| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 12
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Carinski postopki in e-carina : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa Gospodarska in tehniška logistika
Maja Žavbi, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu predstavljamo dela in naloge carine, razloženi so osnovni pojmi, ki se pojavljajo pri carinjenju blaga, predstavljamo postopke poenostavljenega carinjena ter elektronsko poslovanje s carino oziroma e-carina s poudarkom na brezpapirnem poslovanju, kjer se prenos podatkov izvaja samo elektronsko. Program e-carine je kompleksen. Za njegovo uvedbo je bil pripravljen večletni načrt Komisije in vseh držav članic s ciljem vzpostavitve brezpapirnega okolja za carine in gospodarstvo. Osnova za večino projektov e-carine je bil NCTS (New Computerized Transit System). Na tej osnovi je bil realiziran izvozni kontrolni sistem ECS, ki je začel delovati 1. julija 2007, v pripravi pa je še uvozni kontrolni sistem ICS, ki predstavlja prvo fazo avtomatiziranega uvoznega sistema, register podjetij EORI ter sistem pooblaščenih gospodarskih subjektov AEO. Realizacija projektov e-carine za podjetje pomeni hitrejši pretok blaga, hitrejše odpreme blaga, večji obrat vozil in pocenitev prevozov, boljšo sledljivost blaga in bistveno zmanjšanje stroškov posredovanja (špediterska storitev) v postopku carinjenja, kar omogoča, da so podjetja bolj konkurenčna.
Ključne besede: carinjenje, tranzitni postopek, carinski postopki, elektronsko poslovanje
Objavljeno: 28.08.2009; Ogledov: 3606; Prenosov: 1272
.pdf Celotno besedilo (1,45 MB)

3.
PROMETNO INŽENIRSKA OBRAVNAVA CESTNIH IZREDNIH PREVOZOV
Matej Horvat, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena osnovna zakonodaja, katera ureja področje izrednih prevozov in hkrati določa znanja, katera mora imeti spremljevalno osebje, da lahko organizira in izvede tovrsten prevoz. Prikazan je postopek pridobitve dovoljenja za izredni prevoz, kakor tudi pravice in odgovornosti spremljevalnega osebja. Predstavljena je pravilna označitev vozil in osebja, ter opreme za spremljanje, kakor tudi komunikacija, katera je ključnega pomena pri izvedbi izrednih prevozov. Vemo, da pri načrtovanju cestnih izrednih prevozov pogosto pride do zastojev oz. ozkih grl. Eno izmed ovir predstavljajo mejni prehodi Evropske Unije. V diplomskem delu je predstavljeno nekaj poenostavljenih carinskih postopkov, kateri pripomorejo k čim hitrejšemu prečkanju mejnega prehoda in s tem čim manjši izgubi časa zaradi carinskih formalnosti. Predstavljeno pa je tudi eno od vodilnih podjetij v tem segmentu, katerega osnovna prednost je v razgibanem voznem parku, kljub velikosti podjetja pa je še zmeraj dovolj prilagodljivo glede na potrebe in zahteve trga.
Ključne besede: izredni prevoz, tranzitne smeri za izredne prevoze v Sloveniji, carinski postopki, dovoljenje za izredne prevoze, metode spremljanja izrednih prevozov, vozila za spremstvo in njihova označitev, komunikacija v izrednih prevozih
Objavljeno: 19.08.2010; Ogledov: 2507; Prenosov: 261
.pdf Celotno besedilo (6,77 MB)

4.
Poenostavljeni carinski postopki v podjetju Kozmetika Afrodita d.o.o. : diplomsko delo
Lea Jesenko, 2010, diplomsko delo

Opis: V današnjem času, ko postaja globalizacija nuja in je zato neizbežna, se mednarodne povezave vedno hitreje razvijajo, sodobne oblike transporta pripomorejo k večji učinkovitosti, elektronsko poslovanje je neizogibno. Da lahko v podjetju Kozmetika Afrodita d.o.o. še naprej učinkovito in uspešno poslujejo, se morajo tem spremembam prilagajati, saj lahko samo tako ohranijo konkurenčnost na svetovnem trgu. EU si prizadeva za harmonizacijo in poenostavitve v carinskih postopkih, kar zelo pripomore k premagovanju administrativnih ovir pri pretoku blaga iz Skupnosti. V diplomskem delu predstavljamo carinske poenostavitve, ki so jih uspeli pridobiti v podjetju Kozmetika Afrodita d.o.o. Rogaška Slatina. Prikazali smo, da je možna pridobitev dovoljenj za tovrstne poenostavitve in da prenova carinskega poslovanja zelo znižuje stroške.
Ključne besede: carinjenje, carinsko pravo, poenostavljeni carinski postopki, hišno carinjenje, poreklo blaga
Objavljeno: 04.11.2010; Ogledov: 2406; Prenosov: 312
.pdf Celotno besedilo (409,09 KB)

5.
HIŠNO CARINJENJE, PRIDOBITEV STATUSA AEO, TER NJUN VPLIV NA POSLOVANJE DRUŽBE ELRAD INTERNATIONAL D.O.O.
Dejan Mauko, 2011, diplomsko delo

Opis: Podjetje ELRAD International d.o.o. ima svoje enote v Srbiji in na Kitajskem in se ob svojem vsakdanjem delovanju srečuje s carino ter carinskimi postopki, ob uvozu in izvozu blaga. Carina lahko delovanje podjetja ovira ali pa ga celo krepi. Podjetje, v katerem je zaposlen kader, ki se spozna na carinsko poslovanje, lahko to izkoristi v svoj prid in si tako poveča konkurenčnost na trgu. Če podjetje ne prepoznava možnosti, ki mu jih nudi omenjena institucija, pa s tem izgublja prednosti pred konkurenčnimi podjetji, prednosti kot so krajšanje časa trajanja delovnih postopkov in stroškov poslovanja. V diplomskem delu predstavljamo možnost pridobitve carinskih poenostavitev, ki bi jih lahko uspeli pridobiti v podjetju ELRAD International d.o.o. Prikazali smo, da je pridobitev teh poenostavitev možna in da bi njihova pridobitev in prenova carinskega poslovanja v podjetju poenostavila carinsko poslovanje in s tem znižala stroške in skrajšala opravljanje omenjenih postopkov.
Ključne besede: Hišno carinjenje, status AEO, Carinski postopki, carinsko pravo, podjetje-pooblaščeni prejemnik, podjetje pooblaščeni pošiljatelj, hišno carinjenje v podjetju.
Objavljeno: 16.10.2011; Ogledov: 2607; Prenosov: 318
.pdf Celotno besedilo (940,67 KB)

6.
POMEN SODOBNEGA ELEKTRONSKEGA POSLOVANJA V CARINSKI UPRAVI REPUBLIKE SLOVENIJE
Filip Pozeb, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo »Pomen sodobnega elektronskega poslovanja v carinski upravi Republike Slovenije« je izdelano z namenom analize rezultatov raziskave urejenosti elektronskega poslovanja slovenskih podjetij s Carinsko upravo RS z vidika konkurenčnih prednosti, ki jih ta prinaša. Potrjena je izhodiščna teza, da je upravičeno šteti poslovanje slovenskih podjetij s slovensko carino za enega podsistemov logističnega procesa podjetij, tudi v smislu zniževanja vseh vrst stroškov in zniževanja časovne komponente dosegljivosti slovenskih proizvodov v EU. Prestrukturiranje tako zasebnega kot javnega sektorja je zaradi razvoja, ki je najbolj intenziven na področju informatike, usmerjeno v informacijsko tehnologijo in pomeni strateško orožje za doseganje konkurenčnih prednosti na tržišču. Poseben poudarek je dan elektronskemu poslovanju z vidika prednosti, ki jih ta prinaša. Uvajanje carinskih poenostavitev ter možnosti elektronskega poslovanja za vse carinske postopke predstavljajo pomemben korak pri doseganju še enega pomembnega cilja, to je e-uprave. Vse to vpliva na znižanje stroškov upravljanja v podjetjih, zmanjšanje čakalnih dob v carinskih postopkih ter razmejitev odgovornosti v postopkih, kar omogoča učinkovitejše delovanje gospodarstva in vseh udeleženih subjektov. Slovenska carinska služba je sodobna in odzivna, kar slovenskemu gospodarstvu omogoča izvajanje številnih poenostavljenih carinskih postopkov in sodobno elektronsko poslovanje. Informacijska urejenost slovenske carine je na visoki stopnji razvitosti in gospodarskim subjektom omogoča veliko več kot le bistveno olajšanje poslovanja s carino, v primerjavi z obdobjem pred vstopom v EU.
Ključne besede: carina, carinski postopek, elektronsko poslovanje, konkurenca, poenostavljeni carinski postopki, informacijski sistemi.
Objavljeno: 11.07.2011; Ogledov: 1396; Prenosov: 138
.pdf Celotno besedilo (707,51 KB)

7.
8.
9.
10.
IZVEDBA MEDNARODNEGA CESTNEGA TRANSPORTA V PRAKSI
Aleš Ban, 2016, diplomsko delo

Opis: V današnjem času se cestni transport obravnava kot nekaj povsem samoumevnega, vendar kljub temu, da ga večina ljudi uporablja dnevno, se ne zavedajo, da v ozadju cestnega transporta poteka mnogo različnih procesov, vplivov in dejavnikov, ki so nujno potrebni za izvajanje in obstoj cestnega transporta. Tako kot se nekatera podjetja ali posamezni avtoprevozniki kljub današnjim razmeram na trgu in vplivu velikega števila konkurence borijo za obstanek na trgu, pa nekateri avtoprevozniki ali podjetja zaidejo v povsem drugo smer in se ne ozirajo na to. Zaradi osebnih interesov (večjega vpliva, širjenja panoge, želje po čim večjem zaslužku itd.) pričakujejo in pritiskajo na svoje zaposlene v pisarnah ter voznike na terenu. Od voznika tovornega vozila na mednarodni ravni se pričakuje, da konča predvideno relacijo v roku enega tedna (večinoma pod pogojem, da je celotna relacija vnaprej določena, da ne bi prišlo do neprijetnih zamud in čakanja na poti), kajti naslednji teden, ki se začne s prvim delovnim dnem v tednu, torej s ponedeljkom, jih že čaka nova določena relacija. Zelo pomemben dejavnik pri mednarodnem cestnem transportu z vidika ''šoferjev'' je čas in še enkrat čas. Vozniki nenehno bijejo bitko s pomanjkanjem časa ter vprašanji ''Ali bom prišel pravočasno do stranke?'' in ''Ali bom prišel pravočasno domov?'', v teh kriznih časih in ob vse več izpovedanih tragičnih zgodbah s strani voznikov pa tudi ''Kaj me čaka, če ne prispem pravočasno domov?''. Bitka s časom pa ni edina ovira na poti voznikov, obstajajo še druge omejitve, nepredvidene situacije, življenjski pogoji, različne težave, nevarnosti itd., s katerimi se vozniki srečujejo dnevno na svoji poti.
Ključne besede: transport, cestni transport, carinski postopki, cestni transport v praksi, transportna dokumentacija, sledenje CVS Mobile.
Objavljeno: 03.06.2016; Ogledov: 446; Prenosov: 66
.pdf Celotno besedilo (2,22 MB)

Iskanje izvedeno v 0.31 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici