| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Cimet in sladkorna bolezen tipa 2
Mark Duh, 2022, magistrsko delo

Opis: Cimet je popularna začimba, za katero predvidevajo, da bo ob uporabi ugodno vplivala na uravnavanje krvnega sladkorja. Kljub temu nekatere raziskave poročajo o dvomljivih rezultatih vpliva cimeta na uravnavanje krvnega sladkorja pri pacientih s sladkorno boleznijo tipa 2. Pacienti se pogosto odločijo za dopolnilno zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2 s cimetom, zato je ključnega pomena ugotoviti, kateri so njegovi učinki na uravnavanje krvnega sladkorja. Izvedli smo sistematični pregled literature, katerega potek smo prikazali s PRISMA diagramom. Za presojo in oceno kakovosti raziskav smo uporabili hierarhijo dokazov in JBI orodje. Sintezo smo izvedli na opisni način. V analizo smo vključili 9 raziskav. 77,7 % (7/9) raziskav poroča o pozitivnem učinku uporabe cimeta na uravnavanje krvnega sladkorja, pri čemer je v ospredju uravnavanje krvnega sladkorja na tešče (7/9; 77,7 % raziskav). Prav tako ima pomemben vpliv na zniževanje HbA1c (4/9; 44,4 % raziskav) in drugih glikemičnih parametrov (2/9; 22,2 % raziskav). Vendar sta kljub njegovim pozitivnim učinkom na uravnavanje krvnega sladkorja dve raziskavi poročali o nepomembnih rezultatih cimeta na uravnavanje krvnega sladkorja (2/9; 22,2 %), kar lahko pripisujemo manjšem dnevnem vnosu cimeta, manjšemu populacijskemu vzorcu in krajšemu obdobju raziskave. Cimet ima velik potencial za uravnavanju krvnega sladkorja pri pacientih s sladkorno boleznijo tipa 2. Potrebne so dodatne raziskave, ki bodo zasnovane na veliki populaciji, večjem časovnem obdobju in ustrezni količini in obliki uporabljenega cimeta.
Ključne besede: cimet, sladkorna bolezen tipa 2, krvni sladkor, uravnavanje krvnega sladkorja
Objavljeno v DKUM: 18.11.2022; Ogledov: 739; Prenosov: 269
.pdf Celotno besedilo (1,13 MB)

2.
Biološka aktivnost naravnih ekstraktov iz začimb : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
Vito Prša, 2020, diplomsko delo

Opis: Promoviranje zdravega načina življenja je privedlo do tega, da čedalje več ljudi preprečuje oz. zdravi bolezni po naravni poti. V večini primerov za to uporabljajo rastline in začimbe. Namen diplomske naloge je bil, ugotoviti biološko aktivnost ekstraktov iz treh različnih začimb: kumine, čilija ter cimeta. Za separacijo biološko aktivnih komponent smo izvajali Soxhlet in konvencionalno ekstrakcijo, z različnimi topili ob različnih pogojih. Pridobljenim ekstraktom smo s pomočjo spektrofotometričnih metod določevali vsebnost totalnih fenolov in flavonoidov, antioksidativno, antiinflamatorno ter antihiperglikemično aktivnost. Najvišji izkoristek smo dosegli pri konvencionalni ekstrakciji, kjer smo kot topilo uporabljali 50% vodno raztopino acetona. Prav tako smo ugotovili, da izkoristek narašča s temperaturo premosorazmerno. Vsebnost totalnih fenolov je najvišja v ekstraktu cimeta, ki smo ga dobili s Soxhlet ekstrakcijo. Najvišjo vsebnost totalnih flavonoidov smo zabeležili v ekstraktih kumine, in sicer pri 60°C ter s 50% vodno raztopino acetona kot topilom. Najbolj antioksidativno so delovali ekstrakti cimeta, najvišja vrednost je bila zabeležena v čistovodnem ekstraktu pri 60°C. Antiinflamatorna aktivnost je bila najvišja pri kumini, pri 40°C, kjer smo kot topilo uporabili čisti aceton. Ugotovili smo, da je antihiperglikemična aktivnost najvišja pri cimetovem ekstraktu, kjer smo pri 80°C kot topilo uporabili čisto vodo. Z diplomskim delom smo potrdili, da so izbrane začimbe res biološko aktivne in pozitivno vplivajo na zdravje človeka.
Ključne besede: ekstrakcija, biološka aktivnost, cimet, kumina, čili
Objavljeno v DKUM: 08.10.2020; Ogledov: 1111; Prenosov: 175
.pdf Celotno besedilo (1,70 MB)

3.
DOLOČANJE KUMARINA V ŽIVILIH S TEKOČINSKO KROMATOGRAFIJO IN MASNO SPEKTROMETRIJO
Bernarda Vogrinčič, 2009, diplomsko delo

Opis: Za določitev vsebnosti kumarina v živilih kot so začimbe, čaji, čokolada, žitna rezina in keksi, smo uporabili tekočinsko kromatografijo s tandemsko masno spektrometrijo (LC – MS/MS). Postopek priprave vzorca je bila ekstrakcija iz živil z mešanico topil etanola in vode. Rezultate vsebnosti kumarina smo ovrednotili s pomočjo umeritvenih krivulj standardnih raztopin kumarina in z metodo standardnega dodatka. Statistično smo jih ovrednotili glede na zahteve razvoja metode (določitev delovnega območja, linearnost, meja določljivosti (LOQ), ponovljivost, obnovljivost in točnost). Dobljene rezultate smo ovrednotili tudi glede na dovoljeno količino kumarina na pripravljen obrok. Ugotovili smo, da je vsebnost kumarina pod dovoljeno mejo pri vzorcih živil kot so čaji, čokolada, žitna rezina in keksi. Pri začimbi cimeta in začimbi za pripravo kuhanega vina je vsebnost kumarina na pripravljen obrok prav tako pod dovoljeno mejo. Pri preračunu izmerjenih koncentracij kumarina v začimbah iz cimeta na pripravljen obrok so bile dovoljene koncentracije presežene za pripravljeno začimbo medenjakov in oba jabolčna zavitka. Metoda določanja vsebnosti kumarina v živilih s tekočinsko kromatografijo in masno spektrometrijo je primerna in uporabna, saj je priprava vzorcev enostavna in hitra. Rezultati analiz so v merilnem območju od 2 mg/kg do 40 mg/kg natančni in pravilni.
Ključne besede: kumarin, cimet, tekočinska kromatografija, masna spektrometrija
Objavljeno v DKUM: 22.12.2009; Ogledov: 4347; Prenosov: 485
.pdf Celotno besedilo (2,24 MB)

Iskanje izvedeno v 0.07 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici