| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 452
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Spremembe v načinu delovanja obveščevalno-varnostnih služb, imperativ uspešnega soočanja s sodobnimi varnostnimi izzivi
Damir Črnčec, 2005, objavljeni strokovni prispevek na konferenci

Ključne besede: obveščevalno-varnostne službe, delovanje, sodelovanje
Objavljeno v DKUM: 21.03.2024; Ogledov: 66; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (213,27 KB)

2.
Tajno policijsko delovanje
Drago Kos, Tjaša Kos, 2003, objavljeni strokovni prispevek na konferenci

Ključne besede: POMS, preiskovanje, kazniva dejanja, tajno policijsko delovanje, tajno policijsko sodelovanje
Objavljeno v DKUM: 19.03.2024; Ogledov: 82; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (162,35 KB)

3.
Študijsko gradivo pri predmetu Pravni sistem in institucije EU : zbirka vaj
Janja Hojnik, Živa Šuta, Petra Weingerl, 2024, učbenik za višje in visoke šole

Opis: Zbirka vaj je namenjena študentom prve stopnje bolonjskega študija prava pri predmetu Pravni sistem in institucije EU na Pravni fakulteti v Mariboru, ki se prvič srečajo s študijem prava EU. Snov se v zbirki prične obravnavati s pregledom zgodovinskega razvoja EU in njenega prava ter nadaljuje s poudarkom na delu institucij EU, pri čemer poglavja sledijo teku akta EU, od vprašanja pristojnosti (institucij) EU za sprejem akta in institucionalne zgradbe EU do zakonodajnih oz. nezakonodajnih postopkov ter pravnega učinkovanja tega akta. Sledijo še naloge v zvezi z uveljavljanjem prava EU pred Sodiščem EU in nacionalnimi sodišči in v zvezi z Listino EU o temeljnih pravicah. Poglavje na koncu gradiva je namenjeno izbranim vprašanjem prava EU, in sicer vladavini prava EU in zunanjemu delovanju EU. Znanje se v gradivu preverja s pomočjo teoretičnih vprašanj, iztočnic za diskusijo in praktičnih primerov.
Ključne besede: pravo EU, institucije EU, temeljna načela, sodni sistem, temeljne pravice, vladavina prava, zunanje delovanje EU
Objavljeno v DKUM: 15.02.2024; Ogledov: 258; Prenosov: 33
.pdf Celotno besedilo (6,66 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
Etični vidik delovanja podjetij v času vojne v Rusiji
Nika Brumec, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo podaja analizo etičnih vprašanj, s katerimi se soočajo podjetja, ki poslujejo v Rusiji med vojno in politično nestabilnostjo. Zgodovina odnosov med Rusijo in Ukrajino postavlja ozadje za razumevanje vzrokov in konteksta vojnega konflikta, kar vpliva na okoliščine, v katerih podjetja izvajajo svoje aktivnosti. Etičnost delovanja podjetij je povezana z vprašanji o varnosti zaposlenih, spoštovanju človekovih pravic, transparentnosti, skladnosti s pravnimi in regulativnimi zahtevami ter odgovornostjo do deležnikov.. V skladu s to tematiko je treba poudariti tudi problematiko uvedbe ekonomskih sankcij proti Rusiji ter kakšen vpliv imajo te na območje držav Evropske unije in tudi Rusije. Vpliv vojnih razmer in uvedenih sankcij na gospodarstvo lahko predstavlja dodatne izzive za podjetja, ki so prisotna na ruskih tleh, ter tistim podjetjem, ki so zaradi ruske agresije, zapustile njihov trg v znak protesta in nasprotovanja ruski agresiji. V diplomskem delu smo analizirali tudi primere podjetij, ki so se odločila zapustiti ruski trg v času vojne, ter tistih, ki so ostala. Glavni cilj diplomskega dela je poudariti pomembnost etičnega razmišljanja in odgovornega ravnanja podjetij v občutljivih političnih in gospodarskih razmerah ter opozoriti na vplive njihovih odločitev na družbo in okolje. Prav tako bo delo ponudilo razmislek o smernicah za bolj etično poslovanje podjetij v takšnih izrednih okoliščinah. Pomembne smernice, ki jih morajo podjetja v takšnih situacijah upoštevati, so varovanje človeških življenj, spoštovanje človekovih pravic, ohranjanje nepristranskosti, spoštovanje mednarodnih sankcij, ohranjanje ugleda, transparentnost in odgovornost, skrb za interes deležnikov itd. Podjetja so zapustila Rusijo zaradi gospodarske nestabilnosti, sprememb v zakonodaji, njihove lastne etične presoje ter geopolitičnih napetosti. Nekatera so ostala zaradi velikega trga, nekatera navajajo, da so ostala, saj jim ruski trg predstavlja vir preživetja, nekatera pa zato, ker nudijo prebivalstvu osnovne dobrine. Presoja o pravilni odločitvi v takšnem primeru je kompleksna in aktualna tematika, za katero bomo le v prihodnosti videli, katera odločitev je bila pravilna in kakšen vpliv bodo te odločitve dolgoročno imele na podjetja.
Ključne besede: vojna, etika, morala, delovanje podjetij, odnos Ukrajina-Rusija, sankcije.
Objavljeno v DKUM: 09.10.2023; Ogledov: 292; Prenosov: 54
.pdf Celotno besedilo (1,15 MB)

5.
Zasnova nadzornega algoritma za sinhrono vodenje dveh sodelovalnih robotov ur10e v programu matlab : diplomsko delo
Luka Krapež, 2023, diplomsko delo

Opis: Sodelovanje dveh industrijskih robotov v skupnem delovnem prostoru zahteva nadzorni krmilnik, ki preverja in usklajuje delovanje obeh robotov. Nadzorni krmilnik mora v vsakem trenutku spremljati, kje se robota nahajata, da potem lahko robota pošljemo v novo pozicijo. Diplomsko delo temelji na povezovanju dveh UR10e robotov s programskim orodjem Matlab preko TCP/IP komunikacijskega protokola ter pošiljanje podatkov med njima. V tem sistemu uporabljamo program Matlab kot nadzorni program, ki nadzira sinhrono delovanje obeh UR10e robotov. Naš cilj je bil doseči sinhrono delovanje robotov. V nalogi smo uspešno vzpostavili izmenjavo podatkov med nadzornim programom Matlab in dvema UR10e robotoma ter dosegli sinhrono delovanje obeh robotov. Doseženo je bilo s prostim očesom vidno sinhrono delovanje obeh robotov. Da bi zagotovo trdili, da smo dosegli sinhrono delovanje, bi morali izvesti še nadaljnje meritve.
Ključne besede: UR10e, Matlab, TCP/IP komunikacija, sodelovalni robot, sinhrono delovanje.
Objavljeno v DKUM: 26.09.2023; Ogledov: 298; Prenosov: 24
.pdf Celotno besedilo (4,65 MB)

6.
Raziskava vključevanja kupcev v trajnostno usmerjene inovacije
Lara Potočnik, 2023, magistrsko delo

Opis: Potrošnikovo videnje in dojemanje se dandanes močno povezujeta z varovanjem okolja, saj se splošno zavedanje družbe na tem področju krepi. Način delovanja organizacije, ki ponudi določen izdelek oziroma storitev ter s tem vpliva na okolje, v katerem potrošnik živi, je vodilo za pozitivno ali negativno odločitev potrošnika o nakupu izdelka oziroma naročilu storitve, kar posledično vpliva na prodajo ter uspešnost organizacije. Organizacija pa v povratni zanki na potrošnikovo dojemanje lahko vpliva z uporabo trajnostnih inovacij, ki jih potrošnik občuti neposredno ali posredno. Magistrska naloga temelji na teoretičnem delu s pregledom in razumevanjem aktualne literature na področju trajnostnega delovanja ter vpliva potrošnika na organizacijo ter obratno. V nadaljevanju sledi empirični del, za katerega smo z anketiranjem potrošnikov pridobili podatke, ki smo jih nato statistično obdelali na podlagi treh predpostavljenih raziskovalnih vprašanj. Rezultati podajo razumevanje z vidika dojemanja potrošnika, in sicer v povezavi z njegovo izobrazbo, poznavanjem trajnostnega delovanja (kako ozaveščen je) ter s tem, kako se v tej luči odraža njegova splošna skrb. Ključna ugotovitev magistrske naloge služi kot vodilo organizacijam, da neposredni vpliv trajnostnih inovacij na potrošnika ni nujno tisti ključen oziroma tisti, za katerega bi v osnovi lahko predpostavljali, da se bo potrošnik nanj hitreje in dovzetneje odzval. Kljub temu pa morajo organizacije posvetiti veliko pozornosti trajnostno naravnanim inovacijam, ki v danem trenutku niso neposredno vidne potrošniku, vendar se je v raziskavi izkazalo, da so zanj izjemno pomembne, saj s posrednim učinkom organizacije s svojimi internimi procesi vplivajo na okolje, v katerem potrošnik živi.
Ključne besede: trajnostno delovanje, potrošnik, uspešnost organizacij, inovacije
Objavljeno v DKUM: 13.09.2023; Ogledov: 381; Prenosov: 18
.pdf Celotno besedilo (1,46 MB)

7.
Analiza načinov zagotavljanja delovanja neodvisnih nadzorstvenih institucij : magistrsko delo
Tina Sunarić, 2023, magistrsko delo

Opis: Že od nekdaj so številna področja med državami urejena z mednarodnimi pogodbami. Nekaj časa je že preteklo, odkar je Slovenija postala članica Evropske unije ter s tem predala del svoje suverenosti in s tem privolila, da bo upoštevala evropsko zakonodajo. Prav po pravu Evropske unije je zahtevano ustanavljanje neodvisnih državnih institucij na različnih, kritičnih področjih. Tako kot druge države tako tudi Slovenija izvaja svoje obveznosti in ima v državi kar nekaj neodvisnih institucij, ki morajo delovati ločeno od politike in ostalih državnih organov. Ena od zahtevanih neodvisnih institucij je tudi organ za preiskovanje nesreč in incidentov na določenem področju. Glede na to, da je v Sloveniji to edina neodvisna državna institucija, ki dejansko ni ustanovljena kot neodvisna in ločena od ostalih državnih organov, je bilo skozi magistrsko delo analizirano, kakšne so dejansko mednarodne in evropske zahteve za ustanovitev, organizacijo in delovanje takšne institucije. Pregledano je bilo tudi, kako imajo točno to področje urejeno določene države, ki so članice Evropske unije, in tudi tiste, ki še niso članice in jih zavezujejo samo mednarodne pogodbe. Pregledana je bila tudi nacionalna slovenska zakonodaja na tem področju ter opravljen pregled organizacije in delovanja naše institucije, ki pokriva preiskovanje nesreč in incidentov na področju prometa. V magistrskem delu smo ugotavljali, kakšne oblike ustanavljanja tovrstne državne institucije so najprimernejše z vidika delovanja, ter kakšno delovanje kot najprimernejše vidijo evropske institucije in tuji neodvisni preiskovalni organi.
Ključne besede: neodvisne nadzorstvene institucije, zagotavljanje neodvisnosti, neodvisno delovanje, magistrska dela
Objavljeno v DKUM: 01.09.2023; Ogledov: 307; Prenosov: 27
.pdf Celotno besedilo (1,40 MB)

8.
Primerjava ureditev pomožne policije v različnih državah : magistrsko delo
Dejan Peršuh, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo raziskali in primerjali strukturo, delovanje, usposobljenost in učinkovitost pomožnih policij v različnih državah. Poudarek je na razumevanju, kako se medsebojne prakse pomožne policije razlikujejo, zlasti v primerih v ZDA, Veliki Britaniji in Sloveniji. Ta raziskava nam pokaže različne vloge nacionalnih pomožnih policijskih sil, vključno z nujno pomočjo, s preventivnimi misijami, sodelovanjem skupnosti, policijsko podporo ter z izobraževanjem in usposabljanjem. Poudarja tudi različne stopnje usposabljanja, pooblastila in omejitve, ki veljajo za pomožne policiste v zajetih državah. Ta raziskovalna naloga priznava močno odvisnost od pomožne policije pri zagotavljanju varnosti in pomoči skupnosti kljub razlikam v strukturi in pooblastilih pomožnih policijskih sil. S temi ugotovitvami ta študija poudarja pomen pomožne policije kot dragocenega dopolnila redni policiji ter izpostavlja najboljše prakse in usposabljanje za izboljšanje učinkovitosti in podpore pomožne policije pri opravljanju njenih nalog.
Ključne besede: pomožna policija, policijsko delo, delovanje pomožne policije, usposobljenost pomožne policije, učinkovitost pomožne policije, magistrska dela
Objavljeno v DKUM: 30.08.2023; Ogledov: 213; Prenosov: 36
.pdf Celotno besedilo (493,71 KB)

9.
Prostovoljsko delo v jamarski reševalni službi in njegov vpliv na zagotavljanje zmožnosti operativnega delovanja
Klemen Mihalič, 2023, diplomsko delo

Opis: Zaključno delo obravnava vpliv prostovoljskega dela v Jamarski reševalni službi (JRS) na njeno zmožnost operativnega delovanja. V teoretičnem delu smo opisali posebnosti reševanja v jamskem okolju in predstavili zdravstvena tveganja, ki so jim podvrženi jamarski reševalci. Ugotovili smo, da Jamarska reševalna služba nima vpeljanih ustreznih programov, ki bi pripomogli k varovanju in ohranjanju zdravja ter dobrega počutja. Zaradi tega smo s pomočjo ankete med jamarskimi reševalci izvedli raziskavo o njihovi fizični dejavnosti in zdravstvenem stanju. Z anketo smo raziskali tudi vpliv službenih obveznosti na zmožnost odzivanja jamarskih reševalcev. S pomočjo geografskih informacijskih sistemov smo analizirali fizične in družbenogeografske značilnosti Slovenije, ki vplivajo na odzivni čas. Ugotovili smo, da je večina vhodov v jame dokaj blizu cestnega omrežja, vendar smo opredelili posamezna območja, ki so dokaj nedostopna. Prostovoljno delo ima zagotovo velik vpliv na hitrost odzivanja pri reševalnih intervencijah, vendar je možno čas odzivanja zmanjšati s sprejemanjem določenih ukrepov.
Ključne besede: Jamarska reševalna služba, prostovoljsko delo, jamarsko reševanje, operativno delovanje, reševalne intervencije.
Objavljeno v DKUM: 19.05.2023; Ogledov: 518; Prenosov: 33
.pdf Celotno besedilo (3,21 MB)

10.
Okolju prijazno in trajnostno delovanje ter poznavanje ogljičnega odtisa v podjetjih trgovinskega sektorja : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa
Jasmina Topolovec, 2022, diplomsko delo

Opis: Podnebne spremembe so eden ključnih problemov, s katerim se dandanes soočamo. Vsi že lahko občutimo posledice teh sprememb. Tudi v Sloveniji je vedno več suš in posledično požarov, poplav, neviht s točo. Skrajni čas je, da skupaj začnemo intenzivno ukrepati. Z našim diplomskim delom smo želeli ugotoviti, koliko se tega zavedajo organizacije trgovinskega sektorja v Sloveniji. Zanimalo nas je, koliko jim je mar za okolje, ali so izmerile oziroma izračunale svoj ogljični odtis, ali delujejo na trajnostnem področju in ali trajnostne koncepte koristijo tudi v skladiščih. Ugotovili smo, da organizacije trgovinskega sektorja menijo, da skrb za okolje je pomembna in to dokazujejo tudi s ukrepi. Večina je že izračunala oziroma izmerila svoj ogljični odtis in sprejela ukrepe na tem področju. Prav tako jim je poznano trajnostno delovanje in zavedajo se, da trajnost ne pomeni nujno višjih stroškov. Nekateri izmed že sprejetih ukrepov v organizacijah so bili na področju energetske učinkovitosti, trajnostne mobilnosti ter prodaja trajnostnih in lokalnih izdelkov. Vsekakor pa še obstaja prostor za izboljšave, zato smo predstavili nekaj predlogov.
Ključne besede: podnebne spremembe, ogljični odtis, trajnostno delovanje, skladišča, slovenske organizacije trgovinskega sektorja
Objavljeno v DKUM: 07.11.2022; Ogledov: 489; Prenosov: 55
.pdf Celotno besedilo (1,49 MB)

Iskanje izvedeno v 0.32 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici