| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 18
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
REPERSONALIZACIJA AKTA
Maja Pegan, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom Repersonalizacija akta vsebuje predstavitev ustvarjalnih izkušenj povezanih z novimi mediji in grafiko. Del vsebine zajema kratek pregled akta skozi umetnostno zgodovino vključuje tudi kratek pregled zgodovine umetniške fotografije akta na Slovenskem. Zajema še pregled zgodovinskih obdobij in v njih ustvarjenih aktov. Drugi del vsebine opisuje prehod iz tehnik, izkušnjo poseganja v podobo in opredelitev repersonalizacije akta. Nastanek diplomskega dela je povezan z željo po predstavitvi lastnega dojemanja akta in ustvarjalne izkušnje ob njegovi stvaritvi.
Ključne besede: Ključne besede: - akt; - umetniška fotografija akta; - digitalna fotografija in grafika; - poseg v podobo; - repersonalizacija akta.
Objavljeno: 08.07.2009; Ogledov: 2292; Prenosov: 221
.pdf Celotno besedilo (60,98 MB)

6.
DIGITALNA FOTOGRAFIJA PRI POUKU ASTRONOMIJE V OSNOVNI ŠOLI
Branko Pongrac, 2009, diplomsko delo

Opis: Izdelali smo navodila za fotografiranje nebesnih objektov in nakazali možnost uporabe pri pouku. Osnovni namen diplomskega dela je uporabnost gradiva za učitelje astronomije v osnovni šoli, ki se s fotografijo v astronomiji šele seznanjajo in kot pomoč pri samostojnem delu učencev. Gradivo bo pomagalo pri pouku učence seznaniti s primerno opremo za zajem astro fotografije, CCD senzorji, njihovo zgodovino in delovanjem, montažo aparata za zajem svetlobe na teleskop, metodami fotografiranja in obdelavo posnetih fotografij. V nadaljevanju smo prikazali, kako s pomočjo digitalne fotografije izmerimo premer in višino kraterja na Luni.
Ključne besede: Digitalna astro fotografija, astronomija v osnovni šoli, CCD senzor, DSLR aparat, CCD kamera, WEB kamera.
Objavljeno: 13.08.2009; Ogledov: 2061; Prenosov: 177
.pdf Celotno besedilo (3,76 MB)

7.
Spremljanje vegetativne rasti jablan s pomočjo analize slike
Matic Korošec, 2010, diplomsko delo

Opis: V okviru diplomskega dela smo leta 2008 izvajali poskus — spremljanje vegetativne rasti jablan z analizo slike. Poskus je potekal na posestvu Benediktinskega dvora, d. o. o., v sadovnjaku v Limbušu. V poskus so bile vključene triletne jablane sort ´Fuji´ in ´Mairac´. Med vegetacijo smo trikrat fotografirali jablane in jim z računalniško analizo fotografije določili listno površino. Ugotavljali smo vpliv obremenitve dreves in terminov fotografiranja na listno površino. Pri sorti ´Mairac´ se je listna površina pri visoko obremenjenih drevesih (3,13 m2) statistično razlikovala od listnih površin pri srednje (3,23 m2) in nizko (3,26 m2) obremenjenih drevesih. Listna površina se je statistično razlikovala pri vseh terminih fotografiranja. 5. junija 2008 je znašala 3,24 m2, 27. junija 2008 3,29 m2 in 28. julija 2008 3,09 m2. Pri sorti ´Fuji´ se je listna površina pri visoko obremenjenih drevesih (3,17 m2) statistično razlikovala od listnih površin pri srednje (3,26 m2) in nizko (3,26 m2) obremenjenih drevesih. Listna površina pri drevesih fotografiranih 27. junija 2008 (3,11 m2) se statistično razlikuje od listnih površin fotografiranih 5. junija 2008 (3,29 m2) in 28. julija 2008 (3,29 m2). Ugotovili smo, da je z metodo računalniške analize slike mogoče določiti listno površino proučevanih dreves, vendar je za vsako naslednjo sorto in velikost dreves potrebno izdelati lasten algoritem.
Ključne besede: jabolka, vegetativna rast, pridelek, list, listna površina, obremenitev drevesa, digitalna fotografija
Objavljeno: 13.10.2010; Ogledov: 1839; Prenosov: 86
.pdf Celotno besedilo (1,97 MB)

8.
DIGITALNA OBDELAVA FOTOGRAFIJE
Ines Jankovič, 30, diplomsko delo/naloga

Opis: Pogoji za fotografiranje niso zmeraj najboljši. Zato tudi originali običajno niso optimalni. Vendar so se s pojavom digitalizacije pojavili različni programski pripomočki, ki ta problem optimalnosti, koliko se le da, razrešijo. V diplomski nalogi se skušam osredotočiti predvsem na najustreznejše načine, ki digitalno fotografijo s pomočjo programov za obdelavo fotografij naredijo kvalitetnejšo in čim bolj profesionalno.
Ključne besede: digitalna fotografija, digitalizacija, RAW format, barvna uravnoteženost, svetlobna korekcija, kontrast, histogram, šum
Objavljeno: 07.10.2011; Ogledov: 10554; Prenosov: 425
.pdf Celotno besedilo (1,65 MB)

9.
FOTOREPORTER IN TEHNIKE DIGITALNE FOTOGRAFIJE - NAJBOLJŠA DIGITALNA FOTOGRAFIJA
Ivana Levačić, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga ponazarja fotoreporterja kot uporabnika tehnik digitalne fotografije. Veliki del diplomske naloge sem namenila razumevanju osnov digitalne fotografije in fotografski opremi. V diplomski nalogi bom poskušala odgovoriti na vprašanje, katerega si zastavlja veliko ljudi, in sicer kako narediti najboljšo digitalno fotografijo. Pomembno je opomniti, da je danes fotografija zelo pomemben del našega življenja, fotografska dokumentacija se nahaja povsod, je že skoraj obvezen del podjetniških, vzgojno – izobraževalnih, političnih ter različnih drugih arhivov. Z vse večjim razvojem digitalnih aparatov se vsak dan veča število njegovih uporabnikov ter njen velik potencial. Diplomsko delo je napisano kot pripomoček, pomaga pri razumevanju osnov fotografije, za lažje razumevanje sem teoretičen del združila s praktičnimi primeri, v obliki slik in ilustrativnih skic. Raziskovalni del diplomske naloge ponazarja dejanska stanja, narejen je v obliki intervjuja, kjer so intervjuvanci profesionalni fotografi s področja fotoreporterstva in profesionalni fotograf, kateri deluje na področju umetniške fotografije.
Ključne besede: Fotoreporter, digitalna fotografija, digitalni zrcalno - refleksni aparat - DSLR, digitalno svetlobno tipalo, objektiv, bliskavica.
Objavljeno: 13.09.2011; Ogledov: 10858; Prenosov: 316
.pdf Celotno besedilo (4,23 MB)

10.
DIGITALNA TEMNICA
Anja Šilec, 2012, diplomsko delo

Opis: Obdelovanje fotografij v času klasične fotografije je bilo namenjeno izključno za redke strokovnjake. Danes pa je obdelava fotografij s pomočjo digitalne fotografije in računalnikov dostopna skoraj vsakomur. V diplomskem delu bomo predstavili, da digitalna fotografija ne odpira vrat samo fotografiranju, temveč omogoča tudi vstop v svet obdelave fotografij. Problem, ki ga bomo v diplomskem delu obravnavali, je ta, da se podrobneje seznanimo z digitalno fotografijo, njeno obdelavo in z različnimi programi, ki nam to omogočajo.
Ključne besede: digitalna fotografija, digitalizacija, digitalna temnica, obdelava digitalnih fotografij
Objavljeno: 18.12.2012; Ogledov: 4991; Prenosov: 235
.pdf Celotno besedilo (4,01 MB)

Iskanje izvedeno v 0.21 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici