| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 360
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Možnosti vzpostavitve sistema skupnih generatorskih zbiralk na letališču Ljubljana : magistrsko delo
Dominik Žnidaršič, 2022, magistrsko delo

Opis: Letališče Ljubljana je klasificirano kot kritična infrastruktura Republike Slovenije, zato je na morebitne izpade električne energije izjemno občutljivo. V magistrski nalogi smo obravnavali možnosti implementacije dveh različnih sistemov skupnih generatorskih zbiralk, s katerimi bi združili trenutno po posameznih transformatorskih postajah ločene dizel agregatske enote in kritične porabnike, ki so posebej občutljivi na izpade električne energije. Najprej smo obravnavali nizkonapetostni sistem, ki temelji na razširitvi že obstoječih krmilnikov, ki krmilijo posamezne dizel agregatske enote in agregatska preklopna polja. Na podlagi izračunov smo nizkonapetostni sistem podrobneje definirali. V nadaljevanju smo predstavili še srednjenapetostni sistem, ki smo ga s pomočjo izračunov srednjenapetostnega dovoda tudi podrobneje definirali. Na koncu smo ugotovili, da je bolj primerna vpeljava nizkonapetostnega sistema, saj je funkcionalnost nizkonapetostnega sistema skupnih generatorskih zbiralk večja napram srednjenapetostnem sistemu. Implementacija nizkonapetostnega sistema bi bila precej lažja tudi zato, ker bi bilo ob vpeljavi sistema na energetskem omrežju veliko manj predelav v primeru implementacije nizkonapetostnega sistema kakor v primeru implementacije srednjenapetostnega sistema.
Ključne besede: skupne generatorske zbiralke, elektroenergetsko omrežje, dimenzioniranje nizkonapetostnega kabla
Objavljeno v DKUM: 24.05.2022; Ogledov: 75; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (2,57 MB)

2.
Konstruiranje razmetovalnika silaže : diplomsko delo
Davor Kos, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno konstruiranje razmetovalnika silaže s pogonom prek hidromotorja in kardanske gredi. Predstavljene so lastnosti že obstoječih razmetovalnikov, opisan je tudi test razmetovalnika med delom. V nadaljevanju dela sledita snovanje in konstruiranje stroja ter preračun zvara in sornika. Izdelek je skonstruiran v modelirnem programu SolidWorks. Prikazani so končni model in rezultati dela.
Ključne besede: konstruiranje, dimenzioniranje, preračuni, razmetovalnik
Objavljeno v DKUM: 16.02.2022; Ogledov: 215; Prenosov: 67
.pdf Celotno besedilo (2,61 MB)

3.
Dimenzioniranje tlačnega dela obtočnega cevovoda : diplomsko delo
Aljaž Rogl, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen tlačni del obtočnega cevovoda, ki prenaša suspenzijo iz spodnjega dela v zgornji del pralnika razžveplalne naprave za termoelektrarno Yeramarus v Indiji. Obtočni cevovod, ki je predmet diplomske naloge, je del pralnika razžveplalne naprave, v katerem poteka pranje dimnih plinov po mokrem kalcitnem postopku. V izhodišču diplomske naloge je predstavljeno delovanje razžveplalne naprave in njeni sklopi. Za obravnavani obtočni cevovod so izvedeni preračuni in dimenzioniranje. V nadaljevanju je izdelan tudi model, na katerem so izvedene CFD-analize in strukturne statične analize za podprtje obtočnega cevovoda. Cilj analiz je pridobitev deformacij in napetosti v cevovodu ter obremenitev, ki nastanejo v podporah obtočnega cevovoda. Cevovod je dimenzioniran v skladu s standardom SIST EN 13480-1:2018 . Izdelava modela je potekala v programskem paketu SolidWorks 2020, numerične analize so bile izvedene v programskem paketu ANSYS R1 2021 (študentska verzija).
Ključne besede: termoelektrarna, razžveplanje dimnih plinov, dimenzioniranje, statično strukturna analiza
Objavljeno v DKUM: 05.11.2021; Ogledov: 486; Prenosov: 47
.pdf Celotno besedilo (2,65 MB)

4.
Konstruiranje in dimenzioniranje progresivnega preoblikovalnega orodja : diplomsko delo
Mijo Mlinarević, 2021, diplomsko delo

Opis: V nalogi prikazano, kako poteka konstruiranje in dimenzioniranje preoblikovalnega orodja osnovnega koncepta preoblikovanja, ki smo ga dobili od naročnika, do končne konstrukcije orodja, ki je prvi korak pri procesu izdelave potrebne dokumentacije, ki se uporabi za izdelavo progresivnega preoblikovalnega orodja. Prikazane so omejitve in smernice, ki nam določajo, na kakšen način je potrebno orodje izdelati, da najboljše služi svojemu namenu in se finančno najbolj obrestuje tako podjetju, ki ga izdeluje, kot tudi podjetju, ki ga uporablja. Orodje, ki smo ga skonstruirali, je izvedeno iz treh osnovnih sklopov, ki smo jih dopolnjevali in prilagajali skozi potek konstruiranja in dimenzioniranja. Prikazani so preračuni, ki nas vodijo pri izbiri pravih komponent, da bo orodje popolnoma funkcionalno. Tako je prikazan potek in razmišljanje, ki ga uporabljamo pri izdelavi konstrukcije progresivnega preoblikovalnega orodja v 3D risarskem programu Siemens NX.
Ključne besede: konstruiranje, dimenzioniranje, orodje, dokumentacija
Objavljeno v DKUM: 13.10.2021; Ogledov: 274; Prenosov: 40
.pdf Celotno besedilo (1,79 MB)

5.
Dimenzioniranje orodja za upogibanje pločevine : magistrsko delo
Vito Kokol Bogme, 2021, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljen postopek dimenzioniranja orodja za upogibanje pločevine. Ker se pločevina trajno deformira zaradi plastične deformacije, smo predstavili razliko med inženirskim in dejanskim diagramom napetost – deformacija, na kratko opisali mehanizme plastične deformacije kovin in predstavili tehnološke parametre pri procesu upogibanja pločevine s premočrtnim gibanjem orodja. Na podlagi tehnoloških parametrov smo naredili parametrični model orodja, ki nam je omogočal najenostavnejše spreminjanje dimenzij orodja. Ker je orodje dinamično obremenjeno, smo za dimenzioniranje uporabili napetostno metodo. Izvedli smo numerične simulacije po MKE v programskem paketu Ansys za začetno in končno geometrijo orodja ter primerjali analitično in numerično izračunano dobo trajanja.
Ključne besede: upogibanje pločevine, dimenzioniranje, napetostna metoda, MKE
Objavljeno v DKUM: 24.09.2021; Ogledov: 304; Prenosov: 56
.pdf Celotno besedilo (4,51 MB)

6.
Razvoj novega tipa prikolice s prekipnim mehanizmom in naletno zavoro : diplomsko delo
Tim Emeršič, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema razvoj novega tipa prikolice s prekipnim mehanizmom in naletno zavoro. Na začetku sta predstavljeni težavi, ki se pojavita pri nakladanju športnih vozil na prikolico, sledijo statični preračuni neobremenjene in obremenjene prikolice na vlečno kljuko in preračuni težišč. V nadaljevanju je predstavljeno konstruiranje in dimenzioniranje navozne klančine. Delo se zaključi s predstavitvijo rezultatov in njihovo pojasnitvijo.
Ključne besede: razvoj, prikolice, statika, težišče, dimenzioniranje
Objavljeno v DKUM: 08.09.2021; Ogledov: 200; Prenosov: 42
.pdf Celotno besedilo (2,78 MB)

7.
Dimenzioniranje jeklene hale 8 x 12 m
Ognjen Vuković, 2021, druga dela

Opis: V projektni nalogi je izvedeno dimenzioniranje jeklene hale tlorisnih dimenzij 12 x 8 m. Na podlagi lokacije objekta izračunani so vsi vplivi ter obtežbe skladno s predpisi in standardi ki podaja Evrokod, izračunane so notranje statične količine ter izvedeno dimenzioniranje posameznih elementov jeklene konstrukcije. Statični izračun je izveden s pomočjo programskega orodja TOWER 8.
Ključne besede: dimenzioniranje, jeklena hala, program Tower, gradbeništvo.
Objavljeno v DKUM: 31.08.2021; Ogledov: 399; Prenosov: 67
.pdf Celotno besedilo (1,27 MB)

8.
Jekleni most za pešce z razponom 19 m : diplomsko delo
Jurij Zemljič, 2021, diplomsko delo

Opis: Naloga obsega analizo obtežb, statično analizo in dimenzioniranje jeklenega mostu za pešce z razponom 19 m in pohodno širino 2,5 m. Most je lociran v Mariboru. Sestavljen je iz dveh vzdolžnih nosilcev, ki sta podprta s stebroma in zategami. S to zasnovo so zmanjšani upogibni momenti na vzdolžnih nosilcih. Naloga zajema tudi izračun materialnih stroškov mostu. Objekt je projektiran v skladu z evropskimi normami Eurocode, EN 1993.
Ključne besede: Jekleni most, dimenzioniranje, most na pešce, statični analiza, gradbeništvo
Objavljeno v DKUM: 24.08.2021; Ogledov: 345; Prenosov: 92
.pdf Celotno besedilo (1,34 MB)

9.
Snovanje in konstruiranje odjemalnika silaže : magistrsko delo
Jure Brečko, 2021, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi je prikazano konstruiranje odjemalnika silaže. Naloga zajema aktivnosti od primerjave obstoječih rešitev na trgu, njihovih karakterističnih lastnosti in funkcije uporabe. Sledi prikaz faz snovanja, konstruiranja in MKE analiz. Izdelek je skonstruiran v modelirnem programu SolidWorks in MKE analiza narejena v programu Abaqus. Prikazan je tudi fizični izdelek naloge, ter rezultati zadane naloge.
Ključne besede: odjemalnik, konstruiranje, dimenzioniranje, MKE analiza, SolidWorks, Abaqus
Objavljeno v DKUM: 09.03.2021; Ogledov: 354; Prenosov: 66
.pdf Celotno besedilo (6,70 MB)

10.
Analiza jeklene stolpnice : magistrsko delo
Ajdin Omeragić, 2021, magistrsko delo

Opis: Zaključno delo obravnava računsko analizo 10-nadstropne, 40 m visoke, jeklene okvirne konstrukcije. Predstavili smo statiko in dimenzioniranje jeklene stavbe. Material je jeklo in tip jekla smo spreminjali glede na potrebe. Temelji so armirano-betonski in jih v tem delu nismo obravnavali. Statiko smo izračunali s programom Scia Engineer. Dimenzioniranje smo izvedli s pomočjo evropskega standarda za jeklene konstrukcije Evrokod 3. Na koncu smo izračunali maso in stroške izdelave jeklene konstrukcije.
Ključne besede: gradbeništvo, jeklo, analiza, statika, dimenzioniranje
Objavljeno v DKUM: 22.02.2021; Ogledov: 479; Prenosov: 86
.pdf Celotno besedilo (21,31 MB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici