| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 36
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
DAVČNE UTAJE IN VLOGA DAVČNIH BLAGAJN
Natalija Pučko, 2014, magistrsko delo

Opis: Siva ekonomija in izogibanje davčnim obveznostim niso le ekonomski temveč tudi družbeni problem. V času gospodarske in finančne krize, ko se mnoge države soočajo s problemom tudi siceršnjega zmanjševanja javnofinančnih prihodkov, so postali ukrepi za zmanjševanje davčnih utaj še pomembnejši. Namen magistrske naloge je zato bil podrobneje raziskati problem davčnih utaj, predstaviti njihove najpogostejše oblike, možnosti za njihovo omejevanje in prizadevanja, tako na ravni EU, globalni kot nacionalnih ravneh, za njihovo omejevanje. Pri tem smo še posebno pozornost namenili enemu izmed orodij za omejevanje davčnih utaj, to je davčnim blagajnam. Predstavili smo sistem njihovega delovanja na splošno, podrobneje pa raziskali sistem davčnih blagajn na Hrvaškem in analizirali učinkovitost uvedbe le-teh ter potencial za zmanjševanje davčnih utaj. Na koncu smo podali tudi kratko analizo predloga uvedbe davčnih blagajn v Sloveniji.
Ključne besede: davčne utaje, preprečevanje davčnih utaj, davčne blagajne
Objavljeno: 02.02.2015; Ogledov: 1404; Prenosov: 420
.pdf Celotno besedilo (1,23 MB)

2.
3.
4.
PRAVILA DAVČNE REVIZIJE
Andreja Stopar, 2010, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Slovenija upravlja davčni nadzor s kontrolo, inšpekcijskimi pregledi in davčnimi preiskavami. Kot je iz navedenega razvidno, se v Sloveniji še vedno nismo odločili za davčno revizijo kot posebno vrsto davčnega nadzora. Za razliko od inšpiciranja se davčni revizor ne zadovolji z ugotovitvijo, da kako dejanje ni pravilno, temveč poskuša obnoviti celoten potek procesa, ki je privedel do končne nepravilnosti in presoditi poslovanje v vseh njegovih stopnjah. Davčna revizija oziroma davčno revidiranje je zgolj ena od oblik davčnega nadzora, ki ga opravljajo davčni inšpektorji zaposleni na Ministrstvu za finance. Naloge davčne službe, med katere sodi tudi davčna revizija, v Sloveniji opravlja Davčna uprava Republike Slovenije. Pri svojem delu se opirajo na pravna pravila, strokovna pravila in poklicno-etična načela. Temeljni pravni predpis, ki ureja davčno revizijo je Zakon o davčnem postopku in Zakon o davčni službi. Poleg teh pa je potrebno pri delu davčne revizije upoštevati še predpise v Kazenskem zakoniku, Zakonu o kazenskem postopku, Zakonu o upravnem postopku in Zakonu o inšpekcijskem nadzoru. V Zakonu o davčnem postopku ni določb, ki bi davčne delavce opozarjale na varovanje etičnih vrednot, zato je Davčna uprava Republike Slovenije sprejela Kodeks etike davčnih delavcev. Po njem se mora ravnati vsak davčni delavec pri opravljanju nalog davčne službe. Ker samostojni poklic davčnega revizorja v Republiki Sloveniji ne obstaja, so načela za davčno revidiranje prilagojena po načelih, ki veljajo za preizkušenega davčnika.
Ključne besede: Davčna revizija, davčni revizor, Zakon o davčnem postopku, Zakon o davčni službi, Kodeks etike davčnih delavcev, Davčne utaje, DURS.
Objavljeno: 18.11.2010; Ogledov: 2127; Prenosov: 220
.pdf Celotno besedilo (563,31 KB)

5.
6.
DAVČNI VRTILJAK
Sandi Vidovič, 2010, diplomsko delo

Opis: Davčna prevara, znana kot »missing trader«, je sistemsko organizirana utaja davkov. Že od leta 1992 so transakcije med državami EU obdavčene z 0 % stopnjo davka na dodano vrednost. Sistemsko organizirana prevara izkorišča sistem obdavčitve z davkom na dodano vrednost, kjer prihaja do ponavljajočih se nakupov in prodaj med poslovnimi subjekti. Tako prihaja do nezakonitega uveljavljanja odbitka vstopnega davka na dodano vrednost oziroma do neupravičenega zahtevka za vračilo davka na dodano vrednost, ki s strani »missing trader«družbe ni bil plačan.
Ključne besede: Ključne besede: gospodarski kriminal, davčni vrtiljak, »missing trader«, finančna kriminaliteta, davčne utaje, Kazenski zakonik (KZ-1), Uredba Komisije ES 1925/2004, Direktiva Sveta 2006/112/ES, Sodba Sodišča EU C-439/04 in C-440/04, odkrivanje in pregon, statistika davčnih zatajitev.
Objavljeno: 03.02.2011; Ogledov: 3213; Prenosov: 496
.pdf Celotno besedilo (7,75 MB)

7.
Utaja davkov na področju nepremičnin : diplomsko delo
Jevrosija Kovačević, 2010, diplomsko delo/naloga

Ključne besede: nepremičnine, davki, davčne utaje, goljufije, diplomske naloge
Objavljeno: 06.05.2011; Ogledov: 2255; Prenosov: 327
.pdf Celotno besedilo (368,70 KB)

8.
Preiskovanje davčnih utaj in obrnjeno dokazno breme : diplomsko delo
Ema Potočnik, 2010, diplomsko delo/naloga

Ključne besede: davki, davčne utaje, goljufije, preiskovanje, diplomske naloge
Objavljeno: 06.05.2011; Ogledov: 2404; Prenosov: 262
.pdf Celotno besedilo (255,23 KB)

9.
NAČINI OMEJEVANJA SIVE EKONOMIJE
Nives Mohar, 2011, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: V Sloveniji je vedno več socialno ogroženih prebivalcev, ki si želijo z dodatno dejavnostjo, najpogosteje ilegalno, zagotoviti večjo socialno varnost in finančno stabilnost. Ilegalno dejavnost označujemo s terminom siva ekonomija. Slednja vključuje dejavnosti, ki so neregulirane, saj so prikrite in se tako izognejo številnim predpisom in so neobdavčene, saj udeleženci ne plačajo prispevkov. Prav tako jih uradna statistika ne meri, zato je obseg družbenega produkta nepravilen. Gospodarske razmere, ki so se začele zaostrovati s krizo v letu 2008, dodatno prispevajo k povečanem obsegu in zanimanju za delovanje v neformalni ekonomiji. Najpogostejše oblike, kjer je prisotna siva ekonomija, so delo na črno, zaposlovanje na črno, davčna utaja in napačno izkazovaje podatkov. Najvišji obseg neformalne ekonomije pa se pojavlja v naslednjih sektorjih: gostinstvo in turizem, kmetijstvo, gradbeništvo, osebne storitve, storitve gospodinjstev in poslovne storitve. Sivo ekonomijo je potrebno zaradi negativnih vplivov nadzirati in omejevati. Nizke kazni ob ugotovljenih kršitvah dodatno spodbujajo državljane za delovanje v ilegalni dejavnosti. Po vzoru nekaterih evropskih držav bodo slovenski politiki in visoki funkcionarji poskušali omenjeni pojav zajeziti z uvedbo davčnih blagajn, ki onemogočajo finančne nepravilnosti pri poslovanju z gotovino.
Ključne besede: siva ekonomija, delo na črno, zaposlovanje na črno, davčne utaje, davčne blagajne, poslovanje z gotovino, načini omejevanja sive ekonomije
Objavljeno: 18.11.2011; Ogledov: 2471; Prenosov: 634
.pdf Celotno besedilo (490,86 KB)

10.
Poslovanje v offshore gospodarskih družbah in preprečitev gospodarske kriminalitete : diplomsko delo
Anja Cedilnik, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis:
Ključne besede: gospodarske družbe, offshore podjetja, gospodarska kriminaliteta, davčne utaje, preprečevanje, odkrivanje, diplomske naloge
Objavljeno: 29.08.2011; Ogledov: 1352; Prenosov: 230 
(1 glas)
.pdf Celotno besedilo (721,43 KB)

Iskanje izvedeno v 0.29 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici