| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 27
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Vloga veščin zaposlenih na delovnem mestu
Gregor Stare, 2021, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga se nanaša na pomen mehkih in trdih veščin med zaposlenimi. Zanima nas, katera vrsta veščin je delodajalcem pomembnejša, in za katero menijo, da ključno vpliva na uspešnost zaposlenih. Prav tako nas zanima, v kolikšni meri delodajalci svojim zaposlenim omogočajo treninge in usposabljanja ter kako so le ti organizirani. Tema je aktualna zaradi tega, ker se danes vse bolj zavedamo, da ni pomembno zgolj doseči rezultata, ampak je zelo pomembna tudi pot, po kateri bomo želeni rezultat dosegli. V preteklosti je bilo dovolj poznavanje področja dela in posedovanje potrebnega strokovnega znanja, danes pa je treba ogromno pozornosti posvetiti tudi sodelavcem in strankam. Problem se pojavi, ker je v Sloveniji in tudi širše, celoten izobraževalni sistem še vedno zastavljen tako, da daje večji poudarek pridobivanju trdih veščin, mehkih veščin pa ne razvija načrtno, temveč bolj naključno. V magistrski nalogi bomo predstavili teorijo o mehkih in trdih veščinah ter treningu obojih in njunem pomenu. Predstavili bomo rezultate ankete o mnenju delodajalcev o trdih in mehkih veščinah, ter na koncu podali naše mnenje o pomenu obeh ter še neizkoriščenih možnostih za njun razvoj.
Ključne besede: Mehke veščine, trde veščine, trening, zaposleni, delodajalci
Objavljeno: 12.03.2021; Ogledov: 197; Prenosov: 47
.pdf Celotno besedilo (1018,02 KB)

2.
Študentsko delo v luči nove zakonodaje
Tamara Pivec, 2017, diplomsko delo

Opis: Tematika študentskega dela je že kar nekaj časa zelo privlačna in zanimiva, sploh v zadnjem času zaradi spremembe zakonodaje. Čeprav je na to in podobno temo narejenih že kar nekaj raziskav, diplomskih seminarjev in magistrskih nalog, jih na temo nove zakonodaje in njenih vplivov na vse udeležence (dijake, študente, delodajalce) ni prav veliko, zato sem se odločila, da vse to na novo proučim. S študentskim delom sem se srečala tudi v praksi, zato vem, s kakšnimi težavami smo se soočali v prejšnji in se soočamo v zdajšnji zakonodaji.
Ključne besede: študentsko delo, nova pravna ureditev zakonodaje študentskega dela, delodajalci, študentje, študentski servisi, dohodnina, koncesijska dajatev, prispevki za socialno varnost.
Objavljeno: 21.03.2018; Ogledov: 629; Prenosov: 71
.pdf Celotno besedilo (1,03 MB)

3.
PONOVNA UVELJAVITEV VAJENIŠTVA V SLOVENSKI ŠOLSKI SISTEM
Iris Pizzoni, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi smo raziskali, kako je bilo v preteklosti urejeno vajeništvo v Sloveniji in kakšno je trenutno stanje. Zanimala nas je tudi ureditev vajeništva v nekaterih drugih evropskih državah ter njegovi pozitivni učinki. Pri raziskavi pozitivnih učinkov vajeništva v evropskih državah smo ugotovili, da se je strukturno nesorazmerje zmanjšalo, saj so mlade z vajeništvom spodbudili k vpisu v srednje poklicne šole. Bistveno se je izboljšala strokovna usposobljenost dijakov. Zaradi tega so si dijaki povečali svoje zaposlitvene možnosti. Posledično se je v državah z urejenim sistemom vajeništva znižala stopnja brezposelnosti med mladimi. Namen diplomske naloge je bil tudi preučiti, ali na strani delodajalcev obstaja interes za ponovno uveljavitev vajeništva v slovenski šolski sistem. Za to raziskavo smo med delodajalce razdelili anonimni anketni vprašalnik. Z njegovo pomočjo smo pridobili odgovore na naša raziskovalna vprašanja in potrdili oz. ovrgli zastavljene hipoteze. Z analizo pridobljenih rezultatov smo prišli do zaključka, da so delodajalci naklonjeni ponovni uvedbi vajeništva v slovenski šolski sistem, vendar pa niso pripravljeni nositi stroškov izvajanja vajeništva. Menimo, da je ponovna uvedba vajeništva nujno potrebna, vendar morajo to spoznati vsi udeleženci pogajalskega procesa, ki bodo sodelovali pri sprejemanju in usklajevanju zakona. Z opravljeno raziskavo smo dokazali, da na strani delodajalcev ta interes obstaja.
Ključne besede: − vajeništvo, − delodajalci, − dijaki.
Objavljeno: 15.11.2016; Ogledov: 924; Prenosov: 63
.pdf Celotno besedilo (773,07 KB)

4.
RAZVOJ SPLETNE STRANI ZA NAMEN POVEZOVANJA ŠTUDENTOV Z DELODAJALCI
Rene Krajnc, 2016, diplomsko delo

Opis: Čas v katerem je bil napisan diplomski projekt je za veliko slovenskih študentov negotov. Mnogi izmed njih pa imajo težave z iskanjem zaposlitve na svojem študijskem področju tudi po zaključenem študiju. V diplomskem projektu smo ponudili del rešitve tega problema. Končni rezultat dela je koncept spletne strani, ki bi v okviru Univerze v Mariboru omogočala delodajalcem, da lahko hitreje najdejo kandidate za zaposlitev. S tem se delodajalci lahko izognejo nepotrebnemu prevelikemu številu prejetih prošenj za delo s strani kandidatov, ki ne ustrezajo njihovim pogojem, študentje pa imajo na voljo platformo na kateri se lahko predstavijo delodajalcem. Koncept spletne strani pa ima hkrati zanimive prednosti. V primeru, da bi takšna spletna stran v okviru univerze oživela, bi to lahko ob primerni marketinški podpori vzpodbudilo študente k bolj aktivnemu razmišljanju o njihovi prihodnosti in o tem kaj lahko storijo že danes za lažjo zaposlitev v prihodnosti. Koncept spletne strani temelji na dveh raziskavah. Prva raziskava je bila narejena med dodiplomskimi in podiplomskimi študenti na Ekonomsko-Poslovni fakulteti v Mariboru, druga pa med slovenskimi delodajalci. Obe raziskavi sta pokazali interes za obstoj takšne spletne strani, koncept le te pa je razvit na podlagi izsledkov in ugaja željam delodajalcev. Preden smo se lotili razvoja koncepta spletne strani, smo pregledali literaturo s področja razvoja novega izdelka in v našem razvoju sledili ugotovitvam.
Ključne besede: študenti, delodajalci, spletna stran
Objavljeno: 10.11.2016; Ogledov: 536; Prenosov: 49
.pdf Celotno besedilo (911,27 KB)

5.
ANALIZA SPLETNIH STRANI ZA ZAPOSLOVANJE Z VIDIKA KADROVSKE DEJAVNOSTI
Lea Zupan, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Ker je brezposelnost v današnjih časih velik problem, smo v diplomskem delu pregledali in analizirali šest najodmevnejših spletnih strani, ki tako iskalcem zaposlitve kot delodajalcem, ki iščejo primernega kandidata za razpisano delovno mesto, nudijo pomoč. Raziskali smo, katere informacije nam ponujajo na izbranih spletnih straneh na področju za iskalce zaposlitve in katere na področju za delodajalce, ki iščejo primernega kandidata za razpisano delavno mesto. Na straneh Alexa.com in PageRank Checker smo ravno tako pregledali priljubljenost izbranih spletnih strani po različnih kazalnikih in naredili primerjavo med njimi. Diplomsko delo je razdeljeno na dva dela. V prvem, teoretičnem, delu obravnavamo značilnosti interneta in spletnih strani, specifiko kadrovanja in zaposlovanja ter pomena spletnega kadrovanja v sodobnem času. Preverili smo načine in možnosti ponudbe in iskanja zaposlitve, ki jih ponujajo spletne strani za zaposlovanje, ter metode, ki se uveljavljajo na trgu dela z namenom zadovoljiti potrebe ponudnikov in iskalcev zaposlitve. V drugem, empiričnem, delu smo najprej s pomočjo kazalnikov izvedli primerjavo izbranih spletnih strani za zaposlovanje. Analizirali smo izbrane spletne strani za zaposlovanje in ugotavljali, v kolikšni meri te spletne strani nudijo iskalcem učinkovito pomoč pri iskanju in ponudbi zaposlitve. Z raziskavo smo ugotovili prednosti in slabosti spletnega kadrovanja tako za iskalce zaposlitve kot za delodajalce, ki iščejo primernega novega delavca, ter za lastnike spletnih strani, ki z oglaševanjem prostih delovnih mest igrajo pomembno vlogo na trgu dela.
Ključne besede: zaposlovanje, zaposlitveni portali, iskalci zaposlitve, delodajalci, zaposlitveni oglas.
Objavljeno: 03.11.2016; Ogledov: 807; Prenosov: 71
.pdf Celotno besedilo (1,36 MB)

6.
Nadzor dela zaposlenih s službenimi sredstvi z vidika zasebnosti
Gašper Čavlovič, 2016, diplomsko delo

Opis: Pravica do zasebnosti je temeljna človekova pravica in obenem tudi večdimenzionalen pojem. Ena od njenih razsežnosti je pravica do informacijske zasebnosti, ki jo je dandanes zaradi rasti rabe informacijskih tehnologij vse težje ščititi. Posebno težavo pri tem predstavljajo informacijske tehnologije na delovnem mestu. Raba računalniških naprav tam omogoča še večjo učinkovitost obstoječega nadzora, uvaja pa tudi nov, računalniški tip nadzora. Pravica do zaščite zasebnosti zaposlenega tako lahko trči ob pravico podjetja, da nadzira rabo proizvodnih sredstev in skrbi za varnost poslovnih podatkov. Zato se vse več podjetij, poleg obstoječih oblik nadzora, odloča tudi za nameščanje nadzorne programske opreme. Ta jim omogoča legalen elektronski nadzor nad zaposlenimi in njihovo rabo elektronskih delovnih pripomočkov. Pri tem so podjetja zavezana upoštevati zakone, ki določajo način rabe takih programov, da pravica zaposlenih do zasebnosti ne bi bila kršena. Pridobivanje podatkov brez vednosti prizadetega posameznika je namreč kaznivo. Slovenska ustava sicer dovoljuje poseg v zasebnost, a le v skladu z zakonsko podlago in s predhodnim dovoljenjem sodišča. Naloga se osredotoča na softverski tip nadzora nad zaposlenimi in izpostavlja dva vodilna programa za tovrstno rabo: NetVizor in Spector CNE Investigator. Podrobno predstavlja njune osnovne, skupne ter razlikovalne značilnosti. Prikazuje tudi njune prednosti in slabosti ter opisuje različne načine njihove rabe. Analiza in primerjava programov je opravljena s pomočjo SWOT-analize, in tako napotuje k najustreznejšim rešitvam za določen namen.
Ključne besede: zasebnost, pravica do zasebnosti, delovna mesta, delavci, delodajalci, nadzor, diplomske naloge
Objavljeno: 18.08.2016; Ogledov: 811; Prenosov: 121
.pdf Celotno besedilo (614,99 KB)

7.
Nadurno delo v podjetju Zarja Elektronika d.o.o.
Špela Dekleva, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Nadurno delo je zelo razširjena oblika dela po celem svetu. Delodajalci se zanj odločajo zaradi povečanega obsega dela, da se delovni proces pravočasno zaključi in se s tem ne povzročata materialna ali finančna škoda. V diplomskem delu smo se osredotočili na podjetje Zarja Elektronika, d. o. o., oziroma zaposlene v podjetju, ki imajo veliko nadur. V teoretičnem uvodu bomo predstavili podjetje in kako pri njih poteka nadurno delo. V empiričnem delu bomo preučili stališča zaposlenih v podjetju o nadurnem delu, tematiko pa smo razširili še na področje zadovoljstva pri delu in s tem povezanimi dejavniki. Na koncu bomo odgovorili na raziskovalna vprašanja, povezana s tematiko diplomskega dela.
Ključne besede: nadurno delo, delodajalci, zadovoljstvo pri delu
Objavljeno: 04.07.2016; Ogledov: 1100; Prenosov: 89
.pdf Celotno besedilo (884,84 KB)

8.
Trendi in poslovne koristi na področju zagotavljanja varnosti in zdravja pri delu
Janja Krajnčič, 2015, magistrsko delo

Opis: Varnost pri delu zaseda poseben prostor v vsaki korporaciji, javnem podjetju, poslovnem sistemu, državni instituciji, civilni družbi in pri posamezniku. Z varnostjo pri delu in zdravim delovnim okoljem se nevede srečujemo vsak dan, na vsakem delovnem mestu. Varnost pri delu se prične pri posamezniku. Posameznik je tisti, ki mora ponotranjiti vrednoto varnosti. Če posameznik poskrbi zase (ima interes), potem ne ogroža drugih delavcev na delovnem mestu. Zagotovo pa moramo pri tem izpostaviti tudi delodajalca, ki je dolžan poskrbeti (zakonsko, moralno, ekonomsko) za varno in zdravo delovno okolje. Glede na to, da ves svet postaja velika ekonomska korporacija, bi se delodajalci morali še toliko bolj zavedati prednosti ter koristi izvajanja varnosti pri delu. Za uspešnim podjetjem vedno stoji dobro organizirana varnost. Ali preprosteje, varno podjetje je uspešno podjetje.
Ključne besede: varnost pri delu, zdravje pri delu, pravna ureditev, ocena tveganja, poškodbe pri delu, delodajalci, delavci, usposabljanje, statistični podatki, magistrska dela
Objavljeno: 02.09.2015; Ogledov: 1675; Prenosov: 272
.pdf Celotno besedilo (1,94 MB)

9.
Varstvo zaposlitve in dohodka
Etelka Korpič-Horvat, 2006, strokovni članek

Ključne besede: delovno pravo, delovna razmerja, delodajalci, zaposlovanje, Slovenija
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 739; Prenosov: 51
URL Povezava na celotno besedilo

10.
Izzivi napitnine v slovenskem gostinstvu in igralništvu
Andrej Raspor, 2011, izvirni znanstveni članek

Opis: V prispevku so predstavljeni rezultati raziskave o urejenosti napitnine v slovenskem gostinstvu in igralništvu, ki je poleg zaposlenih zajela še sindikate na ravni podjetij in zvez, delodajalce in delodajalske predstavnike v zbornicah in združenjih s področja gostinstva in igralništva ter vladne predstavnike. V raziskavi je bilo ugotovljeno, da prepad med socialnimi deležniki le ni tako velik, da se področja napitnin ne bi dalo urediti tako, da bi bile zadovoljne vse udeležene strani. Nihče namreč ne nasprotuje zbiranju napitnine. Poleg tega bi večina udeleženih želela imeti urejen sistem zbiranja in delitve napitnine, ki bi vključeval tudi zaposlene iz podpornih služb. Pomembna je tudi visoka stopnja enotnosti v mnenju anketirancev, da sistem nagrajevanja, ki je v praksi v ZDA, kjer so zaposleni plačani pretežno iz napitnine, za Slovenijo ni sprejemljiv. Ugotovitve iz raziskave so lahko dobra osnova za nadaljnje urejanje področja napitnine v Sloveniji in vzpostavitev agencijskega razmerja.
Ključne besede: sindikati, delodajalci, združenja, gostinstvo, igralništvo
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 1060; Prenosov: 37
URL Povezava na celotno besedilo

Iskanje izvedeno v 0.2 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici