| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 27
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Izračun povesne verižnice daljnovoda pri različnih klimatskih razmerah : diplomsko delo
Aleksa Jovičić, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava avtomatsko merjenje klimatskih razmer in analizo njihovega vpliva na poves daljnovoda. Avtomatske meteorološke postaje, ki beležijo podatke o temperaturi, vetru in relativni vlažnosti zraka, so nameščene na dveh 110 kV daljnovodih na relaciji Železnik – Bohinj. V okviru diplomskega dela bomo analizirali podatke meritev in jih primerjali s podatki, pridobljenimi z najbližjih avtomatskih meteoroloških postaj v lasti Agencije Republike Slovenije za okolje. V drugem delu naloge bomo na osnovi pridobljenih meritev izračunali poves daljnovodov ter analizirali, v kolikšni meri razlike v meritvah bistveno vplivajo na končni poves daljnovodov.
Ključne besede: elektroenergetski sistem, daljnovod, avtomatska meteorološka postaja, poves vodnika, temperatura okolice
Objavljeno v DKUM: 18.01.2024; Ogledov: 157; Prenosov: 33
.pdf Celotno besedilo (9,75 MB)

2.
Analiza magnetnega in električnega polja v okolici 400 kV daljnovoda : diplomsko delo
Luka Esih, 2021, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomskega dela je analiza velikosti in porazdelitve električnega in magnetnega polja okoli daljnovoda. Pri tem bomo uporabili parametre 400 kV daljnovoda, ki povezuje razdelilno transformatorsko postajo v Mariboru in Kainachtalu. Primerjali bomo dvodimenzionalni in tridimenzionalni izračun v programskem orodju FLUX in dobljene rezultate primerjali s standardi, ki so zahtevani za te veličine. Uvodni del diplomske naloge pa bo zajemal fizikalno matematični opis problema.
Ključne besede: daljnovod, električno polje, magnetno polje.
Objavljeno v DKUM: 04.11.2021; Ogledov: 2219; Prenosov: 125
.pdf Celotno besedilo (1,54 MB)

3.
Meritev in 2D simulacija elektromagnetnega polja v okolici srednjenapetostnega daljnovoda : diplomsko delo
Klemen Cesar, 2021, diplomsko delo

Opis: Elektromagnetno polje obstaja povsod. V sklopu te diplomske naloge smo se osredotočili na polje, katerega izvor je 20 kV daljnovod. Polje v karakteristični ravnini smo prikazali z izvedbo meritve ter z izdelavo simulacije. Pridobljene vrednosti smo primerjali med seboj ter tudi s priporočili ICNIRP. Opisali smo probleme povezane z izvedbo tovrstnih meritev in simulacij. Meritve smo izvedli s senzorjem NFA 400 3D NF Analyser, simulacije pa s pomočjo brezplačnega programa FEMM 4.2.
Ključne besede: Analiza elektromagnetnega polja, meritev EMP, simulacija EMP, distribucijski daljnovod.
Objavljeno v DKUM: 09.07.2021; Ogledov: 790; Prenosov: 92
.pdf Celotno besedilo (1,72 MB)

4.
Diferenčna zaščita paralelnega 20 kV daljnovoda
Matjaž Klančnik, 2017, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava uporabo linijske diferenčne zaščite na že obstoječem paralelnem 20 kV daljnovodu. Zaradi dejavnikov, ki so predstavljali tveganje za nemoteno dobavo električne energije, se je elektrodistribucijsko podjetje odločilo, da bo na obstoječem dvosistemskem daljnovodu uvedlo način prenapajanja po obeh (vzporednih) vodih. S tem ukrepom bodo izboljšali napetostne razmere in zmanjšali izgube kot tudi povečali prenosno moč daljnovoda. Ker so način delovanja spremenili, so morali nadgraditi zaščitni sistem, za kar so uporabili linijsko diferenčno zaščito.
Ključne besede: linijska diferenčna zaščita, paralelni daljnovod, zaščita
Objavljeno v DKUM: 14.06.2017; Ogledov: 2142; Prenosov: 337
.pdf Celotno besedilo (4,25 MB)

5.
POVEČANJE PRENOSNE ZMOGLJIVOSTI DALJNOVODA DV 220 kV DIVAČA-PADRIČE
Martin Starašinič, 2016, diplomsko delo

Opis: Povečanja prenosnih kapacitet visokonapetostnega omrežja je možno izvesti tudi s povečanjem prenosnih zmogljivosti obstoječih daljnovodov. V diplomski nalogi je predstavljenih več metod. Podrobneje je obravnavana metoda zamenjave obstoječih vodnikov s t. i. vročimi vodniki z majhnim povesom, ki omogoča največja povečanja prenosne zmogljivosti ob najmanjših posegih v nosilno konstrukcijo daljnovoda. Na osnovi primerjave različnih tipov vodnikov so izbrani štirje vodniki, ki so nato preverjeni s stališča doseganja ustreznih varnostnih višin na primeru daljnovoda DV 220 kV Divača–Padriče.
Ključne besede: daljnovod, vodniki, prenosna zmogljivost
Objavljeno v DKUM: 24.10.2016; Ogledov: 1915; Prenosov: 189
.pdf Celotno besedilo (2,04 MB)

6.
VKLJUČITEV NADOMESTNE TRANSFORMATORSKE POSTAJE NOVINE V SREDNJENAPETOSTNO IN NIZKONAPETOSTNO ELEKTROENERGETSKO OMREŽJE
Roman Jontes, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so prikazani posamezni elementi, ki predstavljajo elektroenergetsko omrežje, kot so daljnovodi 20 kV, kablovodi 20 kV in transformatorske postaje 20/0,4 kV, s pripadajočim nizkonapetostnim omrežjem. Predstavljeno je načrtovanje postavitve nove nadomestne Transformatorske postaje Novine in njeno vključitev v srednjenapetostno ter nizkonapetostno elektroenergetsko omrežje. Pri tem je bilo treba izbrati opremo in materiale ter jih ustrezno dimenzionirati.
Ključne besede: transformatorska postaja, daljnovod, kablovod
Objavljeno v DKUM: 05.09.2016; Ogledov: 1160; Prenosov: 123
.pdf Celotno besedilo (4,91 MB)

7.
Pravna regulativa sistemskega operaterja pri sklepanju služnosti za potrebe gradnje prenosnega omrežja
Ksenija Matičič, 2016, diplomsko delo

Opis: V današnjem času, povečana raznovrstna uporabnost električne energije, zahteva v energetski infrastrukturi nove investicije. Vemo, da se električne energije ne da uskladiščiti in jo kasneje uporabljati. Večkrat slišimo, da si občani tega planeta, ne predstavljajo življenja brez elektrike. Vse naprave več ali manj potrebujejo za zagon električno energijo, tako v gospodarstvu kot v družbi kot celoti. Energetika dejansko predstavlja eno od najpomembnejših infrastrukturnih dejavnosti. Zaradi vedno večje porabe električne energije in s tem posledično povečanju zanesljivosti preskrbe z njo, je sistemski operater elektroenergetskega omrežja, v skladu s slovensko energetsko zakonodajo, zaupana skrb za načrtovanje, graditev in posodabljanje slovenskega visokonapetostnega prenosnega omrežja. S tem se sistemski operater srečuje s pravno regulativo, katera je vedno bolj obsežna in zahtevna. Pri tem, da je postopek pridobitve gradbenega dovoljenja za cca. 80 km daljnovod tudi do deset let, je potrebno poudariti, da se uradniki premalo zavedajo, da lahko pride, zaradi zgoraj naštetih dejstev, kaj kmalu do električnega mrka. Sistemski operater mora za vsakega lastnika nepremičnine v koridorju daljnovoda skleniti služnostno pogodbo v javno korist. Služnost v javno korist pomeni omejevanje lastninske pravice. Teh služnostnih pogodb je za 80 km daljnovod približno dva tisoč. In tu je ključni problem sistemskega operaterja pridobiti vse te služnostne pogodbe v javno korist, zaradi še vedno neurejenih zemljiškoknjižnih zadev iz uradnih evidenc.
Ključne besede: sistemski operater, investicija, daljnovod, pravica graditi, služnostna pogodba, služnost v javno korist
Objavljeno v DKUM: 17.08.2016; Ogledov: 1205; Prenosov: 106
.pdf Celotno besedilo (1,04 MB)

8.
NAČRTOVANJE TRANSFORMATORSKE POSTAJE TP OREHOVEC
Tomaž Jazbinšek, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je prikazano načrtovanje nove transformatorske postaje TP Orehovec z novim srednjenapetostnim napajalnim daljnovodom ali kablovodom. Transformatorska postaja na območju Orehovca je nujna, saj je oskrba z električno energijo tam slaba, ker se to območje trenutno napaja iz TP Vitna vas preko dotrajanega nizkonapetostnega nadzemnega voda. V uvodnih poglavjih je predstavljeno staro obstoječe stanje, v nadaljevanju pa predlogi novih omrežij in opreme. V jedru diplomskega dela so predstavljeni izračuni in rezultati, na podlagi katerih je izbrana oprema, katera je finančno ovrednotena. Diplomsko delo je zaključeno s sklepnim poglavjem, kjer so posebej opisani rezultati.
Ključne besede: električno omrežje, transformatorska postaja, dimenzioniranje, srednjenapetostni daljnovod, kablovod
Objavljeno v DKUM: 07.07.2016; Ogledov: 1958; Prenosov: 254
.pdf Celotno besedilo (3,61 MB)

9.
3D PREDSTAVITVE ELEKTROMAGNETNEGA SEVANJA NADZEMNIH VODOV
Marko Munda, 2015, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi so prikazane različne 3D predstavitve elektromagnetnega sevanja nadzemnih vodov, da bo le–to razumljivo čim širšemu krogu ljudi, ki niso eksperti za tovrstno področje. Poudarek je na izpostavljenosti ljudi vplivom elektromagnetnega sevanja, zato smo naredili poenostavljen numerični model človeka in ga umestili pod daljnovod. Vse predstavitve elektromagnetnega sevanja so narejene na podlagi rezultatov numeričnih izračunov v programskem orodju EleFAnT. Za numerični izračun, ki temelji na metodi končnih elementov, je uporabljen 3D model 400 kV daljnovoda. Poleg 3D predstavitve v obliki animacij in prostorskih slik, so prikazane tudi klasične predstavitve polja v postprocesorju numeričnega programa.
Ključne besede: 400 kV daljnovod, električno polje, magnetno polje, numerični izračun, 3D predstavitve
Objavljeno v DKUM: 22.05.2015; Ogledov: 2079; Prenosov: 244
.pdf Celotno besedilo (3,62 MB)

10.
Modeliranje in analiza daljnovoda
Matjaž Prišenk, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljene osnove nadzemnih daljnovodov in opisani vsi potrebni koraki za modeliranje daljnovoda v programu Abaqus CAE. Osredotočil sem se na izdelavo daljnovoda, pri čemer sem opisal vsak korak modeliranja. Daljnovod je sestavljen iz stebra, vodnika in plošče, na katerem stoji steber. Na zmodeliranem daljnovodu je še določena mreža vsakega dela konstrukcije, material, robni pogoji in obremenitve žledu ter vetra. Kot rezultat danih obremenitev dobimo napetosti in pomike, ki vplivajo na zmodeliran daljnovod. Opisani so tudi rezultati, vplivni parametri in možnosti za optimiziranje.
Ključne besede: Elektrika, električna energija, električni tok, nadzemni daljnovod, plošča daljnovoda, vodnik daljnovoda, koraki modeliranja daljnovoda, mreža daljnovoda, material daljnovoda, material vodnika, aluminijasti vodnik, žled, veter, dobljene napetosti, dobljeni pomiki.
Objavljeno v DKUM: 14.04.2015; Ogledov: 1793; Prenosov: 187
.pdf Celotno besedilo (3,43 MB)

Iskanje izvedeno v 20.26 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici