| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Metodologija vrednotenja stanja vozil po prometni nesreči
Nina Štorgelj, 2018, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava tematiko metodologije vrednotenja stanja vozil po prometni nesreči. Tema dela se predvsem osredotoča na delo cenilca, kako poteka njegovo delo, kako se sooča s problematiko potencialnega suma na avtomobilsko zavarovalniško goljufijo in kako poteka birokracija od nezgode, tj. škodnega primera, do končnega zapisnika oziroma škodnega spisa po cenitvi. Diplomsko delo je sestavljeno iz teoretičnega in praktičnega dela. V teoretičnem delu so v prvih petih poglavjih opisana področja, ki morajo biti razjasnjena, preden se pobliže pogleda samo cenilčevo delo. Predstavljena je zgodovina zavarovalništva na splošno ter v tujini in v Sloveniji, nato so na kratko pojasnjeni osnovni pojmi, ki se pojavljajo in uporabljajo v svetu zavarovalništva, za tem so predstavljene goljufija na splošno in avtomobilske zavarovalniške goljufije, za konec pa še delo cenilca in njegove lastnosti. V praktičnem delu je poudarek na metodologiji vrednotenja stanja vozil po prometni nesreči, kjer so podrobno predstavljeni koraki oziroma metode, ki jih cenilec uporablja pri svojem delu. Koraki so predstavljeni vsak v svojem podpoglavju ter so ubesedeni in opremljeni s slikami za lažjo predstavljanje njihovega dela.
Ključne besede: prometna nesreča, avtomobilske zavarovalniške goljufije, delo cenilca, metodologija vrednotenja stanja vozil
Objavljeno: 17.09.2018; Ogledov: 576; Prenosov: 103
.pdf Celotno besedilo (6,91 MB)

2.
DELO AVTOMOBILSKEGA CENILCA PO PROMETNI NESREČI
Mario Smrtnik, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja delo cenilca po škodnem dogodku oziroma prometni nesreči. V diplomski nalogi je predstavljena statistika prometnih nesreč v Sloveniji v preteklem letu in kakšne so posledice nesreč. Predstavljeno je avtomobilsko zavarovanje, ki je potrebno, da se vozilo lahko vključi v promet in zavarovanje avtomobila, ki krije poškodovanje lastnega vozila za različne rizike. Večina diplomskega dela obravnava delo cenilca, njegove naloge in prijavo škodnega dogodka, bolj podrobno pa je opredeljeno delo cenilca, kadar je škoda prijavljena neposredno na oglednem mestu zavarovalnice. Delo cenilca se začne po ogledu poškodovanega vozila in nadaljuje z izdelavo zapisnika, ugotavljanjem temelja za izplačilo in nazadnje z izplačilom zavarovalnine/odškodnine. Ker pa smo v dobi informacijske tehnologije, se vse več škod prijavlja preko interneta. V primerih, ko predložena dokumentacija ni dovolj merodajna za izplačilo, se zahtevek zaključi z odklonitvijo ali sumom na goljufijo. Goljufije so lahko velik problem zavarovalnic in zato si zavarovalnice prizadevajo razkriti sume na goljufijo in ukrepati proti storilcem.
Ključne besede: varnost v cestnem prometu, cestnoprometne nesreče, goljufije, delo cenilca
Objavljeno: 12.09.2011; Ogledov: 2560; Prenosov: 480
.pdf Celotno besedilo (7,93 MB)

3.
ANALIZA PROMETNIH NESREČ NA ZAVAROVALNICI IN DELO CENILCA
Silvo Potočnik, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje celoten potek reševanja avtomobilskih škod na Zavarovalnici Triglav d.d.. V diplomski nalogi smo prikazali kako poteka proces reševanja avtomobilske škode od prijave škode na zavarovalnici do zaključnega sporazuma oziroma nakazila. Glede na to, da želi vsak oškodovanec v čim krajšem času popraviti svoje poškodovano vozilo, smo predstavili kaj lahko za to storimo sami, kako priložiti zadostno dokumentacijo in v katerem primeru se obrniti na policijo. Za reševanje škod, ki so prijavljene policiji je omogočen dostop do policijskih zapisnikov in skupaj s sodelovanjem s policijo se primer reši. K temu spada tudi možnost zavarovalniških goljufij, katerih je vse več na slovenskem in svetovnem zavarovalniškem trgu. Temeljni motiv zaradi katerega se zavarovanci odločajo za goljufanje je denar. V zaključku smo podali nekaj predlogov za izboljšanje in hitrejše reševanje škod, kar je tudi želja samih zavarovancev, oškodovancev oziroma vseh nas.
Ključne besede: avtomobilska škoda, analiza prometnih nesreč, zavarovalnica, delo cenilca.
Objavljeno: 06.12.2010; Ogledov: 3092; Prenosov: 458
.pdf Celotno besedilo (47,11 MB)

Iskanje izvedeno v 0.08 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici