| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 18
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
ANALIZA ELEKTRONSKEGA POSLOVANJA V RAČUNOVODSTVU DOMA STAREJŠIH OBČANOV LJUBLJANA - VIČ RUDNIK
Alenka Sporiš-Loboda, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga predstavlja elektronsko poslovanje in postopek posodabljanja elektronskega poslovanja v računovodstvu Doma starejših občanov Ljubljana Vič-Rudnik. Računovodska služba v zavodu skrbi za kvalitetno delo pri elektronskem poslovanju z notranjimi in zunanjimi uporabniki. S čim manjšimi stroški mora dosegati tem boljše rezultate, delati v skladu s politiko in zastavljenimi cilji zavoda ter hkrati slediti svetovnemu trendu in razvoju. Spremembe na področju zakonodaje in tehnologije na področju elektronskega poslovanja, usmerjajo k spremembam in narekujejo hiter tempo razvoja, kljub morebitnim začetnim težavam. V diplomski nalogi je podana ugotovitev, da zakonski predpisi dobro urejajo elektronsko poslovanje, saj so jasno določena pravila za delovanje in varovanje podatkov, uporaba kvalificiranega digitalnega potrdila pa zagotavlja zahtevano verodostojnost in varnost posredovanih podatkov. Nadaljnje ugotovitve so, da zaradi enkratnega vnosa podatkov, katere v nadaljevanju lahko uporabljamo za zahtevana poročila in zaradi avtomatske kontrole pri elektronskih prenosih podatkov, ki zmanjšujejo verjetnost napak, uporabnik elektronskega poslovanja prihrani čas, kar posledično pomeni nižje stroške in izboljšano učinkovitost, gospodarnost in uspešnost poslovanja. Za vse našteto je potrebna dobra organizacija dela računovodstva, medsebojna komunikacija in izobraževanje s področja elektronskega poslovanja in računalniških programov.
Ključne besede: računovodstvo, elektronsko poslovanje, kvalificirano digitalno potrdilo, avtomatske kontrole, učinkovitost, gospodarnost, uspešnost.
Objavljeno: 15.10.2010; Ogledov: 1234; Prenosov: 106
.pdf Celotno besedilo (320,28 KB)

2.
E-IZMENJAVA PODATKOV PODJETJA Z DAVČNO UPRAVO
Andreja Guzej, 2010, diplomsko delo

Opis: Elektronsko poslovanje je postalo del našega vsakdana. Državljani imamo vedno več storitev, za katere nam ni treba čakati v vrstah. Elektronsko poslovanje tako predstavlja spremembo in prednost za državljane in za podjetja. Slovenska zakonodaja podpira elektronsko davčno poslovanje. Tako se je tudi Davčna uprava Republike Slovenije odločila za elektronsko poslovanje preko portala eDavkov. To je sodobno in varno elektronsko poslovanje, ki je posebej v podjetjih olajšalo delo, znižalo stroške in prihranilo čas. Preko portala eDavkov je možno opravljati vedno več davčnih obveznosti, oddajati dokumente in priloge, tako, da je dokazano, da je to prava rešitev oziroma, da so dokazane prednosti elektronskega poslovanja.
Ključne besede: elektronsko poslovanje, digitalno potrdilo, davčni zavezanci, eDavki, davek na dodano vrednost, dohodnina.
Objavljeno: 20.10.2010; Ogledov: 1533; Prenosov: 113
.pdf Celotno besedilo (333,19 KB)

3.
PRAVNI VIDIKI PROBLEMATIKE ELEKTRONSKEGA PODPISA
Matej Štembal, 2010, diplomsko delo

Opis: Elektronski podpis je posebna metoda podpisovanja, ki temelji na šifriranju. Obstaja veliko tehnoloških postopkov za elektronsko podpisovanje, vendar se razlikujejo glede na stopnjo varnosti in zanesljivosti. Med najbolj razširjene oblike elektronskega podpisovanja spada uporaba kriptografskih metod. Slednje temeljijo na infrastrukturi javnih ključev. Takšna oblika elektronskega podpisa je znana pod imenom digitalni podpis. V diplomskem delu smo obravnavali problematiko elektronskega podpisa, in sicer pretežno s pravnega vidika. Ugotovili smo, da pri elektronskem podpisu prihaja, v primeru zlorabe, velikokrat do problemov identifikacije podpisnika. Namreč, izredno težko je ugotoviti, kdo se je dejansko izdajal za nas, razen če je bil storilec fizično prisoten na našem računalniku in je v sobi recimo nadzorna kamera. Prav tako smo ugotovili, da uporaba elektronskega podpisa ni odvisna od starosti, ampak bolj od računalniške pismenosti. Naše zadnje spoznanje pa se nanaša na tveganje. Slednje je z uporabo elektronskega podpisa občutno manjše kot pri klasičnemu načinu. To trdimo na podlagi dejstva, da do sedaj v Sloveniji še ni bilo primera vdora v napredno kvalificirano digitalno potrdilo.
Ključne besede: elektronski podpis, digitalni podpis, elektronsko poslovanje, digitalno potrdilo, zakon o elektronskem poslovanju in elektronskem podpisu
Objavljeno: 22.11.2010; Ogledov: 1567; Prenosov: 188
.pdf Celotno besedilo (578,08 KB)

4.
VPLIV SISTEMA E-DAVKI NA DELOVANJE DURS-A
Tanja Lešič, 2010, diplomsko delo

Opis: Davčna uprava, se že več let trudi in prizadeva, da bi vsem davčnim zavezancem preko elektronskega poslovanja ponudila storitve, ki bi s poenotenostjo in učinkovitostjo v kar se da največji meri zadovoljevala njihove potrebe. Zato je preko internetnega portala eDavki vzpostavila sodobno elektronsko davčno poslovanje, ki tako uporabnikom, kot tudi zaposlenim prinaša veliko prednosti. Uporaba portala je brezplačna, uporabnik pa mora razpolagati le z osnovno strojno in programsko računalniško opremo ter digitalnim potrdilom, ki si ga lahko brezplačno priskrbi pri Ministrstvu za javno upravo (SIGE-CA in SIGOV-CA) ali pa pri overiteljih, s katerimi ima DURS sklenjen sporazum (NLB, Pošta Slovenije in Halcom Informatika). V diplomski nalogi smo raziskovali predvsem prednosti oz. slabosti, ki jih nudi portal eDavki tako zaposlenim, kot tudi uporabnikom, predstavili smo postopke pridobitve digitalnega potrdila ter primer oddajanja DDV obrazca preko portala eDavki. Ugotovili smo, da imajo davčni zavezanci še vedno veliko težav pri oddajanju obrazcev preko eDavkov. Število primerov z ugotovljenimi nepravilnostmi pa se je z leti bistveno zmanjšalo, saj kontrolorji že sproti pozivajo zavezance k odpravljanju napak.
Ključne besede: eDavki, elektronsko davčno poslovanje, Davčna uprava, digitalno potrdilo, pooblaščanje, davčni obračun
Objavljeno: 08.12.2010; Ogledov: 3006; Prenosov: 294
.pdf Celotno besedilo (1,68 MB)

5.
ELEKTRONSKO DAVČNO POSLOVANJE IN DAVČNA UPRAVA REPUBLIKE SLOVENIJE
Barbara Frešer, 2011, diplomsko delo

Opis: Elektronsko poslovanje pomeni sklepati posle elektronsko. Temelji na elektronskem procesiranju in prenašanju podatkov, vključno z besedilom, glasom in sliko. Elektronsko poslovanje je poslovanje, ki presega meje ene organizacije in temelji na izmenjavi podatkov med računalniki. Je splošen izraz za elektronski način opravljanja dejavnosti s pomočjo elektronskega sporočanja. Elektronsko poslovanje je v Republiki Sloveniji urejeno z zakoni in drugimi predpisi. Vsi udeleženci imajo pravno varstvo, ki je v celoti enakovredno papirnemu poslovanju. Elektronsko vloženi dokumenti so enakovredni dokumentom v papirni obliki, oddanim v vložišču. Davčna uprava se zaveda občutljivosti davčnega poslovanja. Zanesljiva politika varovanja zasebnosti davčnega zavezanca in njihovih podatkov je zato ena temeljnih načel elektronskega načina poslovanja. Portal eDavki omogočajo udobno, preprosto in varno izpolnjevanje ter oddajanje davčnih obrazcev z uporabnikovega računalnika doma ali v pisarni. eDavki so javno dostopni spletni servis za elektronsko davčno poslovanje, s katerim prijavljeni uporabniki poslujejo z Davčno upravo RS. Postopek registracije v eDavke je sestavljen iz treh korakov: pridobitev kvalificiranega digitalnega potrdila, prevzem in namestitev digitalnega potrdila, prijava v sistem eDavki. Davčna uprava Republike Slovenije si bo še naprej prizadevala za vzpostavitev enega najbolj poštenih in učinkovitih sistemov za prostovoljno izpolnjevanje davčnih obveznosti v Evropski uniji. Okolje, v katerem delujejo, je zapleteno in se neprestano spreminja in Davčna uprava se mora spreminjati z njim. Razširili bodo nabor njihovih metod in ukrepov na področju davčnega nadzora in preiskav, sankcionirali nezakonita ravnanja in brez odlašanja ukrepali pri izterjavi davčnega dolga.
Ključne besede: elektronsko poslovanje, davčni informacijski sistem, elektronsko davčno poslovanje, eDavki, Davčna uprava RS, digitalno potrdilo, elektronski podpis, davčni obrazec
Objavljeno: 09.03.2011; Ogledov: 2141; Prenosov: 292
.pdf Celotno besedilo (2,54 MB)

6.
ELEKTRONSKO ZBIRANJE LETNIH POROČIL Z NAMENOM OBLIKOVANJA ZBIRKE PODATKOV ZA POTREBE INFORMACIJSKEGA SERVISA NA PRIMERU AJPES
Klavdija Vidmar, 2011, diplomsko delo

Opis: Uporaba informacijsko-komunikacijske tehnologije omogoča sodobno elektronsko poslovanje tudi v javni upravi. Njen namen je doseganje večje razpoložljivosti, preglednosti in kakovosti storitev za uporabnike ter boljšo notranjo učinkovitost dela. Elektronsko poslovanje preko spletnega portala AJPES omogoča zavezancem za oddajo podatkov iz letnih poročil hitro, enostavno in varno izpolnjevanje njihovih obveznosti. Podatki se izmenjujejo elektronsko, kar je osnova za učinkovito izmenjavo informacij med informacijskimi sistemi brez napak. Za potrditev predloženih podatkov lahko uporabijo kvalificirano digitalno potrdilo in tako ni potrebno pošiljati nobenega papirja. AJPES zbrane podatke računalniško obdela in oblikuje podatkovne baze po vrstah poslovnih subjektov. Te informacije so nato vsem zainteresiranim uporabnikom na voljo na različne načine. Enostaven, hiter in brezplačen dostop do letnih poročil omogoča javna objava letnih poročil. AJPES pa izdeluje tudi različne bonitetne informacije, kar v času velike finančne nediscipline prispeva k večji uspešnosti in boljši varnosti pri poslovanju vseh poslovnih subjektov.
Ključne besede: AJPES, letno poročilo, elektronsko poslovanje, spletni portal AJPES, kvalificirano digitalno potrdilo, spletna aplikacija LP, spletna aplikacija JOLP, predložitev letnega poročila.
Objavljeno: 03.05.2011; Ogledov: 1481; Prenosov: 99
.pdf Celotno besedilo (827,36 KB)

7.
UPORABA DIGITALNEGA POTRDILA POŠTARCA V ELEKTRONSKEM POSLOVANJU
Tomaž Vajngerl, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema predstavitev elektronskega poslovanja in spletnih storitev za fizične osebe z uporabo digitalnega potrdila certifikatske agencije Pošta®ca. Zaradi nekaterih bistvenih značilnosti elektronskega poslovanja, ki jih klasično poslovanje ne pozna smo poudarek diplomskega dela namenili splošni predstavitvi elektronskega poslovanja, zakonodaji in varnostnim mehanizmom v elektronskem poslovanju, digitalnemu potrdilu in prevzemu le tega, ter na izbranih primerih prikazali možnosti uporabe digitalnega potrdila v elektronskem poslovanju. Drugo poglavje zajema teoretično predstavitev elektronskega poslovanja. S pojmom elektronsko poslovanje ( angl. electronic commerce ) opisujemo kakršne koli oblike elektronskih poslov, ki potekajo po informacijskih in komunikacijskih poteh. Podrobneje smo opisali tudi internet na osnovi katerega se je razvilo elektronsko poslovanje. V nadaljevanju drugega poglavja smo opisali razvoj, uporabnike, vrste, razloge za uvajanje in koristi, ter prednosti in slabosti elektronskega poslovanja. V tretjem poglavju smo podrobno opisali različne mehanizme zagotavljanja varnosti v elektronskem poslovanju. Kajti le z zagotavljanjem visoke varnosti v elektronskih storitvah bomo dosegli zaupanje pri uporabnikih in s tem množično uporabo. Četrto poglavje zajema predstavitev overitelja digitalnih potrdil certifikatsko agencijo Pošta®ca. V nadaljevanju poglavja smo podrobneje predstavili vrste in cene digitalnih potrdil, pridobitev le teh, kako poteka postopek pridobitve digitalnega potrdila in na koncu poglavja tudi kako ga lahko trajno ali začasno prekličemo zaradi izgube ali zlorabe. Elektronsko poslovanje se v Sloveniji še vedno uporablja relativno malo. Uporablja se v večini primerov za pridobitev informacij. Pri naprednejših elektronskih storitvah posamezniki vse pogosteje segajo po elektronskem bančništvu in spletnih nakupih v glavnem zaradi bistveno nižjih cen storitev in izdelkov. V velikem porastu so elektronske storitve z državo. Pri teh storitvah je neizbežno srečanje z digitalnimi potrdili, katerih uporabo in delovanje bomo predstavili na izbranih praktičnih primerih v zadnjem delu diplomske naloge.
Ključne besede: Elektronsko poslovanje, digitalno potrdilo, spletno bančništvo, certifikatska agencija, varnost, šifriranje, digitalni podpis, Pošta®ca.
Objavljeno: 13.01.2012; Ogledov: 2691; Prenosov: 126
.pdf Celotno besedilo (1,11 MB)

8.
UVAJANJE ELEKTRONSKEGA IZMENJAVANJA RAČUNOV MED ORGANIZACIJAMA IJS IN MIKRO+POLO d.o.o.
Bernard Rjavec, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava uvajanje elektronskega izmenjavanja računov med organizacijama Mikro+Polo in Institutom »Jožef Stefan« (IJS). V njem izhajamo iz obstoječega stanja, ki je zaradi trenutnega klasičnega načina poslovanja precej dolgotrajno. Podjetje Mikro+Polo nastopa v vlogi dobavitelja, ki izdaja račune svojemu partnerju, tj. proučevani organizaciji IJS. Le-ta nastopa kot kupec, ki prejema račune in izvršuje plačevanje računov. Glavni cilj organizacij je nemoten in avtomatiziran potek izdajanja in prejemanja elektronskih računov. Za rešitev problema uvedemo testno okolje v sistemu EBA, v katerem si organizaciji izmenjujeta elektronske račune. V začetnem delu naloge opredelimo pomembnejše vidike za varno in zanesljivo izmenjavo elektronskih računov. Ti zajemajo opredelitev elektronskega poslovanja in elektronskega računa, tehnološka izhodišča in standarde za izmenjavo podatkov, področje zagotavljanja varnosti, ki temelji na uporabi digitalnega potrdila, elektronsko arhiviranje in zakonsko ureditev e-računov. V nadaljevanju se lotimo podrobne analize problemskega stanja in analize obstoječih procesov izdajanja in prejemanja računov, navajamo spoznanja za možne rešitve problema ter se v okviru predlagane rešitve lotimo še preoblikovanja procesov in povezav. Rezultat je prototipna rešitev, tj. podroben grafičen prikaz, opis ter analiza procesov izdajanja in prejemanja elektronskih računov, poleg tega pa tudi slikovni prikaz delovanja nekaterih ključnih funkcij in nastavitev v programski aplikaciji EBA.
Ključne besede: elektronsko poslovanje, elektronski račun, digitalni podpis, digitalno potrdilo, ponudnik e-storitev, proces izdajanja e-računov, proces prejemanja e-računov.
Objavljeno: 16.05.2012; Ogledov: 1221; Prenosov: 98
.pdf Celotno besedilo (1,78 MB)

9.
INFORMACIJSKE REŠITVE ZA PODPORO POSLOVANJA Z VREDNOSTNIMI PAPIRJI
Niko Starman, 2012, magistrsko delo

Opis: V današnjem času je v podjetjih potrebna nenehna informatizacija poslovnih procesov in ostalih dejavnosti z namenom ponuditi strankam kar se da najboljše produkte ter storitve. S tem nenehnim izboljševanjem si podjetje zagotovi korak pred konkurenco in tako vedno več strank, ki podjetju zaupajo. Pri uvajanju novih funkcionalnosti je potrebno upoštevati veliko faktorjev, ki so izredno pomembni. Tako je potrebno upoštevati različne vidike varnosti, predpisane zakone, stroške ter druge kriterije, ki omogočajo uspešno uvedbo nove rešitve. Časovni vidik je izredno pomemben pri trgovanju z vrednostnimi papirji. Pri trgovanju je namreč za uspešno sklenjen posel pomembna vsaka milisekunda. Da zadeve delujejo tako kot morajo je potrebno imeti uvedeno posebno informacijsko rešitev, ki skrbi za podporo poslovanju z vrednostnimi papirji. V tujini je veliko rešitev lastnega razvoja, obstaja tudi nekaj zelo znanih rešitev, ki jih ponujajo zunanji izvajalci. V Sloveniji sta najbolj znana dva ponudnika rešitev, ki delujejo pri trgovanju na Ljubljanski borzi vrednostnih papirjev. Rešitve tako omogočajo oddajo naročila za nakup ali prodajo vrednostnih papirjev preko standardnih poti – storitev je potrebno opraviti v banki oz. drugi finančni instituciji, ki lahko trguje s finančnimi instrumenti. Že od leta 1997, ko se je v Sloveniji pojavilo elektronsko bančništvo, se nenehno razvijajo nove storitve spletnega bančništva. Eno izmed njih je tudi v tujini zelo uveljavljeno spletno trgovanje z vrednostnimi papirji. V Sloveniji se zaradi majhnosti trga in drugih omejitev ta storitev šele počasi razvija. V nalogi smo analizirali številne rešitve ter ugotovili, da je pri vseh na voljo tudi modul, ki omogoča spletno poslovanje z vrednostnimi papirji. Potrebno je analizirati obstoječe stanje v Novi KBM, ki uporablja rešitev IBI Master in izbrati rešitev, ki bi zagotovila spletno oddajo naročila za nakup ali prodajo vrednostnih papirjev. Pri tem je potrebno upoštevati številne kriterije, ki bodo uporabnikom storitve spletnega trgovanja z vrednostnimi papirji ponudile najboljšo možno uporabniško izkušnjo, brez dodatnih omejitev, ob primerni varnosti ter z nizkimi stroški tako za uporabnika kot tudi za banko. Ob takšni analizi je nato potrebno odločiti, ali je uvedba nove funkcionalnosti v spletno banko smiselna ali ne.
Ključne besede: E-poslovanje, spletno bančništvo, informacijska varnost, digitalno potrdilo, informacijske rešitve za podporo poslovanja z vrednostnimi papirji, IBI Master, Shark, borza, Ljubljanska borza vrednostnih papirjev, Nova KBM d.d., Bank@Net, kriteriji za izbiro rešitve
Objavljeno: 22.10.2012; Ogledov: 1556; Prenosov: 155
.pdf Celotno besedilo (3,56 MB)

10.
E - RAČUNI
Staš Matoh, 2013, diplomsko delo

Opis: V delu diplomskega seminarja z naslovom E-računi (E-Billing) smo želeli spoznati sisteme za elektronsko izdajanje in plačevanje računov. V ta namen smo predstavili elektronsko poslovanje kot osnovo za implementacijo teh sistemov in to povezali z managementom odnosov s strankami. Nato smo si pogledali, kaj elektronski računi so, kaj so njihove prednosti ter ovire, kaj je za njihovo uspešno uporabo potrebno (digitalni podpis, digitalni certifikat, časovni žig, elektronsko arhiviranje, ipd.), slovensko zakonodajo, ki podpira izdajo elektronskih računov ter nekaj primerov podjetij, ki so vključena v proces elektronskih storitev. Omenili smo tudi pobudo in prijeme slovenskih vladnih organov pri vzpodbujanju in širjenju sprejetja ter uporabe elektronskega poslovanja in elektronskih računov pri nas.
Ključne besede: elektronsko poslovanje, elektronski račun, management odnosov s strankami, e-SLOG, digitalni podpis, digitalno potrdilo, časovni žig, elektronsko arhiviranje
Objavljeno: 18.11.2013; Ogledov: 1381; Prenosov: 193
.pdf Celotno besedilo (842,31 KB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici