| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 24
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Dieta pri Fenilketonuriji
Mirjana Bušljeta, 2009, specialistično delo

Opis: V specialističnem delu je predstavljena vrojena motnja presnovne aminokisline fenilalanina imenovana fenilketonurija, dieta pri fenilketonuriji, študija primera ustrezne prehrane v starosti od novorojenčka do osmega leta otrokove starosti, ter raziskava o pojavu težav staršev pri vpisu otrok s fenilketonurijo v vrtec in osnovno šolo v Sloveniji. Fenilketonurija je dedna bolezen, ki se deduje avtosomno recesivno in se v Sloveniji pojavlja z incidenco 1/ 8000 živorojenih otrok. Če izberemo po naključju 50 ljudi v kinodvorani, je po izračunih eden od njih prenašalec za to bolezen. To pomeni, da sicer sam nima klasične oblike fenilketonurije, ki bi zahtevala uvedbo diete in je na videz zdrav, lahko pa kot oče ali mati prenese skrito okvaro na svoje potomstvo. Če otroku s klasično obliko fenilketonurije v prvih tednih po rojstvu ni uvedena dieta, začne zaostajati v telesnem in duševnem razvoju. S študijo primera smo dokazali, da pravilno sestavljena in dosledno izvedena dieta omogoča otrokom s fenilketonurijo normalen psihofizičen razvoj in vključevanje v vsakdanje življenje. Raziskava o pojavu težav staršev ob vpisu otrok s fenilketonurijo v vrtec in osnovno šolo, pa je pokazala dejstvo, da je poznavanje dietne prehrane pri fenilketonuriji v vrtcih in osnovnih šolah po vsej Sloveniji zelo slabo. Diete v osnovi sploh ne poznajo, kaj šele pripravo specifične prehrane. Skrb za ustrezno izvajanje diete je v celoti preložena na ramena staršev.
Ključne besede: vrojena motnja presnove, fenilketonurija, fenilalanin, dieta, nizko beljakovinska živila, esencialna aminokislina.
Objavljeno: 04.09.2012; Ogledov: 4964; Prenosov: 677
.pdf Celotno besedilo (4,11 MB)

2.
Zdravstvena nega pacientke z gestacijskim diabetesom
Jelena Volmajer, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo opisali gestacijski diabetes, dejavnike tveganja za nastanek bolezni, diagnosticiranje, možne zaplete za pacientko in otroka, načine zdravljenja ter obvladovanja bolezni. Predstavili smo zdravstveno vzgojno delo medicinske sestre v zvezi z zdravljenjem gestacijskega diabetesa, ki zajema sladkorno dieto, pomen fizične aktivnosti in insulinsko zdravljenje. Opisali smo tudi vlogo medicinske sestre pri vseh pregledih in preiskavah v zvezi z boleznijo. V empiričnem delu smo s pomočjo študije primera izdelali standardni načrt zdravstvene nege pri pacientki z gestacijskim diabetesom, na podlagi 11 funkcionalnih vzorcev zdravega obnašanja po Marjory Gordon.
Ključne besede: gestacijski diabetes, sladkorna bolezen, medicinska sestra, sladkorna dieta, telesna aktivnost, inzulin.
Objavljeno: 09.08.2010; Ogledov: 2173; Prenosov: 449
.pdf Celotno besedilo (413,44 KB)

3.
CELIAKIJA PRI OTROKU V VRTCU
Maja Kokolj, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena celiakija, kronična bolezen tankega črevesa. Bolniki s celiakijo so občutljivi na gluten, kar privede do številnih zdravstvenih zapletov, zato je zanje nujna vseživljenjska brezglutenska dieta. Namen raziskave je bil pridobiti čim več koristnih informacij o celiakiji, ugotoviti, kako se starši deklice spopadajo s to boleznijo in kako so strokovne delavke vrtca prilagodile delovanje v skupini. Namen raziskave je bil tudi ugotoviti, kako poteka sodelovanje vzgojiteljic s starši. Za zbiranje podatkov je bila uporabljena tehnika nestandardiziranega intervjuja, z vprašanji odprtega tipa za starše deklice in za vzgojiteljico ter pomočnico vzgojiteljice. Rezultati intervjuja so bili zelo spodbudni. Ugotovljeno je bilo, da so starši obolele deklice zelo angažirani tako glede zbiranja informacij o celiakiji, kot tudi glede posredovanja informacij strokovnim delavcem vrtca. Njihovo sodelovanje je sprotno, v smislu načrtovanja jedilnika in reševanja morebitnih nejasnosti. Starši se morajo vsakodnevno spopadati s pastmi, ki jih prinaša celiakija. Zelo pomembna oz. nujna se jim zdi vključitev v Slovensko društvo za celiakijo. Tudi vzgojiteljica in pomočnica vzgojiteljice sta prilagodili delovanje v skupini tako, da spodbujata starše drugih otrok, da v času praznovanja rojstnih dni prinašajo v glavnem sadje oz. tudi brezglutenske posladke. Pri razdeljevanju hrane sta pozorni na to, da deklici postrežeta hrano pred drugimi otroci. Oboji, tako starši kot strokovni delavci vrtca, ocenjujejo njihovo sodelovanje kot zelo uspešno in korektno. Rezultat takšnega sodelovanja pa je dobro počutje deklice v vrtcu.
Ključne besede: Celiakija, brezglutenska dieta, socialna integracija, vloga odraslih.
Objavljeno: 26.11.2010; Ogledov: 2153; Prenosov: 354
.pdf Celotno besedilo (852,90 KB)

4.
MEDNARODNA UPORABA KETOGENE DIETE ZA ZDRAVLJENJE EPILEPSIJE
Tatjana Kociper, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo opisali uporabo ketogene diete pri zdravljenju epilepsije ter pri določenih metabolnih motnjah. Predstavili smo uporabo ketogene diete v svetu in priporočila mednarodne študijske skupine. Namen raziskave je bil, ugotoviti ali se je število zdravljenih otrok s ketogeno dieto po svetu povečalo od leta 2004 do leta 2010 in ali je Slovenija sodelovala v raziskavi o mednarodni uporabi ketogene diete. Metodologija raziskovanja. Raziskava je temeljila na kvantitativni metodologiji s strukturiranim vprašalnikom. V centre, ki se ukvarjajo s ketogeno dieto po svetu smo poslali vprašanji, ker nas je zanimalo, koliko otrok so zdravili s ketogeno dieto in od katerega leta uporabljajo dieto. Rezultati raziskave. Odgovore so nam posredovali strokovnjaki iz 49 centrov po svetu.. Raziskava je pokazala, da imajo največ zdravljenih otrok s ketogeno dieto v centrih Združenih držav Amerike. Odgovori centrov v naši raziskavi nakazujejo večje število centrov, ki se ukvarjajo s ketogeno dieto po svetu v primerjavi z letom 2004. Ugotovili smo, da je Slovenija vpisana v seznam centrov v letu 2004 in v seznam Fundacije Charlie. V Sloveniji uporabljajo ketogeno dieto v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, vendar nam odgovorov niso posredovali. Sklep. Pri zdravljenju bolnikov z epilepsijo imajo protiepileptična zdravila še vedno najpomembnejšo vlogo. Ketogena dieta pa predstavlja drugačen način zdravljenja epilepsije in je morda veliko upanje za kakovostno življenje ljudem z epilepsijo.
Ključne besede: Ključne besede: otrok, ketogena dieta, epilepsija, timski pristop.
Objavljeno: 06.06.2011; Ogledov: 1895; Prenosov: 318
.pdf Celotno besedilo (1,05 MB)

5.
Kakovost življenja mladostnikov s celiakijo
Megi Šućurović, 2011, diplomsko delo

Opis: POVZETEK Teoretična izhodišča: Celiakija je kronična bolezen tankega črevesa, ki je posledica preobčutljivosti na gluten. Gluten je osnovni protein zrnja pšenice, podobne proteine najdemo v zrnju ječmena, rži in ovsa. Gluten povzroča poškodbe sluznice tankega črevesa, kar ima za zmanjšano funkcijo tega dela črevesa in motnje v presnovi prehrane. Mladostniki od 15-19 let so ena izmed najranljivejših populacij, saj v tem obdobju pogosto samovoljno prenehajo z dieto. Namen: Cilj raziskave je bil, ugotoviti ali mladostniki s celiakijo živijo kakovostno življenje. Zanimalo nas je ali mladostniki kršijo dieto in zakaj. Metode: Raziskava je potekala s pomočjo anketnega vprašalnika, ki je vseboval 18 vprašanj, od tega 12 vprašanj zaprtega in 6 vprašanj polodprtega tipa. Anketiranih je bilo 50 mladostnikov starih od 10 do 24 let. Vsi anketirani mladostniki so člani Slovenskega društva za celiakijo. Rezultati in diskusije: Raziskava je pokazala, da več kot polovica anketiranih mladostnikov živi kakovostno življenje kljub bolezni, da nimajo težav z druženjem in da jih bolezen pri tem ne ovira. Velika večina pa se tudi dosledno drži brezglutenske diete. Še vedno pa je kar nekaj mladostnikov, ki zaradi celiakije nima prijateljev, ne živi dovolj kakovostno in se ne drži brezglutenske diete. Zato je še toliko bolj pomembna zdravstvena vzgoja mladostnikov s strani medicinskih sester ter osveščanje javnosti.
Ključne besede: Ključne besede: celiakija, gluten, brezglutenska dieta, mladostniki, zdravstvena vzgoja.
Objavljeno: 27.09.2011; Ogledov: 2307; Prenosov: 299
.pdf Celotno besedilo (726,16 KB)

6.
Medicinska sestra in otrok z laktozno intoleranco
Tanja Hribernik, 2012, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Laktozna intoleranca je bolezen, ki jo povzroča pomanjkanje encima laktaze. Pomanjkanje encima laktaze onemogoča popolno razgradnjo laktoze na glukozo in galaktozo v tankem črevesu. Nerazgradnja laktoze povzroči neprijetne simptome. Otroci se zaradi neprijetnih simptomov začnejo upirati hrani, kar privede do izgubljanja telesne teže ter zastoja v rasti. Pri večini otrok se zmanjša samostojnost ter postanejo negotovi glede hrane, kaj smejo uživati in kaj ne. Otrok se mora soočiti z brezlaktozno dieto, pri čemer pa potrebuje pomoč ter podporo staršev in članov zdravstvenega in negovalnega tima. Namen: Predstaviti značilnosti laktozne intolerance ter obenem vlogo medicinske sestre pri obravnavi teh otrok. Namen raziskave je ugotoviti v kolikšni meri so otroci in njihovi starši poučeni o bolezni in zdravljenju le-te. Metode: Raziskava je temeljila na kvantitativni metodologiji. Podatke smo pridobili s pomočjo delno strukturiranega anonimnega vprašalnika, ki je vseboval 21 vprašanj. V raziskavi je sodelovalo 30 staršev bolnih otrok, ki so v obravnavi v pediatrični gastroenterološki ambulanti Splošne bolnišnice Celje. Rezultati in diskusija: Na podlagi analize pridobljenih rezultatov smo ugotovili, da se je pri večini otrok zdravstveno stanje po uvedbi brezlaktozne diete postopoma izboljšalo, pri nekaterih so težave celo izginile. Ugotovili smo tudi, da se starši v veliki večini zavedajo pomena brezlaktozne diete in posledic nezdravljenja. Starši so mnenja, da medicinske sestre z delom zadovoljujejo njihova pričakovanja glede zdravstveno vzgojnega svetovanja ter menijo, da imajo dovolj znanja o laktozni intoleranci.
Ključne besede: otrok, laktozna intoleranca, brezlaktozna dieta, zdravstveno vzgojno delo, medicinska sestra
Objavljeno: 11.06.2012; Ogledov: 1663; Prenosov: 411
.pdf Celotno besedilo (5,46 MB)

7.
Osveščenost mladostnikov o celiakiji
Tina Ban, 2011, diplomsko delo

Opis: Celiakija je imunsko pogojena sistemska bolezen, ki prizadene predvsem začetni del črevesa in nastane kot posledica uživanja glutena pri genetsko predispondiranih osebah. Bolezen prizadene okoli 1 % prebivalstva in ni le bolezen otrok, pojavi v kateri koli starosti. Dieta brez glutena je še vedno edina znana metoda zdravljenja. Diplomsko delo Osveščenost mladostnikov o celiakiji sestavljata teoretični in empirični del. V teoretičnem delu smo opisali bolezen celiakijo, njene pojavne oblike, preiskave v diagnostiki celiakije, celiakija v različnih življenjskih obdobjih, prehrana pri celiakiji, vloga medicinske sestre pri osveščanju mladih o celiakiji ter delovanje Slovenskega društva za celiakijo. V empiričnem delu so prestavljeni rezultati raziskave s katero smo želeli ugotoviti poznavanje bolezni celiakija med mladostniki.
Ključne besede: celiakija, zdravstvena vzgoja, dieta, mladostnik, medicinska sestra
Objavljeno: 06.01.2012; Ogledov: 1807; Prenosov: 307
.pdf Celotno besedilo (628,75 KB)

8.
Najpogostejše diete pri mladostnikih
Maja Bonić, 2012, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: V današnjem svetu je velik problem med mladostniki prekomerna telesna teža, ki nastane predvsem zaradi nezdravega prehranjevanja, nezadostne telesne aktivnosti, kajenja, alkohola, oziroma na kratko, nastane zaradi nezdravega življenjskega sloga posameznika. Zdrav življenjski slog se v današnjem času, ko ljudje nimajo več časa za telesno aktivnost in zdravo prehrano zanemarja. Zaradi nezadovoljstva z zunanjim izgledom se mladostniki zelo zgodaj pričnejo odločati za uživanja shujševalnih diet, da povečajo svojo telesno podobo. Raziskovalna metodologija: Raziskava je temeljila na kvantitativni metodologiji. Namen raziskave je bil opisati najpogostejše diete pri mladostnikih in z raziskavo ugotoviti ali so mladostniki seznanjeni o pomenu diet in ali so se kadarkoli odločali za uživanje diet. Podatke za raziskavo smo pridobili iz anket, kjer smo anketirali 50 dijakov Srednje zdravstvene šole v Slovenj Gradcu. Anketa je vsebovala 10 vprašanj odprtega in zaprtega tipa. Podatke smo statistično obdelali ter rezultate ponazorili v obliki grafikonov. Rezultati: Raziskava je pokazala, da se mladostniki začnejo zgodaj odločati za uživanja shujševalnih diet, vzrok za nezadovoljstvo je zmanjšana telesna samopodoba. Nekateri izmed anketiranih dijakov so mnenja, da jim je učinek diete pripomogel k izboljšanju samopodobe. Sklep: Ugotavljamo, da se mladostniki zgodaj pričnejo odločati za uživanje diete. Glede na rezultate anket smo prišli do ugotovitve, da so vzroki uživanja diet predvsem hrepenenje po boljšemu zunanjemu izgledu, lepši postavi ter sramovanja zaradi prekomerne telesne teže. Za vso to nezadovoljstvo med mladimi pa je vzrok nezdrav življenjski slog, ki se širi kot epidemija in veliko mladih, tej epidemiji tudi podleže. Pomembno je, da izkoreninimo vzorce tveganega vedenja in poučimo mlade o tem, kako zdrav življenjski slog vpliva na naše življenje.
Ključne besede: mladostnik, dieta, živila, medicinska sestra.
Objavljeno: 23.02.2012; Ogledov: 2514; Prenosov: 258
.pdf Celotno besedilo (779,43 KB)

9.
Otrok in celiakija
Nada Casar, 2012, diplomsko delo

Opis: Celiakija je bolezen ozkega črevesa, ki je posledica trajne preobčutljivosti na gluten pri genetsko dovzetnih posameznikih. Je avtoimuno obolenje, ki je v zadnjem času ena najpogostejših kroničnih bolezni prebavnega trakta pri otrocih in jo pravzaprav zelo težko opredelimo. Še vedno je edina znana metoda zdravljenja vseživljenjsko dosledno izvajanje diete brez glutena. V diplomskem delu smo opisali značilnosti celiakije pri otroku, pomembnost doživljenjske brezglutenske diete, vlogo medicinske sestre pri otroku s celiakijo ter zakonodajo in delovanje Slovenskega društva za celiakijo. Uporabili smo deskriptivno metodo. Na osnovi analize literature smo ugotovili, da se že na začetku uživanja brezglutenske diete pokažejo pozitivni učinki, kajti izzvenijo klinični pojavi, pri otrocih z značilnimi simptomi izgine driska, pojavi se ponoven začetek rasti. Prav tako se izboljša tudi razpoloženje otroka, ter zmanjša se tveganje za razvoj dolgoročnih zapletov. Na področju zakonodaje za bolnike s celiakijo so nekatere novosti: starši otrok s celiakijo uveljavljajo dodatek za nego otroka, otrokom pripada pravica do obnovitvene rehabilitacije, starši imajo priznano posebno davčno olajšavo, eden od staršev, ki neguje in varuje otroka ima pravico do najmanj treh dni dodatnega letnega dopusta. Tako lahko otrok s celiakijo ob dietni disciplini, ki traja doživljenjsko, živi enakovredno aktivno življenje in uresniči svoje cilje enako kot vrstniki brez omejitev v prehrani.
Ključne besede: otrok, celiakija, gluten, brezglutenska dieta, zakonodaja
Objavljeno: 04.07.2012; Ogledov: 2786; Prenosov: 375
.pdf Celotno besedilo (657,95 KB)

10.
PREDŠOLSKI OTROK IN KANDIDA
Barbara Ciglar, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena kandida, gliva kvasovka, ki normalno živi v našem telesu, v tako imenovani mikroflori prebavil. Najpomembnejši korak pri zdravljenju kandide je stroga dieta, ki ne sme vsebovati kvasa in sladkorja. Namen diplomskega dela je bil pridobiti čim več informacij o kandidi, ob enem pa ugotoviti kako se z boleznijo spopadajo starši obolele deklice in strokovni delavci v vrtcu. Pri zbiranju podatkov smo uporabili tehniko nestandardiziranega intervjuja, z vprašanji odprtega tipa za vzgojiteljico in pomočnico vzgojiteljice. Starši obolele deklice so bili takoj pripravljeni na sodelovanje. Posredovali so nam veliko koristnih in novih informacij. Pri raziskovanju smo ugotovili, da je komunikacija s starši največjega pomena za obolelo deklico. Starši so se zelo trudili, da so strokovnim delavcem vrtca čim bolj olajšali delo, v smislu, da so jih opozorili na to, kaj deklica sme jesti in kaj ne – sproti so jih tudi obveščali o spremembah dekličine diete. Sicer so deklico lepo sprejeli tako strokovni delavci kot vrstniki v vrtcu, kateri so bili pravočasno obveščeni o njeni bolezni. Deklica se v vrtcu počuti odlično, kar je znak dobrega dela in dobrega sodelovanja tako s strani staršev kot strokovnih delavcev.
Ključne besede: Kandida, dieta, sodelovanje, vloga odraslih.
Objavljeno: 07.05.2012; Ogledov: 2800; Prenosov: 765
.pdf Celotno besedilo (899,08 KB)

Iskanje izvedeno v 0.28 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici