| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
ENERGETSKI PREGLED PODJETJA GORENJE ORODJARNA D.O.O.
Klemen Debelak, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava energetski pregled v kovinsko predelovalnem podjetju Gorenje Orodjarna. Delo upošteva navodila, ki jih podaja Priročnik za izvajalce energetskih pregledov. Pregledano je bilo energetsko stanje podjetja s poudarkom na pregledu porabe energentov. Na podlagi teh spoznanj so predstavljene analize in rešitve za učinkovitejšo rabo energije, kot so: računalniško optimiranje osvetlitve, optimiranje razvoda komprimiranega zraka, analiza porabe vode in možnost uporabe deževnice. Pregled je bil izveden zaradi vedno večjih stroškov energije in želji po izboljšanju ekološkega stanja v podjetju. Iz podanih rešitev je razvidno, da se da privarčevati ogromno energije in denarja.
Ključne besede: ENERGETSKI PREGLED, UČINKOVITA RABA ENERGIJE, ENERGENTI, ENERGETSKI SISTEMI, DEŽEVNICA, RAZSVETLJAVA
Objavljeno: 04.06.2010; Ogledov: 2601; Prenosov: 373
.pdf Celotno besedilo (5,06 MB)

3.
AVTOMATIZACIJA UPORABE DEŽEVNICE KOT SANITARNO VODO
Tadej Marčič, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo opisuje avtomatizacijo uporabe deževnice v sanitarne namene, za zalivanje, pranje avtomobilov ipd. Za krmilje sistema smo uporabili krmilnik Siemens LOGO!, ki je bil izbran glede na zahteve projekta, dve črpalki ter mešalni ventil. Vodo, ki priteče iz strehe, hranimo zunaj v vodnjaku, nato pa jo črpamo v hišno napeljavo. V primeru, da se vodnjak izprazni, sistem preklopi na vodo iz lokalnega vodovoda, dokler se vodnjak ne napolni do nekega nivoja. Izračunali smo prihranek vode ter dejansko ekonomično učinkovitost sistema.
Ključne besede: varčevanje s pitno vodo, meritev nivoja, Siemens LOGO!, mešalni ventil, deževnica, avtomatizacija uporabe vode
Objavljeno: 13.09.2011; Ogledov: 2037; Prenosov: 405
.pdf Celotno besedilo (2,82 MB)

4.
ZASNOVA ZBIRANJA METEORNIH VOD NA STAVBAH PODJETJA ESSOTECH
Fikret Omerović, 2014, diplomsko delo

Opis: Povzetek Do sedaj se je zbiranje deževnice uporabljalo le v individualnih primerih. Ta način uporabe vodnih virov smo uporabljali le v primeru, ko nas je narava v to prisilila in ko dejansko nismo imeli drugih možnosti. Zagotovo prihajajo časi, ko se bomo resnično zamislili, kako ravnati z vodo kot z dobrino, brez katere ni mogoče življenje. Priče smo, da se iz leta v leto povprečne temperature nezadržno dvigujejo in da se bo vsako naslednje leto rekordno zvišalo povprečje temperatur in sušnih dni. Skrajni čas je, da se družba oz. ljudje kot glavni povzročitelji teh sprememb začnemo resno razmišljati, kako bomo v prihodnosti omilili te negativne spremembe in kako bomo našli mehanizem za varčno uporabo naravnih dobrin. Ena od teh dobrin je zagotovo voda, v prihodnosti pa bo to eden od najpomembnejših energetskih virov. Za večino industrijskih podjetij je voda strateško pomemben vir in pogosto glavna surovina, zato je nujno, da njeno porabo podjetja načrtujejo, spremljajo, nadzorujejo in zmanjšujejo. Podjetja imajo z vodo visoke stroške, plačati morajo priključno moč, ki je odvisna od velikosti priključka, porabe vode ter odvajanje in čiščenje odpadne vode. Nekatera podjetja uvajajo sistem recikliranja oz. vnovično uporabo odpadnih vod, druga podjetja s primerno membransko tehnologijo uporabljajo deževnico kot tehnično vodo.
Ključne besede: Ključne besede: deževnica (oz. meteorna voda), strehe, žlebak, črpališče, zbiralniki
Objavljeno: 21.10.2014; Ogledov: 1697; Prenosov: 103
.pdf Celotno besedilo (2,14 MB)

5.
VARČNA RABA VODNIH VIROV V GOSPODINJSTVIH NA OBMOČJU MESTNE OBČINE KRANJ
Nejc Plevnik, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: Pitna voda je nujna za naše življenje. Zato je še toliko bolj pomembno razumno ravnanje s pitno vodo oziroma z vodnimi viri. V diplomski nalogi smo se osredotočili na varčnejšo porabo pitne vode v gospodinjstvih na področju Mestne občine Kranj. Predpostavljamo, da se pitna voda v našem vsakdanu velikokrat troši nerazumno. Na podlagi ankete smo ugotovili nekatere navade gospodinjstev v Mestni občini Kranj, kar nam je pomagalo pri iskanju rešitev. Predlogi za rešitve se nanašajo predvsem na Mestno občino Kranj in javno službo Komunalo Kranj. Prioriteta je predvsem izobraževanje prebivalcev Mestne občine Kranj glede varčne rabe pitne vode. Potrebno je povečati rabo deževnice in zmanjšati porabo pitne vode pri vsakodnevnih opravilih v gospodinjstvu (pomivanje posode v kuhinji, ščetkanje zob, itd.). Pomembno je zavedanje o vodnem odtisu in zmanjšanju le tega. S spreminjanjem podnebja nas lahko v prihodnosti doleti tudi pomanjkanje pitne vode, zato se moramo na to ustrezno pripraviti. Rezerve pri porabi pitne vode obstajajo in naša naloga je, da vode ne trošimo po nepotrebnem. V ta namen so predlogi v tej diplomski nalogi tudi nastali.
Ključne besede: pitna voda, varčna raba, deževnica za zalivanje, zalogovnik za deževnico, predlogi, vodni odtis
Objavljeno: 24.04.2015; Ogledov: 917; Prenosov: 58
.pdf Celotno besedilo (1,36 MB)

6.
ALTERNATIVNI VIRI SPLAKOVANJA SANITARIJ
Ana Bojnec, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu smo predstavili teoretične osnove dovajanja, odvajanja in čiščenja vode ter vode kot take. Predstavili smo tudi obstoječe alternativne načine splakovanja sanitarij, ki bi jih lahko uporabili namesto klasičnega splakovanja s pitno vodo. Sočasno smo opravili raziskavo z anketnim vprašalnikom, s katerim smo ugotavljali navade anketirancev glede splakovanja sanitarij, njihovo poznavanje alternativnih načinov splakovanja, njihove trenutne sisteme splakovanja in osnovne demografske podatke. S povezavami med posameznimi vprašanji in medsebojno primerjavo alternativnih rešitev smo odgovarjali na zastavljena raziskovalna vprašanja. Diplomsko delo tako sestavljajo štirje deli. V prvem delu smo opisali teoretične osnove vode, lastnosti in nečistoče v njej, vrste voda, vodovodne sisteme in njihove elemente, kanalizacijske sisteme in njihove elemente, vire kanalizacijskih voda in čiščenje odpadnih voda. V drugem delu smo predstavili obstoječe alternativne rešitve, kot so sistemi splakovanja z deževnico, sivo vodo, dodatnim pritiskom, kroženjem mineralnih olj in sistem splakovanja oziroma odstranjevanja s sežiganjem. V tretjem delu smo prikazali rezultate ankete, s katerimi smo v nadaljevanju odgovarjali na zastavljena raziskovalna vprašanja. Tu smo ugotavljali, kako dobro so poznane določene alternativne rešitve, koliko anketirancev ima uvedeno alternativno rešitev, kateri so razlogi, ki so jih pritegnili ali odvrnili od uvedbe alternativne rešitve, kako si dejavniki za izbiro sledijo po pomembnosti, ali je mogoče zmanjšati porabo pitne vode za splakovanje sanitarij, ali sta poznavanje alternativnih rešitev in razmišljanje o njihovi uvedbi odvisna od različnih demografskih lastnosti anketirancev. Četrti del smo izkoristili za primerjalno analizo v diplomskem delu opisanih alternativnih rešitev in s pomočjo rezultatov ankete izbrali najprimernejše. V zaključku diplomskega dela smo na podlagi pridobljenih informacij podali ključne ugotovitve in možne rešitve, s katerimi bi lahko pripomogli k zmanjšanju porabe pitne vode za splakovanje sanitarij.
Ključne besede: pitna voda, alternativni načini splakovanja sanitarij, deževnica, siva voda, dodatni pritisk
Objavljeno: 05.10.2016; Ogledov: 480; Prenosov: 68
.pdf Celotno besedilo (2,36 MB)

Iskanje izvedeno v 0.12 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici