| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 26
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Razvoj sistema za detekcijo gibanja z uporabo platforme ESP32 s podporo za naprave Android : bachelor's thesis
Nikola Vilar Jordanovski, 2022, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bil ustvariti sistem za detekcijo gibanja, ki je sestavljen iz platforme ESP32, natančneje ESP32-CAM in ESP8266 Node MCU razvojni plošči, ki omogočata oddaljen nadzor preko mobilne aplikacije Android. Komunikacijo med razvojni plošči in mobilno aplikacijo zagotavlja Node.js zaledni sistem, ki gostuje na platformi Heroku. Z razvojem tehnologije se priljubljenost in zahteva po varnostnih sistemih samo povečuje. Varnostni sistemi so danes zahtevani tako v industrijski, kot tudi domači uporabi. Načini razvojev varnostnih sistemov so različni, od strojnega pristopa, programskega pristopa, do mešanega pristopa. Prav tako obstajajo različne vrste varnostnih sistemov, od orodij za nadzor delovanja programske ali strojne opreme do varnostnih sistemov za nadzor lokacij. Na tržišču imamo različne ponudnike, prav tako pa lahko varnostne sisteme razvijemo sami. S povečanjem priljubljenosti vgrajenih sistemov je razvoj domačega ročno-nadzorovanega varnostnega sistema preprost, saj ne zahteva veliko predznanja. Prav tako ne potrebuje prezahtevne strojne opreme in porabe, zaradi česar so takšni sistemi po navadi poceni za razvoj. S takšnim sistemom lahko od koder koli nadzorujemo želeni prostor in v primeru vdora posredujemo potreben dokaz. Čeprav obstajajo sistemi, ki kategorizirajo registrirane podatke in s tem lahko primerno odreagirajo, je za večno uporabnikov dovolj, če jim sistem le posreduje informacijo, ali je doma oz. v željenem prostoru vse v redu. Pridobljene podatke lahko potem sami posredujejo naprej. V okvirju te diplomske naloge smo razvili prav takšen sistem, ki preko preprostih ESP modulov in brezplačne platforme uporabniku sporoča o varnosti specifičnega prostora. V projektu modul ESP8266 zajeme podatke približno vsakih 10 sekund. Podatke dobiva preko različnih senzorjev, ki so povezani nanj. V primeru zahteve uporabnika pošlje zajete podatke v obliki odgovora. V primeru detekcije gibanja pošlje zahtevo za zajem slike. V primeru, da uporabnik zahteva sliko, se pošlje zahteva modulu ESP32-CAM, ki sliko pošlje v obliki odgovora. V praktičnem delu diplomske naloge smo najprej razvili zaledni sistem. Potrebno je bilo konfigurirati platformo za dostop do podatkov, sprejem, modifikacijo in pošiljanje zahtev in odgovorov, ki jih bo pošiljal vgrajeni sistem. Nato je bilo potrebno vzpostaviti povezavo posameznega ESP modula z internetom, s čemer bi lahko pošiljali zajete podatke na platformo za obdelavo. Na koncu je bilo potrebno implementirati funkcionalnosti vgrajenih sistemov, s katerimi smo lahko zajemali željene podatke za uporabnika in jih v obliki odgovorov na zahteve pošiljajo podatkovni bazi.
Ključne besede: Varnost območja, daljinski nadzor, ESP32-CAM, informacijski sistem
Objavljeno v DKUM: 22.06.2022; Ogledov: 740; Prenosov: 84
.pdf Celotno besedilo (3,46 MB)

2.
Daljinski spletni nadzor in porazdeljena regulacija sistema ogrevanja objekta
Tomaž Šešerko, 2018, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je namenjeno izdelavi sistema za porazdeljen nadzor temperature na objektu. Diplomsko delo vsebuje rešitve reguliranja temperature v posameznih prostorih preko internetnega vmesnika, s porazdeljenimi mikrokrmilniki in CAN–vodilom.
Ključne besede: regulacija ogrevanja, daljinski spletni nadzor, ogrevanje objekta, porazdeljeni ogrevalni sistem.
Objavljeno v DKUM: 19.10.2018; Ogledov: 1291; Prenosov: 101
.pdf Celotno besedilo (3,50 MB)

3.
Projekt nadgradnje procesa separacije gramoza - daljinski nadzor in vodenje
Matej Cvetko, 2018, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je opisan in izdelan projekt nadgradnje procesa separacije gramoza. Samostojno so izvedene in prikazane posamezne faze projekta od načrtovanja ožičenja do izdelave SCADA-aplikacije. Obrat na gramoznici obratuje že 15 let in sčasoma se je pojavila potreba po nadgradnji. Obrat separacije po opravljeni nadgradnji zagotavlja varnejše in udobnejše delo, sicer pa nam je s samo nadgradnjo omogočil tako pridobivanje novega znanja o vodenju projekta kot tudi strokovnega znanja o nadzoru in krmiljenju elektromotornih pogonov.
Ključne besede: daljinski nadzor, vodenje, frekvenčni pretvornik, projekt avtomatizacije, separacija gramoza
Objavljeno v DKUM: 31.01.2018; Ogledov: 1480; Prenosov: 152
.pdf Celotno besedilo (6,99 MB)

4.
ZASNOVA IN IZVEDBA SODOBNEGA RAČUNALNIŠKEGA INFORMACIJSKO-KOMUNIKACIJSKEGA SISTEMA ZA DALJINSKI NADZOR, ZAŠČITO IN VODENJE RAZDELILNE TRANSFORMATORSKE POSTAJE
Aleš Vidic, 2016, diplomsko delo

Opis: Ta diplomska naloga opisuje principe zasnove in izvedbe sodobnega računalniškega, informacijsko-komunikacijsko podprtega sistema za daljinski nadzor, meritve, diagnostiko in zaščito ter vodenje oziroma upravljanje razdelilne transformatorske postaje (RTP), z namenom zamenjave sekundarne opreme ter modernizacije sistema vodenja in zaščite RTP. Zastarel in nezanesljiv sistem daljinskega vodenja ne omogoča avtomatizacije RTP 110/20/21kV Mokronog in uvajanja koncepta pametnih omrežij. Nov sistem daljinskega vodenja, nadzora in zaščite je zasnovan na sistemu ABB COM 600 z vgrajenimi zaščitnimi releji ABB REF 54x, ki so komunikacijsko povezani in komunicirajo po protokolu IEC 61850. Opisana je zasnova in izvedba telekomunikacijske povezave z dielektričnim prostozračnim kablom z optičnimi vlakni, obešenim na oporišča srednje napetostnih (SN) daljnovodov med sosednjimi RTP, ki tvori lastno optično omrežje (IP/Ethernet). Diplomsko delo opisuje zagon sistema, funkcionalne preizkuse in vzpostavitev brezhibnega delovanja srednje napetostne celice s stikalom in napravo za zaščito, nadzor in krmiljenje z vključevanjem v nadzorni sistem PSI Control-EE in SCADA aplikacijo ter kasnejše periodično preizkušanje in meritve.
Ključne besede: Računalniško informacijsko-komunikacijski nadzorni sistem, daljinsko vodenje, daljinski nadzor, zaščita, razdelilna transformatorska postaja.
Objavljeno v DKUM: 25.08.2016; Ogledov: 2129; Prenosov: 94
.pdf Celotno besedilo (6,07 MB)

5.
ANALIZA UČINKOV UVAJANJA DALJINSKEGA NADZORA IN TEHNOLOŠKE OPTIMIZACIJE V VODOVODNEM OMREŽJU
Albin Lorenci, 2016, diplomsko delo

Opis: Glavni namen obnove, razširitve in posodobitve vodovodnih sistemov ter vodovodnih omrežij v okviru kohezijskih projektov na območju Republike Slovenije je doseči zmanjšanje vodnih izgub in izboljšanje kakovosti pitne vode in s tem povečanje stopnje oskrbe prebivalstva s čisto, pitno in neoporečno pitno vodo. Zamenjava dotrajanih cevovodov in obnova vodovodnih sistemov sta najpomembnejša dejavnika pri zmanjšanju vodnih izgub in izboljšanju kakovosti pitne vode. Posodobitev daljinskega nadzora in tehnološka optimizacija vodovodnih sistemov sta naslednja koraka, ki prav tako prispevata k zmanjšanju vodnih izgub in optimiziranju porabe pitne vode. Sistemi avtomatizacije in informacijsko-komunikacijskih tehnologij omogočajo celovito in kontinuirano daljinsko upravljanje, vodenje in nadzor dislociranih objektov vodovodnih sistemov. V diplomski nalogi je predstavljena tehnologija daljinskega nadzora s telemetrijo, SCADA-sistemom in programskim orodjem TEOVS, ki je bila razširjena in posodobljena v okviru kohezijskega projekta Celovita oskrba s pitno vodo v Šaleški dolini.
Ključne besede: daljinski nadzor, telemetrija, avtomatizacija, TEOVS, SCADA, vodne izgube, vodovodni sistem, oskrba s pitno vodo, Šaleška dolina
Objavljeno v DKUM: 27.06.2016; Ogledov: 1261; Prenosov: 153
.pdf Celotno besedilo (2,47 MB)

6.
VPELJAVA FUNKCIJ ZA ANALIZO PODATKOV V PROGRAM MISMART
Goran Ambrožič, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Tema diplomske naloge je bila priprava predloga za vpeljavo funkcij za analizo podatkov v programu MiSmart. Program MiSmart je namenjen zbiranju podatkov iz raznih merilnikov proizvajalca Iskra d.d., ki so nameščeni na merilnih mestih uporabnika. V diplomskem delu smo se osredotočili na njegovo uporabo v elektrodistribucijskih podjetjih, ki nameščajo merilnike električnih veličin v srednje/nizkonapetostne (SN/NN) transformatorske postaje (TP) za potrebe permanentnega monitoringa. V programu MiSmart se tako zbirajo meritve, alarmi ter podatki o kvaliteti električnega omrežja iz različnih merilnih mest. Omogočen je prikaz zbranih podatkov v grafični in tabelarični obliki, dodano uporabno vrednost uporabniku pa bi dala statistična obdelava teh podatkov. Funkcije za analizo, kot so histogram, percentil, deviacija parametra, simetrija, konična moč … dajejo uporabniku podrobnejšo sliko o delovanju omrežja ter pomoč pri analizi okvar, planiranju vzdrževanja, načrtovanju omrežja … Poleg tega podobna orodja vsebujejo tudi konkurenčni produkti. Cilj diplomske naloge je bil priprava dokumenta, ki je v pomoč razvojni ekipi podjetja Iskra d.d. in predstavlja osnovo za vpeljavo funkcij za analizo podatkov. Do njega smo prišli s pomočjo analize konkurenčnih produktov, lastnim poznavanjem problematike ter s prepoznavanjem težav in potreb končnih uporabnikov, ki so na koncu tudi potrdili uporabnost.
Ključne besede: daljinski zajem podatkov, analiza podatkov, program MiSmart, transformatorska postaja, nadzor omrežja, elektrodistribucijsko omrežje
Objavljeno v DKUM: 22.06.2016; Ogledov: 956; Prenosov: 120
.pdf Celotno besedilo (1,78 MB)

7.
NADZOR IN REGULACIJA CENTRALNEGA OGREVANJA S POMOČJO KRMILNIKA ARDUINO MEGA
Urban Čontala, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje izdelavo in delovanje krmilnega sistema centralnega ogrevanja, s katerim lahko preprosto izbiramo med energenti. Krmilni sistem skrbi za avtonomno vodenje centralnega ogrevanja. Za izdelavo smo izbrali cenovno ugodne ter zanesljive elemente, ki so potrebni za krmiljenje in regulacijo osnovnih procesnih veličin centralnega ogrevanja. Opisani so delovanje sestavnih elementov, izdelava izvršnih naprav ter povezava aktuatorjev. Krmilnik temelji na mikroprocesorju AVR na platformi Arduino. Za lažji nadzor delovanja sistema smo omogočili tudi povezavo z internetom. Razvit program krmili določene črpalke, regulira temperaturo dvižnega voda in gorenje biomase ter časovno vključuje ogrevanje. Zgradili smo cenovno ugoden sistem in ga prilagodili svojim potrebam.
Ključne besede: ogrevanje, avtomatizacija, daljinski nadzor, mikroprocesor
Objavljeno v DKUM: 16.12.2015; Ogledov: 3131; Prenosov: 486
.pdf Celotno besedilo (2,47 MB)

8.
SISTEM ZA NADZOR DELOVANJA STROJEV V INDUSTRIJI
Jure Hundrić, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen daljinski nadzor strojev v industriji. Sistem zajema podatke oziroma stanja strojev s pomočjo namensko izdelane strojne opreme in programske opreme. Naprave so s programsko opremo preko lokalnega omrežja ethernet povezane na bazni sistem. Oprema, imenovana M-SPY, za določeno časovno obdobje obdeluje podatke, pridobljene iz strojev. Podatkovno bazo grafično prikazujemo na mobilnih napravah ali osebnih računalnikih. Proces omogoča prikaz in izračun različnih statistik, kot so: število dobrih kosov, odstotki statusov, delovanje, nedelovanje, izklop, zasedenost ter produktivnost proizvodnje.
Ključne besede: daljinski nadzor, kosovna proizvodnja, ethernet mrežni protokol, statistika proizvodnje
Objavljeno v DKUM: 06.11.2015; Ogledov: 1563; Prenosov: 126
.pdf Celotno besedilo (3,24 MB)

9.
AKVARIJSKI KRMILNIK
Milan Rotovnik, 2014, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje načrtovanje, izdelavo in testiranje krmilnika za akvarijske sisteme s poudarkom na izpolnjevanju zahtev pri uporabi v morski akvaristiki. Akvarijski krmilnik skrbi za avtonomno vodenje akvarijskega sistema. Predlagani in izvedeni so potrebni merilni sistemi za merjenje ključnih parametrov akvarija. Izbrane so izvršne naprave, ki so potrebne za krmiljenje in regulacijo osnovnih procesnih veličin akvarija. Pri tem smo upoštevali možnost povezave že obstoječih modulov na predlagani akvarijski krmilnik in možnost izvedbe učinkovitega daljinskega nadzora akvarija. Opisani sta izvedba krmilnika z mikroprocesorjem AVR na Arduino platformi in praktična izdelava modula za povezavo merilnih in izvršnih enot. Razviti so programi za nadzor ključnih parametrov morske vode, krmiljenje luči, krmiljenje pretočnih črpalk in ostalih enot. Rezultat diplomske naloge je naprava, ki v eni enoti poskrbi za potrebe akvarija in uporabniku omogoča daljinski nadzor akvarijskega sistema.
Ključne besede: daljinski nadzor, avtomatizacija, akvaristika, mikroprocesor
Objavljeno v DKUM: 06.03.2015; Ogledov: 2045; Prenosov: 288
.pdf Celotno besedilo (2,91 MB)

10.
POSODOBITEV KRMILJENJA IN DALJINSKI NADZOR ČRPALIŠČA ZA HIDROELEKTRARNO DRAVOGRAD
Jure Grebenc, 2014, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi je zajeta in opisana prenova sklopa krmiljenja črpališča Črneče Hidroelektrarne Dravograd. Sklop krmiljenja črpališča Črneče je v obratovanju že 20 let in je bil izveden z relejsko logiko brez prikazovalnika povratne informacije o stanju črpalk, stanju bazena in prikazov alarmov. Zaradi iztrošenosti ter težav pri prenosu signalov (fizično prekinjene žile kablov zaradi lezenja terena med bazenom Dobrova in črpališčem Črneče) smo se odločili zamenjati krmiljenje in avtomatizirati sistem na višji nivo (funkcionalnost sistema je ostala nespremenjena). Komunikacijsko težavo smo odpravili z vpeljavo usmerjene telemetrične zveze prek radijskih postaj Motorola DM-3400. Krmiljenje pa je izvedeno s Siemens SIMATIC opremo.
Ključne besede: daljinski nadzor, brezžična komunikacija, krmiljenje nivoja črpališča, PLK, STEP7
Objavljeno v DKUM: 27.02.2014; Ogledov: 1862; Prenosov: 349
.pdf Celotno besedilo (31,59 MB)

Iskanje izvedeno v 20.01 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici