1. Vpliv postopka predobdelave materiala na vsebnost vitaminov v ekstraktih cvetnega prahu : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa I. stopnjeKarin Jakopič, 2023, diplomsko delo Opis: Namen diplomskega dela je optimizirati postopek predobdelave cvetnega prahu z namenom izolacije ekstraktov z visoko vsebnostjo antioksidantov ter vitaminov. Uporabili smo različne ekstrakcijske metode; ultrazvočno ekstrakcijo, hladno in vročo maceracijo ter ekstrakcijo po Soxhletu. Pri vseh ekstrakcijah smo kot topilo uporabili mešanico etanola in vode (70 % etanol). Z različnimi postopki predobdelave materiala (mletje v električnem mlinčku, trenje s terilnico in z dušikom pod tlakom) in omenjenimi postopki ekstrakcije smo dobili 16 različnih ekstraktov. Ekstraktom smo določevali izkoristek in spektorfotometrično določevali mikronutriente in sekundarne metabolite kot so vitamin C, fenolne spojine in proantocianidini ter antioksidativni učinek. Kromatografsko smo poskušali določiti še vitamine (A, D in E ). S predobdelavo cvetnega prahu smo pridobili različne strukture in velikosti materiala, kateremu smo s sejalno analizo določili najpogosteje zastopano zrno in izračunali koeficient enakomerne zrnatosti. Ekstrakte smo ovrednotili s kvalitativno in kvantitativno analizo vsebnosti želenih komponent. Rezultati kažejo da na kakovost ekstrakta vplivajo različni dejavniki, kot so izbira topila, postopki obdelave pred ekstrakcijo, čas in temperatura ekstrakcije ter ustrezna ekstrakcijska metoda. Postopek predobdelave bistveno vpliva na izkoristek ekstraktov, saj izzove spremembo v mikrostrukturi cvetnega prahu. Med določevanjem vsebnosti komponent v cvetnem prahu smo opazili vpliv temperature in časa. Za čimboljše vsebnosti antioksidativne aktivnosti, totalnih fenolov, proantocianidinov in izkoristka se je med ekstrakcijami potrebno izogibati visokim temperaturam.
Veliko nižje vsebnosti kot z ostalimi ekstrakcijskimi metodami dobimo ravno s Soxhletovo ekstrakcijo v primeru določevanja vsebnosti totalnih fenolov, proantocianidinov in izkoristka. Opazimo da je predobdelava z dušikom pod tlakom in kombinacija tlaka in mletja v večini primerov dala najboljše rezultate. Ključne besede: cvetni prah, predobdelava, ekstrakcija, antioksidanti, fenolne spojine, proantocianidini, vitamini Objavljeno v DKUM: 18.09.2023; Ogledov: 351; Prenosov: 0 Celotno besedilo (7,01 MB) |
2. Vpliv optimiziranega ekstrakta cvetnega prahu na metabolno aktivnost melanomskih celic WM-266-4 : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnjeSanja Toplak, 2023, diplomsko delo Opis: Melanom je eno izmed najtežje ozdravljivih rakavih obolenj, saj so človeške melanomske celice znane kot ene najbolj agresivnih rakastih celic. Znanstveniki po celem svetu si zato prizadevajo, da bi razvili zdravilo, ki bi lahko ozdravilo to agresivno obliko raka. Dosedanje študije so pokazale, da imajo naravne spojine, med njimi sekundarni metaboliti, najdeni v naravnih materialih oz. proizvodih, tudi v čebeljem cvetnem prahu, citotoksični, antiproliferativni ter kemopreventivni učinek na različne rakave celične linije in so vključene v veliko klinično odobrenih zdravil proti raku.
S pomočjo različnih ekstrakcijskih metod (ultrazvočna ekstrakcija, ekstrakcija po Soxhletu, superkritična ekstrakcija, vroča maceracija in hladna maceracija) smo pridobili ekstrakte cvetnega prahu s 70-odstotnim etanolom kot topilom in jim določili vsebnost totalnih fenolov, proantocianidinov in antioksidantov. Z računalniškim programom Design Expert smo optimirali pogoje ultrazvočne ekstrakcije in raztopine različnih koncentracij teh ekstraktov nanesli na melanomske celice. Rezultati so pokazali, da so vsi ekstrakti vplivali na zaviranje rasti rakavih celic, saj so zaustavili njihovo delitev, vendar opazimo signifikantno zmanjševanje metabolne aktivnosti rakastih celic pri koncentracijah med 0,05 mg/mL in 0,5 mg/mL. Ključne besede: antioksidanti, cvetni prah, ekstrakcijske metode, proantocianidini, totalni fenoli, WM-266¬-4 celice Objavljeno v DKUM: 13.09.2023; Ogledov: 374; Prenosov: 0 Celotno besedilo (4,91 MB) |
3. RAZVOJNE LASTNOSTI MATIC KRANJSKE ČEBELE (Apis mellifera carnica) V RAZLIČNIH POGOJIH VZREJELucija Žvokelj, 2013, doktorska disertacija Opis: V okviru doktorske naloge smo raziskali vpliv starosti vzrejnega gradiva, zamika v oprašitvi izleženih matic in vpliv dodatnega krmljenja v času vzreje na nekatere lastnosti matic. V posameznih fazah vzreje smo ugotavljali možne poti prenosa štirih čebeljih virusov. Matice smo vzredili iz različno starih ličink ob presajanju (0-12 ur, 12-24 ur, 24-36 ur in 36-48 ur) in ugotavljali njihove lastnosti glede na različno starost ob oprašitvi. Matice ene skupine smo vstavili v plemenilnike takoj po izleganju, matice druge skupine pa po 17 dnevih inkubacije. V nadaljevanju raziskave smo del oprašenih matic dodali v družine in jih spremljali še dve čebelarski sezoni. Maticam in njihovim razvojnim oblikam smo določili morfološke lastnosti. Starost vzrejnega gradiva do 36 ur ni imela značilnega vpliva na lastnosti matic, kakor tudi zamik v oprašitvi ni imel vpliva na spremljane lastnosti. V prvi sezoni so družine matic, ki so se oprašile po 17-dnevni inkubaciji, zasedale v povprečju večje število ulic kot družine matic, ki so se oprašile v običajnem času, to je 3-8 dni po izleženju. Matice se po dodajanju različnih vrst peloda in drugih dodatkov v hrani v rednikih in plemenilnikih med seboj niso značilno razlikovale. V poskusu spremljanja možnih poti prenosa virusnih okužb med potekom vzreje nismo nobenega od štirih virusov (ABPV, BQCV, DWV in SBV) zaznali pri bubah in novoizleženih maticah, kljub temu, da so bile delavke v rednikih na virus pozitivne. Za razliko od ostalih treh virusov se je v našem poskusu izkazalo, da je za DWV vertikalen prenos, od matice na svoje potomke preko jajčeca, pogostejši od horizontalnega. Ključne besede: vzreja matic, oprašitev, prehrana, cvetni prah, čebelji virusi Objavljeno v DKUM: 12.06.2013; Ogledov: 3535; Prenosov: 335 Celotno besedilo (2,68 MB) |
4. Forenzična palinologija kot del forenzične botanike : diplomsko deloBrigita Hribar, 2009, diplomsko delo Ključne besede: forenzika, forenzične preiskave, forenzične metode, forenzična palinologija, forenzična botanika, cvetni prah, spore, diplomske naloge Objavljeno v DKUM: 09.04.2010; Ogledov: 3368; Prenosov: 299 Celotno besedilo (660,32 KB) |