| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 40
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
Fourierove vrste in nekatere parcialne diferencialne enačbe
Tina Jarc, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi obravnavamo Fourierove vrste. V prvem poglavju analiziramo zgodovinski razvoj Fourierovih vrst ter predstavimo postopek za iskanje Fourierovih koeficientov na način, kot je to počel Leonhard Euler (1707—1783). Zanima nas tudi konvergenca Fourierovih vrst in računanje vsote vrst. S pomočjo Fourierovih vrst smo izračunali vsoto znane vrste . V drugem poglavju se ukvarjamo z robnimi pogoji, z lastnimi vrednostmi in lastnimi funkcijami. V tretjem poglavju obravnavamo valovno enačbo. Predstavimo metodo za reševanje te enačbe na način, kot je to počel Daniel Bernoulli (1700—1782). V zadnjem poglavju obravnavamo enačbo za prevajanje toplote.
Ključne besede: Fourierove vrste, Fourierovi koeficienti, konvergenca, robni pogoji, lastne vrednosti, lastne funkcije, diferencialne enačbe, valovna enačba, enačba za prevajanje toplote.
Objavljeno: 17.03.2011; Ogledov: 2822; Prenosov: 292
.pdf Celotno besedilo (174,65 KB)

2.
UPORABA NUMERIČNIH PROGRAMSKIH PAKETOV POLYMATH MATLAB IN EXCEL V KEMIJSKI TEHNIKI
Irena Selišek, 2011, diplomsko delo

Opis: Na področju reševanja kemijsko-tehnoloških problemov smo želeli spoznati in preizkusiti tri programske pakete Polymath, Matlab in Excel. Uporaba paketov in njihova medsebojna povezava je predstavljena na sedmih primerih. Prvi primer je izračun izhodnih koncentracij reaktanta v kaskadi štirih mešalnih reaktorjev. Matematični model je sistem linearnih enačb. Drugi primer je izračun iztokov in sestave iztokov naravnega plina iz uparjalnika, kjer gre za reševanje nelinearne enačbe. Tretji primer je primer termičnega razcepa lahkih ogljikovodikov v olefine. Matematični model je sistem nelinearnih enačb. V četrtem primeru gre za izračun prostornine cevnega reaktorja z navadno diferencialno enačbo. Peti primer je primer pretvorbe glukoze v glukonsko kislino, kjer je potreben izračun sistema diferencialnih enačb. V šestem primeru, je treba oceniti parametre enačbe za molsko toplotno kapaciteto butana s polinomno regresijo. V sedmem primeru so ocenjeni parametri Wagnerjeve enačbe za parni tlak propana z nelinearno regresijo. Navedeni primeri so rešeni z vsemi tremi programskimi paketi. Na štirih primerih je prikazana tudi povezava med paketi. Iz primerov in povezav ugotovimo, da so dobljene rešitve praktično enake. Najbolj enostaven za uporabo navedenih primerov je programski paket Polymath.
Ključne besede: numerične metode, sistem enačb, linearne enačbe, nelinearne enačbe, diferencialne enačbe, regresija, program Polymath, program Matlab, program Excel
Objavljeno: 22.12.2011; Ogledov: 2827; Prenosov: 131
.pdf Celotno besedilo (3,48 MB)

3.
NUMERIČNO REŠEVANJE PARCIALNIH DIFERENCIALNIH ENAČB
Peter Strelec, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno numerično reševanje parcialnih diferencialnih enačb. Na začetku so razloženi pojmi diferencialne enačbe in parcialne diferencialne enačbe. Predstavljeni so tudi različni tipi navadnih diferencialnih enačb in pripadajoča eksistenčna izreka. V nadaljevanju so opisane parcialne diferencialne enačbe prvega in drugega reda. V osrednjem in zaključnem delu so predstavljene različne metode za numerično reševanje parcialnih diferencialnih enačb. V diplomskem delu so predstavljeni različni in obsežni primeri načina numeričnega reševanja parcialnih diferencialnih enačb.
Ključne besede: diferenicalne enačbe, parcialne diferencialne enačbe, numerične metode
Objavljeno: 17.05.2012; Ogledov: 2760; Prenosov: 242
.pdf Celotno besedilo (264,24 KB)

4.
Primerjava valčne transformacije in metode mnogokratnih polov za reševanje integralskih enačb Poissonovega tipa
Jure Ravnik, Leopold Škerget, Matjaž Hriberšek, 2009, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Opis: Če metodo robnih elementov uporabimo za rešitev nehomogene parcialne diferencialne enačbe, moramo po diskretizaciji izračunati polno matriko območnih integralov. V prispevku primerjamo dve metodi: metodo mnogokratnih polov in valčno transformacijo, ki omogočata izdelavo razpršene aproksimacije območnih matrik. Pri metodi mnogokratnih polov uporabljamo razvoj integralskega jedra po sferičnih harmonikih. Uporabljena valčna transformacija temelji na diskretni Haarovi transformaciji za vektorje poljubnih dolžin. Metodi smo testirali na skalarni Poissonovi enačbi in vektorski hitrostno vrtinčni enačbi kinematike. Rezultati kažejo, da metoda večkratnih polov daje natančnejše rezultate pri enaki stopnji razpršenosti območne matrike. Po drugi strani pa valčno transformacijo lahko uporabljamo nespremenjeno za katerokoli matriko, medtem ko je metoda večkratnih polov odvisna od razvoja integralskega jedra v vrsto.
Ključne besede: metoda robnih elementov, nehomogene parcialne diferencialne enačbe, diskretizacija, metoda mnogokratnih polov, valčna transformacija
Objavljeno: 31.05.2012; Ogledov: 1182; Prenosov: 21
URL Povezava na celotno besedilo

5.
VERIŽNICA: PRIMER IZ PRAKSE
Jure Čeh, 2013, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V projektni nalogi je predstavljena verižnica. Najprej obravnavamo hiperbolične funkcije in diferencialne zveze, ki so pomembne za izpeljavo enačbe verižnice. Sledi splošno poglavje o verižnici, ki vključuje tudi podatke o zgodovinskem razvoju diferencialne enačbe verižnice. Glavni problem projektne naloge je izpeljava diferencialne enačbe verižnice glede na obtežbo. Na koncu je obravnavana še rešitev oziroma izračun verižnice na primeru iz prakse. Za zahtevnejše izračune uporabimo programsko orodje Wolfram Mathematica.
Ključne besede: diferencialne enačbe, verižnica, gradbeništvo
Objavljeno: 10.09.2013; Ogledov: 2146; Prenosov: 269
.pdf Celotno besedilo (1,86 MB)

6.
Numerično reševanje diferencialne enačbe premočrtnega gibanja
Tadej Senekovič, 2014, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V projektni nalogi je obravnavan primer enostavnega premočrtnega gibanja, ki je rešen z različnimi numeričnimi metodami za reševanje enačb. Predstavljena je Eulerjeva metoda, Eulerjeva metoda 2. reda in metoda Runge- Kutta 4. reda. Na koncu so podane tudi prednosti in slabosti posamezne metode.
Ključne besede: diferencialne enačbe gibanja, diferencialne enačbe premočrtnega gibanja, Eulerjeva metoda, metoda Runge – Kutta, Eulerjeva metoda 2. reda
Objavljeno: 09.09.2014; Ogledov: 1161; Prenosov: 181
.pdf Celotno besedilo (558,45 KB)

7.
The discrete Black-Scholes partial differential equation
Miklavž Mastinšek, 2004, objavljeni povzetek znanstvenega prispevka na konferenci

Ključne besede: diferencialne enačbe, enačbe, matematika, ekonomija, ekonometrija
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 496; Prenosov: 23
URL Povezava na celotno besedilo

8.
9.
10.
Bifurcations of planar Hamiltonian systems with impulsive perturbation
Zhaoping Hu, Maoan Han, Valery Romanovski, 2013, izvirni znanstveni članek

Opis: In this paper, by means of the Melnikov functions we consider bifurcations of harmonic or subharmonic solutions from a periodic solution of a planar Hamiltonian system under impulsive perturbation. We give some sufficient conditions under which a harmonic or subharmonic solution exists.
Ključne besede: matematika, Hamiltonski sistemi, diferencialne enačbe, bifurkacija, mathematics, Hamiltonian systems, differential equations, bifurcation
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 514; Prenosov: 71
URL Povezava na celotno besedilo

Iskanje izvedeno v 0.28 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici