| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 46
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
Pojav etičnih problemov in dilem, v zdravstveni negi na psihiatričnem področju
Ivan Hošnjak, 2009, diplomsko delo

Opis: Zdravstvena nega je edinstvena etična praksa, ker predstavlja poseben način vstopanja v svet drugih ljudi. Vstopanje v življenja drugih mora biti dobro, pravilno in koristno, da doseže pričakovani cilj - pomoč posamezniku pri zadovoljevanju njegovih individualnih potreb. Posameznikovo presojanje o tem, kaj je prav in kaj ne, se odraža v individualni oceni moralnega. Saj ima vsakdo ima svoja stališča, prepričanja in vrednote o obsegu, širini in pomenu določenega dejanja in ravnanja. Število situacij, ko se pri svojem delu medicinske sestre srečujejo s številnimi etičnimi vprašanji, dilemami, stiskami, in z odločitvami je nepregledno.
Ključne besede: etika, etični problemi in dileme, medicinska sestra, psihiatrija, psihiatrična zdravstvena nega, osnovne življenjske aktivnosti, pacient
Objavljeno: 15.07.2009; Ogledov: 7037; Prenosov: 1612
.pdf Celotno besedilo (569,14 KB)

2.
EVTANAZIJA MED MEDICINO IN PRAVOM,Dileme pravnega urejanja evtanazije
Tadej Kamnik, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi predstavljam pojem evtanazije in možne načine definiranja tega pojma, podal bom zgodovinski pregled razvoja evtanazije in opisal v kakšnih oblikah se evtanazija lahko pojavlja oziroma katere vrste evtanazije poznamo. Sledi opredelitev pojmov, ki jih ni mogoče enačiti z pojmom evtanazije oziroma so iz definicije evtanazije izvzeti. Predstavljam tudi stališča zagovornikov in nasprotnikov evtanazije, t.i. argumente "za" in "proti" evtanaziji. Ker je pri evtanaziji bistvenega pomena medicinski vidik bom opisal razmerje med bolnikom (pacientom) in zdravnikom, ki lahko nastopa bodisi kot storilec evtanazije bodisi kot oseba, ki bolniku lajša bolečine na podlagi drugih priznanih metod ( npr. metoda double effect). V istem poglavju pojasnjujem tudi vrste odgovornosti zdravnika. V šestem poglavju podrobno predstavljam ureditev evtanazije na mednarodni ravni, v evropskih državah in v svetu ter posebej položaj, ki ga ima evtanazija v Republiki Sloveniji. Sledi opis posameznih aktualnih primerov, ki so bili medijsko precej odmevni. V sklepu pa predstavljam svoja razmišljanja in pogled na problematiko evtanazije, razne ugotovitve, pa tudi dejstva, ki spodbujajo nadaljnja razmišljanja. Za konec navajam še literaturo in pravne viri, ki so mi bili v pomoč pri pisanju diplomske naloge.
Ključne besede: evtanazija, dileme pravnega urejanja evtanazije, medicinski in pravni vidik evtanazije, pravna ureditev evtanazije, aktivna in pasivna evtanazija, voluntarna, nevoluntarna in prisilna evtanazija, paliativna nega, hospic, metoda double effect, aktualni primeri evtanazije
Objavljeno: 15.12.2009; Ogledov: 4284; Prenosov: 1655
.pdf Celotno besedilo (537,55 KB)

3.
KRIMINOLOŠKE POSLEDICE PODNEBNIH SPREMEMB
Sanja Alaber, 2009, diplomsko delo

Opis: Podnebne spremembe predstavljajo najbolj pereč problem današnjega časa, hkrati pa se smatrajo za največji izziv človeštva. Osrednji cilj diplomske naloge je prikaz razsežnosti problematike podnebnih sprememb, predvsem pa njihov vpliv na naše družbeno življenje. Podnebne spremembe so pomemben pokazatelj nove varnostne dileme, saj bomo ogroženi tako na nacionalni, kakor tudi na mednarodni ravni. Povsem nov vidik proučevanja podnebja in njegovih sprememb je vidik kriminologije, ki poskuša obrazložiti razmerje med spremenjenimi naravnimi procesi v okolju in gibanjem kriminalitete. S tem namenom so tudi v osrednjem poglavju (z naslovom Kriminološke posledice podnebnih sprememb) predstavljene dve skupine študij. Prve pojasnjujejo vpliv povišanih temperatur na agresivno vedenje ljudi ter s tem posledično na kriminaliteto, in sicer predvsem na nasilna kazniva dejanja. Druga skupina študij pa prikazuje razmerje med izpostavljenostjo toksinom v okolju in stopnji kriminalitete. Za nadaljnje proučevanje vpliva naravnih procesov na kriminaliteto je pomemben nastanek zelene kriminologije, ki se ukvarja z ekološkimi kaznivimi dejanji in nastalo ekološko škodo, pri tem pa upošteva predvsem dejavnik družbene neenakosti, spola in rasnega razlikovanja. Diplomska naloga se dotika tudi problematike odgovornosti za porušeno ekološko ravnovesje in predstavlja nekatera pravna vprašanja in dileme, s katerimi bomo zaradi obsežnosti problematike podnebnih sprememb soočeni v bližnji prihodnosti.
Ključne besede: podnebne spremembe, kriminaliteta, vpliv temperature in toksinov, pravne dileme, odgovornost, zelena kriminologija, ekologija
Objavljeno: 14.12.2009; Ogledov: 2156; Prenosov: 266
.pdf Celotno besedilo (1,54 MB)

4.
Telemedicina in telenega; prednosti in slabosti
Sonja Bertalanič, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema področje telemedicine, telenege ter informacijsko tehnologijo s strojno in programsko opremo. Predstavljena in opisana je zgodovina, sedanjost in prihodnost telemedicine in telenege. Tretje poglavje diplomske naloge predstavlja prednosti in slabosti uporabe telemedicine in telenege v praksi, zajete in opisane so tudi etične dileme, ki se pojavljajo na področju prakse telezdravstva. V empirični del diplomske naloge smo vključili grafično analizo podatkov anketne raziskave. Anketo v elektronski obliki smo posredovali bivšim in sedanjim študentom Fakultete za zdravstvene vede. Na podlagi dvajsetih anketnih vprašanj smo zbrali različna mnenja o uvedbi telemedicine in telenege v prakso, zanimala nas je tudi ozaveščenost anketirancev s tega področja. Namen in cilj raziskave je bil ugotoviti poznavanje pojma telemedicina in telenega ter pridobitev mnenja glede uporabe telemedicine in telenege v praksi. Prav tako so nas je zanimalo kakšen je vidik anketirancev glede prednosti in slabosti ter njihova opredelitev in opredelitev etičnih dilem s področja telemedicine in telenege v praksi. Rezultati raziskave so pokazali, da so anketiranci večinoma le bežno seznanjeni s pojmom telemedicina in telenega, so dokaj pozitivno naravnani glede uporabe telemedicine in telenege v praksi, vendar imajo določene etične in moralne zadržke glede uvedbe prakse telemedicine in telenege v vsakdanjo rabo.
Ključne besede: telemedicina, telenega, e-zdravje, telezdravje, informacijska tehnologija, prednosti, slabosti, etične dileme
Objavljeno: 10.06.2010; Ogledov: 5999; Prenosov: 1540
.pdf Celotno besedilo (3,21 MB)

5.
ETIČNE DILEME PRI SPREJEMU PACIENTA Z DUŠEVNO MOTNJO
Nataša Rojko, 2010, diplomsko delo

Opis: Izhodišče: V diplomskem delu smo predstavili duševne motnje in njihove značilnosti. Osredotočili smo se na najpogostejše etične dileme, ki se pojavljajo pri medicinskih sestrah in ostalih zdravstvenih delavcih ob sprejemu pacienta z duševno motnjo. Metode: Uporabili smo deskriptivno metodo dela, študij domače literature in elektronske vire. Namen: Predstaviti najpogostejše etične dileme, katere se porajajo medicinskim sestram in ostalim zdravstvenim delavcem pri sprejemu pacienta z duševno motnjo, predstaviti etični vidik dela v zdravstveni negi pacienta z duševno motnjo, predstaviti Zakon o duševnem zdravju iz leta 2008 ter poudariti pomen komunikacije s pacientom, ki ima duševno motnjo. Cilj: Predstavili smo sprejem pacienta z duševno motnjo v psihiatrično bolnišnico in izpostavili vlogo medicinske sestre pri prepoznavanju najpogostejših etičnih dilem. Zaključek: Ugotovili smo, da se medicinske sestre in zdravstveni tehniki pogosto srečujejo z etičnimi dilemami, med katerimi je zelo pogosta sprejem pacienta brez njegove privolitve. Pomembna in bistvena sprememba, ki jo prinaša novi zakon o duševnem zdravju, je vsekakor zagovorništvo pacienta z duševno motnjo.
Ključne besede: pacient, duševna motnja, sprejem, etika, etične dileme.
Objavljeno: 05.10.2010; Ogledov: 2887; Prenosov: 819
.pdf Celotno besedilo (421,89 KB)

6.
ORGANIZACIJSKA KULTURA ORGANIZACIJE IN ETIČNO DELOVANJE RAČUNOVODIJ
Andrea Brlič, 2010, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Organizacijska kultura je zelo kompleksen pojem, ki odraža zgodovino podjetja in ne nastane čez noč. Ustvari se ob ustanovitvi podjetja in se skozi njegovo zgodovino spreminja. Organizacijska kultura vpliva ne vedenje članov organizacije ter na uspešno delovanje podjetja in je zelo dragoceno premoženje organizacije, ki mu morajo vodje nameniti veliko pozornosti. Organizacijska kultura organizacije ima močan vpliv na etično delovanje organizacije. Organizacije, katerih kultura organizacije podpira etično delovanje zaposlenih, so ekonomsko učinkovitejše, kot tiste, ki delujejo neetično. Etika je za organizacijo potrebna iz več razlogov. Organizacija, ki ravna v skladu z merili, vrednotami, pričakovanji in potrebami okolja, lahko računa na pozitiven odziv okolice. Organizacija, ki deluje etično si od okolice in javnosti pridobi zaupanje in podporo, ki je temelj za uspešnost poslovanja. Dolžnost vsakega računovodja je komunicirati z javnostjo s predanostjo njihovemu interesu, čeprav to nasprotuje njihovemu lastnemu, dajanje resničnih informacij in razkritje pomembnih informacij, čemur pa je pod pritiski iz okolice težko slediti. Računovodja v svoje delo vnese svoje osebne vrednote, ki jih je pridobil v svoji družini in bivalnem okolju. Te vrednote se skozi njegovo delovanje spreminjajo v skladu z vrednotami svojih strokovnih sodelavcev, pričakovanji organizacije, v kateri deluje, računovodskega poklica in izkušenj, ki jih pridobiva med delom. K nepravilnim oz. neetičnim odločitvam računovodij velikokrat botrujejo tudi pritiski poslovodstva, ki želijo javnosti prikazati lepšo sliko finančnega stanja podjetja iz različnih razlogov kot so, pridobivanje investitorjev, pridobivanje posojil, izplačevanje nagrad ipd.
Ključne besede: etika, etičnost, poslovna etika, etične dileme, organizacijska kultura, škandali, afere, organizacija, podjetje, osebne vrednote, računovodja, etika računovodij
Objavljeno: 03.12.2010; Ogledov: 2907; Prenosov: 382
.pdf Celotno besedilo (514,44 KB)

7.
ETIČNI PROBLEMI RAČUNOVODIJ IN ŠTUDENTJE RAČUNOVODSTVA
Mojca Šketelj, 2010, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: V diplomskem seminarju sem predstavila etične probleme računovodij in študente računovodstva, kakor tudi njihov pogled na etičnost. Zato sem predstavila etiko računovodij njihove kodekse, ter dileme, grožnje in varovala s katerimi se srečujejo. Nato sem s pomočjo tujih člankov ugotovila, da so ženske bolj etične kot moški, kakor tudi, da posamezniki z leti in izkušnjami pridobijo na etičnosti. Primerjava treh držav je proti pričakovanju pokazala, da so države, ki so še v razvoju manj podvržene korupciji. Študentje računovodstva imajo določene vrednote, ki so zelo različne od tistih, ki jih imajo računovodje. Trenutna generacija zaposlenih daje večji pomen ekonomski komponenti, medtem ko naj bi naslednja bila bolj občutljiva na etične probleme, kar pa je posledica današnjih študentov, ki so bolj idealistični in socialno aktivni kot prejšnje generacije. Vendar ti rezultati ne pomenijo, da bodo študentje resnično bolj etični ko bodo stopili v poslovni svet, saj računovodje pridobijo na etičnosti oz. etičnem obnašanju z zrelostjo in izkušnjami.
Ključne besede: etika, računovodja, študentje računovodstva, etične dileme, etičnost študentov
Objavljeno: 22.12.2010; Ogledov: 2317; Prenosov: 278
.pdf Celotno besedilo (464,82 KB)

8.
ETIČNE DILEME V ŽIVLJENJSKO STILNIH REVIJAH
Katja Pavlič, 2011, diplomsko delo

Opis: Življenjsko stilne revije imajo pomemben vpliv na oblikovanje posameznikovega življenjskega stila, zato je pomembno, da upoštevajo etične norme. V diplomskem delu definiramo življenjsko stilne revije in življenjsko stilno novinarstvo ter se na kratko dotaknemo tudi razvoja in zgodovine tega področja. V nadaljevanju teoretsko opredelimo še novinarsko etiko in etične dileme, v ospredje pa postavljamo vprašanje, ali se etični dilemi prikritega oglaševanja in neustreznega navajanja virov informacij v življenjsko stilnih revijah pojavljata pogosteje kot v splošnih revijah. Na podlagi ustrezne teoretične podlage skozi lastno raziskavo ugotavljamo, da je pojavnost najbolj perečih etičnih dilem v specializiranih življenjsko stilnih revijah večja kot v splošnih revijah.
Ključne besede: življenjsko stilne revije, življenjsko stilno novinarstvo, oglaševanje, viri informacij, etika, etične dileme
Objavljeno: 31.03.2011; Ogledov: 10982; Prenosov: 277
.pdf Celotno besedilo (2,48 MB)

9.
Uporaba posebnih varovalnih ukrepov v Socialno varstvenem zavodu
Silva Gosak, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena uporaba posebnih varovalnih ukrepov in njihove značilnosti. Posebno poglavje je namenjeno duševnemu zdravju in vlogi medicinske sestre pri uporabi posebnih varovalnih ukrepov. V nalogi je za predstavitev teoretičnih izhodišč uporabljena deskriptivna metoda dela. V empiričnem delu je bila izvedena raziskava, ki je temeljila na kvantitativni metodologiji. Raziskava je bila izvedena v Socialno varstvenem zavodu Hrastovec (SVZ Hrastovec) s pomočjo delno odprtega vprašalnika. V raziskavo je bilo vključenih 50 zaposlenih v tej ustanovi. Rezultati so pokazali, da so zaposleni v SVZ Hrastovec seznanjeni s smernicami o varni uporabi posebnih varovalnih ukrepov in z Zakonom o duševnem zdravju, vendar se pri svojem delu srečujejo z različnimi etičnimi dilemami. Najpogostejša etična dilema, ki se pojavlja je, ali so uporabili vse strokovne metode dela, da uporaba posebnih varovalnih ukrepov ne bi bila potrebna. Rezultati so pokazali, da 35 % anketirancev meni, da izvedba posebnih varovalnih ukrepov zanje predstavlja težavo oziroma skrb. Ugotovili smo, da v SVZ Hrastovec ob uporabi posebnih varovalnih ukrepov uporabljajo vso potrebno dokumentacijo zdravstvene nege in 96 % anketirancev meni, da ni potrebe za dopolnitev obstoječe dokumentacije. Vsi anketiranci se strinjajo, da je v zdravstveni negi zelo pomembno timsko delo ter dobra komunikacija med zdravstvenimi in strokovnimi delavci.
Ključne besede: posebni varovalni ukrepi, psihiatrična zdravstvena nega, duševno zdravje, agresivnost, etične dileme.
Objavljeno: 13.07.2011; Ogledov: 3310; Prenosov: 507
.pdf Celotno besedilo (1,15 MB)

10.
ETIKA IN KORUPCIJA V OKVIRU MENJALNIH PROCESOV ORGANIZACIJ
Eva Ročnik, 2011, diplomsko delo

Opis: Etika in morala nista več prazen formalizem, saj trenutno stanje gospodarstva in socialne blaginje zahteva spremembe v poslovanju, kjer etika išče svoje mesto. V predloženem diplomskem delu je predstavljena problematika etike in korupcije, s katero se srečujejo organizacije v menjalnih procesih, kjer so opazni številni odkloni od etičnega poslovanja, in to na vseh ravneh gospodarstva. Eden izmed najhujših odklonov je korupcija, ki je danes postala redna praksa poslovanja in kaže veliko potrebo po borbi proti korupciji in potrebo po večji moralni odgovornosti. Korupcija je ena od oblik neetičnega delovanja, ki hkrati praviloma pomeni tudi protipravno delovanje in kršitev temeljnih načel, zlasti načela enakosti pred zakonom, in povzroča destruktivne posledice na gospodarstvo, kot so zniževanje konkurence, zmanjšanje naložb, nižja produktivnost itd. Analiza rezultatov je pokazala, da so najbolj podkupljivi tožilci, odvetniki in notarji in da se pri poslovanju dogaja največ korupcije pri javnih naročilih. Javnost, kot tudi strokovnjaki s tega področja opozarjajo na kritično stanje korupcije v Sloveniji. V diplomskem delu je prav tako predstavljeno, da je poslovanje vodeno na podlagi vrednot, ki jih posedujemo. Etika predstavlja širši koncept o tem, kaj je dobro, morala pa se dotika posameznikove presoje o dobrem. Le-to pa presoja na podlagi svojih osebnih vrednot, ki vplivajo na posameznikovo delovanje in odločitve. V delu, kjer je predstavljena dimenzija etike in ideje, kako naj bi se ustvarjale boljše in bolj etične odločitve, lahko vidimo, da v svetu ne obstaja en in edini standard, kako naj bi se stvari presojale, saj je dimenzija etike in morale zelo širok pojem, vendar bi z zavedanjem in upoštevanjem etike lahko tako posamezniki kot organizacija sprejemali boljše odločitve, ki bi bile moralno odgovornejše.
Ključne besede: menjalni proces, poslovna etika, etično odločanje, dileme pri odločanju, korupcija, korupcija v Sloveniji
Objavljeno: 22.08.2011; Ogledov: 1222; Prenosov: 132
.pdf Celotno besedilo (845,89 KB)

Iskanje izvedeno v 0.31 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici