| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Digitalna forenzika in fotografija : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in notranje zadeve
Miha Zajšek, 2013, diplomsko delo

Opis: Na področju digitalno forenzične znanosti se soočamo z novimi tehnološkimi izzivi, kjer je svet vedno bolj odvisen od digitalnih virov informacij, računalniških sistemov in omrežnega shranjevanja podatkov. Digitalna forenzika je dokazovanje določenih aktivnosti na vseh sistemih, ki delujejo digitalno, in se ne nanaša samo na računalnike, ampak na vse, kar je digitalno. To zajema tudi digitalne komunikacije (GSM), digitalno fotografijo itd. Vzporedno z razvojem tehnologije je potrebno razvijati tudi orodje za digitalno forenzično znanost, razpravljati o zanesljivosti digitalnih dokazov, o iskanju in obnavljanju skritih podatkov in pa o omrežni forenziki. Digitalna forenzika se uporablja v civilne in vojaške namene, pri uveljavljanju zakonov in povsod, kjer uporabljamo forenzične tehnike za odkrivanje dokazov iz digitalnih virov. Cilj diplomske naloge je torej predstaviti enega izmed načinov možnega preverjanja pristnosti digitalne fotografije in povezovanje določene fotografije z napravo, s katero je bila ta fotografija narejena. Ugotovitve kažejo, da je le z eno metodo preverjanja pristnosti fotografije težko z gotovostjo potrditi originalnost fotografije, ki bi jo lahko potrdili z upoštevanjem več dejavnikov, kot so napaka na leči, napaka senzorja, stopnja stiskanja podatkov in še mnogo drugih. Napredek digitalne fotografije lahko spremljamo skoraj dnevno in prav tako se izpopolnjujejo tehnike ponarejanja, kar posledično pomeni, da se morajo sočasno razvijati tudi tehnike odkrivanja.
Ključne besede: digitalna fotografija, digitalni podatki, forenzika, računalniška forenzika, dokazi, diplomske naloge
Objavljeno: 10.07.2013; Ogledov: 1378; Prenosov: 159
.pdf Celotno besedilo (1,34 MB)

2.
Varno brisanje digitalnih podatkov
Frančišek Vid Kek, 2015, diplomsko delo

Opis: Zaradi naglega razvoja informacijske tehnologije in njene dostopnosti, nas v življenju obdajajo digitalni podatki in informacije. Uporabniki dnevno ustvarimo veliko podatkov, ki jih shranjujemo na osebnih računalnikih, prenosnih računalnikih, mobilnih napravah, pomnilniških ključkih … Če vzamemo vse te podatke in jih analiziramo lahko izdelamo zelo natančen profil uporabnika. Ko svojo staro napravo prodamo, podarimo ali zavržemo je zato zelo pomembno, da varno pobrišemo vse svoje podatke, in tako preprečimo njihovo zlorabo. Večina uporabnikov misli, da je z izbrisom datoteke iz koša ta popolnoma izbrisana in je ne moremo obnoviti. Vendar podatkov s tem ne izbrišemo, še vedno so na disku in jih lahko obnovimo. V naši diplomski nalogi smo obravnavali tematiko izbrisa in varnega izbrisa podatkov ter njihovo rekonstrukcijo, predstavili način shranjevanja podatkov, opisali delovanje trdega diska, bliskovitega pomnilnika ter nekaj primerov zlorabe osebnih podatkov in njihove posledice. Razložili smo kako varno pobrišemo svoje osebne podatke, da jih nihče več ne more obnoviti in izkoristiti. Predstavili smo tudi nekaj namenskih programov, s katerimi lahko izvedemo varni izbris. Za rekonstrukcijo podatkov smo na spletu kupili nekaj rabljenih diskov, računalnikov, prenosnih računalnikov, pomnilniških ključev (angl. Usb key) in mobilnih telefonov. Nekaj računalnikov in trdih diskov pa smo dobili tudi iz različnih odlagališč in zbirnih centrov. Nato smo vse podatkovne medije pregledali in analizirali, da bi videli, koliko podatkov je ostalo na njih od prejšnjih lastnikov. Ugotovili smo, da večina uporabnikov, ne pobriše podatke, ko svojo staro napravo proda ali zavrže. Osebne podatke smo našli na 14 napravah od skupno 17 analiziranih. V vseh primerih je šlo za informacije, ki bi jih lahko izkoristili in povzročili škodo lastnikom.
Ključne besede: podatki, digitalni podatki, shranjevanje podatkov, brisanje podatkov, zlorabe, diplomske naloge
Objavljeno: 08.10.2015; Ogledov: 641; Prenosov: 59
.pdf Celotno besedilo (2,39 MB)

3.
Digitalni dokazi v slovenski zakonodaji in sodni praksi
Primož Zupanič, 2019, diplomsko delo

Opis: Digitalni dokazi so vrsta elektronskih dokazov, ki postajajo čedalje bolj pomembno dokazno sredstvo tudi v kazenskih postopkih. Pravosodnim sistemom povzročajo velike težave, saj so lahko relevantno dokazno sredstvo v vseh pravnih postopkih. Ker so prisotni praktično povsod, je pomembno, da se seznanimo z njihovo uporabo in posebnostmi. Velik poudarek moramo nameniti seznanitvi z novimi oblikami digitalnih dokazov, izobraževanju na področju odkrivanja in preiskovanja zlorab ter ureditvi postopkov zavarovanja in preiskav naprav, ki vsebujejo digitalne dokaze. Tukaj je namreč še vedno največ težav, saj je s pomočjo digitalne tehnologije zelo lahko skriti in omejiti dostop do podatkov, ki bi lahko bili upoštevano dokazno gradivo. Ravno tako jih je težko ovrednotiti enako kot klasične dokaze, saj zaradi svojih tehničnih karakteristik zahtevajo drugačen pristop, da so pravno dopustni in imajo dokazno vrednost. Zavarovanje in ohranjanje takšnih dokazov utegne biti zelo zapleteno in lahko vpliva na njihovo verodostojnost ter na potek in pravilnost končne sodbe. Ker so tudi digitalni dokazi predmet proste presoje, je nujno potrebna zadostna mera ozaveščenosti sodišča in ostalih organov na področju informacijsko-komunikacijske tehnologije in upoštevanje temeljnih postopkovnih pravil. Glede na naraščajoče trende digitalizacije, je utemeljeno pričakovati porast kaznivih dejanj, kjer bo na različne načine prisotna informacijska tehnologija. Države bodo tako prisiljene zakonodajo urediti na način, ki bo omogočal čezmejno in geografsko neomejeno zagotavljanje nadzora. Razvoj sodobne tehnologije pa bo na novo postavil potrebo po presoji med različnimi nameni in cilji kazenskega postopka. Potrebno bo natančno razjasniti, kje se konča dopusten postopek pregona in kje se začne čezmerno poseganje v človekove pravice. V diplomskem delu zato proučujem pomen in uporabo digitalnih dokazov v postopkih in ureditev v slovenski zakonodaji. Raziskujem problematiko zlorab digitalnega gradiva, nastajanje novih načinov uporabe elektronskih naprav za izvrševanje kriminalnih aktivnosti in soočenje našega prava s temi zlorabami. Preučujem tudi primere iz sodne prakse, na podlagi katerih se bom seznanil s postopanjem organov pri uporabi digitalnih dokazov na kazenskem in na civilnem področju.
Ključne besede: Digitalni dokaz, elektronska naprava, ZKP-J, zloraba, preiskava, podatki, informacijsko-komunikacijska tehnologija.
Objavljeno: 05.07.2019; Ogledov: 358; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (425,23 KB)

Iskanje izvedeno v 0.05 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici