| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 35
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
VNAPREJ SKLENJENI SPORAZUM O CENAH V ZDRUŽENIH DRŽAVAH AMERIKE, NA NIZOZEMSKEM IN V SLOVENIJI MED DAVČNIMI ZAVEZANCI IN DAVČNO UPRAVO
Klementina Mlinar, 2009, diplomsko delo

Opis: Eden največjih problemov današnjega časa so, za davkoplačevalce in davčne uprave, transferne cene. Velik obseg in nejasnost pravil na področju transfernih cen predstavlja za davčne zavezance velika tveganja. Z APA sporazumi lahko ta tveganja obvladujemo. APA sporazum je sporazum med davčnim zavezancem in davčno upravo, ki podrobno določa kriterije za določanje transfernih cen in uporabo neodvisnega tržnega načela v prihodnjih transakcijah s povezanimi osebami. Postopek sklenitve APA spo
Ključne besede: transferne cene, mednarodna podjetja, povezane transakcije, povezana podjetja, davčni zavezanec, davčna uprava, vnaprej sklenjeni sporazum o cenah, neodvisno tržno načelo, OECD, Združene države Amerike, Nizozemska, Slovenija, metode oblikovanja transfernih cen, dvojno obdavčevanje, davčna revizija, dokumentacija o transfernih cenah.
Objavljeno: 16.02.2009; Ogledov: 3340; Prenosov: 356
.pdf Celotno besedilo (530,86 KB)

4.
ELEKTRONSKA IZMENJAVA PODATKOV SAMOSTOJNEGA PODJETNIKA Z DAVČNO UPRAVO REPUBLIKE SLOVENIJE
Darja Beloglavc, 2009, diplomsko delo

Opis: Davčna uprava Republike Slovenije je koncem leta 2003 preko internetnega portala eDavki vzpostavila sodobno in varno elektronsko davčno poslovanje, s katerim je davčnim zavezancem omogočila modernejši, prijaznejši in kakovostnejši način izpolnjevanja njihovih davčnih obveznosti ter medsebojno izmenjavo določenih drugih podatkov. Z uvedbo obveznega oddajanja davčnih obrazcev po elektronski poti je država Slovenija nedvomno veliko pridobila. Davčna uprava lahko na ta način drastično zniža stroške pri ročnem vpisovanju podatkov iz papirnih v elektronske obrazce in pri arhiviranju ter zaradi možnosti pridobivanja vsebinsko kvalitetnejših in bogatejših podatkov od davčnih zavezancev. Po drugi strani pa imajo davčni zavezanci možnost hitrejšega, brezplačnega in preprostejšega izpolnjevanja obrazcev, kar jim predstavlja prihranek pri času in denarju. Postopna uvedba konkretnih elektronskih davčnih storitev je bila načrtovana in prilagojena predvsem tistim subjektom, ki svoje davčne obveznosti izpolnjujejo najpogosteje in v največjem obsegu.
Ključne besede: elektronsko poslovanje, eDavki, davčna uprava, davčni zavezanci, elektronsko davčno poslovanje
Objavljeno: 22.06.2010; Ogledov: 1493; Prenosov: 158
.pdf Celotno besedilo (621,70 KB)

5.
PRENOVA SISTEMA ZA UPRAVLJANJE Z VOZNIM PARKOM ZA POTREBE DAVČNE UPRAVE RS
Alojz Peklaj, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so obravnavani postopki dela v voznih parkih Ministrstva za finance, Davčne uprave Republike Slovenije, ki v mnogih pogledih niso optimalni, poleg tega pa opredeljujejo veliko birokratskih postopkov in evidenc. Pogosto se zahtevani dokumenti tudi podvajajo ter tako zmanjšujejo preglednost evidentiranja in poslovanja. V diplomskem delu so predstavljeni veljavni predpisi, ki so, kolikor je mogoče, poenostavljeni in optimizirani, seveda ob upoštevanju predpisov, ki so v veljavi, s čimer je poenostavljeno delo odgovornih delavcev voznih parkov oziroma pooblaščencev, prav tako pa tudi uporabnikov službenih vozil. Ugotovitve bodo prispevale tudi k preglednosti evidenc in poslovanja voznega parka.
Ključne besede: - prenova - vozni park - organizacija voznega parka - dokumentacija - Davčna uprava Republike Slovenije
Objavljeno: 03.12.2009; Ogledov: 2230; Prenosov: 192
.pdf Celotno besedilo (1,58 MB)

6.
ELEKTRONSKO POSLOVANJE DAVČNEGA URADA REPUBLIKE SLOVENIJE
Nataša Nežič, 2009, diplomsko delo

Opis: Davki so eden izmed glavnih virov državnega proračuna. Plačevanje davčnih obveznosti je dolžnost vsakega državljana. Kdor svojih obveznosti do države ne izpolnjuje je sankcioniran. Pobiranje davkov je potekalo na klasičen papirni način, z razvojem interneta pa se je razvilo elektronsko poslovanje. Davčna uprava si je z uvedbo elektronskega poslovanja zelo olajšala svoje delo, prav tako pa je zavezancem za davek omogočila udobnejšo izpolnjevaje davčnih obveznosti. Proces uvajanja elektronskega poslovanja je potekal vse od sredine decembra leta 2003, za vse davčne zavezance pa je uporaba portala e-Davki postala obvezna 1. januarja 2009. Oddaja napovedi za odmero dohodnine preko ostalih medijev ni več mogoča.
Ključne besede: DAVČNA UPRAVA, DAVČNO POSLOVANJE, ELEKTRONSKO POSLOVANJE, ELEKTRONSKO DAVČNO POSLOVANJE, DOHODNINA, ELEKTRONSKA DOHODNINA
Objavljeno: 08.04.2010; Ogledov: 1693; Prenosov: 154
.pdf Celotno besedilo (426,70 KB)

7.
Elektronsko poslovanje in davčna uprava : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa Gospodarska in tehniška logistika
Karolina Zorko, 2009, diplomsko delo

Opis: Elektronsko poslovanje je uporaba vseh vrst informacijske tehnologije znotraj podjetja in pri povezavah podjetja s partnerji za zagotavljanje učinkovitega in uspešnega poslovanja ter pomembna sestavina nastajajoče informacijske družbe. Je način komunikacije in ponavljajoči se koncept, ki opisuje proces nabave in prodaje izdelkov, storitev in informacij s pomočjo računalniških omrežij, vključno z medmrežjem, njegove prednosti pa so nižji stroški, večja ponudba, trgi, hitrost in manj posrednikov. Davčna uprava Republike Slovenije je ob koncu leta 2003 preko medmrežnega portala eDavki vzpostavila sodobno in varno elektronsko davčno poslovanje, s katerim je davčnim zavezancem omogočila modernejši, prijaznejši in kakovostnejši način izpolnjevanja njihovih davčnih obveznosti ter medsebojno izmenjavo določenih drugih podatkov. Sistem eDavki, ki je nastal v okviru projekta EDP, nudi uporabnikom poleg elektronskega oddajanja davčnih obrazcev tudi številne druge prednosti. Uporaba portala eDavki je brezplačna, pri čemer mora uporabnik razpolagati le z osnovno strojno in programsko računalniško opremo ter ustreznim kvalificiranim digitalnim potrdilom. Vsem svojim davčnim zavezancem omogoča, da svoje obveznosti opravijo preko medmrežja na domu, kjer je možen dostop 24 ur na dan in vse dni v letu.
Ključne besede: e-poslovanje, elektronsko poslovanje, davčna uprava, elektronsko davčno poslovanje
Objavljeno: 20.01.2010; Ogledov: 2240; Prenosov: 253
.pdf Celotno besedilo (1,57 MB)

8.
OPREDELITEV DOKUMETIRANJA TRANSFERNIH CEN ZA PODJETJE V TISKARSKI DEJAVNOSTI
Ksenija Kovačič, 2010, diplomsko delo

Opis: Transferne cene so za povezana podjetja pomembno sredstvo, s katerim lahko vplivajo na obdavčitev z davkom od dobička, države pa se zaradi transfernih cen velikokrat znajdejo v položaju, da poberejo manj davka, kot bi ga pri poslovanju mednarodnih podjetij lahko, če bi ta poslovala po tržnih načelih. Iz tega sledi, da so transferne cene za mednarodna podjetja in davčne uprave najpomembnejše davčno področje. Podjetja, ki poslujejo s povezanimi osebami, se morajo zavedati, kako pomembna je priprava dobre dokumentacije o transfernih cenah, s katero dokazujejo upravičenost uporabljenih transfernih cen. Dobra dokumentacija je predvsem takrat, ko ima davčni inšpektor na osnovi pripravljene dokumentacije zadostno količino informacij za identifikacijo pomembnih medpodjetniških transakcij in lahko na osnovi teh informacij oceni tveganje pri oblikovanju transfernih cen.
Ključne besede: transferne cene, mednarodno podjetje, povezane osebe, davčna uprava, dokumentacija, neodvisna tržno načelo, optimiranje dobička, davčna stopnja, davči nadzor, kazni.
Objavljeno: 20.12.2010; Ogledov: 1963; Prenosov: 0

9.
ELEKTRONSKO POSLOVANJE DAVČNE UPRAVE REPUBLIKE SLOVENIJE
Jasna Horvat, 2010, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Elektronsko poslovanje je uporaba vseh vrst informacijske tehnologije znotraj podjetja in pri povezavah podjetja s partnerji za zagotavljanje učinkovitega in uspešnega poslovanja ter pomembna sestavina nastajajoče informacijske družbe. Je način komunikacije in ponavljajoči se koncept, ki opisuje proces nabave in prodaje izdelkov, storitev in informacij s pomočjo računalniških omrežij, vključno z medmrežjem, njegove prednosti pa so nižji stroški, večja ponudba, trgi, hitrost in manj posrednikov. Eno izmed zahtevnejših in občutljivejših področij je davčno poslovanje. Na tem področju je Davčna uprava Republike Slovenije davčnim zavezancem ponudila spletni portal eDavki, ki omogoča udobno, preprosto in varno izpolnjevanje ter oddajanje davčnih dokumentov doma ali v pisarni.Spletni portal eDavki temelji na najsodobnejših standardih, uporablja ustrezno varnostno infrastrukturo in upošteva davčno zakonodajo. Od 1. januarja 2009 ga uporabljajo vsi pravni subjekti. Davčnim zavezancem in davčni upravi prinaša številne prednosti in slabosti. Prednosti so: velik prihranek časa in stroškov, možnost vlaganja dokumentov 24 ur na dan, 7 dni v tednu, hitrejše in preprostejše izpolnjevanje davčnih dokumentov, manjša možnost napak in hitrejša obdelava davčnih podatkov. Kot slabost naj omenim možnost zlorab, občasno preobremenjenost in nedostopnost sistema. Glede na to, da se spletni portal eDavki vse skozi razvija in dopolnjuje, menim, da bo teh težav v prihodnosti manj.
Ključne besede: Elektronsko poslovanje, Davčna uprava RS, eDavki, elektronsko davčno poslovanje.
Objavljeno: 19.01.2011; Ogledov: 1671; Prenosov: 13

10.
VPLIV SISTEMA E-DAVKI NA DELOVANJE DURS-A
Tanja Lešič, 2010, diplomsko delo

Opis: Davčna uprava, se že več let trudi in prizadeva, da bi vsem davčnim zavezancem preko elektronskega poslovanja ponudila storitve, ki bi s poenotenostjo in učinkovitostjo v kar se da največji meri zadovoljevala njihove potrebe. Zato je preko internetnega portala eDavki vzpostavila sodobno elektronsko davčno poslovanje, ki tako uporabnikom, kot tudi zaposlenim prinaša veliko prednosti. Uporaba portala je brezplačna, uporabnik pa mora razpolagati le z osnovno strojno in programsko računalniško opremo ter digitalnim potrdilom, ki si ga lahko brezplačno priskrbi pri Ministrstvu za javno upravo (SIGE-CA in SIGOV-CA) ali pa pri overiteljih, s katerimi ima DURS sklenjen sporazum (NLB, Pošta Slovenije in Halcom Informatika). V diplomski nalogi smo raziskovali predvsem prednosti oz. slabosti, ki jih nudi portal eDavki tako zaposlenim, kot tudi uporabnikom, predstavili smo postopke pridobitve digitalnega potrdila ter primer oddajanja DDV obrazca preko portala eDavki. Ugotovili smo, da imajo davčni zavezanci še vedno veliko težav pri oddajanju obrazcev preko eDavkov. Število primerov z ugotovljenimi nepravilnostmi pa se je z leti bistveno zmanjšalo, saj kontrolorji že sproti pozivajo zavezance k odpravljanju napak.
Ključne besede: eDavki, elektronsko davčno poslovanje, Davčna uprava, digitalno potrdilo, pooblaščanje, davčni obračun
Objavljeno: 08.12.2010; Ogledov: 3317; Prenosov: 300
.pdf Celotno besedilo (1,68 MB)

Iskanje izvedeno v 0.24 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici