SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
PROGRAM ZA UČENJE DIATONIČNE HARMONIKE
Roman Herlah, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je prikazana implementacija programa za učenje diatonične harmonike. Najprej smo na kratko opisali splošno predstavitev diatonične harmonike, zgradbo le-te ter njene posebnosti. Kasneje smo opisali še načrtovanje aplikacije ter njeno celotno implementacijo, od samega snemanja MIDI datotek do končne aplikacije, s katero si lahko pomagamo pri učenju igranja diatonične harmonike. Program smo implementirali v programskem jeziku C#, in sicer v Microsoftovem orodju Visual Studio 2010. Deluje v okolju operacijskega sistema Windows.. Program je namenjen tako za začetnike, kot tudi za bolj izkušene harmonikarje, saj omogoča spreminjanje tempa ter pestro izbiro skladb. Program lahko uporabljamo doma, lahko pa ga uporabljajo tudi učitelji v glasbenih šolah.
Ključne besede: Harmonika, diatonična harmonika, MIDI, tempo, gumbi, diskant, akord, bas, ton, meh.
Objavljeno: 14.02.2013; Ogledov: 2883; Prenosov: 468
.pdf Celotno besedilo (2,33 MB)

3.
SIMULATOR DIATONIČNE HARMONIKE
Matej Studenčnik, 2013, diplomsko delo

Opis: Ljudje na vse načine iščejo priložnosti, da prihranijo nekaj denarja. Velik strošek predstavlja tudi nakup diatonične harmonike, zato sem se odločil, da izdelam aplikacijo, ki omogoča simulacijo igranja na diatonično harmoniko kar na računalniku. Če tipkovnico postavimo navpično, opazimo med razporeditvijo gumbov na diatonični harmoniki in tipkovnici na računalniku kar nekaj podobnosti. V ta namen za vnos uporabljamo računalniško tipkovnico. Če vse skupaj nekoliko poenostavimo – v primeru, da uporabnik pritisne na tipkovnici tipki f in g, bosta igrala pripadajoča tona, vse dokler ne bo uporabnik spustil tipk. Vse igranje se sproti vizualizira na zaslonu. Z uporabo miške programu signaliziramo, ali gre za vlečenje oziroma zapiranje meha. Simulator je v prvi vrsti namenjen začetnikom, ki na novo spoznavajo prve prijeme in zvene diatonične harmonike.
Ključne besede: diatonična harmonika, harmonika, C#, simulator, inštrument
Objavljeno: 11.07.2013; Ogledov: 3481; Prenosov: 576
.pdf Celotno besedilo (2,97 MB)

4.
Oblikovanje didaktičnega gradiva pri pouku diatonične harmonike v glasbeni šoli
Viktor Malec, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo, ki je pred vami, raziskuje razširjenost in poučevanje diatonične harmonike v Sloveniji. Tema je bila izbrana zaradi lastnih izkušenj poučevanja tega inštrumenta ter zaradi izzivov in težav pri oblikovanju didaktičnega gradiva za pouk, ki se porajajo ptekom večletnega dela. To področje v Sloveniji še ni bilo temeljito raziskano, zato je pričujoče diplomsko delo pomemben prispevek na strokovnem področju poučevanja diatonične harmonike. V teoretičnem delu najprej predstavljamo diatonično harmoniko in njene posebnosti, posebej z vidika uporabnosti tega glasbila za izvajanje ljudske glasbe. Na kratko smo analizirali zgodovinski razvoj poučevanja diatonične harmonike in predstavili referenčne vodje v Sloveniji. Predstavili smo glasbene šole, kjer se ta inštrument poučuje, tekmovanja v igranju na diatonično harmoniko in prireditve v Sloveniji. V raziskovalnem delu smo analizirali priljubljenost harmonike med mladimi. To nas zanima, saj menimo, da moramo v proces oblikovanja učnega gradiva vključiti tudi želje učencev. Praktični del vsebuje glasbene primere, ki bodo učiteljem olajšali izbor skladb pri pouku. Dotaknili smo se navodil za oblikovanje gradiva, ki jih predvideva predpisani učni načrt za predmet diatonična harmonika. Ob tem smo ponudili svoje predloge za morebitne izboljšave. Na podlagi analize sekundarnih virov, empirične raziskave in lastnih izkušenj, nastalih med pedagoškim procesom, smo opozorili na slabosti in pasti trenutnega načina oblikovanja gradiva pri pouku diatonične harmonike ter ponudili nasvete za izboljšave.
Ključne besede: diatonična harmonika, didaktično gradivo, glasbene šole, ljudska glasba, Slovenija.
Objavljeno: 17.08.2016; Ogledov: 471; Prenosov: 71
.pdf Celotno besedilo (2,05 MB)

Iskanje izvedeno v 0.13 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici