| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Primerjava obdavčitve d.o.o. v Sloveniji in Angliji
Ana Meznarič, 2018, diplomsko delo

Opis: Zaradi hitrega napredka tehnologij, možnosti nadzora nad njimi in posledično lažjega dostopa informacij se je od nastanka interneta število pravnih subjektov uradno povečalo, davčno pravo pa precej posodobilo. Tako v Sloveniji kot Veliki Britaniji se zaradi boljšega nadzora nad pravnimi osebami vse hitreje in v vse večjem obsegu zbirajo podatki. V zasebni sferi predvsem zaradi možnosti primerjave in konkurence med pravnimi osebami, v javni sferi pa z namenom lažjega nadzora nad njimi in izvrševanjem nacionalnih zakonodaj. Obdavčitev pravnih oseb predstavlja enega izmed velikih prihodkov državnega proračuna. Podjetnost je prednostna naloga strategije Evropa 2020 za trajnejšo, pametno in vključujočo rast, ki je državljanom predvsem v korist v poklicnem in ustvarjalnem smislu. Država kot javna oblast si z namenom obdavčenja prizadeva za inovativnost pri odzivanju na hitre spremembe, ki jih povzročata tehnologija in globalizacija. Z diplomskim delom želim pokazati podobnosti slovenske in britanske zakonodaje obdavčitve družbe z omejeno odgovornostjo, hkrati pa osvetliti posamezne razlike med dvema pravnima redoma. Potrditev hipotez bom podkrepila s primerjanjem dveh nacionalnih zakonodaj, in sicer na podlagi proučevanja domače in tuje literature na nivoju primerjanja dejstev in procesov z namenom odkrivanja podobnosti in razlik.
Ključne besede: obdavčitev d.o.o., obdavčitev Ltd., davčna stopnja in olajšave, davčno pravo
Objavljeno: 26.11.2018; Ogledov: 624; Prenosov: 47
.pdf Celotno besedilo (755,50 KB)

2.
OBLIKA DAVČNIH SPODBUD IN OLAJŠAV V SLOVENIJI, KITAJSKI IN SRBIJI NA PRIMERU PODJETJA X
Karmen Kovač, 2016, diplomsko delo

Opis: Davek od dobička pravnih oseb in z njim povezane davčne olajšave in spodbude so zelo pomembne tako za posameznika oziroma podjetje, kot tudi za državo. Davčne olajšave in spodbude pa se med posameznimi državami nekoliko razlikujejo. Slovenski Zakon o davku od dohodka pravnih oseb je nekoliko prijaznejši od podobnih zakonov ostalih držav, saj omogoča raznolike davčne olajšave in spodbude. Prednost je predvsem v tem, da spodbuja zaposlovanje mladih, zaposlovanje ljudi s posebnimi potrebami in tudi vlaganje v raziskave in razvoj, s čimer želi država znižati stopnjo brezposelnosti. Večje zanimanje za investitorje predstavlja Republika Srbija. Njihove davčne olajšave in spodbude omogočajo popolno oprostitev plačila davka od dobička. Najmanj davčnih olajšav in spodbud pa ponuja Kitajska. Tuji investitorji se za poslovanje v njihovi državi odločijo predvsem zaradi velikega trga in poceni delovne sile in ne zaradi davčnih olajšav in spodbud.
Ključne besede: Davčne olajšave, davčne spodbude, davek od dobička pravnih oseb, davčna stopnja, davčna osnova, davčni zavezanci.
Objavljeno: 14.11.2016; Ogledov: 957; Prenosov: 100
.pdf Celotno besedilo (1,57 MB)

3.
DAVČNE OLAJŠAVE FIZIČNIH OSEB PRI DOHODNINI V PRIMERJAVI Z NEKATERIMI DRŽAVAMI EU
Anja Korošec, 2014, diplomsko delo

Opis: Obdavčitev je sistem obveznih prispevkov, ki jih država pobere od fizičnih oseb ter podjetij z namenom zagotoviti potrebne javne dobrine ter storitve. Kot v večini držav po svetu, je tudi v Sloveniji plačevanje davkov temeljna dolžnost vseh davčnih zavezancev. Na drugi strani pa imajo le ti tudi določena upravičenja, ki ustvarjajo ravnovesje v davčnem pravnem sistemu. Eno izmed temeljnih upravičenj v davčnem pravu, so davčne olajšave. Dohodnina je davek od dohodkov fizičnih oseb in predstavlja pomemben vsakoletni prihodek v državni proračun. Gre za neposredno obliko obdavčitve. Glede na trenutno šibko gospodarsko stanje Republike Slovenije, za marsikoga davčna obveznost predstavlja veliko breme. Tako so davčne olajšave institut, ki omejujejo davčni pritisk, ter so pomembne iz socialnega ter ekonomskega vidika. Njihova funkcija je zmanjševanje davčne osnove ali znižanje že obstoječe davčne obveznosti. Večino olajšav, ki jih vsebuje slovenski Zakon o dohodnini, so prisotne tudi v zakonodajah drugih članic Evropske Unije. Slovenija zaostaja na področju davčnih olajšav, saj jih ima v primerjavi z ostalimi državami manj, in le te niso tako razvite in sodobne. Tako v Avstriji, Nemčiji ter Veliki Britaniji se zavedajo pomena olajšav ter ostalih ugodnosti za davčnega zavezanca, že zaradi privabljanja tujcev, ter tako dodatnega dohodka ki je na razpolago za obdavčitev. Državi bi moral biti cilj povečati svoj krog zavezancev, kar pa je mogoče s pomočjo davčne prijaznosti. Pravna podlaga davčnih olajšav v Sloveniji dohodnino je Zakon o dohodnini, ki omogoča splošno olajšavo, osebna olajšavo, posebno osebno olajšavo, posebno olajšavo za vzdrževane družinske člane, olajšavo za rezidente držav članic EU ter olajšavo za prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje. Točni zneski olajšav za Slovenijo so določeni v Pravilniku o določitvi olajšav in lestvice za odmero dohodnine za leto 2014.
Ključne besede: Davek, dohodnina, Zakon o dohodnini, davčne olajšave, davčni zavezanec, obdavčljivi dohodek, davčna stopnja
Objavljeno: 18.12.2014; Ogledov: 1857; Prenosov: 368
.pdf Celotno besedilo (520,80 KB)

4.
PRIMERJAVA OBDAVČITVE DOHODKOV IZ ZAPOSLITVE MED SLOVENIJO IN IRSKO
Jasna Kocjan, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo spoznali, da se dohodninski sistem v obeh državah ne razlikuje prav veliko. Bistvene razlike se pojavljajo pri dohodninskih razredih in davčnih olajšavah, ki so bolj ugodne na Irskem. V Sloveniji obstajajo štirje dohodninski razred, v primerjavi z Irsko kjer sta samo dva. Dohodninski razred se določi na podlagi višine dohodka, na Irskem se upošteva še zakonski stan zavezanca. Če primerjamo obdavčitev plač v obeh državah, ugotovimo, da so plače bolj obdavčene v Sloveniji. V obeh državah delavec od svoje bruto plače plačuje akontacijo dohodnine in prispevke za socialno varnost. Na Irskem obstaja še dodaten davek t.i. Universal Social Charge (Univerzalna socialna dajatev). Prispevki za socialno varnost tako za delavce kot za delodajalce, se občutno večji v Sloveniji. Z vidika delodajalca to pomeni da so delavci v Sloveniji dražji. Za delavca visoki prispevki in visoka davčna stopnja pomenita, manj razpoložljivega dohodka, kar vpliva na kakovost življenja.
Ključne besede: dohodnina, davčni zavezanec, davčna stopnja, davčne olajšave, prispevki za socialno varstvo, plača, bonitete
Objavljeno: 20.03.2014; Ogledov: 1235; Prenosov: 240
.pdf Celotno besedilo (343,11 KB)

5.
ZNIŽANJE DAVČNE OSNOVE PRI DAVKU OD DOHODKOV PRAVNIH OSEB IZ NASLOVA DAVČNIH OLAJŠAV S POUDARKOM NA PRIMERU GOSPODARSKE DRUŽBE AJM OKNA-VRATA-SENČILA, D.O.O.
Tadej Fijavž, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu avtor obravnava in predstavlja osnovne značilnosti davka od dohodkov pravnih oseb in davčne olajšave. Gospodarske družbe se v času finančne krize zaradi težkih gospodarskih razmer vse pogosteje srečujejo s težavami v poslovanju. Eden izmed načinov, kako olajšati družbam poslovanje in obstoj na trgu, je lahko tudi optimizacija davčne osnove s pomočjo davčnih olajšav. Davčne olajšave so v diplomskem delu podrobno obravnavane in na praktičnem primeru gospodarske družbe AJM, okna-vrata-senčila, d.o.o. tudi predstavljene. Prav tako je predstavljen vpliv pravnoorganizacijske oblike subjekta na obdavčitev. Ker gospodarske družbe največkrat poslujejo v različnih državah po svetu, se je avtor v diplomskem delu dotaknil tudi problema dvojne obdavčitve. Obravnavano tematiko je avtor želel približati vsem osebam, ki se z obdavčitvijo pravnih oseb srečujejo, predvsem pa je želel davčne zavezance opozoriti na pomen davčnih olajšav v času finančne krize.
Ključne besede: davek od dohodkov pravnih oseb, neposredni davek, rezident, nerezident, davčna osnova, davčna stopnja, davčne olajšave, dvojna obdavčitev, pravnoorganizacijska oblika subjekta, davčni odtegljaj
Objavljeno: 27.08.2013; Ogledov: 1583; Prenosov: 198
.pdf Celotno besedilo (1,01 MB)

6.
OBDAVČITEV DOHODKA IZ DELOVNEGA RAZMERJA
Tina Peklar, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je obravnavan dohodek iz delovnega razmerja, ki se obdavčuje z dohodnino. Bralcu sem želela podati celosten vpogled na obravnavano področje, zaradi česar ga skušam preko kratkega orisa zgodovinskega vidika in pojasnitve nekaterih splošnih pojmov pripeljati do ureditve kot jo narekuje veljavna zakonodaja. Tematiko obravnavam zlasti s stališča davčnega zavezanca, zato so poleg posameznih elementov ki vplivajo na obdavčitev, kot so olajšave, prispevki, akontacija itd., predstavljene še nekatere dodatne kategorije- konkretni izračuni, zakonodajna ureditev in primerjava višine osebnega dohodka v Avstriji ter dvojna obdavčitev.
Ključne besede: dohodnina, rezident (nerezident), dohodek iz zaposlitve, oprostitve, olajšave, davčna osnova, davčna stopnja, akontacija dohodnine, prispevki, dvojna obdavčitev
Objavljeno: 16.04.2013; Ogledov: 2728; Prenosov: 264
.pdf Celotno besedilo (937,74 KB)

7.
OPTIMIZACIJA DAVČNE OSNOVE GOSPODARSKIH SUBJEKTOV IN USTREZNA SHEMA DAVČNIH OLAJŠAV
Janja Švajger, 2012, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi je obravnavana optimizacija davčne osnove gospodarskih subjektov in struktura davčnih olajšav. Zakon o davku od dohodkov pravih oseb in s tem tudi davčne olajšave so se v zadnjih letih veliko spreminjale. Vsekakor pa so davčne olajšave tema, kateri bi moralo vsako podjetje, ne glede na velikost in področje delovanja, posvečati veliko pozornosti, da bi bilo kar se da uspešno pri planiranju svoje davčne obveznosti oziroma optimiranju le-te. V nalogi je prikazana shema davčnih olajšav v primerjavi s prejšnjo zakonodajo. Za optimizacijo davčne osnove je potrebo izpolnjevanje številnih pogojev, ki so v nalogi podrobno analizirani. Na osnovi konkretnih primerov malih, srednjih in velikih družb so narejeni izračuni, iz katerih je razvidno, kakšne možnosti optimizacije davčne osnove so imeli gospodarski subjekti v skladu s prejšnjo zakonodajo in kakšne možnosti davčne optimizacije imajo po uvedbi ZDDPO-2. S pomočjo podatkov o plačilih za investicije in intenzivnosti vlaganj v raziskave in razvoj je v nalogi prikazan vpliv davčnih olajšav na poslovne odločitve gospodarskih subjektov. Investicijsko olajšavo ima čedalje manj držav, na drugi strani pa je že večina držav, tako v EU kot izven, uvedla olajšavo za raziskave in razvoj in jo vse bolj povečuje. V nalogi je narejen komparativni pregled le-te v izbranih državah, še posebej in bolj podrobno pa so predstavljene davčne olajšave in pogoji za uveljavljanje olajšav v Veliki Britaniji, s primerjavo s slovensko davčno zakonodajo. Naloga vključuje tudi konkreten primer optimizacije davčne osnove in uveljavljanja davčnih olajšav v izbranem podjetju, s pomočjo katerega so se pokazala konkretna vprašanja in dileme, s katerimi se podjetje sooči, ko uveljavlja davčne olajšave in pripravlja obračun davka od dohodkov pravnih oseb. Vse navedeno pa je bila osnova za podane predloge sprememb davčne zakonodaje na področju davčnih olajšav, ki bi morebiti lahko pripomogla k doseganju ciljev po razbremenitvi davčnih zavezancev in povečanju vlaganj v raziskave in razvoj in s tem večji konkurenčnosti slovenskih podjetij.
Ključne besede: davek od dohodkov pravnih oseb, davčne spodbude, davčne olajšave, pogoji za uveljavljanje olajšav, efektivna stopnja, investicije, raziskave in razvoj, davčna osnova, davčna optimizacija, poslovne odločitve podjetij, davčni obračun
Objavljeno: 14.09.2012; Ogledov: 3170; Prenosov: 579
.pdf Celotno besedilo (1,69 MB)

8.
OBDAVČITEV PRAVNIH OSEB IN OLAJŠAVE V LETU 2010
Andreja Rokavec, 2011, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Davčni sistem Republike Slovenije je dokaj zapleten in ima več različnih interpretacij, kar večkrat pomeni oteženo delo. V Sloveniji področje obdavčitve pravnih oseb obravnava Zakon o davku od dohodka pravnih oseb, ki je prišel v veljavo leta 2007,in ima vsako leto spremembe posameznih členov in razne dopolnitve, za čim boljši davčni sistem, s katerim Slovenija ureja obveznosti plačevanja davka od dohodka pravnih oseb. ZDDPO-2 ali Zakon o davku od dohodka pravnih oseb ureja in določa temeljna področja obdavčevanja dohodka pravnih oseb:  Področje opredelitve davčnega zavezanca in davčnih obveznosti;  Področje davčnih oprostitev za nekatere davčne zavezance, ki so določeni;  Področje opredelitve predmeta obdavčitve in določitev davčnega obdobja;  Področje opredelitve davčnih osnov in načina njenega ugotavljanja;  Področje davčnih olajšav;  Področje opredelitve in določitve davčne stopnje;  Področje odpravljanja dvojnega obdavčevanja dohodkov rezidentov iz virov izven Republike Slovenije;  Področje obračunavanja in plačevanja davka;  Področje obdavčitve dohodkov z viri v Sloveniji.
Ključne besede: : Pravne osebe, davek, obdavčitev pravnih oseb, davek od dohodka pravnih oseb, Zakon o davku od dohodka pravnih oseb, davčna stopnja, davčna osnova, rezidenti in nerezidenti Slovenije, davčne olajšave v Republiki Sloveniji, davčni sistem Avstrije, davčne olajšave v Republiki Avstriji.
Objavljeno: 01.12.2011; Ogledov: 1676; Prenosov: 218
.pdf Celotno besedilo (248,03 KB)

9.
URADNA IN DEJANSKA OBDAVČITEV DOHODKOV PODJETIJ V SLOVENIJI IN NA HRVAŠKEM
Edi Hočevar, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo se navezuje na davek od dobička pravnih oseb v Sloveniji in na Hrvaškem. Njegova problematika je vključena v odločitveni proces v modelnem podjetju, ki se odloča o izbiri lokacije za nov proizvodni obrat. V ta namen najprej opisujem vpliv davka na podjetniško odločanje. Nato analiziram davčne predpise v Sloveniji in na Hrvaškem, ter njihov učinek prikažem na teoretičnem primeru. Za zaključek izračunam še efektivno davčno stopnjo v obeh državah v preteklih obdobjih. Na osnovi vseh ugotovitev predlagam z davčnega vidika ugodnejšo državo za investicijo. Raziskave in analize v diplomskem delu so pokazale, da imata Slovenija in Hrvaška podobno vsebinsko strukturo davčne zakonodaje s področja davka od dobička podjetij. Razlike med državama so velike pri vrstah in obsegu davčnih olajšav. Kljub temu, se je razlika v EDS med državama v zadnjih letih zmanjševala. Ker je struktura davčnih olajšav med državama zelo različna, tudi ni mogoče generalno odgovoriti na vprašanje, katera država je z davčnega vidika bolj privlačna za investitorje. Generalno gledano, je struktura davčnih olajšav v Sloveniji bolj naklonjena manjšim podjetjem, na Hrvaškem pa velikim podjetjem. V primeru modelnega podjetja iz diplomskega dela, lahko kot bolj primerno državo za investicijo v nov proizvodni obrat z davčnega vidika, predlagam Hrvaško.
Ključne besede: davek, dobiček, davek od dobička, podjetniško odločanje, davčne olajšave, investiranje, efektivna davčna stopnja, Slovenija, Hrvaška
Objavljeno: 15.07.2011; Ogledov: 2666; Prenosov: 228
.pdf Celotno besedilo (510,96 KB)

10.
OBDAVČITEV PLAČ: PRIMERJAVA MED SLOVENIJO IN SRBIJO
Milovan Jovanović, 2011, diplomsko delo

Opis: Plače so obremenjene s prispevki za socialno varnost, saj je potrebno plačati prispevke iz in na plačo, dodatno obremenitev pa je še dohodnina. Države vplivajo na stroške dela z davčnimi olajšavami, širjenjem ali oženjem davčne osnove ter omejitvami pri plačilu prispevkov. Obe obravnavani državi Slovenija in Srbija omogočata nižanje davčne osnove z davčnimi olajšavami, ki pridejo najbolj do izraza pri nižjih dohodkih. Pri prispevkih veljajo tudi določene omejitve, v Srbiji ne plačujejo prispevkov na dohodke, ki so višji od petkratnika povprečne plače v državi, v Sloveniji je tak primer regres za letni dopust, od katerega se ne plačujejo prispevki. Razlike so tudi v zajemanju dohodkov in povračil, ki sestavljajo davčno osnovo ali osnovo za plačilo prispevkov. V Sloveniji se praviloma ne plačuje prispevkov in davkov od povračil stroškov, v Srbiji pa je večina povračil vključena v osnovo za plačilo davkov in prispevkov. V Srbiji so nižji stroški dela posledica nominalno nižjih plač, bolj ugodna obdavčitev velja samo za višje plače.
Ključne besede: obdavčitev plač v Sloveniji in Srbiji, davčni zavezanec, davčna osnova, davčna stopnja, davčne olajšave, prispevki za socialno zavarovanje, povračila stroškov.
Objavljeno: 29.06.2011; Ogledov: 3865; Prenosov: 300
.pdf Celotno besedilo (624,63 KB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici