| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 8 / 8
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Patronažna medicinska sestra in socialna dejavnost
Terezija Satler, 2010, diplomsko delo

Opis: Patronažno varstvo Maribor ima v osnovno doktrino celokupne patronažne obravnave pacientov in njihovih družin vključeno tudi socialno delavko za reševanje težje socialne problematike na terenskih področjih Maribora z okolico. Ugotavljali smo pomen delovanja socialne delavke za potrebe patronažnega varstva, njeno vlogo in sodelovanje s patronažnimi medicinskimi sestrami pri reševanju socialnih problemov. Raziskava z anketnim vprašalnikom je potekala med patronažnimi medicinskimi sestrami Patronažnega varstva Maribor. V raziskavo je bilo vključenih 30 patronažnih medicinskih sester. Uporabili smo neekspirimentalno- kvantititativno metodo raziskovanja. Rezultati raziskave kažejo, da večina anketiranih patronažnih medicinskih sester prepozna socialno problematiko na terenu in jo uspešno rešuje. Tam kjer se pojavlja težja socialna problematika se vključi socialna delavka, po potrebi tudi osebni zdravnik. Ugotavljamo, da je timsko delovanje s socialno delavko izrednega pomena za reševanje kompleksne socialne problematike posameznika ali družine na terenu. Reševanje socialne problematike v patronažnem varstvu je zelo pomembno timsko delo v sodelovanju s socialno delavko. Ugotavljamo, da je socialna delavka pomemben sodelavec v patronažnem varstvu iz vidika strokovne pomoči reševanja socialne problematike patronažnim medicinskim sestram na terenu. Vsled tega je potrebna ureditev finančnega plačila storitev socialne delavke s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje.
Ključne besede: Ključne besede: patronažna medicinska sestra, patronažno varstvo, socialna problematika, socialna delavka, timsko delo, zdravstvena nega.
Objavljeno: 31.03.2010; Ogledov: 3268; Prenosov: 490
.pdf Celotno besedilo (516,08 KB)

2.
VARSTVO DELAVK MATER V LUČI NOVEJŠE SODNE PRAKSE EU
Mateja Novak, 2011, diplomsko delo

Opis: Uskladiti poklicno in družinsko življenje je velik izziv za delavke matere, sploh v današnjem času, ko sta v večini primerov zaposlena tako oče kot mati. Cilj na področju delovnega prava je zato zagotavljati delavkam materam posebno varstvo. S tem je mišljeno predvsem varstvo pred prekinitvijo poklicne poti zaradi materinstva. Veliko žensk se zanj namreč ne odloča ravno z razlogom bojazni pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi s strani delodajalca ter kolebanjem med materinstvom in kariero. Diplomsko delo obravnava pravne vire, ki varujejo to kategorijo zaposlenih. Predstavljeni so tako nacionalni pravni viri z delovno in socialno-pravnega vidika, kot tudi mednarodni pravni viri pomembni za oblikovanje slovenske zakonodaje. Za zaposlovanje žensk v Sloveniji je velikega pomena zakonodaja, ki je bila sprejeta v zadnjih letih. Z njo se približujemo enakopravnosti udeležbe žensk na trgu delovne sile. Diplomsko delo daje poudarek varstvu delavk mater v luči novejše sodne prakse Sodišča EU, zato so v tem smislu analizirane sodbe Sodišča EU, ki obravnavajo aktualna vprašanja z omenjenega področja.
Ključne besede: delavka mati, noseča ženska, delovno pravo, nosečnost, delavka ki doji
Objavljeno: 14.07.2011; Ogledov: 2148; Prenosov: 157
.pdf Celotno besedilo (1,70 MB)

3.
VARSTO DELAVK MATER
Ines Belovič, 2013, diplomsko delo

Opis: Zaradi dejstva, da je zaposlitev žensk postala nekaj vsakdanjega, je običajno, da ženska poleg dela v službi skrbi še za dom in družino. Ženske se zaposlujejo predvsem zato, ker si želijo biti ekonomsko neodvisne ter hkrati uveljavljati svoje sposobnosti tudi zunaj doma. Vendar se delavke matere pri zaposlovanju srečujejo s številnimi težavami. Eden glavnih problemov, s katerimi se srečujejo delavke matere, je problem usklajevanja družinskih in delovnih obveznosti ter s tem bojazen pred odpovedjo pogodbe s strani delodajalca zaradi nosečnosti. Manj ugodno obravnavanje zaradi nosečnosti ali starševstva je namreč prepovedano. Temeljni cilj na področju delovnega prava je zato zagotavljati varstvo delavk mater že pred sklenitvijo pogodbe o zaposlitvi in med trajanjem delovnega razmerja tako v času nosečnosti kot v času, ko delavka še doji. V diplomskem delu so predstavljeni in razčlenjeni pravni viri, ki so oblikovani z namenom zagotavljanja varstva tem skupinam delavk. Predstavljeni so domači pravni viri ter mednarodni pravni viri, ki predstavljajo ključno izhodišče za oblikovanje slovenske zakonodaje. Naša zakonodaja je namreč v slovenski pravni red na področju delovnega prava vnesla številne norme mednarodnega delovnega prava s področja varstva delavk mater, saj zaradi svojega šibkejšega položaja potrebujejo posebno delovnopravno varstvo. Podrobneje so predstavljeni posebno varstvo delavk zaradi starševstva in nosečnosti v Republiki Sloveniji in pravice, ki so jim zagotovljene v okviru tega varstva. Pri tem je vključena slovenska sodna praksa in sodna praksa Sodišča Evropske unije, ki pomembno vpliva na razumevanje obravnavane teme v našem prostoru. Pomembno je namreč, da delavke matere poznajo svoje pravice in obveznosti, ki so določeni tako na nacionalni kot na ravni Evropske unije. V diplomskem delu je predstavljena tudi nemška ureditev varstva delavk mater.
Ključne besede: noseča delavka, doječa delavka, delovno pravo, zakonodaja, varovana kategorija
Objavljeno: 13.01.2014; Ogledov: 863; Prenosov: 197
.pdf Celotno besedilo (851,65 KB)

4.
PATRONAŽNO IN SOCIALNO VARSTVO PRI OGROŽENEM STAROSTNIKU
Sanja Založnik, 2015, diplomsko delo

Opis: Patronažna medicinska sestra in socialna delavka na terenu pogosto sodelujeta. njuno medsebojno delovanje ima velik pomen za starostnika. Patronažna medicinska sestra pri skupni obravnavi pokriva zdravstveni del, socialna delavka pa socialni vidik. Vsaka od njiju nato predlaga rešitve na koncu pa se individualno odločita, katere rešitve so najprimernejše za določenega starostnika. Pri celotni zdravstveno-socialni obravnavi sodelujejo tudi svojci. Najpogostejši rešitvi sta urejanje domskega varstva in ureditev pomoči na domu.
Ključne besede: socialno ogrožen starostnik, patronažna medicinska sestra, socialna delavka, socialna pomoč
Objavljeno: 23.12.2015; Ogledov: 553; Prenosov: 84
.pdf Celotno besedilo (590,71 KB)

5.
Agonija Mure in begunski val skozi karikaturo
Anton Buzeti, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom Agonija Mure in begunski val skozi karikaturo zajema dva sklopa, teoretični in praktični. V prvem, teoretičnem delu, je predstavljen sam izvor besede karikatura, učinek in njena vloga, opredelitev pojma komičnega in kratek razvoj karikature skozi obdobja Egipta, antike, srednjega veka, renesanse, reformacije in protireformacije, baroka, 19. in 20. stoletja. V praktičnem delu gre za razmislek o avtorskih časopisnih karikaturah, ki so na avtorsko svojski način pospremile dva ključna dogodka iz sveta ob Muri. Prvi, Agonija Mure, odslikava družbeno klimo ob lastninjenju in obstoju tekstilnega giganta, drugi, Begunski val, pa išče povezave med človeškim obupom in vsiljenimi spremembami tukajšnjega prebivalstva.
Ključne besede: Karikatura, situacijska karikatura, Mura, Murin delavec, Murina delavka, metafora, barvna paleta, format, kompozicija, begunec, migrant, žičnata ograja, tehnična ovira, Janez Votek, Ludvik Kovač, Majda Horvat, Andrej Bedek.
Objavljeno: 02.06.2016; Ogledov: 727; Prenosov: 43
.pdf Celotno besedilo (1,79 MB)

6.
PRAVNO VARSTVO DELAVCEV ZARADI NOSEČNOSTI IN STARŠEVSTVA MED TEORIJO IN PRAKSO
Brina Stegenšek, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Časi, ko so ženske doma skrbele za otroke, moški pa so bili hranitelji družine, so že zdavnaj minili. Danes je nekaj običajnega, da dohodek, od katerega družina živi, pridobivata oba starša, ob tem pa enakopravno prevzemata skrb za nego in razvoj otrok. Starševstvo v današnjem času predstavlja za zaposlena starša velik izziv, saj morata oče in mati po rojstvu otroka uskladiti družinske in poklicne obveznosti, na trgu dela in na delovnem mestu pa se lahko predvsem noseče delavke soočijo tudi z različnimi oblikami diskriminacije. Zaradi posebnega položaja delavcev v tem življenjskem obdobju je zato naša država enako kot druge razvite države nosečim delavkam in staršem namenila posebno varstvo. V diplomskem delu predstavljamo in razčlenjujemo pravne vire z delovno-pravnega področja, ki urejajo varstvo nosečnih delavk in staršev v Sloveniji in najpomembnejše mednarodne dokumente, ki so podlaga za ureditev tega področja v naši državi. Podrobneje predstavljamo pravice, ki so staršem in nosečim delavkam v Sloveniji zagotovljene v okviru posebnega varstva, ureditev materinskega, očetovskega in starševskega dopusta v Sloveniji pa primerjamo tudi z ureditvijo v drugih državah članicah Evropske unije. Pomemben del diplomskega dela namenjamo raziskovanju kršitev in uveljavljanju pravic delavcev, ki so deležni posebnega varstva zaradi nosečnosti in starševstva.
Ključne besede: Noseča delavka, starševstvo, varovana kategorija, delovna zakonodaja, kršitev pravic.
Objavljeno: 07.10.2016; Ogledov: 336; Prenosov: 31
.pdf Celotno besedilo (1,86 MB)

7.
POGODBA O ZAPOSLITVI IN NOSEČNOST
Anja Žinič, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Odločitev za materinstvo bi morala biti najenostavnejša in hitra odločitev, a dandanes ni taka. Ženske se vključujejo na trg dela, ker hočejo biti enakovredne moškim tako v poslovnem svetu kot doma – želijo biti enakovredne sohraniteljice družine. Zato se vse več izobražujejo in posledično kasneje vstopajo v delovna razmerja in materinstvo prelagajo na kasnejše obdobje, ko čutijo, da služba zaradi nosečnosti ne bo ogrožena. Z diplomskim delom sem želela izpostaviti probleme, s katerimi se srečujejo predvsem ženske delavke, ki se odločajo za materinstvo. Zaposlene ženske, ne glede na vrsto zaposlitve, nosečnost načrtujejo, da se izognejo morebitni izgubi službe, da se finančno osamosvojijo, si dokončno zgradijo kariero in rešijo stanovanjski problem. Kljub skrbnemu načrtovanju pa 38 odstotkov žensk, ki so sodelovale v anketi, v sebi še vedno nosi strah pred izgubo službe zaradi nosečnosti. Glede na rezultate ankete delodajalci kljub zakonski prepovedi na zaposlitvenih razgovorih še vedno velikokrat zastavljajo vprašanja o zakonskem stanu in načrtovanju družine. Ne glede na vse pa so anketiranke povedale, da se na delovnem mestu dobro počutijo in da so naloge, ki jih opravljajo v službi, njihovemu stanju primerne.
Ključne besede: zakon o delovnih razmerjih, zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, pogodba o zaposlitvi, noseča delavka, materinstvo, dopust
Objavljeno: 22.11.2016; Ogledov: 382; Prenosov: 43
.pdf Celotno besedilo (1,30 MB)

8.
Predlog uporabe metode 5S v podjetju Boxmark
Urška Horvat, 2018, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu je prikazan problem izgube časa in odvečnega gibanja zaradi vzroka, ki ga predstavlja neorganizirano delovno mesto na oddelku pakiranja prireznih delov v podjetju Boxmark Leather d.o.o., eno od vodilnih svetovnih proizvajalcev usnja in prodajo usnjenih sedežnih prevlek. Izvedli smo metodo trenutnih opažanj – MTO, kjer smo opazovali delavko na njenem delovnem mestu, kako opravlja vse aktivnosti in si ugotovitve beležili na list papirja. Odkrili smo, da nekatere aktivnosti, katere so zapisane v diplomskem delu, delavka opravlja dlje, kar povzroča izgubo časa in odvečnega gibanja. S pomočjo metode MTO, smo lahko izdelali zaključek in podali predlog za izboljšanje posnetega stanja. Za prikaz rešitve obravnavanega problema smo se odločili, da podamo predlog uporabe metode 5S na delovnem mestu, s pomočjo katere se bo stanje izboljšalo. Podrobno smo predstavili vsak korak metode 5S (sortiranje, spravi v red, počisti, standardiziraj in skrbi), katere smo uvedli na delovnem mestu in predstavili rezultate izboljšav po uvedbi vsakega koraka.
Ključne besede: Boxmark Leather d.o.o., 5S metoda, metoda trenutnih opazovanj - MTO, delovno mesto, delavka
Objavljeno: 15.10.2018; Ogledov: 240; Prenosov: 32
.pdf Celotno besedilo (1,34 MB)

Iskanje izvedeno v 0.13 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici