| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 9 / 9
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Priprava bolnika na peritonealno dializo : (diplomsko delo)
Vesna Koren, 2008, diplomsko delo

Ključne besede: peritonealna dializa, zdravstveni tim, bolniki, ledvična odpoved
Objavljeno: 09.03.2009; Ogledov: 3488; Prenosov: 559
.pdf Celotno besedilo (544,27 KB)

2.
VLOGA MEDICINSKE SESTRE PRI ZDRAVLJENJU PACIENTA S PERITONEALNO DIALIZO
Lidija Gradišnik, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili vlogo medicinske sestre pri zdravljenju pacienta s peritonealno dializo. V prvem delu smo predstavili anatomijo in fiziologijo ledvic, ledvično odpoved ter možne načine nadomestnega zdravljenja končne ledvične odpovedi. Podrobneje smo opisali in razložili zdravljenje s peritonealno dializo ter ob tem izpostavili pomembno vlogo medicinske sestre in njenega zdravstveno – vzgojnega dela s pacientom pred začetkom in ob samem poteku zdravljenja s peritonealno dializo. Učinkovit zdravstveno - vzgojni program in izvedba kakovostne zdravstvene nege omogočata, da lahko pri dobro poučenem in osveščenem pacientu dosežemo minimalno število zapletov, dobre rezultate zdravljenja, s tem pa dobro počutje in kakovostno življenje pacienta. Opisali smo razvoj in vrste peritonealne dialize, prednosti in slabosti, ki spremljajo zdravljenje. V nadaljevanju smo izpostavili najpogostejše negovalne diagnoze pri pacientih zdravljenih s peritonealno dializo. Uporabljen je bil opis funkcionalnih stanj in vzorcev zdravega obnašanja po teoretičnem modelu Marjory Gordon. Izpostavili smo cilje in načrtovali negovalne intervencije.
Ključne besede: peritonealna dializa, nadomestno zdravljenje, zdravstvena nega, zdravstveno – vzgojno delo
Objavljeno: 27.05.2009; Ogledov: 3549; Prenosov: 633
.pdf Celotno besedilo (603,95 KB)

3.
DIALIZNI APARAT IN SISTEMI MONITORINGA MED HEMODIALIZO
Meta Lenart, 2011, diplomsko delo

Opis: Dializni aparat je naprava, ki prevzame delovanje ledvic. Monitoring je sestavni del procesa in predstavlja ključni nadzor. V nekaterih primerih je potreben tudi dodaten monitoring, kar smo preverili v dializnem centru Nefrodial v Celju, kjer smo izvedli tudi raziskavo. Simulatorji imajo precej dobrih lastnosti med samim procesom izobraževanja, med drugim tudi ni etično, da se študentje učijo na pravih bolnikih. Najpomembnejša prednost simulatorjev je, da ne moremo napraviti škode bolniku, ker njegovo vlogo prevzame simulator. Prikazali smo simulacijo priprave dializnega aparata. Preko internetnih virov smo ugotovili, da VAM simulacija omogoča prikaz dveh varnostnih sistemov (zrak v cevnem sistemu, krvni strdek v cevnem sistemu). Sistemi, ki smo jih idetificirali, predstavljajo v današnjem času veliko varnost za bolnika. Ugotovitve, do katerih smo prišli v diplomskem delu, so nastale s pomočjo literature, internetnih virov in pa slikovnega gradiva.
Ključne besede: dializa, dializni aparat, monitoring, ledvice, kri, medicinska sestra
Objavljeno: 06.06.2011; Ogledov: 3379; Prenosov: 483
.pdf Celotno besedilo (3,60 MB)

4.
Obravnava bolnika z ledvično odpovedjo in zdravljenje s hemodializo
Danijela Pranjić, 2011, diplomsko delo

Opis: V tem diplomskem delu je poudarek na hemodializi, nadomestnem zdravljenju, ki je nujen način obravnave bolnika s kronično ledvično odpovedjo. Z anonimno anketo, ki smo jo opravili na Oddelku za hemodializo v UKC Maribor, smo ugotovili, da se vsi anketirani bolniki ne držijo stroge diete in, da kljub popolni spremembi načina življenja vsi anketirani bolniki ne menijo, da se je kakovost življenja kako spremenila.V prvem delu diplomskega dela smo opisali anatomsko zgradbo ledvice in njeno delovanje. Navedli smo tudi diagnostiko ledvičnega delovanja, preiskave s katerimi ugotavljamo ledvično funkcijo ter bolezenska stanja, ki lahko privedejo do popolne odpovedi ledvic.V nadaljevanju smo opisali tudi druge možnosti zdravljenja ledvične odpovedi, kot so peritonealna dializa in transplantacija. Opisali smo postopek izvajanja hemodialize, za katero je potrebna popolna psihofizična priprava bolnika ter možne komplikacije, ki se lahko pojavijo pri izvajanju hemodialize. Navedli smo tudi težave, ki lahko pestijo bolnike pri prilaganju na življenje s hemodializo. V vsem tem je tudi poudarjena vloga medicinske sestre, ki je pomembna pri celostni psihofizični obravnavi bolnika. Medicinska sestra je pomembna tudi kot svetovalec, kar je še posebej pomembno pri bolnikih, ki se šele uvajajo v hemodializo in v popolnoma nov način življenja.
Ključne besede: bolnik, medicinska sestra, dializa, ledvična odpoved, psihofizična priprava, svetovanje
Objavljeno: 06.01.2012; Ogledov: 2642; Prenosov: 494
.pdf Celotno besedilo (1,50 MB)

5.
POUČEVANJE KRONIČNEGA LEDVIČNEGA PACIENTA V PREDDIALIZNEM IN DIALIZNEM OBDOBJU
Mirjana Rep, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili vlogo in naloge medicinske sestre pri obravnavi kroničnega ledvičnega pacienta v času pred in ob začetku zdravljenja. Opisali smo rezultate analize raziskave, s katero smo želeli ugotoviti pomen poučevanja in odpravo deficita znanja pacienta o njegovi bolezni in oblikah nadomestnega zdravljenja ter na katerih področjih bi bilo potrebno izboljšati oziroma dopolniti poučevanje pacientov. Raziskava je temeljila na deskriptivni in kvantitativni metodologiji. S pomočjo anketnih vprašalnikov smo pridobili odgovore na vprašanja, ki smo jih nato obdelali s pomočjo računalniških programov Microsoft Office Word 2010 in Microsoft Office Excel 2010. Iz analize podatkov ankete je razvidno, da so se pacienti prvič seznanili z možnostjo nadomestnega zdravljenja pri medicinski sestri v nefrološki ambulanti. Prav tako podatki raziskave kažejo, da so pacienti z poučevanjem pridobili dovolj znanja in informacij za lažjo izbiro nadomestnega zdravljenja, ter da se med potekom dializnega zdravljenja počutijo varne. Podatki raziskave so potrdili, da je medicinska sestra s poučevanjem odpravila deficit znanja o bolezni in oblikah nadomestnega zdravljenja.
Ključne besede: medicinska sestra, kronični ledvični pacient, poučevanje, dializa, transplantacija.
Objavljeno: 05.07.2012; Ogledov: 2130; Prenosov: 348
.pdf Celotno besedilo (1,17 MB)

6.
7.
ZDRAVSTVENO VZGOJNO DELO MEDICINSKE SESTRE PRI PACIENTU S PERITONEALNO DIALIZO
Anja Hasić, 2016, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Peritonealna dializa je ena izmed oblik nadomestnega zdravljenja pri končni odpovedi ledvic. Je zdravljenje, ki od pacienta zahteva samostojnost in samodisciplino. Pred začetkom zdravljenja ima pomembno vlogo medicinska sestra, saj z zdravstveno vzgojo pouči pacienta o njegovi bolezni in zdravljenju ter ga prične uvajati v nov način življenja. Medicinska sestra se mora zavedati, da se vsi pacienti ne učijo enako hitro ter ne sprejemajo svojega zdravstvenega stanja na enak način, zato mora pacienta obravnavati kot posameznika. Metodologija raziskovanja: Pri izdelavi diplomske naloge smo za teoretični del uporabili deskriptivno metodo dela, preučili in uporabili smo domačo in tujo literaturo ter internetne vire. Za empirični del naloge smo uporabili kvalitativno metodo dela. Izvedli smo študijo primera s pomočjo intervjuja ter pregledom negovalne dokumentacije. Rezultati: V študiji primera smo izpostavili naslednjih osem negovalnih diagnoz: dihanje, neučinkoviti vzorci dihanja, tekočine, nevarnost za neuravnovešen volumen tekočin, spanje, motnje spanja, nevarnost infekcije, strah (pred zapleti, ki se lahko pojavijo pri peritonealni dializi), učinkovito obvladovanje terapevtskih predpisov, funkcija srca, zmanjšana bolečina, kronična (hrbtenica). Sklep: Peritonealna dializa je zdravljenje, ki zahteva od pacienta pripravljenost za učenje in upoštevanje navodil. Končna ledvična odpoved ima vpliv na življenjske aktivnosti, s tem pa tudi na kakovost življenja. Dobro pripravljen, poučen, samozavesten in samodiscipliniran pacient lahko živi kakovostno. Zato je naloga medicinske sestre, da pridobi pacientovo zaupanje in ga pripravi na nov način življenja.
Ključne besede: peritonealna dializa, končna ledvična odpoved, pacient, medicinska sestra, zdravstvena vzgoja.
Objavljeno: 16.02.2016; Ogledov: 1715; Prenosov: 296
.pdf Celotno besedilo (1,49 MB)

8.
POUČENOST PACIENTOV O PERITONEALNI DIALIZI, KOT IZBIRI NADOMESTNEGA ZDRAVLJENJA
Mojca Zavolovšek, 2016, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: V diplomskem delu smo predstavili pomen poučenosti pacientov o peritonealni dializi, kot izbiri nadomestnega zdravljenja pri končni ledvični odpovedi. Predstavili smo pomen dobre psihične in fizične priprave pacienta in pomen dobre edukacije. Poleg tega smo predstavili pomen dobrega sodelovanja pacienta in raziskali poučenost pacientov o peritonealni dializi, kot izbiri nadomestnega zdravljenja. Metode: Raziskava je temeljila na kvantitativni metodologiji raziskovanja. S pomočjo anketnih vprašalnikov smo pridobili odgovore na vprašanja, ki smo jih nato obdelali s pomočjo računalniških programov Microsoft Office Word 2010 in Microsoft Office Excel 2010. Rezultati: Iz raziskave je razvidno, da so anketiranci v 84 % odgovorili, da so z edukacijo pridobili dovolj informacij o možnostih nadomestnega zdravljenja. Največ informacij so o ledvični bolezni in možnostih zdravljenja dobili od medicinske sestre, tako se je odločilo 53 % anketirancev, 33 % anketirancev pa pravi, da jim je največ informacij podal zdravnik. 83%, anketirancev meni, da so bili najbolje seznanjeni s peritonealno dializo, 61% je bilo najbolje seznanjenih s hemodializo in 55% anketirancev s transplantacijo. Sklep: Bistveno je, da se pacienti učinkovito izobrazijo, preden začnejo izvajati peritonealno dializo na domu. Veliko medicinskih sester razvije svoj značilen slog poučevanja, vendar je za razvoj k pacientu usmerjenega izobraževanja pomembno poznati različne načine, kako paciente učiti. Poučevanje skupine je odličen način učenja pacientov. Ne samo, da se tako pacienti lahko učijo drug od drugega, se tako pomaga tudi medicinski sestri, saj lahko hkrati poučuje več pacientov hkrati. Vendar pa je pri tem potrebno biti pozoren, da se učni načrt osredotoča na pacienta samega in njegove individualne okoliščine.
Ključne besede: pacient, medicinska sestra, nadomestno zdravljenje, edukacija, peritonealna dializa
Objavljeno: 12.10.2016; Ogledov: 695; Prenosov: 59
.pdf Celotno besedilo (943,27 KB)

9.
Vpliv biokemičnih in kliničnih značilnosti na pojav peritonitisa, pri pacientih zdravljenih s peritonealno dializo
Ana Koroša, 2017, magistrsko delo

Opis: Uvod: Pri pacientih s končno ledvično odpovedjo, ki se zdravijo s peritonealno dializo (PD), lahko številni dejavniki prispevajo k nastanku peritonitisa. Namen naše raziskave je bil pri pacientih, zdravljenih s PD, analizirati povezavo med različnimi kliničnimi dejavniki in biokemičnimi vrednostmi ter pojavom peritonitisa. Metode: V raziskavo smo vključili 53 pacientov, starih od 15 do 67 let, ki so začeli zdravljenje s PD na Oddelku za dializo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor v obdobju od maja 1998 do novembra 2016. Analizirali smo biokemične vrednosti in klinične dejavnike pacientov, zdravljenih s PD, ob pričetku zdravljenja s PD ter nato ob pojavu prvega peritonitisa oziroma ob koncu opazovanega obdobja. V opazovanem obdobju 1615 mesecev (1–123,7 meseca, povprečno 30,5±30,9 meseca), smo pri 15 pacientih (28,3 %) diagnosticirali peritonitis. Rezultati: Pacienti, ki so preboleli peritonitis, so imeli v primerjavi s pacienti brez prebolelega peritonitisa ob pričetku zdravljenja s PD višjo koncentracijo serumskega fosfata (U = 155,00, p = 0,010). Povprečni čas verjetnosti pojava prvega peritonitisa pri vseh pacientih je bil 77,4 meseca (95% IZ [59,7; 95]). Pacienti z normalnim serumskim fosfatom ob pričetku zdravljenja s PD so imeli povprečen čas preživetja, do pojava peritonitisa, 110 mesecev (95% IZ [92,1; 127,9]), pacienti z visokim serumskim fosfatom pa so imeli povprečen čas preživetja do pojava peritonitisa, 67,3 mesecev (95% IZ [10; 47,7]). Razprava: Rezultati naše raziskave kažejo na pomemben vpliv serumskega fosfata na pojav peritonitisa ob pričetku zdravljenja s PD. Ta ugotovitev je lahko v pomoč pri prepoznavanju pacientov, ki zdravljenje s PD pričnejo z visokim nivojem serumskega fosfata in imajo zato višje tveganje za nastanek peritonitisa.
Ključne besede: končna odpoved ledvic, preddializno izobraževanje pacientov, peritonealna dializa, peritonitis, serumski fosfat.
Objavljeno: 10.01.2018; Ogledov: 407; Prenosov: 96
.pdf Celotno besedilo (958,26 KB)

Iskanje izvedeno v 0.19 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici