| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 54
Na začetekNa prejšnjo stran123456Na naslednjo stranNa konec
1.
VPLIV CEPLJENJA IN PREKRIVKE NA PRIDELEK IN KAKOVOST LUBENIC (Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum & Nakai cv. 'Sugar Baby')
Alenka Jazbinšek, 2009, diplomsko delo

Opis: Poskus je potekal na UKC Pohorski dvor v Hočah v letu 2004. Zasnovan je bil kot faktorski poskus, v zasnovi naključnega blok sistema v štirih ponovitvah. Proučevan je bil vpliv cepljenja lubenic cv. 'Sugar Baby' na podlago vodnjače (Lagenaria siceraria L.) in vpliv prekrivke (PE črna folija) na rast, razvoj, tvorbo ter kakovost plodov lubenic v naših rastnih razmerah. Proučevani so bili: pridelek, število rastlin, število plodov, povprečna masa plodov, premer dolžine in širine plodu, obseg dolžine in širine plodu, delež sladkorja 3 cm in 6 cm od roba ter na sredini prerezanega plodu. Analiza variance je pokazala, da cepljenje statistično značilno vpliva na vse merjene parametre, razen na premer širine plodu in delež sladkorja, merjen na vseh treh mestih. Pridelek cepljenih lubenic je znašal 112,7 kg na parcelo (20 m2), kar je za 50 % več kot pri necepljenih lubenicah. Analiza variance pri prekrivki je pokazala statistično značilen vpliv na vse merjene parametre, razen na premer širine plodu. Pridelek lubenic, sajenih na prekrivko, je znašal 103,3 kg na parcelo in je bil višji za 63,7 % v primerjavi z lubenicami, sajenimi brez prekrivke. Delež sladkorja lubenic, sajenih na prekrivko, je bil v primeru vseh meritev značilno višji v primerjavi z deležem sladkorja lubenic, sajenih na grebenih brez prekrivke, in je znašal 8,5 % (meritev 3 cm od roba), 9,8 % (meritev 6 cm od roba) ter 10,4 % (meritev na sredini plodu). Proučevana dejavnika v interakciji nista značilno vplivala na merjene parametre.
Ključne besede: lubenice, cepljenje, podlaga, vodnjača, prekrivka, pridelek, delež sladkorja
Objavljeno: 27.02.2009; Ogledov: 2314; Prenosov: 189
.pdf Celotno besedilo (1,83 MB)

2.
Primerjava programov cepljenja proti nalezljivim boleznim držav članic Evropske Unije
Tjaša Petrič, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo poudarili pomembnost cepljenja, z namenom, da opozorimo na posledice, ki jih prenaša nezadostna imunizacija prebivalstva držav članic Evropske Unije. Predstavili smo zgodovinski razvoj cepljenja, definirali pojem cepljenja, cepiva in imunost. Opisali smo tudi stranske učinke, ki se lahko pojavljajo po samem cepljenju in kontraindikacije za cepljenje. V nadaljevanju smo se osredotočili na imunizacijske programe v Sloveniji in Evropski Uniji, opisali cepljenja, ki so v naši državi obvezna, cepilni program priporočenih cepljenj v Avstriji in Veliki Britaniji ter stopnjo precepljenosti proti nalezljivim boleznim po državah. Nato smo podatke analizirali z vidika obveznosti in priporočljivosti cepljenj ter izvajalcev cepljenj. Vse dobljene podatke smo med seboj primerjali, pri tem pa našli odgovor na vprašanje, katere države imajo med seboj najbolj podoben program cepljenja proti določenim nalezljivim boleznim. Z analizo študije literature smo ugotovili, da imajo vse tri države zelo podobne cepilne programe, do večjih razlik prihaja le pri imunizaciji proti določenim povzročiteljem bolezni, kot so tuberkuloza, HPV, meningokokni meningitis C in pnevmokoki. Ugotovili smo tudi, da je visoka precepljenost v Sloveniji posledica zakonske ureditve cepljenja.
Ključne besede: obvezno in priporočeno cepljenje, Slovenija, Avstrija, Velika Britanija, organizacija cepljenja
Objavljeno: 14.07.2009; Ogledov: 3190; Prenosov: 717 
(1 glas)
.pdf Celotno besedilo (654,58 KB)

3.
SEZNANJENOST PREBIVALCEV ŠALEŠKE DOLINE O BOLEZNI KLOPNI MENINGOENCEFALITIS
Urška Mravljak, 2009, diplomsko delo

Opis: Klopni meningoencefalitis (v nadaljevanju KME) je infekcijska bolezen možganske ovojnice in osrednjega živčevja, ki lahko pusti trajne posledice. V Sloveniji povzroča bolezen klop vrste Ixodes ricinus, povzročitelj obolenja pa je virus meningoencefalitisa. V mnogih državah in tudi v Sloveniji poteka cepljenje, ki je najučinkovitejši ukrep za zaščito pred KME. Zdravstvena stroka priporoča preventivno cepljenje za širšo populacijo; še posebno ljudem, ki se dosti gibajo ob ali v gozdovih. V diplomskem delu je predstavljena bolezen KME in preventivna vloga medicinske sestre (v nadaljevanju MS) pri bolezni KME. S pomočjo raziskovalne študije, smo ugotavljali seznanjenost prebivalcev Šaleške doline o tej bolezni in kako se zaščitijo pred morebitnim ugrizom klopa. Raziskava je temeljila na kvantitativni metodologiji. Terensko študijo smo izvedli s pomočjo anketnega vprašalnika, teoretični del pa s pomočjo študija domače in tuje literature. Rezultati raziskave so pokazali, da so prebivalci Šaleške doline o bolezni KME dokaj dobro seznanjeni. Več kot polovica anketirancev bi se udeležila preventivnega izobraževanja o KME, kjer bi dobili več informacij o bolezni KME, preventivnih ukrepih pred odhodom v naravo, o cepljenju ter posledicah, ki jih lahko pusti bolezen. Medicinske sestre in drugi zdravstveni delavci bi lahko poskrbeli za večjo stopnjo zdravstvene prosvetljenosti ter pripomogli k množičnemu cepljenju prebivalcev.
Ključne besede: KLJUČNE BESEDE: klop, klopni meningoencefalitis, preventiva, cepljenje, vloga medicinske sestre
Objavljeno: 15.07.2009; Ogledov: 2680; Prenosov: 329
.pdf Celotno besedilo (1,20 MB)

4.
Obvezna in priporočljiva cepljenja v Sloveniji
Katarina Stagoj, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljena obvezna in priporočljiva cepljenja v Sloveniji. Opisane so vse bolezni, ki jih lahko preprečujemo s cepljenjem. Poseben del je namenjen vlogi medicinske sestre pri delu s cepivi in zdravstveno vzgojno delovanje medicinske sestre pri cepljenju ter način aplikacije cepiva po procesni metodi dela. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati raziskave, ki je bila izvedena na Fakulteti za zdravstvene vede v letu 2009 med študentkami. Podatke smo zbirali s pomočjo anonimnega anketnega vprašalnika. V raziskavi je sodelovalo petdeset študentk. Želeli smo ugotoviti osveščenost študentk o cepljenju proti okužbam s humanimi virusi papiloma (HPV) ter pridobitev različnih mnenj o cepljenju. Bistvene raziskave so pokazale, da večina študentk ve kaj je HPV, vendar so mnenja da o tej okužbi ni dovolj dostopnih informacij. Ugotovitve so tudi pokazale, da se zdi študentkam cepljenje proti HPV predrago in bi se strinjale z obveznim cepljenjem proti HPV. Mnenja so tudi, da je zdravstvena vzgoja pri cepljenju zelo pomembna.
Ključne besede: cepljenje, cepiva, medicinska sestra, zdravstvena vzgoja, humani virus papiloma
Objavljeno: 05.11.2009; Ogledov: 3141; Prenosov: 539
.pdf Celotno besedilo (896,48 KB)

5.
Razširjenost in izvajanje ukrepov za preprečevanje zoonoz v Sloveniji
Emina Reisman, 2010, diplomsko delo

Opis: Vloga medicinske sestre pri izvajanju preventive pred zoonozami je bil izziv za izdelavo diplomskega dela. Opisali smo številne naloge, ki jih medicinska sestra opravi v okviru cepljenja pred nalezljivimi boleznimi, ki jih povzročajo zoonoze in v okviru zdravstvene vzgoje z upoštevanjem potreb posameznika. Zoonoze so bolezni živali, ki se lahko prenašajo na človeka preko fecesa, mesa, mleka, jajc in ostalih izločkov. Boj zoper zoonoze terja poleg zdravljenja bolezni še posebne obsežne ukrepe pri zatiranju teh bolezni. Najučinkovitejši preventivni ukrep pred zoonozami je vsekakor cepljenje. Cepljenje (vakcinacija) je poseg v človekov organizem, s katerim z vnašanjem antigena v telo sprožimo tvorbo protiteles proti določeni nalezljivi bolezni. Je najučinkovitejši ukrep za preprečevanje, obvladovanje in zatiranje bolezni. V Sloveniji je cepljenje obvezno in se sistematično in kontinuirano izvaja v skladu s predpisano zakonodajo. V diplomskem delu smo predstavili vlogo medicinske sestre pri izvajanju ukrepov za preprečevanje zoonoz v Sloveniji. Prav tako smo preučili izbrane zoonoze, ki se pri nas najpogosteje pojavljajo, za pet letno obdobje. Te bolezni, ki jih povzročajo zoonoze, so steklina, tetanus, leptospiroza in vročica q. Dobljene rezultate smo preučili in grafično prikazali. Rezultati raziskave so pokazali, da so nekatere zoonoze še vedno v porastu. Pogostost pojavljanja je zelo različna glede na posamezno bolezen in posamezno območje po Sloveniji. Tetanus se najpogosteje pojavlja na območju Celja, leptospiroza na območju Murske Sobote, Ljubljana pa izstopa po pojavljanju vročice q.
Ključne besede: zoonoze, nalezljive bolezni, zdravstvena vzgoja, cepljenje, medicinska sestra
Objavljeno: 09.03.2010; Ogledov: 2326; Prenosov: 249
.pdf Celotno besedilo (767,07 KB)

6.
BOLEZNI OTROK, KI JIH LAHKO PREPREČUJEMO S CEPLJENJEM
Martina Klemen, 2010, diplomsko delo

Opis: Otroci imajo pravico do nemotenega razvoja, pri čemer sta ena od pomembnejših pogojev za to telesno in duševno zdravje. Način življenja v okolju, v katerem otrok raste in dozoreva, ima pri tem velik pomen. Bolezni pa so in bodo vedno del odraščanja predšolskih otrok. Vendar je določene bolezni mogoče tudi preprečiti. V diplomskem delu z naslovom Bolezni otrok, ki jih lahko preprečujemo s cepljenjem, so bile opisane nalezljive bolezni, ki jih zajema nacionalni program cepljenja predšolskih otrok v Sloveniji, proti katerim se otroci morajo obvezno cepiti, in vrste bolezni, proti katerim se je možno cepiti za njihovo preprečevanje. Ob tem je bilo izpostavljeno vprašanje, ali s cepljenjem otroka preprečujemo širjenje bolezni in zaščitimo tudi druge otroke, ki zaradi zdravstvenih razlogov ne morejo biti ali ne želijo biti cepljeni. Strokovna medicinska literatura v vseh pogledih opisuje cepljenje in hkrati cepiva kot varno in učinkovito zaščito pred boleznimi. Skozi analizo izvajanja imunizacije predšolskih otrok, ki jo je pripravil Inštitut za varovanja zdravja RS, smo analizirali pojavljanje bolezni, proti katerim obstaja obvezno cepljenje. Odnos do zdravja se gradi postopno — prek vzpodbud in zgledov v najožjem okolju že v zgodnjem otroštvu in kasneje prek dejavnosti v vzgojno-varstvenih zavodih. Predšolska vzgoja v Sloveniji naj bi se izvajala na visoki ravni in skrbi za otrokov celostni razvoj. Zato smo v diplomskem delu opisali in predstavili zdravstveno-higienski režim ter ob tem odgovorili na vprašanje, ki smo si ga zastavili: Na kakšen način je otrokom, vključenim v vrtec, omogočen zdrav razvoj na vseh področjih: gibalnem, spoznavnem, emocionalnem in socialnem. In spoznali, da ne samo okolje, tudi vzgojitelji in drugi strokovni delavci ter tudi starši so tisti, ki otroku privzgajajo odnos do zdravja, najprej z lastnim vzgledom, nato še preko dejavnosti, ki zdravje vzpodbujajo, vzdržujejo in ohranjajo.
Ključne besede: Ključne besede: bolezni otrok, obvezno cepljenje, cepiva, otroci, vrtec, vzgojitelji, starši
Objavljeno: 17.05.2010; Ogledov: 2324; Prenosov: 403
.pdf Celotno besedilo (3,20 MB)

7.
Promocija cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu
Cvetka Brložnik, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisana bolezen klopni meningoencefalitis. Poudarek je na seznanjenosti prebivalcev Koroške o tej bolezni, kako se zaščitijo pred ugrizi klopov in kaj vpliva na odločitev za cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu. Predstavljeno je tudi sodelovanje medicinske sestre pri promociji cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu in njena vloga v ambulanti za cepljenje. V empiričnem delu je predstavljena raziskava, ki je bila izvedena v obdobju meseca novembra in decembra 2009 in januarja 2010, med stotimi polnoletnimi osebami, ki so obiskali ambulanto za cepljenje. Ugotavljali smo ali poznajo bolezen klopni meningoencefalitis, kako se zaščitijo pred odhodom v naravo in kaj vpliva na njihovo odločitev za cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu. Ugotovili smo, da anketiranci dobro poznajo bolezen klopni meningoencefalitis, da pred ugrizi klopov upoštevajo preventivne ukrepe in, da se za cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu odločajo v manjšem številu zaradi visoke cene cepljenja.
Ključne besede: klop, klopni meningoencefalitis, preprečevanje, cepljenje, vloga medicinske sestre
Objavljeno: 14.06.2010; Ogledov: 2796; Prenosov: 295
.pdf Celotno besedilo (1,13 MB)

8.
CEPLJENJE PROTI HUMANEM PAPILOMA VIRUSU
Jana Jeseničnik, 2010, diplomsko delo

Opis: V teoretičnem delu diplomskega dela je predstavljena spolno prenosljiva okužba s humanimi papiloma virusi ter vloga zaposlenih v zdravstveni in babiški negi pri preprečevanju okužb s spolno prenosljivimi humanimi papiloma virusi. Okužba je najpogostejša med 20 in 24 letom starosti, že nekaj mesecev po prvem spolnem odnosu. Okužba pogosto povzroči občutek krivde, pacientke izgubijo samozavest, strah jih je zanositve, strah jih je raka na materničnem vratu, strah pa jih je potem celo spolnih odnosov. Aktivnosti zdravstvene nege so zato pri delu medicinskih sester z rizičnimi skupinami zelo pomembne. Nujno je dobro poznavanje zdravih in bolnih rizičnih skupin ter poznavanje same spolno prenosljive okužbe s humanimi papiloma virusi. Pacientke je potrebno opogumiti in jim nuditi psihofizično podporo. Pomembno je, da so informacije, ki se podajajo pacientkam, popolne in jasne ter, da sodelujejo pri informiranju vsi zdravstveni delavci s pomočjo sredstev z zdravstveno tematiko. Opisani sta tudi vrsti cepiv proti spolno prenosljivi okužbi s humanimi papiloma virusi, njuno delovanje in pomembnost. Del diplomskega dela je namenjen zdravstveno vzgojnemu delovanju medicinskih sester pri preprečevanju spolno prenosljive okužbe s humanimi papiloma virusi. V raziskovalni metodologiji so predstavljeni rezultati raziskave, katere namen je bil ugotoviti seznanjenost zaposlenih v zdravstveni in babiški negi s spolno prenosljivo okužbo s humanimi papiloma virusi. Ugotovili smo, da večina anketiranih pozna okužbo s humanimi papiloma virusi. V raziskavi je bila uporabljena deskriptivna metoda dela, za zbiranje pa raziskovalna tehnika- anketiranje.
Ključne besede: KLJUČNE BESEDE: HPV, cepljenje, rak materničnega vratu, zdravstvena vzgoja, preprečevanje.
Objavljeno: 09.08.2010; Ogledov: 2638; Prenosov: 377
.pdf Celotno besedilo (421,64 KB)

9.
Cepljenje proti humanim papiloma virusom in zdravstvena vzgoja osnovnošolskih otrok
Marina Tkalčić, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom Cepljenje proti humanim papiloma virusom in zdravstvena vzgoja osnovnošolskih otrok je empirično. V teoretičnem delu smo opisali cepljenje, specifično cepljenje otrok, humane papiloma viruse in cepljenje proti humanim papiloma virusom po procesni metodi dela ter vlogo medicinske sestre pri cepljenju proti humanim papiloma virusom. Opisali smo tudi zdravstveno vzgojo osnovnošolskih otrok in vlogo ter naloge medicinske sestre pri zdravstveni vzgoji otrok. V raziskovalnem delu smo grafično prikazali podatke, ki smo jih pridobili s pomočjo anonimnega anketnega vprašalnika. Anketa je bila izvedena maja 2010 med učenkami 6. razreda Osnovne šole Neznanih talcev Dravograd in njihovimi starši. V raziskavi smo ugotovili vlogo medicinske sestre pri zdravstveni vzgoji otrok z vidika učenk in njihovih staršev, koliko se starši in učenke zavedajo pomena cepljenja proti humanim papiloma virusom in kako pogosto se zanj odločajo.
Ključne besede: cepljenje, humani papiloma virusi, zdravstvena vzgoja, osnovnošolski otroci, medicinska sestra.
Objavljeno: 05.10.2010; Ogledov: 1679; Prenosov: 287
.pdf Celotno besedilo (1,14 MB)

10.
Zdravstveno vzgojni vidik obveznega cepljenja in pravno varstvo za zdravje otrok
Karmen Petek Zakošek, 2010, magistrsko delo

Opis: Cepljenje ima velik pomen v prvem letu življenja. Vendar vse več staršev meni, da cepljenje otrok proti nalezljivim boleznim ni več potrebno, saj se je širjenje nalezljivih bolezni ustavilo. Cepljenje staršem predstavlja dvom, saj so mnenja, da so cepiva zdravju nevarna ali zdravju celo škodljiva. Pri vseh medicinskih posegih, torej tudi pri obveznem cepljenju, velja pojasnilna dolžnost zdravnika oziroma zdravstvenega osebja. V magistrskem delu je opisan pomen zdravstvene vzgoje, ki je nepogrešljivo sredstvo krepitve zdravja in je z najrazličnejšimi metodami dela usmerjena v skupine, organizacije in v celotno družbo.
Ključne besede: Ključne besede: obvezno cepljenje, varstvo pred nalezljivimi boleznimi, pravni vidik obveznega cepljenja, program cepljenja, zdravstvena vzgoja, učni načrt
Objavljeno: 06.10.2010; Ogledov: 3400; Prenosov: 797
.pdf Celotno besedilo (2,01 MB)

Iskanje izvedeno v 0.2 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici