip, razvoj, prikolica, statika, dimenzioniranje
Objavljeno v DKUM: 14.09.2022; Ogledov: 227; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (2,89 MB)

10.
Dimenzioniranje meteorne odvodnje v sklopu projekta »Protipoplavna ureditev Selške Sore II. faza« : diplomsko delo
Eva Munda, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava področja odvodnjavanja prometnih površin, hidrotehnike in hidravlike. Obravnavan je aktualen problem iz strokovne prakse, in sicer hidravlično dimenzioniranje predvidenega meteornega kanalizacijskega sistema in elementov za površinsko odvodnjavanje ceste na območju predvidene regionalne ceste R2-403, odsek Podrošt–Češnjica. Omenjena cesta in meteorni kanalizacijski sistem sta predvidena v sklopu projekta »Protipoplavna ureditev Selške Sore II. faza«, kjer je predvidenih več posameznih objektov, ki so del drugih načrtov, kot je visokovodna pregrada, most in podporni ter oporni zidovi. Diplomska naloga zajema dimenzioniranje elementov odvodnje, kot so požiralniki, jarki, koritnice in kanalske cevi. Za dimenzioniranje predvidenega meteornega kanalizacijskega sistema je uporabljeno programsko orodje »Urbano Canalis«.
Ključne besede: odvodnjavanje prometnih površin, elementi odvodnje, dimenzioniranje kanalizacije, nizke gradnje, hidrotehnika
Objavljeno v DKUM: 06.07.2022; Ogledov: 474; Prenosov: 77
.pdf Celotno besedilo (2,97 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici