| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 17
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
KONKURENČNOST AMERIŠKEGA IN EVROPSKEGA GOSPODARSTVA NA OSNOVI GIBANJA DEVIZNEGA TEČAJA
Dražen Jankovič, 2010, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Združene države Amerike in Evropska unija sta največji gospodarski velesili na svetu, ki skupaj prispevata več kot polovico celotnega ekonomskega outputa. Prav tako prispevata največji delež v svetovni trgovini, zato je pomembno gibanje deviznega tečaja dolarja in evra, ki ima lahko velike posledice tudi na globalnem tržišču. Devizni tečaj je cena tujega denarja izražena v domačem denarju. Poleg določanja cene med dvema valutama ima devizni tečaj še več funkcij v ekonomiji, ena pomembnejših je tudi določanje mednarodne konkurenčnosti države v povezavi z gibanjem indeksa cen oz. inflacijo. Empirična raziskava je pokazala, da je ameriški dolar realno depreciral skozi zadnje desetletje, kar pomeni, da se je izboljševala mednarodna konkurenčnost ZDA, medtem ko je evro apreciral v istem obdobju in posledično se je poslabšala mednarodna konkurenčnost. Pomembno vlogo pri oblikovanju deviznega tečaja pa je imela globalna finančna kriza leta 2008, ki je spremenila trend gibanja dolarja, ki je začel pridobivati na vrednosti, kakor tudi evra, ki je začel izgubljati na vrednosti.
Ključne besede: Združene države Amerike, ameriški dolar, Evropska unija, evro, devizni tečaj, depreciacija (devalvacija), apreciacija (revalvacija), realni bilateralni devizni tečaj, realni efektivni devizni tečaj, teorije deviznega tečaja, mednarodna konkurenčnost
Objavljeno: 16.11.2010; Ogledov: 1924; Prenosov: 242
.pdf Celotno besedilo (363,81 KB)

2.
REALNI DEVIZNI TEČAJ IN POGOJI MENJAVE NA ČEŠKEM
Rok Krivonog, 2010, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Češka Republika je tipična država na prehodu. To pomeni, da v vseh ekonomskih pogledih dohiteva razvite države, kot je bruto domač proizvod, stopnje inflacije, konkurenčnost, liberalizacija mednarodne trgovine itd. Lahko rečemo, da je kot država na prehodu, zelo uspešna pri tem, saj je moč opaziti vedno boljše rezultate. Znižala je stopnje inflacije, povečala konkurenčnost države z raznimi ekonomskimi in strukturnimi spremembami, povečala svoj bruto domač proizvod ter na splošno postala vse bolj privlačna za tuje investitorje. Vse te spremembe, skozi katere je šla, se odražajo tudi na deviznem tečaju. Poleg vsega naštetega pa je imela vpliv tudi Češka nacionalna banka s svojo monetarno politiko in sistemom deviznega tečaja. Tako kot vse razvite države je tudi Češka prešla na sistem fleksibilnih tečajev in centralna banka je določila inflacijsko ciljanje kot njen glavni cilj. Razlog tiči v čim hitrejši priključitvi v Evropski monetarni sistem in prevzemu evra. Devizni tečaj ima tudi vpliv na tekoči del plačilne bilance, za razlago tega pa lahko uporabimo elastičnostno teorijo, ki pravi da ima relativna sprememba deviznega tečaja vpliv na spremembo odnosa med domačimi in tujimi cenami ter posledično na trgovinsko menjavo države s tujino.
Ključne besede: nominalni devizni tečaj, realni devizni tečaj, efektivni devizni tečaj, tekoči račun, elastičnostni pristop, plačilna bilanca
Objavljeno: 21.12.2010; Ogledov: 1997; Prenosov: 201
.pdf Celotno besedilo (1,63 MB)

3.
VPLIV BALASSA-SAMUELSONOVEGA UČINKA NA DEVIZNI TEČAJ NA POLJSKEM
Manica Novak, 2010, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Devizni tečaj je pomemben makroekonomski dejavnik, ki vpliva na konkurenčnost države v mednarodnem prostoru. S pomočjo njega država doseže zunanje ravnovesje, katere merilo je običajno uravnotežena plačilna bilanca. Cilj vsake države je, da hkrati doseže tudi notranje ravnovesje. Notranji makroekonomski dejavniki kot so inflacija, BDP, obrestna mera vplivajo na devizni tečaj. Kako vplivajo, je odvisno tudi od tega, v kateri fazi razvoja se določena država nahaja. Za države, ki so slabše razvite, so značilne višje stopnje rasti produktivnosti in višje stopnje rasti cen. Višje cene na domačem trgu vodijo do znižanja zunanje vrednosti denarja. Realne in nominalne spremembe deviznega tečaja niso enake, prav zaradi razlik v inflaciji med državami. Realno lahko devizni tečaj apreciira kljub nominalni depreciaciji. Eden izmed možnih razlogov v ekonomski teoriji je Balassa-Samuelsonov učinek, ki je bil podvržen številnim empiričnim raziskavam. Značilno je, da učinek bolj drži za države, ki so manj razvite, čeprav lahko na gibanje cen v določeni meri vpliva ne glede na stopnjo razvitosti, na kateri se nahajajo države.
Ključne besede: nominalni devizni tečaj, realni devizni tečaj, efektivni devizni tečaj, Balassa-Samuelson učinek
Objavljeno: 26.01.2011; Ogledov: 1847; Prenosov: 217
.pdf Celotno besedilo (625,30 KB)

4.
DEVIZNI TEČAJ DINARJA IN KONKURENČNOST SRBSKEGA GOSPODARSTVA
Irena Ratković, 2010, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Delo diplomskega seminarja z naslovom Devizni tečaj dinarja in konkurenčnost srbskega gospodarstva je razdeljeno na dva dela, teoretični, ki vsebuje že znana dejstva in empirični, ki vsebuje statistične podatke in predstavijo srbsko gospodarstvo. V teoretičnem delu je pomembna opredelitev deviznega tečaja in njegove definicije. Tukaj smo predstavili, nominalni, realni in efektivni devizni tečaj, klasifikacijo (po IMF) in teorije oblikovanja deviznih tečajev, kot so plačilnobilančna teorija, teorija paritete kupne moči, monetarna ali denarna teorija in premoženjska ali portfeljska teorija. Tudi politična situacija v državi močno vpliva na gibanje deviznih tečajev in s tem tudi na konkurenčnost gospodarstva. Prav zato je pomembna tudi predstavitev srbskega gospodarstva, če namreč vemo, kaj se je dogajalo v državi tako na političnem kot na ekonomskem področju, lažje razumemo razmere v državi. Kazalniki, kot so globalna konkurenčnost, konkurenčnost turizma in kreditni ugled še dodatno oblikujejo sliko gospodarstva. V teoretičnem delu smo predstavili še deviznotečajno politiko v Srbiji. Na to smo navezali empirični del, ki predstavlja izračune nominalnega, realnega in efektivnega deviznega tečaja v obdobju od 2003 do 2008. Pri empiričnem delu smo upoštevali največje izvozne partnerice Srbije v tem obdobju. Najprej smo predstavili nominalni devizni tečaj dinarja v primerjavi z vsako izvozno partnerico. Temu so sledili izračuni realnega deviznega tečaja, ki so nam povedali, če je domače (srbsko) gospodarstvo pridobilo ali izgubilo na konkurenčnosti v primerjavi s svojim partnerjem. Na koncu smo izračunali nominalni efektivni in realni efektivni devizni tečaj. Pri nominalnem efektivnem deviznem tečaju smo pogledali, kako se giblje valuta (dinar) v odnosu na tehtano povprečje valut drugih držav, vključenih v košarici. Pri realnem efektivnem deviznem tečaju smo nominalni efektivni devizni tečaj tako prilagodili, da je postal uporaben za merjenje mednarodne konkurenčnosti države.
Ključne besede: Ključne besede: bilateralni devizni tečaj, efektivni devizni tečaj, deviznotečajna politika, mednarodna konkurenčnost in Srbija.
Objavljeno: 26.01.2011; Ogledov: 1938; Prenosov: 160
.pdf Celotno besedilo (495,15 KB)

5.
ANALIZA TEČAJNEGA TVEGANJA PRI STANOVANJSKEM KREDITU
Roman Djuzić, 2011, diplomsko delo

Opis: Na razvoj in organiziranje slovenskega nepremičninskega trga od leta 1991 dalje je imel pomemben vpliv Jazbinškov zakon. Najemniki v družbenih stanovanjih so le-ta odkupili pod ugodnimi pogoji. V času dveh let kolikor je trajala privatizacija, in sicer od oktobra 1991 do oktobra 1993 je bilo prodanih 139.087 od tedaj skupno 220 tisoč stanovanj v družbeni lasti. Večina ostalih stanovanj je bila denacionalizirana. Skoraj dokončana privatizacija v zadnjih dveh desetletjih, visoka gospodarska rast in stabilen sistem socialnega varstva so bili podlaga za povečano povpraševanje po nepremičninah. Povpraševanje po nepremičninah je bilo večje od ponudbe. Dodatna vzpodbuda za rast cen nepremičnin je bila podana z legalizacijo nakupne možnosti za državljane evropske unije. To je bil povod, da so se že tako visoke cene nepremičnin še povišale. Posamezniki s povprečnimi osebnimi dohodki v letu 2007, so si kupno moč zvišali s posojili v švicarskih frankih. Delež posojil v domači in tuji valuti se je izrazito povečal od leta 2003 dalje. Ob koncu leta 2009 je znašala skupna vsota posojil vezana na švicarski frank približno 1 mrd eur, kar predstavlja cca.25% delež vseh dodobrenih stanovanjskih posojil. Delež bančnega kredita v skupni vrednosti nepremičnine je izražen skozi količnik LTV. V primeru 20% pologa, znaša količnik LTV 80%. Količnik predstavlja pomemben indikator tveganosti bančnega posojila. Večji kot je, večje je tveganje, da vrednost nepremičnine ne bo zadoščala za poplačilo glavnice v primeru uveljavitve hipoteke. Pri posojilih v tuji valuti prevladuje potrošniška hipotekarna posojila, ki jih najemajo gospodinjstva s prihodki in premoženjem v domači valuti. Običajno posojilo v tuji valuti, ki je bilo najeto s strani gospodinstva je bilo namenjeno za nakup hiše ali stanovanja, ročnosti med 20 in 30 let in zavarovano s hipoteko. Maksimalen LTV znaša do 80% in je primerljiv s posojili v evrih. Posojila so vezana na variabilno obrestno mero in pribitek okoli 2,00% na 6 ali 12 mesečni LIBOR in obračunana vsakih 6 ali 12 mesecev.. Anuitetni izračun posojila vključuje mesečno odplačilo obresti in glavnice z možnostjo predčasnega odplačila in menjave valute kredita proti plačilu stroškov. Posojilojemalec je z najemom kredita v švicarskih frankih izpostavljen tveganju spremembe deviznega tečaja med EUR in švicarskimi franki ( CHF ). Ker posojila v tuji valuti niso ustrezno zavarovana predstavlja ta izpostavljenost grožnjo finančni stabilnosti posameznika.
Ključne besede: nepremičnine, tečajno tveganje, stanovanjski kredit, devizni tečaj, kreditna sposobnost, boniteta.
Objavljeno: 06.05.2011; Ogledov: 1986; Prenosov: 175
.pdf Celotno besedilo (1,27 MB)

6.
DEVIZNI TEČAJ IN TUJE NEPOSREDNE INVESTICIJE NA MADŽARSKEM
Lucija Lipovnik, 2011, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Devizni tečaj je ena izmed najpomembnejših cen v ekonomiji, saj pomembno vpliva na izvoz in uvoz blaga in storitev ter vpliva na mednarodno konkurenčnost gospodarstva. Delo diplomskega seminarja povzema sistem in gibanje deviznega tečaja valute Madžarske v obdobju od januar 1999 do oktober 2010. Madžarska uporablja sistem fleksibilnega deviznega tečaja in sicer alternativo plazeči deviznotečajni sistem (crawling peg) s pasom ±2.25 %. Devizni tečaj madžarskega forinta je v obravnavanih obdobjih, v primerjavi z evrom dokaj stabilen, večja nihanja so zgolj v obdobju svetovne gospodarske krize. Na podlagi efektivnega deviznega tečaja smo ugotovili, da ima madžarsko gospodarstvo dober konkurenčni položaj med gospodarskimi partnericami. Neposredne tuje investicije so pomemben dejavnik gospodarske rasti, še posebej za gospodarstva v tranziciji, kamor sodi tudi Madžarska. Poleg svežega kapitala, ki se običajno omenja kot glavna prednost tujih investicij, so neposredne tuje investicije predvsem instrument mednarodnega prenosa razvojnih dejavnikov, kot so tehnologija, management, dostop do tujih trgov, integracija v mednarodno gospodarstvo in znanja v najširšem smislu. Madžarska je po obsegu neposrednih tujih investicij na prebivalca danes vodilna v državah vzhodne in srednje Evrope. Obseg neposrednih tujih investicij je v 12 letih dosegel priliv 32.564,31 milijarde evrov.
Ključne besede: devizni tečaj, konkurenčnost, neposredne tuje investicije, Madžarska, Maastrichtski konvergenčni kriteriji.
Objavljeno: 28.11.2011; Ogledov: 1493; Prenosov: 97
.pdf Celotno besedilo (667,66 KB)

7.
BILATERALNI IN EFEKTIVNI DEVIZNI TEČAJ NA NORVEŠKEM
Sandra Ošlaj, 2011, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Norveška je gospodarsko zelo močna država, kar se kaže v zelo visokem bruto domačem proizvodu in stabilni monetarni politiki, ki teži k čim nižji inflaciji. Velik del njenih prihodkov predstavljajo naftni prihodki, zaradi česar se je država odločila ustanoviti naftni sklad (pokojninski sklad), ki je neke vrste način varčevanja za prihodnost. Po mnenju mnogih analitikov je gibanje deviznega tečaja norveške krone v močni soodvisnosti z nihanjem cen nafte. Seveda so poleg nihanja cen nafte pomemben oblikovalec gibanja tečaja tudi razmere na trgu dela. Za primerjanje države v mednarodnem merilu je pomemben pokazatelj realni bilateralni devizni tečaj krone, po katerem je vidna konkurenčnost Norveške v razmerju do partnerske države. Še boljšo oceno konkurenčnosti na sproti vsem trgovinskim partnericam, pa nam daje izračun realnega efektivnega deviznega tečaja. Skozi celotno opazovano obdobje je bil realni bilateralni in realni efektivni devizni tečaj norveške krone deležen apreciacijskih pritiskov. Norveška krona je stabilna in močna valuta in posledično država nima namena vstopiti v evroobmočje.
Ključne besede: Nominalni bilateralni devizni tečaj, realni bilateralni devizni tečaj, nominalni efektivni devizni tečaj, realni efektivni devizni tečaj, maastrichtski kriteriji.
Objavljeno: 10.11.2011; Ogledov: 2068; Prenosov: 126
.pdf Celotno besedilo (601,49 KB)

8.
DEVIZNI TEČAJ IN MEDNARODNA TRGOVINA ŠVICE
Matjaž Brumen, 2011, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: V primeru Švice gre za malo, tehnološko razvito, izvozno usmerjeno, ter gospodarsko zelo konkurenčno državo. Gre za državo, ki ima mešano nacionalno, jezikovno in religiozno geografsko območje, kajti v tej državi zasledimo šest nacionalnosti, tri religije in kar štiri uradne jezike prebivalstva na tako majhnem geografskem območju. Na svojem ozemlju nima surovin in energentov, zato mora te uvažat. Njen gospodarski razvoj pa temelji predvsem na sekundarnem (industrija in energetika) in terciarnem (bančništvo, turizem, zavarovalništvo) sektorju. Tržni ali nominalni devizni tečaj se je v primerjavi z evrom in ameriškim dolarjem gibal stabilno, prav tako tudi realni devizni tečaj, ki smo ga izračunali s pomočjo inflacije, oziroma koeficientov cen obravnavanih držav. Efektivni nominalni in efektivni realni devizni tečaj, ki smo ga izračunali s pomočjo ponderjev cen najpomembnejših zunanjetrgovinskih partneric Švice, se je prav tako gibal stabilno. Švicarski frank je močna in stabilna valuta. Najpomembnejši trg Švice je Evropska unija, sledijo ZDA in Kitajska. Pri samih vplivih švicarskih ekonomskih agregatov (kot so npr. nominalni in realni BDP, inflacija, javnofinančni primanjkljaj, javni dolg, brezposelnost,… itd) na vrste švicarskega deviznega tečaja, ne moremo dati končne odločitve, ker iz teh podatkov z gotovostjo ne moremo sklepati oziroma trditi, da navedeni ekonomski agregati vplivajo na njih. Lahko rečemo le, da je gibanje med njimi močno povezano.
Ključne besede: Devizni tečaj, bilateralni devizni tečaj, efektivni devizni tečaj, inflacija, Švica
Objavljeno: 18.11.2011; Ogledov: 1275; Prenosov: 109
.pdf Celotno besedilo (983,39 KB)

9.
ZNAČILNOSTI ŠVICARSKE DEVIZNOTEČAJNE POLITIKE IN EKONOMSKEGA SISTEMA
Tamara Belak, 2011, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Švica je neodvisna, nevtralna, v mnogih pogledih zelo samosvoja federacija. Njen unikaten politični sistem neposredne demokracije ji je v preteklosti in ji še danes omogoča status države s posebnimi odnosi z Evropsko unijo. Kot nečlanica Evropske unije, ima s slednjo podpisanih več sporazumov, ki so se izkazali kot uspešni. Kljub izredni majhnosti domačega trga in navkljub dejstvu, da nima lastnih virov naravnih bogastev, predstavlja izjemno uspešno gospodarstvo svetovnega formata. Tržno nišo je našla v izvažanju visokokakovostnih in visokocenovnih izdelkih ter storitev, predvsem finančnih, zavarovalniških in bančnih. Sploh bančni sektor doprinese velik delež švicarskemu BDP, za kar se lahko zahvali privatnemu bančništvu in bančni tajnosti. Svojo konkurenčnost vzdržuje, kljub temu, da ima svojo valuto. Švicarski frank se že dlje časa uvršča med pet vodilnih valut sveta. Status trdne valute mu omogočajo občasne intervencije švicarske narodne banke, ki manipulira s količino denarja v obtoku in določanjem obrestne mere. Je skorajda edina država na svetu, ki ohranja pozitivno mednarodno trgovanje s Kitajsko, kar pomeni da več izvozi na Kitajsko kot uvaža iz nje.
Ključne besede: nominalni devizni tečaj, realni devizni tečaj, efektivni devizni tečaj, bančni sistem, monetarna politika, bilateralni sporazumi, Evropska unija.
Objavljeno: 18.11.2011; Ogledov: 1524; Prenosov: 211
.pdf Celotno besedilo (1,85 MB)

10.
ANALIZIRANJE SPREMEMB DEVIZNEGA TEČAJA NA PRIMERU EUR/USD
Rok Plečko, 2012, diplomsko delo

Opis: Zaradi vse večjega pomena deviznega tečaja za države, ki sodelujejo v mednarodni menjavi blaga, je postalo poznavanje zakonitosti njegovega gibanja izredno pomemben dejavnik. Šele z zadostnim poznavanjem osnov deviznega tečaja je mogoče razumeti vzroke za njegove spremembe kakor tudi poizkusiti napovedati njegovo gibanje v prihodnje. Analiza gibanja deviznega tečaja EUR/USD je pokazala veliko dejavnikov in njihovo medsebojno prepletenost pri vplivanju na oblikovanje deviznega tečaja. Pokazala pa se je tudi nezmožnost osnovnih teoretičnih modelov za napovedovanje prihodnjega gibanja deviznega tečaja, da pravilno napovejo prihodnje spremembe.
Ključne besede: devizni tečaj, devizni trg, transakcije na deviznih trgih, spremembe deviznega tečaja, teorije deviznega tečaja
Objavljeno: 29.06.2012; Ogledov: 1310; Prenosov: 88
.pdf Celotno besedilo (1,57 MB)

Iskanje izvedeno v 0.27 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici