| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 11
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Vodenje servo motorja z delovno postajo Mitsubishi Electric
Antonio Hulec, 2021, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bil izdelati sistem za vodenje servo motorja, ki se temelji na delovni postaji Mitsubishi Electric. Z uporabo CAD in ECAD, ter Mitsubishi inženirske programske opreme je bilo potrebno delovno postajo fizično oblikovati in izdelati. Nato je bilo potrebno zapisati ustrezen sekvenčni program preko Mitsubishi PLK-ja za vodenje in pozicioniranje osi servo motorja na točno določene pozicije z možnostjo nastavitve parametrov smeri, pospeška, hitrosti in pojemka, ki jih vpisujemo v posebne registre, kot tudi spremljanje simulacije preko Mitsubishi HMI-ja. Delovna postaja bo služila kot odličen učni pripomoček na katerem se bodo prikazali principi vodenja servo motorjev.
Ključne besede: Mitsubishi Electric, delovna postaja, vodenje servo motorja, pozicioniranje servo motorja, Mitsubishi PLK, Mitsubishi HMI, Mitsubishi inženirska programska oprema, učni pripomoček, sistem
Objavljeno: 05.10.2021; Ogledov: 63; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (6,21 MB)

2.
Gibanja večletnih merjenih vrednosti na strojih in električnih inštalacijah s poudarkom na nekaterih specifičnih parametrih
Dejvi Ružič, 2016, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu bodo predstavljene analize nekaterih parametrov pri večletnih meritvah na strojih in električnih inštalacijah. Cilj analize je odkriti morebitne vzorce v bazi podatkov meritev. Podan bo odgovor na vprašanje, ali je v obsegu izvedene analize meritev na delovni opremi (izolacijska upornost in neprekinjenost povezav zaščite) in električnih inštalacijah v objektih (impedanca zaščitne zanke in neprekinjenost zaščitnega vodnika) mogoče ugotoviti trende ali odvisnosti parametrov s časom ali med seboj. Z rezultati analize bomo preverili ustreznost zakonskih zahtev glede periodike meritev.
Ključne besede: meritve, električne inštalacije, stroji, delovna oprema
Objavljeno: 10.10.2016; Ogledov: 703; Prenosov: 89
.pdf Celotno besedilo (4,40 MB)

3.
Obvladovanje delovne zastarelosti strojev in opreme: količnik ozdravljivosti delovne zastarelosti kot osnova za odločitve o obnovi ali zamenjavi strojev in opreme
Igor Pšunder, 2006, strokovni članek

Opis: Delovna zastarelost strojev in opreme se velikokrat pojavlja v senci fizične obrabe oziroma gospodarske (ekonomske) zastarelosti. Na teh oblikah poslabšanja, torej v odvisnosti od fizičnega stanja strojev in opreme oziroma v odvisnosti od zunanjih vplivov (npr. spremembe predpisov), temeljijo tudi odločitve o obnovi ali zamenjavi strojev in opreme. Taksne odločitve praviloma niso podprte s studijami ekonomske upravičenosti. Ekonomsko utemeljene obnove ali zamenjave strojev in opreme pa se opirajo predvsem na preučitev njihove delovne zastarelosti. V tem prsipevku podrobno obravnavamo vlogo delovne zastarelosti v postopku odločanja o obnovi ali zamenjavi strojev in opreme. Posebno pozornost smo namenili merjenju njene ozdravljivosti. V ta namen smo vpeljali tako imenovani količnik ozdravljivosti delovne zastarelosti, ki temelji na razmerju med sedanjo vrednostjo ovrednotenih učinkov delovne zastarelosti ter med vložkom, ki je potreben za njeno odpravo.
Ključne besede: delovna zastarelost, količnik ozdravljivosti, stroji, oprema, obnova, zamenjava, cenitev
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 1050; Prenosov: 36
URL Povezava na celotno besedilo

4.
5.
6.
7.
8.
POMEN VARNOSTI IN ZDRAVJA PRI DELU ZA ZAPOSLENE V GRADBENIH IN KROVSKIH PODJETJIH
Klavdija Škrabl, 2011, diplomsko delo

Opis: Skrb za varnost in zdravje delavcev je eden izmed zelo pomembnih dejavnikov v podjetju, saj brez tega neposredno ogrožamo delavce, njihovo zdravje in v nekaterih primerih celo njihovo življenje. Med najbolj tvegane dejavnosti sodi delo na višini, ki ga opravljajo predvsem v gradbeni in krovski dejavnosti in pri katerem lahko zelo hitro pride do nezgode zaradi neustrezne delovne opreme, nepravilne uporabe oziroma neustrezne osebne varovalne opreme in pomanjkanja usposabljanja delavcev za delo, ki ga opravljajo. Zato je za podjetje zelo pomembno, da se zaveda pomena ustvarjanja varnega okolja za delavce in druge sodelujoče v delovnem procesu. Zagotavljanje varnosti ni samo naloga podjetja, ampak tudi vseh zaposlenih, saj morajo le-ti dosledno upoštevati predpise in navodila za varno izvajanje delovnih nalog.
Ključne besede: varnost in zdravje pri delu, delovna oprema, osebna varovalna oprema, gradbena podjetja
Objavljeno: 16.10.2011; Ogledov: 3491; Prenosov: 376
.pdf Celotno besedilo (697,54 KB)

9.
POSTAVITEV MONTAŽNE LINIJE POLGREDI S STANDARDOM ISO TS 16949
Aleksander Pavlič, 2010, diplomsko delo

Opis: Pri uvajanju novega proizvoda v podjetje se srečamo z veliko problemi organizacijskega značaja. Pojavlja se vprašanje, kakšne so naše kapacitete, kakšen je taktni čas, kako podrediti ciklus čase taktnemu času. Za premostitev teh problemov podjetje GKN Driveline Slovenija vpeljuje različne modele za dvig kakovosti in konkurenčnosti. Posebno pozornost moramo posvetiti kupcu in kvaliteti izdelka. V današnjem poslovnem svetu lahko poslujemo le, če smo imetniki določenih standardov kakovosti. Jedro problema diplomskega dela se navezuje ravno na avtomobilski standard ISO/TS 16949, ki predpisuje izdelavo FMEA analize, ki je podrobnejše predstavljena. Ob organizaciji proizvodnje in izračunu taktnega časa je bilo ugotovljeno pomanjkanje kapacitet, kar je sprožilo aktivnost postavitve nove montažne linije. Med fazo postavljanja montažne linije sem vključil veliko metod vitke proizvodnje, kateri rezultati so racionalnejša in kakovostna proizvodnja. Zaloge montažnih delov uravnavamo s sistemom KANBAN, za kontrolo prisotnosti montažnih elementov pa smo uporabili model Poka Yoke. Moje razmišljanje o povišanju stopnje avtomatizacije obstoječe montažne linije prinaša povišanje produktivnosti, nižanje stroškov in zmanjšanje ponavljanja napak. Vse aktivnosti v okviru postavitve montažne linije so se izkazale za uspešne, saj smo uspešno prestali eksterni audit in izdelavo vzorcev polgredi.
Ključne besede: kakovost, konkurenčnost, metode, analize, planiranje proizvodnje, taktni čas, cikl čas, Poka Yoke, vizualizacija, montaža, montažna linija, celica, skladiščenje, delovna oprema, operater, simulacije.
Objavljeno: 11.10.2010; Ogledov: 3035; Prenosov: 286
.pdf Celotno besedilo (4,97 MB)

10.
Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici