| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 20
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Metode za obravnavanje večjih okvar strojne opreme v podjetju Arcont d.d. : magistrsko delo
Blaž Kocbek, 2023, magistrsko delo

Opis: V podjetju Arcont d. d. prevladuje kurativno vzdrževanje, ki ga želijo bistveno pospešiti in razširiti z nekaterimi preventivnimi dejavnostmi. Z analizo nekaterih tipičnih okvar smo kot pilotski primer izločili upogibni stroj LVD 320/40. Za obravnavo odpovedi in okvar tega stroja smo izbrali metodi ACF (analiza vzrokov za odpoved) in MBR (poročilo o dolgem zastoju). Med delovanjem stroja nastane razpoka na oljnem filtru Rexroth, ki povzroči ustavitev proizvodnje v podjetju. Z analizo vzrokov in posledic okvare ter študijem obstoječih postopkov v podjetju smo metodi prilagodili stanju v podjetju in ju uporabili na pilotskem primeru. Ugotovili smo, da je osnovni vzrok okvare obravnavanega stroja konstrukcijska napaka, ki jo je mogoče rešiti z namestitvijo večjega oziroma zmogljivejšega filtra. Stroškovno ovrednotenje okvar in finančna analiza je pokazala velike prihranke, ki jih omogoča uporaba predstavljenih metod. Metodi je mogoče posplošiti za uporabo na katerem koli delovnem sredstvu v podjetju Arcont d. d.
Ključne besede: analiza vzrokov za odpoved, metode, celovito produktivno vzdrževanje, strojna oprema
Objavljeno v DKUM: 01.02.2023; Ogledov: 587; Prenosov: 91
.pdf Celotno besedilo (3,67 MB)

2.
Celovita učinkovitost strojev v proizvodnem podjetju Pulko ventili Ruše d.o.o. : magistrsko delo
Filip Uremovič, 2021, magistrsko delo

Opis: Sledenje celoviti učinkovitosti opreme je dobra naložba podjetja na dolgi rok. S pomočjo tega orodja lahko podjetja zaznajo in skušajo odpraviti težave s katerimi se soočajo. Izid vpeljave OEE v proizvodni proces podjetja je konkurenčna proizvodnja, ki zagotavlja nemoteno delovanje obdelovalnih centrov in kakovostne izdelke. V magistrski nalogi je opisana metoda celovite učinkovitosti opreme, predstavljen je tudi praktični primer uporabe OEE na obdelovalnem stroju. Za boljše razumevanje je na začetku naloge opisana vitka proizvodnja in orodja s katerimi lahko slednjo uveljavimo v proizvodni proces. Predstavljeni so bili trije dejavniki, ki vplivajo na izračun OEE, ter šest glavnih izgub znotraj teh dejavnikov, katere lahko s pomočjo metode OEE zaznamo. Osrednji del raziskovalne naloge je bilo zbiranje potrebnih podatkov za izračun celovite učinkovitosti stroja Miyano BND 32 t5. Podatke smo zbirali mesec dni nato je sledila analiza in predstavitev dobljenih rezultatov. Na podlagi rezultatov so v zaključku naloge podani predlogi izboljšav, prav tako pa je na kratko opisana stroškovna izguba, ki je nastala zaradi nenačrtovanih izpadov.
Ključne besede: Vitka proizvodnja, celovito produktivno vzdrževanje, celovita učinkovitost opreme, Pulko ventili Ruše d.o.o., razpoložljivost, zmogljivost, kakovost.
Objavljeno v DKUM: 20.04.2021; Ogledov: 1227; Prenosov: 368
.pdf Celotno besedilo (2,91 MB)

3.
Uvajanje celovito produktivnega vzdrževanja v podjetju Alumat d. o. o. : diplomsko delo
Tilen Tič, 2020, diplomsko delo

Opis: Danes je vsak izdelovalni proces del globalnega trga, podjetja pa so prisiljena kontinuirano izboljševati konkurenčno sposobnost svojega dela. Eno od orodij za izboljševanje procesov je tudi uvajanje celovito produktivnega vzdrževanja (TPM) v podjetju. Celovito produktivno vzdrževanje (TPM) temelji na nenehnem izboljševanju strojev in opreme, prav tako pa tudi skrbi za izboljševanje delovnih pogojev na delovnem mestu. Z uvedbo celovito produktivnega vzdrževanja se v podjetju pričakuje zmanjšanje zastojev in okvar na strojih ter višja raven kakovosti na proizvodih. Temeljni namen diplomske naloge je bila uvedba te metode na vlečni stroj št. 7129, ki se v podjetju uporablja za vlečenje žice iz aluminija in aluminijevih zlitin. V diplomski nalogi je opisan postopek vpeljevanja metode TPM na stroj, analiza obstoječega stanja ter ocenjeno stanje po vpeljavi metode TPM.
Ključne besede: celovito produktivno vzdrževanje (TPM), kakovost izdelkov, preventivno vzdrževanje, izboljšanje proizvodnih procesov
Objavljeno v DKUM: 24.09.2020; Ogledov: 728; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (3,03 MB)

4.
Celovita učinkovitost opreme v proizvodnih podjetjih
Rok Peteršič, 2017, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je opisana metoda OEE in njena praktična uporaba na izbranem delovnem sredstvu v podjetju Silkem d.o.o.. Metoda kritično ocenjuje koriščenje proizvodnih postopkov in je primerna za vse vrste proizvodnih procesov. Členi se na tri faktorje – razpoložljivost, zmogljivost in kakovost, s katerimi se oceni učinkovitost uporabe proizvodne opreme. Metoda spada v okvir vitke proizvodnje, katera je v modernem času vse bolj pomembna za podjetja, ki hočejo biti konkurenčna ter proizvajati kakovostne proizvode hitro, varno ter z čim manjšimi stroški. Prispevek naloge je približati pojem vitke proizvodnje in metode OEE podjetjem. To vključuje prikaz zbiranja podatkov potrebnih za izračun OEE, izračun OEE, iskanje izgub v proizvodnem procesu ter postopke odprave teh izgub.
Ključne besede: OEE, vitka proizvodnja, Celovito produktivno vzdrževanje, 5S, Silkem d.o.o., razpoložljivost, kakovost, zmogljivost, produktivnost
Objavljeno v DKUM: 28.09.2017; Ogledov: 2701; Prenosov: 282
.pdf Celotno besedilo (2,18 MB)

5.
IZBOLJŠANJE PROCESA VZDRŽEVANJA V PODJETJU ELEKTRODE JESENICE D.O.O.
Slobodan Filipov, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V podjetju Elektrode Jesenice, d. o. o., se soočajo s pomanjkljivim in neučinkovitim vzdrževanjem. Glavni namen diplomskega dela je izboljšanje procesa vzdrževanja v podjetju, saj je trenutno stanje precej neurejeno, učinkovito vzdrževanje pa je eden od pomembnih dejavnikov uspešnosti podjetja. V prvem delu diplomskega dela smo predstavili nekaj načinov vzdrževanja, ki jih podjetja dandanes najpogosteje uporabljajo. Osredotočili smo se na preventivno vzdrževanje in za vlečno-rezalno linijo KL1 izračunali vrednosti skupne učinkovitosti opreme (OEE) pred in po uvedbi prenovljenega sistema vzdrževanja. Ugotovili smo, da so v podjetju uporabljali napačne formule za izračun skupne učinkovitosti opreme (OEE). Na vlečno-rezalni liniji KL1 smo določili glavne izgube. Izdelali smo natančnejše izračune OEE in jih primerjali z obstoječimi izračuni. Na podlagi izračunov, smo določili prednostne naloge za izboljšanje učinkovitosti stroja. Pripravili pa smo tudi podlago za postopno uvajanje celovitega produktivnega vzdrževanja (TPM), ki je del kratkoročnega načrta poslovanja podjetja. Predvidevamo, da bomo z uvedbo izboljšav v roku enega leta OEE zvišali za vsaj 12 %. Stopnjo kakovosti naj bi zvišali za 1 %, razpoložljivost za 7 % in učinkovitost za 8 %. Ugotovitve, pridobljene med izdelavo diplomske naloge, bomo lahko uporabili tudi za izboljšanje delovanja preostalih delovnih sredstev v podjetju.
Ključne besede: skupna učinkovitost opreme, celovito produktivno vzdrževanje, preventivno vzdrževanje.
Objavljeno v DKUM: 14.11.2016; Ogledov: 2494; Prenosov: 309
.pdf Celotno besedilo (1,86 MB)

6.
Analiza procesa vzdrževanja v podjetju Acroni d.o.o.
Sara Zakrajšek, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Vzdrževanje ima pomembno vlogo v vsaki organizaciji, saj v zadnjem času vse več podjetij stremi k zmanjšanju stroškov, večji efektivnosti, manjšim zastojem. Manjši stroški pa prispevajo k lažjemu preživetju vsakega podjetja. Da bi podjetja povečala svoj poslovni uspeh, se po določenem času spremeni organizacijska struktura vzdrževanja. Strategije vzdrževanja so potrebne tudi zato, ker imajo stroški, kakovost in potrebe strank velik vpliv na končni produkt in s tem vpliv na samo uspešnost poslovanja podjetja. V diplomskem delu je prikazana študija primera organizacije vzdrževanja v proizvodnem podjetju in reorganizacije le tega. Podatke smo pridobili iz internega gradiva podjetja, študijem dokumentacije in sestankov z odgovornimi v podjetju. Namen diplomskega dela je prikaz dejanskega primera organizacije, ki ima pomanjkljivosti na področju vzdrževanja. Prikazano je dejansko stanje in stanje po reorganizaciji, ki smo jo naredili na podlagi izkušenj, pridobljenih iz praktičnega izobraževanja. Prav tako pa je prikazan stroškovni vidik stanj pred reorganizacijo in po njej. Namen diplomskega dela je prikaz dejanskega primera organizacije, ki ima pomanjkljivosti na področju vzdrževanja. Prikazano je dejansko stanje in stanje po reorganizaciji, ki smo jo naredili na podlagi izkušenj, pridobljenih iz praktičnega izobraževanja. Prav tako pa je prikazan stroškovni vidik stanj pred reorganizacijo in po njej. Rezultati izvedene študije primera kažejo na to, da reorganizacija prinaša dejanski prihranek iz naslova plač na letni ravni, in sicer ta prihranek znaša približno 312.000 evrov. Poleg tega smo ugotovili, da z reorganizacijo izboljšamo razporeditev že zaposlene delovne sile in tako zmanjšamo najemanje zunanjih izvajalcev. Dosežemo pa tudi to, da lahko zaposleni, ki imajo določeno vlogo pri vzdrževanju, le- to uspešno opravljajo in na ta način njihovo delo ni v zaostanku. Tako zmanjšamo tudi število nadur, ki nastanejo zaradi tega v popoldanskih in večernih urah. Taka razporeditev organizacije je v našem primeru nastala predvsem zaradi zahtev in pričakovanj top managementa, ki vedno gleda samo na to, kakšne so končno številke stroškov oziroma za koliko so se te številke zmanjšale v primerjavi s prejšnjim letom. Celoten sistem organizacije vzdrževanja bi moral izhajati iz dejanskega stanja, prenos prakse v teorijo in po načinu teorija–praksa.
Ključne besede: vzdrževanje na podlagi zanesljivosti, celovito produktivno vzdrževanje, management vzdrževanja, reorganizacija vzdrževanja, pomen vzdrževanja
Objavljeno v DKUM: 08.11.2016; Ogledov: 1785; Prenosov: 199
.pdf Celotno besedilo (1,63 MB)

7.
Celovito produktivno vzdrževanje
Žiga Rus, 2016, diplomsko delo

Opis: Namen moje diplomske naloge je, da se čim več manjših in srednje velikih podjetji seznani z metodologijo celovitega produktivnega vzdrževanja. Zato je pomembno, da je na to temo napisanega čim več gradiva s smernicami kako vpeljati CPV v podjetje. CPV (celovito produktivno vzdrževanje) je metoda celovite kakovosti in je ena izmed glavnih sistemov proizvodnega vzdrževanja. Zagotavlja vidne dosežke v spremembi delovnega okolja ter zvišuje raven znanja in veščin vsem zaposlenim, ki so vključeni v proces proizvodnje. Z uporabo CPV-metode se v podjetju dvigne storilnost in zanesljivost delovne opreme. Uvajanje CPV-metode poteka po fazah in etapah, ki si sledijo v točno določenem vrstnem redu. Obseg namestitve pa je prepuščen vodji vpeljave.
Ključne besede: Vzdrževanje, celovito produktivno vzdrževanje, vitka proizvodnja
Objavljeno v DKUM: 29.09.2016; Ogledov: 3298; Prenosov: 541
.pdf Celotno besedilo (2,40 MB)

8.
UVEDBA TPM IN METODE 5S NA MONTAŽNI LINIJI 7 V PODJETU DOMEL, D. O. O.
Janez Šmid, 2016, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je prikazati, kako se lahko s pomočjo metode Celovito Produktivno Vzdrževanje (CPV)in metode 5S izboljšata preglednost ter varnost. Z metodo 5S se zmanjšajo določeni časi in znižajo stroški, Celovito Produktivno Vzdrževanje (CPV) pa je temelj sodobne vitke proizvodnje. Celovito Produktivno Vzdrževanje zagotavlja velike proizvodne dosežke, spreminja delovno okolje oziroma izboljšuje pogoje na delovnih mestih inhkrati povišuje zadovoljstvo delavca. Metoda 5S vključuje zniževanje stroškov v proizvodnji s prihrankom časa in zajema pet korakov, ki skupaj zagotavljajo uspeh. Tehnološki predpisi urejajo postopke dela, velik poudarek pa je na urejanju, redu in disciplini na delovnih mestih. Optimiziranje proizvodnje, Celovito Produktivno Vzdrževanje (CPV) in metoda 5S zagotovijo čista terurejena delovna mesta. Z analizo bomo preučili obstoječe stanje na montažni liniji, rezultati pa bodo pokazali,kje so težavepovzročale zastoje. V zaključku bomo ocenili, da se bo metoda v prihodnosti še izvajala, ker je priporočljiva za vse proizvodne obrate v katerikoli industriji. Pridobljeno novo stanje predstavlja izboljšanje delovnih pogojev, sodelovanje z zaposlenimi in dvig učinkovitosti opreme. Zaposleni s svojim znanjem in izkušnjami največ pripomorejo k ureditvi delovnih mest, kjer bo delo še varnejše in kakovostnejše.
Ključne besede: Celovito Produktivno Vzdrževanje (CPV), 5S, montažna linija, organizacija proizvodnje, vzdrževanje.
Objavljeno v DKUM: 15.09.2016; Ogledov: 2204; Prenosov: 328
.pdf Celotno besedilo (2,83 MB)

9.
IZBOLJŠAVA OEE S POMOČJO ORODIJ MANAGEMENTA KAKOVOSTI
Rade Spasojević, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V času zaostrenih gospodarskih razmer je za preživetje in konkuriranje podjetja potrebno vsak proizvodni proces obvladovati in poznati do najmanjših podrobnosti. S poznavanjem procesa podjetje lažje pristopi k povečanju učinkovitosti. Cilj raziskave diplomskega dela je analizirati obstoječe stanje ter poiskati ustrezne tehnike in orodja managementa kakovosti, ki bi pozitivno vplivala na učinkovitost procesnoproizvodnih področij. Izhodiščni problem je vezan na vprašanje, kako naj podjetje zagotovi višjo učinkovitost v kovinskoproizvodnem podjetju z zelo širokim asortimanom izdelkov. Da bi odkrili in izkoristili področja, kjer obstaja potencial za izboljšanje učinkovitosti, smo vzpostavili sistem za ocenjevanje učinkovitosti s kazalnikom OEE (Overall Equipment Effectiveness). Analiza OEE se navezuje na stroškovno mesto 35391 v podjetju TRO, d. o. o., in sicer na rezkalni stroj CNC. Na osnovi analize obstoječega stanja smo ugotovili, da je skupna učinkovitost opreme (OEE) znašala 56,8 %. Poleg izračuna kazalnika OEE smo v okviru analize obstoječega stanja proučili tudi vzroke za reklamacije, in sicer je 31,57 % vseh reklamacij v obravnavanem obdobju bila posledica dimenzijskega odstopanja izdelkov od predpisanih toleranc. Na temelju dobljenih rezultatov v povezavi z ustreznimi teoretičnimi spoznanji utemeljujemo orodja 5S, TPM in FMEA kot najprimernejše modele za implementacijo. Predvideni efekti teh orodij so povečanje razpoložljivosti stroja in zmanjšanje nekakovostnih proizvodov ter povečanje produktivnosti in avtonomnosti zaposlenih. Na osnovi teoretičnih spoznanj predvidevamo tudi, da bi s slednjimi različnimi organizacijskimi pristopi dosegli zmanjšanje števila reklamacij.
Ključne besede:  management kakovosti,  skupna učinkovitost opreme (OEE),  5S,  celovito produktivno vzdrževanje (TPM),  analiza možnih napak in posledic (FMEA).
Objavljeno v DKUM: 29.06.2016; Ogledov: 13659; Prenosov: 289
.pdf Celotno besedilo (2,33 MB)

10.
ANALIZA CELOSTNEGA VZDRŽEVANJA V DRUŽBI TALUM SERVIS IN INŽENIRING d.o.o.
Anej Kovačič, 2015, diplomsko delo

Opis: Ustvarjanje konkurenčne prednosti v današnjih časih predstavlja v industrijskem sektorju ključno prednost pred drugimi podjetji. Ustvarimo jo lahko le tako, da ob minimalnih stroških proizvodnje zagotavljamo kupcu visoko kvalitetne proizvode v dogovorjenem roku dobave. Za doseganje tega nam je lahko v pomoč metoda TPM (celovito produktivno vzdrževanje), katere namen je vključevati vse zaposlene v podjetju in posledično dvigovati učinkovitost proizvodnega sistema na vseh nivojih podjetja. V diplomskem delu je tako predstavljena metoda TPM, nato pa je ob izvajanju te metode v podjetju Talum Servis in inženiring d.o.o. narejena analiza obstoječega stanja. Ker ta metoda stremi k nenehnim izboljšavam delovnih procesov, smo opravili tudi nekaj nadgradenj obstoječega sistema. V diplomskem delu je tako predstavljena nadgradnja dveh osnovnih načel TPM. Prvo načelo predstavlja izboljšavo administrativnega sistema podjetja s pomočjo uvajanja mrežnega planiranja proizvodnje z računalniškim programom Microsoft Project. Nadgradnja drugega načela izboljševanja opreme in procesov je izvedena s pomočjo izdelave računalniškega pripomočka za spremljanje izgub, ki nastajajo ob puščanju komprimiranega zraka in z izračunom skupne učinkovitosti dveh CNC strojev, kar nakazuje pomembnost spremljanja učinkovitosti strojev in naprav v podjetju.
Ključne besede: tehnični sistem, delovna sredstva, celovito produktivno vzdrževanje (TPM), planiranje proizvodnje, skupna učinkovitost opreme (OEE)
Objavljeno v DKUM: 13.03.2015; Ogledov: 2781; Prenosov: 317
.pdf Celotno besedilo (2,19 MB)

Iskanje izvedeno v 3.27 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici