| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 8 / 8
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Posebna znanja davčnih svetovalcev za delo v prihodnosti
Mateja Komplet, 2023, magistrsko delo

Opis: Davčno svetovanje posameznikom in podjetjem omogoča pomoč pri sprejemanju odločitev na podlagi davkov. Področje davkov samo po sebi predstavlja izziv zaradi zahtevnega in kompleksnega področja, zato na pomoč priskoči davčni svetovalec, ki strankam odgovorno svetuje in jim nudi pomoč pri davčnih vprašanjih. Strankam želi nuditi varnost pred škodo, zato uporablja svoje osebnostne lastnosti in pridobljena znanja, da svetuje zanesljivo, odgovorno in hkrati deluje v skladu z ustreznimi strokovnimi pravili. Naziv oziroma poklic davčnega svetovalca oziroma preizkušenega davčnika v Sloveniji podeli Slovenski inštitut za revizijo v Ljubljani, poznamo pa tudi raznovrstne nazive, ki z ali brez licence opravljajo davčno svetovanje. Davčno svetovanje zajema več področij dejavnosti, ki se med sabo razlikujejo glede na različne položaje strank. Pri poklicu davčnega svetovalca se veliko govori o informacijski tehnologiji, predvsem kako lahko doseže napredek in katere priložnosti se pojavijo z njeno uporabo. Delo davčnega svetovalca v prihodnosti predstavlja mnoge priložnosti in izzive. Tehnologija že danes nenehno napreduje, zato morajo davčni svetovalci ukrepati hitro in tako bo tudi v prihodnosti. Delo davčnih svetovalcev bo z boljšim izkoriščanjem tehnologije bolj učinkovito in zanesljivo, hkrati pa se bodo pojavile nove veščine, ki jih bo davčni svetovalec v prihodnosti moral pridobiti. Napovedi za prihodnost je mnogo, saj se že danes pojavljajo razna vprašanja, na katera trenutno ne moremo odgovoriti. Mogoče se bomo čez 20 let ozrli nazaj in videli, kako zastarelo je bilo davčno področje in bili presenečeni, da so lahko davčni svetovalci opravljali svoje delo tako kot danes. V magistrskem delu smo najprej predstavili teoretični del, nato smo se osredotočili na praktični del, v katerem smo izvedli raziskavo z naslovom Posebna znanja davčnih svetovalcev za delo v prihodnosti. Na to temo smo pripravili anketni vprašalnik, s katerim smo pridobili podatke in jih analizirali s pomočjo statističnega programa SPSS. Na spletni platformi 1KA smo anketirali davčne svetovalce v Sloveniji z ali brez licence. K reševanju ankete smo jih pozvali preko javno dostopne elektronske pošte. Anketo je začelo izpolnjevati 95 anketirancev, zaključilo pa jo je 67 anketirancev. Na podlagi pridobljenih rezultatov smo potrdili eno in ovrgli dve zastavljeni hipotezi. Hipotezo 1, ki trdi, da sta najpomembnejši vrednoti, ki ju imajo davčni svetovalci v Sloveniji pri njihovem opravljanju samozavest in odločnost, smo ovrgli. Hipotezo 2, ki trdi, da bosta za uspeh davčnih svetovalcev pri opravljanju dela v prihodnosti ključna dva elementa, in sicer znanje in izkušnje, smo potrdili. Hipotezo 3, ki trdi, da je pri delu davčnih svetovalcev v Sloveniji mogoče identificirati pomembne spremembe pri njihovem opravljanju dela v preteklosti in prihodnosti, smo ovrgli.
Ključne besede: davčno svetovanje, davčni svetovalec, delo v prihodnosti, posebna znanja davčnih svetovalcev.
Objavljeno v DKUM: 17.04.2023; Ogledov: 374; Prenosov: 47
.pdf Celotno besedilo (1,70 MB)

2.
Kazensko procesni vidik pregona davčnih deliktov : magistrsko delo
Sabina Berus, 2022, magistrsko delo

Opis: Raziskava se osredotoča na procesni del kazenskega postopka in osmisli problematiko težavnosti umestitve delikta v kazensko procesno sfero; v nadaljevanju se opredeli do pomembnih institutov, kot so dokaz, pričanje in sankcija. Iz omenjenega razvije teze do katerih poda mnenje razvito na podlagi citirane literature. Na začetku je za delo pomemben način odkrivanja kaznivega dejanja, saj pojasnjuje, da gre za izjemno težko nalogo represivnega organa, tj. davčnega urada, ki mu kot edinemu podeli dovolj veliko težnjo in upravičenje za mnenje, ali je prišlo na davčnem področju do protipravnosti. Kot pomembna oseba v davčnem postopku se izkaže davčni svetovalec, ob predpostavki, da je ta vpet v proces na zadevnem primeru  raziskava ga izenači s pravnim svetovalcem, in čeprav v Zakonu o kazenskem postopku konkretno ni opredeljen med privilegiranimi pričami, kot so odvetnik, zdravnik, socialni delavec in psiholog, je v delu pojasnjeno, da se davčnega svetovalca lahko opredeli pod pojem druge osebe, ki za morebitno sled kaznivega dejanja izve med opravljanjem poklicne dejavnosti, zatorej ima možnost podaje samostojnega sklepa, ki naj temelji na moralni odločitvi o tem ali bo pričal zoper varovanca ali ne. Davčni svetovalec ima kot poznavalec pri izročitvi dokazov pomembno vlogo. V nalogi je podprto mnenje, da se dokaze pridobljene na nepravilen način strogo izloči, saj gre v primeru davčnega postopka za procesna subjekta v vertikalni ravni, zatorej naj bo izvedena dodatna skrbnost, kot pa je to značilno za civilne horizontalne postopke. Študija pri koncu obravnava sankcijo in kot glavni manjko omenjenega instituta navede dejstvo, da se ta izreče premalokrat, k čimer botruje ne dovolj poglobljena represija postopka odkrivanja davčnih deliktov. Skozi nalogo se spotikamo ob področja številnih rešitev, a naloga opozarja na deficit moralne samoosveščenosti posameznikov, kljub zgledno postavljenemu mehanizmu odkrivanja kaznivih dejanj. Pomemben cilj dela je osvetlitev približevanja subjektivne sodbe posameznika enakega zneska tatvine izenačenega z davčno utajo, kar bi po našem mnenju privedlo do bolj poglobljenega postopka odkrivanja in večjega učinka sankcije ter posledično preprečevanja davčno deliktnih ravnanj.
Ključne besede: davek, davčna zatajitev, dokaz, izvedenec, sankcija, davčni svetovalec, davčni delikt, priča
Objavljeno v DKUM: 10.08.2022; Ogledov: 592; Prenosov: 95
.pdf Celotno besedilo (762,87 KB)

3.
Primerjalna analiza zakonske ureditve davčnega svetovanja v izbranih državah članicah eu
David Črešnik, 2020, magistrsko delo

Opis: V svetu, ki stremi k neprestanemu razvoju in tehnološkemu napredku, se razvijajo različne nove dejavnosti, ki nastajajo ob zaznanih potrebah na trgu. Ena izmed modernih dejavnosti je davčno svetovanje, ki se je v obliko, kot jo poznamo danes, preoblikovalo pred nekaj desetletji. Poklic davčnega svetovalca je postal nujen, saj podjetja ob neprestano spreminjajoči se davčni zakonodaji pomoč pogosto iščejo pri zunanjih izvajalcih, ki so ustrezno strokovno usposobljeni. Davčni svetovalec je tisti, ki rešuje davčne probleme in upravlja ter načrtuje davčne obveznosti zavezanca. V različnih državah se davčni svetovalci tudi različno imenujejo, vendar opravljajo enaka oz. podobna dela. Velika razlika med državami je v zakonski ureditvi področja. Nekatere države imajo popolnoma reguliran sistem in davčni svetovalci morajo izpolnjevati pogoje, da lahko izvajajo svojo dejavnost. Vstopni pogoji so običajno ustrezna izobrazba ekonomske ali pravne smeri, delovne izkušnje in opravljen strokovni izpit. Obstaja pa dosti več držav, v katerih davčno svetovanje ni zakonsko urejeno in običajno ni vstopnih omejitev za opravljanje poklica, ker nimajo zakonodaje, ki bi definirala, kdo lahko opravlja ta poklic. Najbolj pogosto se z dejavnostjo v teh državah ukvarjajo računovodje, pravniki in drugi strokovnjaki z ekonomskega ali pravnega področja. Magistrsko delo je namenjeno primerjavi ureditev poklica davčnega svetovalca v izbranih državah. Na podlagi raziskovanja temeljne hipoteze se je ugotovilo, da so v Sloveniji vzpostavljeni temelji za implementacijo zakonodaje na področju davčnega svetovanja. Zakonska ureditev bi vsekakor prinesla več koristi kot slabosti. Evropske države z zakonsko urejenim sistemom, kot so Avstrija, Češka, Poljska in Slovaška, so se pri vzpostavitvi zakona o davčnem svetovanju zgledovale po Nemčiji, zato bi Slovenija pri ureditvi poklica davčnega svetovalca lahko prav tako sledila nemški praksi.
Ključne besede: davčno svetovanje, zbornica davčnih svetovalcev, zakon o davčnem svetovanju, davčni svetovalec, davčna zakonodaja, davčno pravo, davek na dodano vrednost, dohodnina, davek od dohodka pravnih oseb, siva ekonomija
Objavljeno v DKUM: 20.08.2020; Ogledov: 1163; Prenosov: 137
.pdf Celotno besedilo (1,14 MB)

4.
PREGLED RAZISKAV S PODROČJA DAVČNEGA SVETOVANJA TER NJEGOVA PRAVNO-EKONOMSKA UREDITEV V SLOVENIJI IN DRUGOD
Teja Klavs, 2015, magistrsko delo

Opis: Davčno svetovanje je v strokovni literaturi različno opredeljeno, kar je posledica nejasnega ločevanja med davčnim svetovanjem v funkciji pomoči pri izpolnjevanju davčnih obveznosti in med davčnim svetovanjem kot samostojno pridobitno dejavnostjo. Davčno svetovanje je v svetu različno urejeno in prav zaradi tega se srečamo z različnimi poklicnimi pravili, različno strokovno usposobljenostjo davčnih svetovalcev ter različnimi nosilci davčnega svetovanja. Ker je davčno svetovanje v državah različno urejeno, imajo tudi države različne zahteve za pridobitev naziva davčni svetovalec ter različne izobraževalne možnosti. V magistrskem delu smo preučili davčno svetovanje in pregledali raziskave s področja davčnega svetovanja v Sloveniji in svetu. V teoretičnem delu smo najprej opredelili pojem davčno svetovanje, pregledali, kako se je davčno svetovanje razvijalo skozi zgodovino ter pregledali, kakšna je njegova pravna ureditev. V nadaljevanju smo podrobneje pregledali davčno svetovanje v Sloveniji in drugod po svetu. V magistrski nalogi smo se zraven Slovenije osredotočili na naslednje države: Združene države Amerike, Avstralijo, Honkong ter Avstrijo. Teoretičnemu delu sledi empirični del, v katerem smo naredili pregled raziskav s področja davčnega svetovanja v Sloveniji, Združenih državah Amerike, Avstraliji, Hongkongu ter Avstriji. Za vsako izbrano državo smo predstavili izbrano raziskavo, hipoteze in sklepne ugotovitve. Ugotovili smo, da je davčno svetovanje v svetu različno pravno (ne)urejeno, zato je med seboj zelo težko primerjati tako različne sisteme. V nekaterih državah je davčno svetovanje pravno urejeno tako, da je poklic davčnega svetovalca postavljen ob bok odvetniku in notarju, spet drugje pa naletimo na to, da področje davčnega svetovanja ni pravno urejeno in zato lahko poklic davčnega svetovalca upravlja vsak, ki se čuti dovolj usposobljenega.
Ključne besede: davčno svetovanje, davčni svetovalec, zgodovina davčnega svetovanja, raziskava
Objavljeno v DKUM: 15.05.2015; Ogledov: 1500; Prenosov: 143
.pdf Celotno besedilo (911,48 KB)

5.
PRIMERJAVA PRAVNE UREDITVE DAVČNEGA SVETOVANJA MED SLOVENIJO IN AVSTRIJO
Igor Petrović, 2014, diplomsko delo

Opis: Področje davčnega svetovanja je v svetu različno pravno (ne)urejeno. Poznamo sisteme pravne ureditve, ki poklic davčnega svetovalca postavljajo ob bok odvetnika in notarja, v tako imenovano skupino svobodnih poklicev, njihovo delo pa je zakonsko urejeno in varovano. Po drugi strani pa imamo pravni sistem, ki pravno ne ureja področja davčnega svetovanja in ta poklic lahko opravlja vsak, ki meni, da je dovolj usposobljen oziroma da ima dovolj znanja za opravljanje takšnih storitev. Diplomsko delo obravnava dva popolnoma različna pravna sistema davčnega svetovanja, primerja urejenost poklica davčnega svetovalca, pogoje za opravljanje storitev davčnega svetovanja, kot tudi pravno podlago v obeh sistemih. Obravnavan je sistem popolne pravne urejenosti davčnega svetovanja v Avstriji in popolne pravne neurejenosti področja storitev davčnega svetovanja v Republiki Sloveniji. Republika Slovenija področja davčnega svetovanja nima pravno urejenega s krovnim zakonom, ki bi ga v celoti urejal. Posledično so se pri nas ustanovila poklicna združenja, v katerih je članstvo prostovoljno in v okviru katerih se združujejo davčni svetovalci: - Sekcija preizkušenih davčnikov pri Slovenskem inštitutu za revizijo, - Sekcija davčnih svetovalcev pri Davčno izobraževalnem inštitutu in - Zbornica davčnih svetovalcev Slovenije. Našteta poklicna združenja so področje davčnega svetovanja pri nas uredila v internih predpisih. Zaradi pomanjkanja krovne zakonodaje pa je vsako poklicno združenje uredilo področje davčnega svetovanja po svoje. Prav tako ne smemo pozabiti, da poklic davčnega svetovalca pri nas ni zaščiten in ga lahko opravlja vsak. Poleg tega je članstvo v poklicnih združenjih prostovoljno, davčnim svetovalcem, ki niso včlanjeni v nobeno od poklicnih združenj, pa se ni treba držati niti njihovih internih predpisov. Glede na preučene interne predpise združenj pri nas prihaja do neskladij pri: - vstopnih pravilih na trg davčno svetovalnih storitev, - pogojev glede zahtevane izobrazbe, - pogojev glede opravljanja strokovnega izpita za davčnega svetovalca, - pogojev glede zahtevanih delovnih izkušenj, - pogoje glede izdajanja in vzdrževanja licence za davčno svetovanje itd. Ker v Avstriji v celoti področje davčnega svetovanja urejajo v krovnem Zakonu o revidiranju, davčnem svetovanju in sorodnih dejavnostih, se zgoraj navedeni problemi pri njih ne pojavljajo. Ob primerjavi dveh popolnoma različnih pravnih ureditev davčnega svetovanja se pojavlja pomislek glede kakovosti opravljenih storitev. V diplomskem delu sem tako predstavil rezultate raziskave dr. Stanka Čokelca, ki govori o kakovosti opravljanja storitev davčnega svetovanja v povezavi z njegovo pravno ureditvijo. V zaključku diplomskega dela sem predstavil svoje predloge za izboljšavo oziroma vzpostavitev pravne ureditve na področju davčnega svetovanja v Republiki Sloveniji.
Ključne besede: davčno svetovanje, davčni svetovalec, revidiranje, računovodstvo, davki, kakovost storitev, pravni sistem.
Objavljeno v DKUM: 01.12.2014; Ogledov: 1770; Prenosov: 191
.pdf Celotno besedilo (1,08 MB)

6.
DAVČNI SVETOVALEC V DAVČNEM POSTOPKU V SLOVENIJI IN AVSTRIJI
Matej Širec, 2010, diplomsko delo

Opis: Davčno svetovanje je zmeraj bolj v porastu v vseh državah. Davčni zavezanci se obračajo na davčne svetovalce, ker je davčna zakonodaja zmeraj bolj zapletena, davčni postopki zmeraj bolj kompleksni, zavezanci pa hočejo, da so čim manj davčno obremenjeni. Države imajo davčno ureditev različno urejeno in tako je tudi poklic davčnega svetovalca, različno urejen. Klasične davčne storitve zmeraj bolj nadomeščajo kombinacija davčnega, pravnega in poslovnega svetovanja. V splošnem delu diplomske naloge smo na kratko orisali zgodovino davčnega svetovanja v svetu ter opredelitev davčnega svetovanja. Na kratko smo predstavil tudi pojem svobodni poklic, saj v svetu davčne svetovalce uvrščajo prav v to skupino poklicev. V nadaljevanju diplomskega dela smo prikazali, kakšno je stanje davčnega svetovanja v Sloveniji in ga primerjali z stanjem v Avstriji. V Sloveniji davčno svetovanje ni zakonsko urejeno, v Avstriji pa je. Predstavili in primerjali smo naloge davčnega svetovalca, ter njegovo odgovornost v obeh državah. Predstavili smo Zakon o davčnem postopku ter vlogo davčnega svetovalca v davčnem postopku, ter pravno podlago. Ugotovili smo da ima Avstrija bolje urejeno stanje na področju davčnega svetovanja kot Slovenija. Podali smo tudi nekaj predlogov, kako bi izboljšali stanje na področju davčnega svetovanja in se s tem približali urejenosti, kot je v Avstriji.
Ključne besede: davčni svetovalec, davčno svetovanje, pravni vidik davčnega svetovanja, davčni postopek, davčno svetovalne storitve, Slovenija, Avstrija
Objavljeno v DKUM: 03.02.2011; Ogledov: 3446; Prenosov: 226
.pdf Celotno besedilo (288,03 KB)

7.
POVEZAVA MED DAVČNIM SVETOVANJEM IN DRUGIMI OBLIKAMI SVETOVANJA
Maja Mohorič, 2010, diplomsko delo

Opis: Davčno svetovanje je v današnjih časih vedno bolj pomembna smernica, saj lahko podjetja s pravilno odločitvijo, dobro gospodarijo s sredstvi podjetja. Do pravilne odločitve pa pomaga dober davčni svetovalec. Dober davčni svetovalec je izobražen in se izobražuje na Inštitutu za revizijo, kjer si pridobi naziv Preizkušen davčnik; na Zbornici davčnih svetovalec pa si pridobi naziv davčni svetovalec. Morala in etika davčnega svetovalca sta najpomebnejši v tej karatkeristiki tipa, hkrati pa je pomembno še izobraževanje in nenehno dopolnjevanje znanja… Ker pa davčni svetovalec ne deluje sam, smo opisali še vse ostale oblike svetovanj, s katerimi sodeluje davčni veščak, in sicer odvetniki, revizorji, notarji, sodni izvedenci ter poslovni svetovalci se najbolj povezujejo.
Ključne besede: • davčni svetovalec, • revizor, • davčni revizor, • odvetnik, • sodni izvedenec, • notar
Objavljeno v DKUM: 20.09.2010; Ogledov: 2098; Prenosov: 146
.pdf Celotno besedilo (784,75 KB)

8.
Vloga davčnega svetovalca kot pooblaščenca v davčnem inšpekcijskem nadzoru
Aleš Budja, 2009, diplomsko delo

Opis: Davčni svetovalci se že dolgo več ne ukvarjajo zgolj s preventivnim svetovanjem, temveč vedno bolj prevzemajo tudi vlogo pooblaščencev v davčnih inšpekcijskih nadzorih, kjer kot strokovnjaki z davčnega področja sodelujejo z inšpektorji pri davčnih inšpekcijskih nadzorih, ki jih le ti opravljajo pri strankah davčnih svetovalcev. V tej diplomski nalogi prikazujemo zaokroženo celoto problematike davčnega inšpekcijskega nadzora in sodelovanja davčnega svetovalca kot pooblaščenca v davčnem inšpekcijskem nadzoru. Davčni inšpekcijski nadzor je zgolj ena od podvrst davčnega nadzora, vsekakor pa najpomembnejša in najpogostejša. Osebe, nad katerimi se vrši davčni inšpekcijski nadzor, lahko vsa dejanja opravljajo same. Dejstvo pa je, da te osebe večinoma nimajo dovolj znanja, da bi lahko samostojno kvalitetno sodelovale z davčnimi inšpektorji. S tem namenom se stranke veliko krat odločijo, da ob nastopu davčnega inšpekcijskega nadzora poiščejo pomoč davčnih svetovalcev. Davčni inšpekcijski nadzor se formalno prične z vročitvijo sklepa o davčnem inšpekcijskem nadzoru. Po vročitvi sklepa se navadno opravi uvodni pogovor, v katerem davčni inšpektor predstavi predvsem, kateri davki in katero davčno obdobje bodo predmet davčnega inšpekcijskega nadzora. Sledi ugotovitveni postopek, v katerem davčni inšpektor ob sodelovanju zavezanca za davek in njegovega pooblaščenca, davčnega svetovalca, zbira potrebno dokumentacijo, na podlagi katere kasneje sestavi zapisnik, na katerega lahko poda zavezanec za davek pripombe. Sledi izdaja odločbe, ki je navadno odmerna in zoper katero lahko poda zavezanec za davek pritožbo na drugostopenjski organ. V vseh omenjenih fazah postopka in pri posameznih pravnih sredstvih opisujemo pomen davčnega svetovalca kot pooblaščenca v davčnem inšpekcijskem nadzoru, ki lahko s svojim znanjem znatno pripomore zavezancu za davek k rešitvi davčnega problema.
Ključne besede: Davčni nadzor, inšpekcijski nadzor, davčni svetovalec, davčno svetovanje, davčni postopek, davčni pooblaščenec.
Objavljeno v DKUM: 15.12.2009; Ogledov: 3264; Prenosov: 408
.pdf Celotno besedilo (867,75 KB)

Iskanje izvedeno v 29.37 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici