| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 19
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
RAZVOJ GLASU IN GLASOVNI OBSEGI OTROK V PRVEM TRILETJU OSNOVNE ŠOLE
Barbara Žerjav, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen razvoj človeškega glasu in razvoj otroškega glasu. Da glas sploh nastane, so pa prav tako pomembni elementi dihanja in zdravega glasovnega pevskega organa. Ker se glasu zavemo šele takrat, ko zboli ali je moten, so predstavljene tudi motnje glasu, govora in petja ter kako jih lahko preprečimo. Predstavljena je tudi razvojna stopnja otroškega glasu ter mutacija glasu, ki je najizrazitejša sprememba pri otrocih. Poseben poudarek v diplomskem delu je namenjen predvsem glasovnim obsegom otrok, saj se ti nenehno spreminjajo. Preverjena je bila glasovna razvitost otrok v starostnem obdobju od šestega do devetega leta. V raziskavo so bili vključeni otroci prvih, drugih in tretjih razredov I. OŠ Rogaška Slatina. Preizkušene pa so bile tudi nekatere glasbenodidaktične igre, ki so pomembne predvsem za pravilen dih, pri otrocih pa so pokazale visoko motiviranost in sodelovanje. Glasovni obseg otrok se z večjo starostjo širi, prav tako pa se razvija pevski organ in s tem glasovne sposobnosti otroka. Rezultati so pokazali, da obstaja v vsakem razredu nekaj učencev, ki imajo že zelo dobro razvite glasovne sposobnosti, nekaj učencev še nima dobro razvitih glasovnih sposobnosti, večina učencev pa ima delno razvite glasovne sposobnosti. Še ena pomembna ugotovitev pa je ta, da imajo tisti otroci, ki obiskujejo dodatno glasbeno dejavnost, torej glasbeno šolo ali pevski zbor, zelo dobro razvite glasovne sposobnosti in zapojejo več tonov, kot jih ima durova lestvica. Glasovni obseg otroka se širi s pomočjo redne vaje, pravilnega diha in dodatnih glasbenih dejavnosti, ki pripomorejo k še večjem razvoju melodičnega in ritmičnega posluha.
Ključne besede: Ključne besede: razvoj pevskega glasu, dihanje, glasovni obsegi otrok, glasbenodidaktične igre, glasbena šola, pevski zbor.
Objavljeno: 08.07.2009; Ogledov: 6309; Prenosov: 671
.pdf Celotno besedilo (1,21 MB)

2.
INTERAKTIVNE RAČUNALNIŠKE SIMULACIJE BIOLOŠKIH LABORATORIJSKIH VAJ
Miro Puhek, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo predstavili nekaj interaktivnih računalniških simulacij namenjenih poučevanju biologije. Podrobneje smo prikazali naslednje simulacije: a) alkoholno vrenje, v katerem je hitrost procesa grafično ponazorjena kot povezava med temperaturo in sproščanjem ogljikovega dioksida; b) dihanje, kjer je prikazana povezava med telesno aktivnostjo človeka in spremembo volumskih razmerij dihalnih plinov; c) utrip srca, v kateri je prikazan vpliv spola in telesne pripravljenosti na utrip srca; d) difuzija elektrolitov, kjer je ponazorjena povezava med površino in hitrostjo difuzije; e) dihanje mokarjev, v kateri smo raziskali vpliv temperature na dihanje in aktivnost ličink mokarjev; f) lubje kot toplotna izolacija, kjer smo ponazorili vpliv lubja pri toplotni izolaciji rastline; g) učinek tople grede, v kateri smo prikazali povezavo med koncentracijo toplogrednih plinov in spremembami temperature; h) osmoza, kjer je ponazorjen vpliv osmoze na celico. Izdelane simulacije bi bilo v šolski praksi mogoče uporabiti kot: a) samostojne laboratorijske vaje izvedene v virtualnem svetu; b) izobraževanje na daljavo; c) dopolnilo klasičnemu ali računalniško podprtemu laboratorijskemu delu; d) sredstvo za urjenje in preverjanje hipotez brez dodatnih materialnih potreb.
Ključne besede: računalniško podprte laboratorijske vaje, računalniške simulacije, alkoholno vrenje, dihanje, srčni utrip, difuzija elektrolitov, učinek tople grede, osmoza.
Objavljeno: 12.10.2009; Ogledov: 3417; Prenosov: 261
.pdf Celotno besedilo (759,36 KB)

3.
ZBIRKA LABORATORIJSKIH VAJ NAMENJENIH SPREMLJAVI KALITVE SEMEN, KI SE UPORABLJAJO V PREHRANI KOT KALČKI
Klementina Pušnik, 2010, diplomsko delo

Opis: V naši nalogi smo pripravili nabor laboratorijskih vaj s kalčki različnih rastlinskih vrst. Pripravili smo deset vaj, načrtovanih tako z računalniško podprtim laboratorijem kot s klasično metodo laboratorijskega dela. Pripravili smo naslednje vaje: Kaljivost semen in potek dinamike kalitve, Inhibitorji kalitve, Dihanje kalčkov redkvice, rukole, lucerne, Dihanje kalčkov odvisno od časa kalitve, Dihanje kalčkov odvisno od temperature kalitve, Kvalitativni test reduktivnih sladkorjev v kalčkih, Kvantitativni test reduktivnih sladkorjev v kalčkih, Amilazna aktivnost kalčkov, Kvantitativni test vitamina C kalčkom lucerne, Določanje koncentracije proteinov v kalčkih. Vaje bo mogoče uporabiti za laboratorijsko eksperimentalno delo ne samo na kalčkih, pač pa tudi na drugih rastlinskih objektih, kar zaradi možnega transfera viša pedagoško vrednost pripravljenih vaj.
Ključne besede: kalčki, kalitev semen, dinamika kalitve, inhibicija, dihanje kalčkov, reduktivni sladkorji, amilazna aktivnost, vitamin C, proteini, Vernier, laboratorijske vaje, računalniško podprte vaje.
Objavljeno: 11.10.2010; Ogledov: 3284; Prenosov: 731
.pdf Celotno besedilo (2,74 MB)

4.
Srčni utrip, dihanje in telesna temperatura konja v času treniranja
Aleksander Pajtler, 2012, diplomsko delo

Opis: Za raziskavo smo priredili merilec srčnega utripa za ljudi “Garmin Forerunner 305”, s pomočjo katerega smo merili srčni utrip 12-letnega žrebca med treningom. Med enomesečnim treniranjem smo izvedli štiri preizkuse kondicije. Raziskovali smo povezanost med relativno zračno vlažnostjo, temperaturo zraka, zračnim tlakom, srčnim utripom, dihanjem in telesno temperaturo konja v mirovanju, pred ter med treniranjem. Proti našim pričakovanjem je bila zelo močna povezanost dopoldne med zračnim tlakom in telesno temperaturo. Na podlagi merjenja srčnega utripa, dihanja in telesne temperature med samim preizkusom smo spremljali telesno kondicijsko pripravljenost konja v obdobju treniranja. Kondicija je rasla do zadnjega tedna treniranja, v katerem pa smo zaznali njen padec. Menimo, da je bila to posledica vsakodnevnega pripuščanja žrebca.
Ključne besede: konji, konjeniški šport, fiziologija živali, trening, srčni utrip, dihanje, telesna temperatura, meritve, Garmin
Objavljeno: 06.03.2012; Ogledov: 5507; Prenosov: 658
.pdf Celotno besedilo (748,49 KB)

5.
VOKALNA TEHNIKA IN OBLIKOVANJE OTROŠKEGA GLASU
Sanja Sovec, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu z naslovom Vokalna tehnika in oblikovanje otroškega glasu smo proučili poznavanje vokalne tehnike med učitelji in učenci. V teoretičnem delu so predstavljena dosedanja znanstvena spoznanja o vokalni tehniki. V praktičnim delu so predstavljene izkušnje učencev 3. in 5. razreda Osnovne šole Gornja Radgona, ki obiskujejo pevski zbor, s področja vokalne tehnike v šoli. Ugotovili smo, da so učenci pri pouku glasbene vzgoje redko deležni dejavnosti, povezanih z vokalno tehniko. V drugem delu empiričnega raziskovanja so predstavljeni rezultati raziskave, v katero so bili vključeni učitelji iz 14 osnovnih šol v Pomurju. Zanimalo nas je, ali obstajajo razlike v poznavanju vokalno tehničnih veščin in znanj med učitelji razrednega pouka, ki poučujejo v 1. triletju in 2. triletju in razlike med učitelji glede na udejstvovanje pri pevskih zborih. Rezultati so pokazali, da učitelji poznajo področje vokalne tehnike in se zavedajo njenega pomena. Izsledki raziskave so pokazali, da v obvladovanju vokalno tehničnih veščin in znanj ne obstajajo razlike med učitelji glede na triletje, prav tako pa ne obstajajo razlike med učitelji glede na udejstvovanje pri pevskih zborih. Torej pevski zbor ni vplival na razvoj vokalno tehničnih sposobnosti. Večina učiteljev meni, da si na tem področju želi več strokovne pomoči, zato bi bilo dobro učitelje dodatno izobraziti na področju vokalne tehnike in z njo povezanih veščin.
Ključne besede: vokalna tehnika, fiziologija, dihanje, razvoj glasu, tehnične vaje za oblikovanje otroškega glasu, motnje glasu
Objavljeno: 17.04.2012; Ogledov: 3094; Prenosov: 446
.pdf Celotno besedilo (2,45 MB)

6.
SIMULACIJA KAPNOGRAFIJE NA UMETNI DIHALNI POTI S POVEČANIM MRTVIM PROSTOROM
Ivo Kaučič, 2015, diplomsko delo

Opis: NAMEN: Namen raziskave je bil raziskati ali lahko človek, ki diha v več metrov dolgo cev, na drugi strani cevi povzroči dovolj visoko koncentracijo ogljikovega dioksida, ki se jo da izmeriti na kapnografu. METODE: Raziskava je temeljila na eksperimentalni študiji, kjer smo modificirali fizični simulacijski modelu tako, da smo nanj priklopili veliko dihalni cev. Ta cev je bila na eni strani priključena na model na drugi strani pa je bil operater, ki je pihal v cev s različnimi dihalnimi vzorci. REZULTATI: Pri uporabi 10 m dolge cevi in s določenim dihalnim vzorcem smo dosegli vrednosti, ki so se približale normalnim vrednostim PetCO2. Povprečna vrednost PetCO2, ki smo jo dosegli s uporabo 10 m dolge cevi je bila 32,70±5,25 mmHg. ZAKLJUČEK: Ugotavljamo, da dolžina cevi in vzorec vplivata na vrednosti PetCO2. Vzorec dihanja kjer vdihujemo in izdihujemo zrak skozi isto cev se je izkazal za neučinkovitega. Dihalni vzorec s katerim smo se približali normalnim vrednostim, je dihalni vzorec kjer smo vdihovali zrak iz okolja in izdihovali v cev. S tem nismo vdihovali že izdihanega zraka, ki se je nahajal v cevi.
Ključne besede: Simulatorji, PetCO2, dihanje, dihalni vzorec, dihalne cevi.
Objavljeno: 24.09.2015; Ogledov: 587; Prenosov: 46
.pdf Celotno besedilo (1,33 MB)

7.
UPORABA APNEA BLAZINIC PRI NEPRAVILNOSTIH DIHANJA OTROKA
Rahela Bohnjec, 2013, diplomsko delo

Opis: Apnea ali pavza dihanja je prekinitev dihanja, ki traja več kot 20 sekund, lahko pa tudi manj (10 do 20 sekund), če je prekinitvi dihanja pridružen padec saturacije in pulza (pod 100 na minuto). V veliko pomoč nam je apnea blazinica za zaznavanje prekinitve dihanja, ki z alarmom opozori na prekinitev ali upočasnitev dihanja otroka. Diplomsko delo opisuje tudi anatomijo, histologijo in fiziologijo dihal, rizične skupine otrok, bolezni pri katerih lahko pride do apnee ali prekinitve dihanja ter naloge medicinske sestre pri otroku z motnjami dihanja. Namen diplomskega dela je predstaviti pomembnost apnea blazinic, ki jih uporabljajo za signalizacijo zastoja dihanja ali apnee. Raziskovalna metodologija. Raziskava je temeljila na kvantitativni metodologiji in deskriptivni metodi dela. Tehnika zbiranja podatkov je bil anketni vprašalnik, ki je vseboval 24 vprašanj odprtega in zaprtega tipa. V raziskavi je sodelovalo 30 članov negovalnega tima v Splošni bolnišnici na Hrvaškem. Podatke, pridobljene v raziskavi, smo uredili, grafično oblikovali in prikazali s pomočjo računalniških programov Microsoft Word in Microsof Excel. Rezultati. Na podlagi analize pridobljenih rezultatov smo ugotovili, da je osebje v negovalnem timu seznanjeno s načinom delovanja apnea blazinic, ter da meni, da je to zanesljiv signal za dihanje otroka, pomemben pripomoček ter preprost pripomoček za rokovanje in so zadovoljni z uporabo ter bi jih priporočali sorodnikom ali prijateljem. Sklep. Raziskava je pokazala pomanjkljivosti glede strokovnih navodil za uporabo apnea blazinic, pomanjkljivosti znanja glede bolezni pri katerih se pojavlja apnea, večina anketiranih pa ni imela dodatnega izobraževanje oz. seminarja s področja apnea blazinic.
Ključne besede: dihanje, apnea, apnea blazinice, otrok, medicinska sestra, zdravstvena nega
Objavljeno: 25.02.2013; Ogledov: 1343; Prenosov: 166
.pdf Celotno besedilo (1,69 MB)

8.
ŽIVLJENJE PACIENTA PRED IN PO PLEVRALNI PUNKCIJI
Sabina Pekovšak, 2013, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: V diplomskem delu smo predstavili dihanje in spremembe dihanja. Pri spremembah dihanja smo se posebej posvetili dispneji, ki je eden vodilnih simptomov pri plevralnem izlivu.. Plevralni izliv se pojavi zaradi prekomernega kopičenja tekočine v plevralnem prostoru. Simptomi, ki jih povzroča plevralni izliv so ostra plevritična bolečina, kašelj in dispneja, ki so bili vodilni tudi pri našem pacientu. Diagnostika plevralnega izliva zahteva skrbno anamnezo. Namen raziskave je predstaviti življenje pacienta s plevralnim izlivom ter s študijo primera ugotoviti težave, s katerimi se je soočil pacient pred in po plevralni punkciji. Raziskovalna metodologija: V raziskovalnem delu smo izvedli študijo primera pacienta s plevralnim izlivom. Podatke in informacije smo pridobili od primarnega vira – pacienta, z metodo opazovanja, merjenja in z intervjujem oz. pogovorom, ki smo ga opravili na dan sprejema v Splošno bolnišnico Celje in en teden po opravljeni plevralni punkciji. Rezultati: Rezultati raziskave so pokazali, da plevralni izliv omejuje pacienta pri življenjskih aktivnostih kot so: dihanje, prehranjevanje in pitje, gibanje in ustrezna lega, spanje in počitek, osebna higiena in urejenost, izogibanje nevarnosti v okolju in komuniciranje. Življenje pacienta se je po plevralni punkciji bistveno izboljšalo. Razprava in sklep: Pri pacientu s plevralnim izlivom je potrebna interdisciplinarna obravnava, predvsem internistična, včasih tudi kirurška. Pri tem ima pomembno vlogo tudi medicinska sestra
Ključne besede: dihanje, plevralni izliv, plevralna punkcija, medicinska sestra
Objavljeno: 10.05.2013; Ogledov: 5463; Prenosov: 640
.pdf Celotno besedilo (803,90 KB)

9.
Oživljanje podprto s telefonskimi navodili dispečerja - temeljni člen v verigi preživetja
Branko Kešpert, 2013, magistrsko delo

Opis: Uvod: Dispečerska služba v zdravstvu je pomemben sestavni del verige preživetja in ima pomembno vlogo pri zgodnjem prepoznavanju nenadnega zastoja srca (NZS) na terenu. Z zgodnjo identifikacijo problema pri bolniku lahko dispečer zagotavlja kratke dostopne čase ekip nujne medicinske pomoči (NMP), očividcem poda navodila za izvajanje TPO in s tem prispeva k večjemu preživetju bolnikov. Raziskovalne metode: V raziskovalnem delu smo uporabili kvantitativno metodologijo. Najprej smo opravili Utstein analizo primerov NZS, pri katerih so ekipe PHE pristopile k oživljanju. Nato smo opravili retrospektivno raziskavo pri izbrani skupini 98 bolnikov z NZS pred očividci v PHE Celje v obdobju treh let. Pri izbranih bolnikih smo analizirali podatke iz zapisnikov o nujni intervenciji in tonske zapise pripadajočih nujnih telefonskih klicev ter ugotavljali značilnost njihovega vpliva na preživetje bolnikov do prihoda v bolnišnico. Rezultati: V izbrani skupini 98 bolnikov z NZS v PHE Celje je bilo 63 % moških. Moški so bili v povprečju mlajši (65 ± 13 let) kot ženske (72 ± 12 let). Dispečerji so dosegali pričakovani odzivni čas v 86,7 %, povprečni reakcijski čas je znašal 84 ± 76 sekund. Od skupaj 41 bolnikov z agonalnim dihanjem so navodila za oživljanje podali v 26,8 % primerih. Očividci so na podlagi podanih navodil pristopili k oživljanju v 53,3 %, medtem ko so brez navodil pristopili le še v 20,7 %. Če so očividci oživljali, je ROSC pri bolnikih znašal 48,6 %, brez oživljanja pa le 28,6 %. Sklep: Dispečerji ob NZS niso dosegali priporočenih standardov v odzivnih in reakcijskih časih. Ob prisotnem agonalnem dihanju se značilno niso odločali za podajanje navodil za TPO. Očividci so na podlagi podanih navodil za TPO pogosteje pristopili k oživljanju. Na preživetje bolnikov do prihoda v bolnišnico so značilno vplivali kratki odzivni časi dispečerja, kratki dostopni časi ekip PHE, dogodki v mestu, začetni srčni ritem VT/VF in oživljanje očividcev na podlagi podanih navodil.
Ključne besede: nenadni zastoj srca, agonalno dihanje, navodila za oživljanje, preživetje
Objavljeno: 06.08.2013; Ogledov: 1408; Prenosov: 327
.pdf Celotno besedilo (1,09 MB)

10.
MOBILNA APLIKACIJA ZA SLEDENJE FREKVENCI DIHANJA
Matej Štern, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu predstavljamo mobilno aplikacijo, ki s pomočjo vgrajenega pospeškometra meri premike prsnega koša ter sproti vrednoti in izrisuje amplitudo in frekvenco dihanja. Aplikacijo smo zasnovali na operacijskem sistemu Android, testirali pa smo jo na mobilnih telefonih Samsung Galaxy S3 I9300, Samsung Galaxy Note N7000 in Samsung Galaxy Ace S5830. Delovanje aplikacije smo preverili na štirih odraslih zdravih prostovoljcih in enem dojenčku. Meritve dihalnih vzorcev smo opravili tako v mirovanju kot tudi neposredno po krajši telesni vadbi. Posnemali smo tudi različne dihalne motnje in ovrednotili zaznavo nenavadnih dihalnih vzorcev, kot so plitko in hitro dihanje, začasno prekinjeno dihanje in zadržan vdih. V vseh primerih je aplikacija uspešno zaznala praktično vse vdihe in izdihe ter uspešno ovrednotila njihovo frekvenco in amplitudo.
Ključne besede: dihanje, bolezni dihalnega trakta, mobilna aplikacija, pospeškometer, frekvenca dihanja
Objavljeno: 06.11.2013; Ogledov: 838; Prenosov: 114
.pdf Celotno besedilo (2,18 MB)

Iskanje izvedeno v 0.27 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici