| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 7 / 7
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Prometna varnost otrok v okolici oš Miška Kranjca Velika Polana
Martina Zver, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je govora o prometni varnosti otrok v okolici osnovne šole Miška Kranjca v Veliki Polani. Varnost otrok v cestnem prometu je eden večjih problemov doma in po svetu. Otroci spadajo med najbolj ogrožene osebe, saj zaradi svoje starosti, nerazvitosti in pomanjkanja izkušenj ne vedo, kako se je potrebno pravilno vesti v prometu. Zelo pomembno je, da imajo vsi otroci, bodisi iz iste vasi ali iz oddaljenih krajev, zagotovljeno varno pot v šolo in iz nje, pa naj bo to peš pot, kolesarska pot ali pot z avtobusom. V prvem delu diplome je predstavljena osnovna šola Miška Kranjca, s teoretičnega vidika pa je napisano vse o vlogi osnovne šole s področja prometne varnosti in vlogi otroka, kot udeleženca v prometu. V drugem delu je predstavljena sprememba prometne ureditve za OŠ in občino Velika Polana v obdobju desetih let – torej, kaj vse se je spremenilo in zgradilo na boljše, odkar sem sama zapustila OŠ. Predstavljena je tudi vsaka sosednja vas, katere otroci obiskujejo OŠ, zapisane so prednosti in slabosti za otroke, oz. kaj bi lahko spremenili na boljše. V zadnjem delu je analizirana anketa ter opravljeno opazovanja na terenu, na to so podani predlogi za izboljšanje stanja.
Ključne besede: otroci, varnost, cestni promet
Objavljeno v DKUM: 16.09.2016; Ogledov: 1732; Prenosov: 82
.pdf Celotno besedilo (3,40 MB)

2.
Cestni otroci in življenje zunaj tradicionalnih okvirov socializacije
Andrej Naterer, 2012, izvirni znanstveni članek

Opis: Cestni otroci so pojav, ki ima v sodobnem svetu globalne razsežnosti. Med univerzalnimi značilnostmi cestnih otrok izstopajo distribucija po spolu, povprečna starost, specifična matrifokalna oblika primarne družine, glavni razlogi za beg na cesto in subkulturna organizacija skupine na cesti. Za cestne otroke je prav subkultura tista socialna skupina, ki je po eni strani pomemben potezni dejavnik, ki vpliva na otrokovo odločitev za beg na cesto, po drugi pa na cesti tudi simulira izostalo družino. Prek lastnega, subkulturnega sistema vrednot se med primarnim in sekundarnim habitatom cestnih otrok ustvarja konflikt, ki onemogoča ustrezno resocializacijo in reintegracijo cestnih otrok in katerega je mogoče premagati le s pomočjo integracije elementov subkulturnega socialnega sistema v resocializacijske programe.
Ključne besede: antropologija, marginalne skupine, otroci, brezdomci, cestni otroci, socializacija, habitati, resocializacija, življenje na cesti, subkultura, Makejevka, Ukrajina
Objavljeno v DKUM: 21.12.2015; Ogledov: 971; Prenosov: 141
.pdf Celotno besedilo (694,81 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Varna pot v šolo z vidika cestne infrastrukture za POŠ Trje
Staša Moškotevc, 2013, diplomsko delo

Opis: Ko otroci odraščajo, so precej nepredvidljivi, zato jim je treba nameniti posebno pozornost in zagotoviti določen nivo varnosti na njihovi poti v šolo. Tu pa poleg varnostnih ukrepov, znanj in previdnosti veliko vlogo igra urejenost cestne infrastrukture. Pod drobnogled smo vzeli cestno infrastrukturo na območju šolskih poti POŠ Trje. V teoretičnem delu diplomskega dela je opisana razvrstitev cest, značilnosti voznih površin, vzdrţevanje in njihove lastnosti. Predstavili smo vpliv cestne infrastrukture na varnost udeleţencev v prometu in se posebej dotaknili šolskih otrok in njihove vzgoje v prometu. V praktičnem delu pa smo podrobno predstavili obstoječe stanje v okolici šole, ki smo ga raziskali in nato izdelali analizo stanja cestne infrastrukture na vseh poteh, ki so označene kot šolske poti. Preučili smo prometne nezgode v zadnjih letih na tem območju in poskušali ugotoviti, če je na njih vplivala tudi infrastruktura. Podatke o varnosti na poti v šolo smo pridobili z anketnim vprašalnikom, ki smo ga razdelili med učence POŠ Trje. V zaključku smo glede na ugotovljeno stanje predlagali rešitve, ki bi otrokom omogočile večjo varnost na poti v šolo.
Ključne besede: cestni promet, cestna infrastruktura, varnost, šolska pot, otroci
Objavljeno v DKUM: 21.10.2013; Ogledov: 1335; Prenosov: 134
.pdf Celotno besedilo (7,56 MB)

4.
CESTNI OTROCI V DELU CHARLESA DICKENSA "OLIVER TWIST"
Blanka Kocbek, 2012, diplomsko delo

Opis: V mojem diplomskem delu se bom ukvarjala z analizo cestnih otrok ter njihovo uprizoritvijo v romanu Charlesa Dickensa Oliver Twist. Predstavila bom tudi življenje cestnih otrok v času vladanja kraljice Viktorije in ga primerjala z življenjem cestnih otrok v 21. stoletju. Diploma nas vodi skozi življenje in dela Charlesa Dickensa. Ugotovila bom, kateri dogodki so vplivali na Dickensa, da je napisal roman Oliver Twist. Prikazala bom tudi kratko vsebino romana Oliver Twist ter predstavila razliko med življenjem cestnih otrok v 19. in v 21. stoletju. V diplomi bodo predstavljeni primeri cestnih otrok v romanu Oliver Twist, ki jih bom natančneje razložila. Na koncu bom dodala tudi primerjavo o življenju cestnih otrok v 19. in v 21. stoletju.
Ključne besede: Charles Dickens, Oliver Twist, cestni otroci, 19. stoletje, 21. stoletje
Objavljeno v DKUM: 18.10.2012; Ogledov: 1816; Prenosov: 134
.pdf Celotno besedilo (259,90 KB)

5.
Dejavniki cestno prometne varnosti z analizo varnosti v Sloveniji : diplomsko delo
Renata Brulc, 2010, diplomsko delo

Opis: Cestni promet je neizogiben del našega vsakdanjika. Vsi se ga vsak dan udeležujemo in si brez njega ne moremo predstavljati življenja. V cestnem prometu sodelujemo kot različni udeleženci (kot pešci, kolesarji, vozniki, ...) in vsak izmed nas se mora zavedati svojih ravnanj v prometu in nevarnosti, ki mu pretijo. V diplomski nalogi smo opredelili ključne dejavnike varnosti v cestnem prometu, med katere spadajo človek, vozilo, okolje in prometna signalizacija. Poskušali smo opredeliti njihovo vlogo v prometni varnosti. V nadaljevanju naloge smo izpostavili in podrobneje predstavili izpostavljene in rizične skupine udeležencev v cestnem prometu, kot so invalidi, otroci in starejši ljudje, ter opredelili njihovo ogroženost v cestnem prometu. Proti koncu diplomske naloge smo se ukvarjali z raziskovanjem prometne varnosti v naši državi, za katerega lahko rečemo, da je najpomembnejši del te naloge. Predstavili smo statistiko prometnih nesreč v minulih letih ter opisali vzroke za nastanek najpogostejših prometnih nesreč v Sloveniji. Prišli smo do spoznanja, da se naša prometna varnost počasi izboljšuje, kljub temu pa smo navedli tudi nekaj predlogov za povečanje varnosti v prometu.
Ključne besede: prometna varnost, cestni promet, invalidi, otroci, mladostniki, starejši, Slovenija
Objavljeno v DKUM: 03.09.2010; Ogledov: 5124; Prenosov: 884
.pdf Celotno besedilo (1,06 MB)

6.
Prometna vzgoja otrok in njihova varnost v cestnem prometu : diplomsko delo
Almira Gobec, 2009, diplomsko delo

Ključne besede: promet, cestni promet, varnost, prometna vzgoja, otroci, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 05.11.2009; Ogledov: 3105; Prenosov: 633
.pdf Celotno besedilo (2,82 MB)

7.
Iskanje izvedeno v 0.12 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici