| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 21
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Implementacija celovite programske rešitve v podjetje x
Mateja Krajnik, 2020, diplomsko delo

Opis: Celovita programska rešitev je skupek povezanih posameznih programskih rešitev, ki jih podjetje potrebuje za celovito informacijsko podporo za opravljanje ključnih procesov. Na našem trgu je veliko podjetij, ki se ukvarjajo z različnimi dejavnostmi (prodaja, proizvodnja, storitve itd.), zato se neprestano razvijajo tudi nove celovite programske rešitve oziroma se nadgrajujejo in izboljšujejo že obstoječe. Celovita programska rešitev je dandanes nujna za poslovanje vsakega podjetja, in če le ta ni ustrezna ali ne zadovoljuje potreb podjetja, lahko podjetje zaradi tega izgublja čas in denar. Zato lahko predvidimo, da sta izbor in implementacija primerne celovite programske rešitve za podjetje izrednega pomena. Implementacija se začne že z izborom ustrezne rešitve, pri kateri pa morajo biti zadovoljena vsa pomembna merila, kot so cena, ustreznost, prilagodljivost, enostavnost uporabe in možnost oddaljene pomoči uporabnikom. V diplomskem delu analiziramo implementacijo celovite programske rešitve VASCO v manjše družinsko podjetje, ki se primarno ukvarja z izdelavo končnih izdelkov po naročilu. V nalogi najprej predstavimo teoretične osnove o celovitih programskih rešitvah, analiziramo obstoječe stanje v podjetju, potek implementacije rešitve od začetne faze izbora do uspešne uvedbe, ključne dejavnike pri implementaciji ter možnosti nadaljnjega razvoja.
Ključne besede: celovita programska rešitev, implementacija, uporabniki
Objavljeno: 18.06.2020; Ogledov: 397; Prenosov: 66
.pdf Celotno besedilo (1,39 MB)

2.
RAZVOJ ERP MODULA ZA ZAGOTAVLJANJE KAKOVOSTI V SERIJSKI PROIZVODNJI
Matjaž Sajovic, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi je opisano reševanje problema zagotavljanja kakovosti v podjetju, ki ima naročniško proizvodnjo. Problematičen je vzporedni način prevzemanja prvega kosa proizvodnega naloga, saj ni enakovredno porazdeljena odgovornost med tri pregledovalce, hkrati pa tudi ni zagotovljena ustrezna informacijska podpora. V prototipni rešitvi ERP modula za zagotavljanje kakovosti v serijski proizvodnji je predlagan zaporedni način prevzemanja pregleda prvega kosa proizvodnega naloga. Izboljšava procesa prevzema prvega kosa v proizvodnjo je podana v obliki BPMN modela prenovljenega procesa. Prenovljeni proces bi informacijsko podprli s predlagano prototipno rešitvijo ERP modula za zagotavljaje kakovosti v serijski proizvodnji, ki je prikazana v obliki zaslonskih slik, ki so bile oblikovane s programsko rešitvijo Microsoftovega Excela.
Ključne besede: Proizvodni proces, Kakovost, Sistem vodenja kakovosti, Celovita programska rešitev, Modul kakovosti
Objavljeno: 30.11.2016; Ogledov: 1020; Prenosov: 22
.pdf Celotno besedilo (3,35 MB)

3.
UVEDBA POSLOVNO INFORMACIJSKEGA SISTEMA V TELEKOMUNIKACIJSKEM PODJETJU
David Kropf, 2016, magistrsko delo/naloga

Opis: Hiter tehnološki razvoj, konkurenčnost, visoka pričakovanja kupcev in zunanjih partnerjev so tisto, kar lastnikom podjetja povzroča visok pritisk. Danes podjetje, ki ni pripravljeno oz. noče avtomatizirati poslovanja, ni konkurenčno na tržišču. Organizacije za celovito podporo in avtomatizacijo poslovnih procesov uporabljajo celovite programske rešitve (Enterprise resource planing systems ERP). To je celovita programska rešitev podjetja ,ki poskrbi za povezanost in delovanje podjetja. V nalogi obravnavamo uvedbo celovite programske rešitve v manjšem telekomunikacijskem podjetju X. Problem je zanimiv, saj v Sloveniji prevladujejo majhna podjetja, ki običajno nimajo dovolj sredstev (finančnih in kadrovskih) za uvedbo tovrstnih rešitev, nekateri pa niso pripravljeni oziroma imajo odpor do uvedbe novih tehnologij in sprememb procesov v podjetje.
Ključne besede: celovita programska rešitev, avtomatizacija poslovnih procesov, organizacijska analiza, odprtokodni celovita programska rešitev »Odoo«
Objavljeno: 22.11.2016; Ogledov: 980; Prenosov: 86
.pdf Celotno besedilo (1,78 MB)

4.
PRENOVA SISTEMA ZA UPRAVLJANJE DOKUMENTOV V GRADBENEM PODJETJU
Sanja Aščić, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu preučujemo problem prenove elektronskega sistema za upravljanje dokumentov v gradbenem podjetju. V procesu od pridobitve, izvedbe pa do zaključka projekta se v podjetju pripravi veliko papirne dokumentacije. Podjetje ima hkrati odprtih več projektov, zato je težko slediti vsej dokumentaciji, še posebej če je v procesu vpletenih več razvojnih stopenj in ljudi. V diplomskem delu smo zato preučili možnost uvedbe celovite programske rešitve – odločili smo se za programsko rešitev 4BUILD iz podjetja HermeS Krško. V preučevanem podjetju imajo že njihov računovodski program, zato se le-ta program lahko poveže z novim. Poslovanje in pregled sta tako še enostavnejša. Nakup dodatne programske opreme trenutno ni potreben, saj je v podjetju na razpolago dovolj novejše, zmogljivejše opreme. Edine naložbe, v katere bo podjetje, če se bo odločilo za nakup programske rešitve, moralo vložiti, so nakup licence, strežnika in izobraževanje zaposlenih. Taka uvedba celovite programske rešitve (ERP) je za malo podjetje pomembna, saj je podjetje tako lahko konkurenčno na trgu. Uvedba celovite programske rešitve predstavlja za podjetje pomemben in zahteven proces.
Ključne besede: celovita programska rešitev – ERP, elektronski sistem za upravljanje dokumentov – EDMS; 4BUILD HermeS.
Objavljeno: 07.10.2016; Ogledov: 706; Prenosov: 58
.pdf Celotno besedilo (2,44 MB)

5.
KRITIČNA ANALIZA VPELJAVE CELOVITE PROGRAMSKE REŠITVE V HČERINSKA PODJETJA
Tomaž Praprotnik, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V vodilnem mednarodnem podjetju za proizvodnjo in distribucijo alkoholnih pijač prenavljamo celovite programske rešitve v hčerinskih podjetjih v Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Afriki. Pri tem poskušamo uporabljati čim bolj standarden pristop in tako znižati nivo tveganja, stroške ter poenostaviti kasnejšo podporo. Razlike med posameznimi hčerinskimi podjetji so večje, kot smo pričakovali, in tako smo primorani naše rešitve prilagajati oziroma dodajati nove zahtevane funkcionalnosti in procese prilagajati lokalnim zahtevam. K reševanju problema smo pristopili tako, da smo vse nove projekte začeli na osnovi najnovejše različice dobrih praks in funkcionalnosti. Nato smo pripravili primerjalno analizo (Fit-Gap), ki je tvorila osnovo za začetek vpeljevanja nove rešitve. Nove rešitve smo razvili in dodali v zbirko dobrih praks, ki smo jo tako nenehno izpopolnjevali. Pri tem smo se opirali na mednarodne standarde, izkušnje in pravila poročanja grupi, kjer je to bilo mogoče. Po začetnem počasnem napredovanju so se pokazali prvi učinki, ki kažejo da smo na pravi poti, saj od uporabnikov dobivamo vedno bolj pozitivne odzive na naše rešitve, poleg tega pa je vpeljevanje celovitih programskih rešitev veliko bolj gladko. O pristopu nam je uspelo prepričati tudi regijsko vodstvo, ki nam čedalje bolj pomaga z nasveti in s sodelovanjem, kljub temu pa še vedno noče prevzeti večje odgovornosti za standardizacijo. Naša prizadevanja so botrovala zmanjšanju potrebnega časa za vpeljevanje novih celovitih programskih rešitev, zmanjšala se je tudi kompleksnost, saj večina rešitev, ki jih zahtevajo uporabniki, že obstaja. Menimo, da je pristop z nenehnim izpopolnjevanjem in upravljanjem dobrih praks kot notranjim produktom pravi pristop, in zato ga nameravamo izvajati in dopolnjevati tudi v prihodnje. Še bolj se bomo morali potruditi za zadostno obveščanje ključnih uporabnikov o novih funkcionalnostih in dodajanju nove poslovne vrednosti v naše rešitve, saj menimo, da je to tisto, kar uporabnikom prihrani čas in dviga njihovo zadovoljstvo. Pri tem se zavedamo, da moramo biti pazljivi, ker še vedno želimo, da se uporabniki čutijo odgovorne za rešitev.
Ključne besede: NAV, Celovita programska rešitev, Dobra praksa, Vmesnik, Vpeljevanje
Objavljeno: 05.10.2016; Ogledov: 938; Prenosov: 53
.pdf Celotno besedilo (1,83 MB)

6.
PRENOVA INFORMACIJSKEGA SISTEMA V TRANSPORTNEM PODJETJU
Aljoša Puntar, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomska naloga predstavlja prenovo informacijskega sistema v transportnem podjetju. Za prenovo so se odločili iz dveh razlogov, stari sistem ni bil dovolj zanesljiv, poleg tega pa je bil premalo funkcionalen, da bi v prihodnje ob stalnem povečevanju obsega poslovanja še omogočal ustrezen nadzor nad poslovanjem podjetja. V transportni dejavnosti je danes zelo pomembna odzivnost, čas od prevzema naročila pa do izvedbe je namreč pri strankah ključnega pomena. V podjetju so v procesu prenove dejansko zamenjali obstoječi sistem z novo celovito programsko rešitvijo. V okviru diplomske naloge smo predstavili uvedeno rešitev, analizo učinkov prenove in predlagali izboljšave, s pomočjo katerih se bo rešitev dokončno optimizirala. Tako bo imelo podjetje po zaključeni optimizaciji dejansko informacijski sistem, ki bo zadostoval vsem njihovim potrebam in bodo kljub nadaljnji rasti obsega naročil lahko zanesljivo obvladovali poslovne procese.
Ključne besede: informacijski sistem, celovita programska rešitev, telematski sistem, sistem sledenja, prenova
Objavljeno: 03.10.2016; Ogledov: 1021; Prenosov: 61
.pdf Celotno besedilo (1,24 MB)

7.
Uvedba celovite programske rešitve SAP v proces oskrbe z materialom v proizvodno podjetje
Rok Jelovčan, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Zaradi vedno rastočih potreb po hitrejšem in boljšem poslovanju se vedno več podjetij odloča za nakup celovitih programskih rešitev. Tehnološke lastnosti in prednosti celovitih programskih rešitev delujejo zelo privlačno za podjetja. Celovite rešitve so modularno zgrajene, imajo lastno arhitekturo in princip delovanja. Razvile so se na podlagi predhodnih rešitev in ugotovitev podjetij. Funkcije znotraj sistema delujejo na principu transakcijskega poslovanja in so medsebojno povezane, kar imenujemo integracija. Nemško podjetje SAP AG ima trenutno enega izmed največjih tržnih deležev v primerjavi z drugimi ponudniki celovitih programskih rešitev. Največji izziv za podjetja predstavlja zahtevnost uvedbe celovitih rešitev. Uvedba celovitih rešitev zahteva projektno organizacijo. Najbolj pomembni elementi pri projektu uvedbe celovitih rešitev SAP so ljudje, podatki, s katerimi razpolagamo, in strojna/programska oprema. Zaradi zahtevnosti projekta in številnih primerov neuspešnih uvedb so začele nastajati metodologije, s katerimi lahko zmanjšamo možnost za napake. V diplomskem delu smo predstavili uvedbo celovite rešitve SAP R/3 v proces oskrbe z materialom. V prvem delu smo predstavili ozadje celovitih programskih rešitev ter spoznali njihov razvoj, arhitekturo in delovanje. Drugi del je namenjen projektu uvedbe, kjer smo opisali stopnje zahtevnosti projekta, metodologije skupaj s pomembnimi mejniki uvedbe ter pristope k implementaciji in morebitne težave. V zadnjem delu smo analizirali začetno problemsko stanje izbranega podjetja in problemsko stanje na področju oskrbe z materialom, izpostavili smo vzroke in cilje uvedbe celovite rešitve SAP, učinke projekta pa preučili na praktičnem primeru neposredne izdelave naročila za material, kar je hkrati tudi glavna naloga oskrbovalnega referenta. Na koncu smo učinke uvedbe SAP R/3 še strnjeno ocenili.
Ključne besede: oskrbovalna veriga, ERP, celovita programska rešitev, SAP R/3, projekt uvedbe, metodologija, implementacija, ocena učinkov.
Objavljeno: 28.06.2016; Ogledov: 927; Prenosov: 47
.pdf Celotno besedilo (7,75 MB)

8.
IZDELAVA POROČIL ZA SPREMLJANJE POSLOVANJA V SAP ERP
Anita Jurkić, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo obravnava celovit informacijski sistem SAP ERP za izdelavo poročil v zavarovalnici X, podružnici v Sloveniji. Dober informacijski sistem je pomemben za spremljanje poslovanja, sprejemanje poslovnih odločitev, nadaljnji razvoj zavarovalnice ter poročanje poslovnim partnerjem in zunanjim institucijam za nadzor. V teoretičnem delu so opisani informacijski sistem, direktorski informacijski sistem ter njuna vloga v poslovanju. Poleg tega sta zajeta opis poslovnih poročil in predstavitev ključnih kazalnikov poslovanja zavarovalnice. Ker je diplomsko delo osredotočeno na prenovo programske rešitve v okolju SAP ERP, so predstavljeni tudi nekateri osnovni pojmi programske in strojne opreme ter podatkovna baza, iz katere črpamo podatke za pridobitev informacij o poslovanju organizacije. V empiričnem delu je preizkušena obstoječa programska rešitev v praksi, nato sledita dva intervjuja z direktorjem zavarovalnice. Analizirano je problemsko stanje in predlagana je ustrezna programska rešitev. Glavni problemi so počasno pridobivanje podatkov iz sistema, nefleksibilnost programa in nezmožnost vizualizacije podatkov. Po preučeni literaturi je bila podana programska rešitev, ki bi ustrezala potrebam in zahtevam direktorja, ter preizkušeno orodje za poročanje v okolju programske rešitve SAP ERP. Ugotovljeno je bilo, da bi s prenovo programske rešitve prihranili veliko časa, direktor pa bi lahko poslovanje zavarovalnice spremljal neposredno iz pisarne v obliki grafikonov. Poslovanje bi lahko spremljal tudi neodvisno od lokacije in časa s katere koli mobilne naprave. Aktuarji bi hitreje pridobivali podatke in enostavneje kreirali poslovna poročila v istem orodju kot bi ga uporabljal direktor zavarovalnice.
Ključne besede: poslovno poročilo, celovita programska rešitev SAP, SAP HANA, informacijski sistem, zavarovalnica
Objavljeno: 25.03.2016; Ogledov: 1114; Prenosov: 193
.pdf Celotno besedilo (3,21 MB)

9.
Uvedba elektronskega poslovanja v izbrano podjetje Špica International d.o.o.
Tajda Gorišek, 2015, magistrsko delo/naloga

Opis: Ali bodo podjetja uvedla elektronsko poslovanje, dandanes ni več vprašanje. Pogosteje se pojavlja dvom, kako bodo to čim boljše vpeljala. Infrastruktura elektronskega poslovanja je nujno potrebna, če se hoče podjetje obdržati na trgu, še potrebnejša pa, če hoče uveljaviti konkurenčne prednosti. Elektronsko poslovanje postaja del »normalnega« poslovanja in naj bi do konca desetletja postal samo del poslovne platforme. Spremembe v poslovanju zahtevajo notranjo reorganizacijo kot tudi orientiranost navzven, v prvi vrsti proti strankam ter hkrati proti partnerjem, s katerimi sodeluje v poslovnem procesu. Podjetja morajo slediti trendom v gospodarstvu in upoštevati zakonodajo države, ki velikokrat poskrbi za interne spremembe. Tako je večino podjetij v elektronsko izdajo in prejem faktur prisilil zakon o upravljanju plačilnih storitev za proračunske uporabnike, kar je dober začetek vpeljave poenotenih elektronskih poti v državi.
Ključne besede: Elektronsko poslovanje, e-račun, informacijsko-kominikacijska tehnologija, celovita programska rešitev.
Objavljeno: 18.06.2015; Ogledov: 1550; Prenosov: 144
.pdf Celotno besedilo (1,78 MB)

10.
IZDELAVA E-GRADIVA ZA UPORABO CELOVITE PROGRAMSKE REŠITVE
Valentina Galjot, 2013, diplomsko delo

Opis: Študentom so na vajah podana različna učna gradiva o celovitih programskih rešitvah. Tako študenti s pomočjo prosojnic dobijo zgolj teoretična znanja, praktične primere pa jim pripravijo učitelji, kar od njih zahteva kar nekaj priprav. ker pa je med študenti vse bolj priljubljeno e-izobraževanje, smo izdelali e-gradivo, kjer smo opisali celovito programsko rešitev SAP na študiji primera SAP GBI. Z izdelanim e-gradivom smo študentom omogočili izobraževanje od doma.
Ključne besede: celovite programske rešitve, E-izobraževanje, E-gradivo, SAP celovita programska rešitev
Objavljeno: 30.10.2013; Ogledov: 913; Prenosov: 74
.pdf Celotno besedilo (1,60 MB)

Iskanje izvedeno v 0.22 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici