| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 15
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Ugotavljanje smotrnosti zamenjave peči na pelete s pečjo na pirolizo
Klemen Umek, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so izračunane toplotne izgube stanovanjske hiše. Na njihovi podlagi je izbrana peč na pirolizo primerne moči. Sledi opis centralnega ogrevanja in delovanja procesa pirolize. Na podlagi potrebne moči je določena potrebna količina goriva na ogrevalno sezono za peč na pirolizo in peč na pelete, ki se trenutno uporablja. Določeni so še drugi elementi, ki so potrebni za instalacijo peči. Izračunana je njihova skupna cena, nato pa je izveden ekonomski izračun investicije v peč na pirolizo.
Ključne besede: peč na pirolizo, centralno ogrevanje, toplotne izgube, ekonomski izračun investicije
Objavljeno v DKUM: 16.12.2020; Ogledov: 1056; Prenosov: 63
.pdf Celotno besedilo (2,27 MB)

2.
UNIVERZALNA KRMILNA ENOTA ZA HIŠO
Simon Šimenko, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja rešitev problematike celostnega krmiljenja ogrevalnih sistemov v stanovanjski hiši. Proučili smo, kako dandanes obvladujemo krmiljenje kombiniranih sistemov ogrevanja v stanovanjskih objektih ter kakšno tehnologijo potrebujemo. Izdelali smo univerzalno krmilno enoto za izbrano stanovanjsko hišo, ki ima tri različne vire centralnega ogrevanja in gretja sanitarne vode. Ogrevanje je na trda goriva (les), kurilno olje in s sončnimi kolektorji. Krmilna enota je sestavljena iz obstoječe mikrokrmilniške ploščice, ki smo ji dodali več senzorjev za merjenje temperature. Zanjo smo razvili programsko opremo in tako dobili sistem, ki dopolnjuje obstoječ sistem za avtomatizacijo učinkovite porabe virov za ogrevanje.
Ključne besede: centralno ogrevanje hiše, ogrevanje sanitarne vode, krmilna enota, mikrokrmilnik, senzorji temperature
Objavljeno v DKUM: 28.09.2016; Ogledov: 1914; Prenosov: 110
.pdf Celotno besedilo (2,18 MB)

3.
DALJINSKO KRMILJENJE CENTRALNEGA OGREVANJA HIŠE PREK OMREŽJA GSM
Matjaž Repolusk, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo razvili digitalni termostat centralnega ogrevanja hiše na kurilno olje, ki ga je mogoče krmiliti prek omrežja GSM s sporočili SMS. Prav tako smo razvili brezžično enoto, s katero lahko krmilimo termostat, če smo v dometu omrežja krmilne enote peči. Za meritev temperature sobe smo razvili brezžični termometer. Napisali smo program in realizirali strojno opremo, ki je sestavljena iz glavne krmilne enote na peči, brezžične enote za nastavitve in brezžičnega sobnega temperaturnega senzorja. Izdelani termostat je namenjen nadzoru in nastavitvi temperatur centralnega ogrevanja hiše. Glavna prednost je krmiljenje prek mobilnega telefona in enostavna montaža posameznih enot brez polaganja kablov. Uporabnik namesti brezžični termometer v želeno sobo in sistem regulira temperaturo glede na to sobo.
Ključne besede: krmiljenje, centralno ogrevanje, mikrokrmilnik, GSM, SMS
Objavljeno v DKUM: 02.09.2013; Ogledov: 3128; Prenosov: 243  (1 glas)
.pdf Celotno besedilo (3,02 MB)

4.
REGULACIJA TEMPERATURE CENTRALNEGA OGREVANJA Z MOŽNOSTJO DALJINSKEGA VKLOPA
Matej Mernik, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje regulacijo centralnega ogrevanja z možnostjo daljinskega vklopa. Krmilni modul smo izdelali z pomočjo Microchipovega mikrokrmilnika PIC16F877, GSM modema Falcom A2D in temperaturnega senzorja Dallas DS1820. Krmilni modul ob vklopu stikala za ogrevanje samodejno nadzoruje želeno temperaturo v prostoru, ob izklopu pa deluje tako, da temperatura v prostoru ne pade pod nastavljeno temperaturo proti zmrzovanju. S pomočjo LCD zaslona in tipk je mogoče nastaviti želene vrednosti regulacije, krmilni modul pa lahko tudi daljinsko vklopimo ali izklopimo s pomočjo GSM modula.
Ključne besede: centralno ogrevanje, digitalna regulacija, mikrokrmilnik, temperaturni senzor, GSM modem
Objavljeno v DKUM: 15.06.2012; Ogledov: 2834; Prenosov: 318
.pdf Celotno besedilo (2,60 MB)

5.
MERJENJE NOTRANJE ENERGIJE HRANILNIKA TOPLOTE S HIBRIDNIM MIKROKONTROLERJEM
Jan Nemec, 2011, diplomsko delo

Opis: Za optimalno delovanje sistemov na področju ogrevalne tehnike, potrebujemo hranilnike toplote. Pri slednjih želimo poznati njihovo energijsko stanje, torej koliko toplotne energije je shranjene in koliko je še lahko shranimo. Rešitev je izračun energije na podlagi meritev temperature na različnih višinah hranilnika toplote. Predstavili smo različne temperaturne pretvornike in elemente ogrevalnega sistema. Nadalje smo naredili pregled hibridnih mikrokrmilnikov, opisali njihovo uporabo in izdelali prototip naprave za merjenje notranje energije. Opravili smo meritve na hranilniku toplote in preverili delovanje vezja. Pri tem smo ugotovili da zadošča uporaba osmih temperaturnih senzorjev, če razdalja med njimi ne presega 25 cm.
Ključne besede: merjenje toplotne energije, merjenje temperature, hranilnik toplote, centralno ogrevanje, mikrokrmilnik Cubloc
Objavljeno v DKUM: 09.12.2011; Ogledov: 2174; Prenosov: 208
.pdf Celotno besedilo (5,44 MB)

6.
REGULACIJA CENTRALNEGA OGREVANJA IN SONČNIH KOLEKTORJEV Z MOŽNOSTJO DALJINSKEGA NADZORA
Mitja Valenti, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je realiziran prototip krmilne enote, ki omogoča krmiljenje centralnega ogrevanja, pripravo tople sanitarne vode s kotlom na kurilno olje ali s pomočjo sončnih kolektorjevi in omogoča tudi sledenje sončnih kolektorjev za Soncem. Predstavljene so električne sheme in elementi strojne opreme, ki so vsebovani v krmilni enoti. Narejena in predstavljena je programska logika, ki temelji na operacijskem sistemu Salvo.
Ključne besede: centralno ogrevanje, sončni kolektor, regulacije, mikrokrmilnik, senzorji
Objavljeno v DKUM: 05.01.2011; Ogledov: 2603; Prenosov: 301
.pdf Celotno besedilo (2,24 MB)

7.
KRMILJENJE IN REGULACIJA CENTRALNEGA OGREVANJA Z ODDALJENIM DOSTOPOM
Andrej Božnik, 2010, diplomsko delo

Opis: V današnjem času, ko je v svetu veliko povpraševanje po povezovanju na daljavo, nam uporaba krmilnikov podjetja Saia Burgess omogoča popolno avtomatizacijo okolja na področju zagona, storitev, nadzora in spremljanja informacij. V diplomski nalogi smo uporabili krmilnik PCD3.M5540 za krmiljenje in regulacijo centralnega ogrevanja. Za programiranje krmilnika smo uporabili programsko orodje PG5, ki vsebuje urejevalnik Fupla, spletno aplikacijo za nadzor podatkov na daljavo pa smo izdelali v programskem orodju S-Web Editor.
Ključne besede: programirljiv logični krmilnik PCD3, centralno ogrevanje, regulacija temperature, oddaljen dostop, razvojno okolje PG5, urejevalnik Fupla, spletni urejevalnik S-Web
Objavljeno v DKUM: 26.03.2010; Ogledov: 4162; Prenosov: 404
.pdf Celotno besedilo (3,74 MB)

8.
DIFERENČNI TERMOSTAT ZA OGREVANJE
Jan Nemec, 2009, diplomsko delo

Opis: Diferenčni termostat je vezje katerega izhod je odvisen od temperaturne razlike. Termostat se uporablja v ogrevalni tehniki za krmiljenje obtočnih črpalk. S tem je zagotovljen prenos toplote od izvora do hranilnika. V praksi gre za povezavo med kotli, sončnimi kolektorji in hranilniki tople vode. V diplomskem delu smo predstavili različne temperaturne pretvornike. Nadalje smo opisali elektronsko vezje z operacijskim ojačevalnikom ter njegovo delovanje in izmerili določene veličine. Vezje je možno uporabit v različnih aplikacijah, zatorej so nadalje predstavljeni še različni sistemi centralnega ogrevanja.
Ključne besede: diferenčni termostat, ogrevalna tehnika, centralno ogrevanje
Objavljeno v DKUM: 13.07.2009; Ogledov: 5450; Prenosov: 503
.pdf Celotno besedilo (1,93 MB)

9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.27 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici