| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
RAZLIKE MED SPOLOMA PRI VKLJUČEVANJU V PODJETNIŠKO AKTIVNOST V SLOVENIJI
Sanja Urankar, 2010, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Podjetništvo razumemo kot proces ustvarjanja nečesa novega, vrednega, v katerega morajo podjetniki vložiti svoj čas in trud ter prevzeti tveganja. Ker je vselej igralo pomembno vlogo v gospodarskem razvoju in zaposlovanju, je pomembno, da o podjetništvu vemo čim več. V Sloveniji, v ta namen poteka GEM raziskava o podjetništvu, ki jo izvaja Inštitut za podjetništvo in management malih podjetij na Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru. V zadnjih štirih letih je podjetniška aktivnost v Sloveniji konstantno naraščala. Zgodnja podjetniška aktivnost v letu 2008, je bila 6,4 % odraslega prebivalstva. Po ocenjevanjih raziskovalcev GEM (Global Entrepreneurship Monitor), je bilo glede na število odraslega prebivalstva, 159.000 podjetniško aktivnih posameznikov. V podjetništvo se vključujejo tako moški kot ženske, vendar je žensk bistveno manj. Mnoge se srečujejo z ovirami, ki jim preprečujejo vstop v podjetništvo. Najpogostejše ovire so prezaposlenost in odsotnost podpore v družini, konflikt med delom in družino, saj je ženska tista, ki zna kuhati pospravljati, skrbeti za moža, dom in otroke, finančne ovire in nefleksibilnost vzgojnih institucij. Značilnosti podjetnikov in podjetnic so na splošno precej podobne, vendar se podjetnice od podjetnikov razlikujejo glede motivacij, poklicnih izkušenj, osebnih značilnosti, poslovnih veščin. Različni so tudi viri sredstev s katerimi ustanovijo podjetje in panoga v kateri ga ustanovijo. V diplomskem seminarju je bila opravljena tudi analiza podatkov, ki so bili pridobljeni s pomočjo raziskave GEM 2008. S to analizo, smo poskušali ugotoviti ali obstajajo razlike med moškimi in ženskami pri vključevanju v podjetništvo v Sloveniji. Analizirali smo spremenljivke spol, starost, izobrazba, dohodek, motivacijska naravnanost, inovacijska naravnanost in nagnjenost k rasti.
Ključne besede: podjetništvo, podjetnik, podjetniška aktivnost, GEM, demografske značilnosti, razlike med spoloma, žensko podjetništvo, lastnosti podjetnikov, lastnosti podjetnic, statistična analiza.
Objavljeno: 05.01.2011; Ogledov: 2702; Prenosov: 272
.pdf Celotno besedilo (779,34 KB)

2.
DEMOGRAFSKE ZNAČILNOSTI DELOVNIH MIGRANTOV IZ MARIBORA V TUJINO
Mojca Lazovič, 2016, diplomsko delo

Opis: Primerjava demografskih značilnost migrantov, ki migrirajo iz mesta Maribor in njegove okolice v tujino, je bil namen te diplomske naloge. Demografske značilnosti, ki so bile primerjane so spol, starost in izobrazba. Med seboj so bile primerjane osebe, ki migrirajo vsakodnevno, tedensko ali sezonsko v tujino. Vzrok za njihove migracije je izključno zaposlitev. V prvi polovici naloge, ki je bila zastavljena kot empirično diplomsko delo, je bila temeljito preučena literatura in dosedanja spoznanja o izbrani temi. V drugem delu pa so na osnovi empirično zbranih in obdelanih anketnih podatkov bile nekatere raziskovalne hipoteze potrjene, druge pa ovržene. Največje razlike so bile ugotovljene v starostni in spolni strukturi med dnevnimi migranti na eni in sezonskimi migranti na drugi strani. Nekatere razlike so se pokazale tudi v izobrazbeni strukturi, ki pa niso bile tako velike. Primerjava tedenskih migrantov z dnevnimi in sezonskimi, je pokazala, da imajo tedenski več podobnih značilnosti z dnevnimi kot pa s sezonskimi migranti.
Ključne besede: geografija prebivalstva, delovne migracije, čezmejne migracije, demografske značilnosti migrantov, Maribor z okolico
Objavljeno: 16.11.2016; Ogledov: 764; Prenosov: 44
.pdf Celotno besedilo (2,07 MB)

Iskanje izvedeno v 0.07 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici