| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
STRES NA DELOVNEM MESTU X BANKE
Matjaž Trtnik, 2010, diplomsko delo

Opis: POVZETEK Namen tega diplomskega dela je predstaviti dejstva o prisotnosti stresa na delovnem mestu v X banki, ki sem jih pridobil s pomočjo raziskave v konkretni organizaciji. Cilj dela je zajeti različna poglavja in področja izbrane teme, jih preučiti in oceniti obstoječe stanje v podjetju, ter na podlagi zbranih podatkov podati predloge za izboljšave. Diplomsko delo sestavlja osem poglavij, kot celoto pa bi ga lahko razdelil na tri dele: V prvem, teoretičnem delu, bom za boljše razumevanje pojava stresa v delovnem okolju s pomočjo literature predstavil nekaj temeljnih pojmov, ki ga opredeljujejo. Drugi, praktični del tega diplomskega dela bom začel z opredelitvijo problema, ciljev raziskave, postavitvijo nekaterih delovnih hipotez ter metodologijo raziskave. V nadaljevanju se ta drugi del nanaša na predstavitev konkretnih rezultatov izvedene ankete. Osredotočil se bom na šest področij, ki so me pri pridobivanju informacij in podatkov od anketirancev najbolj zanimala. Temu delu sledi tretji, najprej s povzetkom raziskave, ugotovitvami in analizo obstoječega stanja. Zadnje poglavje diplomskega dela vsebuje zaključke s predlogi za izboljšave, ki bi po mojem mnenju lahko pripomogli k izboljšanju obstoječega stanja. Stres je v sodobnih časih postal naravno stanje vsakdanjega življenja, zato s tem diplomskim delom želim prispevati k čimbolj optimalnemu zavedanju in razumevanju tega pojava. Po mojem mnenju je namreč prav to prvi in zelo pomemben korak k njegovemu učinkovitemu obvladanju.
Ključne besede: stres, delovno okolje, stresor, delovna storilnost, obvladovanje stresa
Objavljeno: 20.08.2010; Ogledov: 1614; Prenosov: 161
.pdf Celotno besedilo (2,37 MB)

2.
Topolistna kislica (Rumex obtusifolius L.)
Jure Vogel, 2012, diplomsko delo

Opis: Topolistna kislica (Rumex obtusifolius L.) je eden izmed najbolj trdovratnih plevelov na travinju. V diplomskem delu je strnjen pregled obstoječe domače ter tuje strokovne literature o topolistni kislici in predstavljeni rezultati dveh, v Zgornjih Hočah pri Mariboru in na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede izvedenih poskusov s to rastlino. V prvem poskusu, ki smo ga izvedli spomladi 2007 na 72 parcelicah velikosti 5 x 5 m, smo topolistno kislico zatirali na dva načina, na 36 parcelicah smo plevel izkopavali z lopato »štiharico«, na preostalih 36 parcelicah pa smo plevel lokalno kemično zatirali s herbicidom Starane z aktivno snovjo fluroksipir – 1 MHE. Pri ročnem izkopavanju smo pri delovni storilnosti 0,899 rastlin na minuto dosegli 100 % uspešnost zatiranja, prav tako smo pri lokalnem kemičnem zatiranju dosegli 100 % uspešnost pri delovni storilnosti 5,78 rastlin na minuto. V drugem poskusu smo izkopane korenine narezali na dva dela (zgornji in spodnji) ter jih posadili v 3 pladnje napolnjene s rastnim substratom na globino do 5 centimetrov, po dveh mesecih smo ugotavljali uspešnost regeneracije in ugotovili, da se rastline lahko regenerirajo samo iz zgornjih delov korenin (8 cm).
Ključne besede: topolistna kislica, zatiranje, delovna storilnost, regeneracija iz korenin
Objavljeno: 31.01.2012; Ogledov: 3837; Prenosov: 161
.pdf Celotno besedilo (1,08 MB)

3.
PREPOZNAVANJE IN OBVLADOVANJE STRESA V DRUŽBAH SKUPINE IMPOL
Željka Kutija, 2012, magistrsko delo

Opis: Ko se soočamo s številnimi spremembami, pogosto doživljamo stresne trenutke. Stres je postal del našega vsakdana, s katerim se moramo naučiti živeti, preventivno ravnati, da se mu čim bolj ognemo in ga pravočasno prepoznamo in ustrezno obvladujemo. Predvsem pa je treba vedeti, da lahko stres na nas vpliva negativno ali pozitivno. In nekaj stresa ljudje dejansko potrebujemo, saj nas motivira in nam omogoča, da se osredotočimo, sprejemamo odločitve in delujemo pozitivno. Kot glavni izvor stresa ljudje vedno bolj navajajo delo in z njim povezljiva dogajanja. Dejavnikom stresa dela se še vedno posveča premalo pozornosti. Stres ni karakteristika samo managerskega dela, ampak je povezan z vsemi deli oz. delovnimi situacijami. Ostra konkurenca, prestrukturiranje podjetij, reorganizacija proizvodnje in menedžmenta, stalne spremembe v tehnologiji, potrebnih znanjih, veščinah in pogojih dela, grožnja ukinjanja delovnih mest, nadurno delo in odpuščanja ter druge lastnosti sodobnega dela in poslovanja dodatno vzpodbujajo stres in nikomur ne prizanesejo. V nalogi smo dali poudarek na obravnavo stresa na delovnem mestu, ki postaja vse večji problem tako za posameznike (zaposlene) kot za delodajalce (delovne organizacije). V teoretičnem delu naloge smo raziskovali pojem stres v širšem smislu in pojem stresa na delovnem mestu, vrste in izvore stresa ter vpliv prisotnosti stresa na delovnem mestu na učinkovitost zaposlenih. Znano je dejstvo, da zaposlenim, ki so pod stalnim negativnim stresom, upada produktivnost, prav tako se pogosteje zatekajo k absentizmu, kar pa posledično vpliva tudi na uspešnost organizacije. Zato bi moralo biti prepoznavanje in obvladovanje stresa na ravni organizacije in prav tako na individualni ravni ena izmed temeljnih strategij. Raziskali smo tudi individualne in organizacijske metode obvladovanja stresa. Če posamezniki in organizacije poznajo izvore stresa, njegove učinke in posledice, potem se z njim tudi lažje in učinkovitejše soočajo. Teoretična stališča različnih avtorjev smo poskušali podkrepiti s praktičnim delom magistrske naloge. Zanimalo nas je predvsem, kaj anketiranci-zaposleni v skupini Impol navajajo kot izvor stresa na delovnem mestu, ali pri sebi opažajo simptome, ki bi lahko bili posledica stresnih situacij, ter metode spoprijemanja in obvladovanja stresa v domačem okolju in na delovnem mestu. Z raziskavo smo prišli do zanimivih spoznanj, ki so predstavljena v nadaljevanju magistrske naloge.
Ključne besede: Stres, izvori stresa, posledice stresa, delovna storilnost, metode obvladovanja stresa
Objavljeno: 23.08.2012; Ogledov: 1312; Prenosov: 295
.pdf Celotno besedilo (1,79 MB)

4.
5.
DELOVNA STORILNOST IN PORABA GORIVA VRVIČNEGA VRSTNEGA MULČERJA LOTTI IT 26 A
Aleš Valcl, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Pri vinogradništvu Tement smo v letih 2013 in 2014 preizkušali vrvični mulčer Lotti IT 26 A na petih površinah, ki so se razlikovale po naklonih od 13 do 41 odstotkov. Namen naloge je bil ugotoviti delovno storilnost in s tem povezano porabo goriva. Naklon površin se je med najbolj položno in najbolj strmo razlikoval za 315 odstotkov, pri čemer se je poraba časa prehoda povečala samo za 12 odstotkov. Pri porabi goriva so se pokazale velike razlike, saj se je poraba povečala za 36 odstotkov. Ugotovili smo, da sta poraba goriva in delovna storilnost najbolj enakomerni na površinah do 31 odstotkov nagiba.
Ključne besede: vinogradništvo, vrstna obdelava, vrvični mulčer, delovna storilnost
Objavljeno: 25.03.2016; Ogledov: 318; Prenosov: 64
.pdf Celotno besedilo (4,07 MB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici